SME
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Indické tekvicovo-šošovicové karí

Jednoduchý zeleninový recept, ktorý nielen zasýti ale i zahreje.

(Zdroj: Isifa)

Indické tekvicovo-šošovicové karí
Suroviny na 6 porcií

  • 1 stredne veľká tekvica
  • 1 šálka červenej šošovice
  • 6 - 8 karí listov
  • 1 - 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • kúsok nastrúhaného zázvoru
  • 1 ČL mletej rímskej rasce
  • 1 ČL kurkumy
  • 2 výhonky stonkového zeleru
  • 100 g zelených fazuľových strukov
  • šťava z jednej limety
  • čerstvá koriandrová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • mletá sladká alebo pálivá paprika podľa chuti

Zeleninu očistite a rozkrájajte na kocky. Šošovicu preberte a premyte. Vložte ju variť do hrnca s karí listami a asi 500 ml vody. Priveďte k varu, potom teplotu stiahnite na minimum a varte približne 10 minút. Na panvici rozohrejte olej a opražte na ňom na kocky pokrájanú cibuľu. Postupne pridávajte nasekaný cesnak, nastrúhaný zázvor a suché koreniny. Nakoniec pridajte tekvicu a stonkový zeler. Za občasného premiešania varte asi 5 - 10 minút. Celý obsah panvice preložte do hrnca so šošovicou, pridajte mrazené alebo sterilizované zelené strúčky a varte, kým nie je zelenina mäkká. Jedlo pred servírovaním dochuťte limetovou šťavou, nasekanou koriandrovou vňaťou, soľou a korením. Servírujte s bielym jogurtom a ryžou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Namiesto karí listov skúste i kaffir – limetové listy alebo čerstvé bobkové listy. Ak ich nezoženiete, nič sa nedeje. Jedlo má byť voňavé a korenisté, preto na iných koreninách nešetrite. Zeleninu môžete podľa sezónnosti striedať, pre „mäsožravcov“ nezabudnite pokrm doplniť o mäsové kocky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  2. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  3. Po Slovensku na motorke
  4. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  8. Behind every successful business lies a set of skilled people
  9. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  10. Ako sa mení dynamika firiem?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 20 609
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 631
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 609
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 860
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 803
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 7 580
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 314
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 422
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 607
  10. Slovensko v operácii Barbarossa 4 341
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na súde v prípade Kuciak.

Prípad vraždy Jána a Martiny posúdi Najvyšší súd.


a 1 ďalší 13 h
Poslanec Robert Fico počas odvolávania Mikulca.

Minister vnútra má podporu vlády.


a 3 ďalší 5 h