Thajská ostro-kyslá polievka
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 800 ml kuracieho vývaru
- 1 PL Tom yum pasty
- 1 strúčik cesnaku
- 3 stonky nasekanej citrónovej trávy
- 2 kuracie prsia
- 100 g čerstvých alebo predmočených húb nakrájaných na plátky
- 1 PL rybacej omáčky
- 1 PL limetkovej šťavy
- 1 ČL nasekanej zelenej čili papričky
- hrsť nasekanej koriandrovej vňate
V hrnci priveďte k varu kurací vývar. Pridajte Tom yum pastu, nasekaný cesnak a citrónovú trávu. Varte asi dve minúty a potom pridajte na kocky alebo rezance pokrájané mäsa. Asi po piatich minútach pridajte nasekané huby, čili papričku, rybaciu omáčku a limetovú šťavu. Povarte desať maximálne 15 minút a servírujte. Každú porciu dochuťte koriandrovou vňaťou.
Tip: Táto polievka zvaná i Tom Yum je veľmi variabilná. Namiesto kuracieho mäsa môžete použiť i hovädzie mäso alebo morské plody, dokonca tofu. Namiesto thajských húb skúste čerstvé šampiňóny alebo hlivu, vynikne i šalotka a iná zelenina. Do polievky sa môžu pridať i uvarené rezance alebo ryža.