Indické tekvicovo-šošovicové karí
Suroviny na 6 porcií
- 1 stredne veľká tekvica
- 1 šálka červenej šošovice
- 6 - 8 karí listov
- 1 - 2 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- kúsok nastrúhaného zázvoru
- 1 ČL mletej rímskej rasce
- 1 ČL kurkumy
- 2 výhonky stonkového zeleru
- 100 g zelených fazuľových strukov
- šťava z jednej limety
- čerstvá koriandrová vňať
- soľ, mleté čierne korenie
- mletá sladká alebo pálivá paprika podľa chuti
Zeleninu očistite a rozkrájajte na kocky. Šošovicu preberte a premyte. Vložte ju variť do hrnca s karí listami a asi 500 ml vody. Priveďte k varu, potom teplotu stiahnite na minimum a varte približne 10 minút. Na panvici rozohrejte olej a opražte na ňom na kocky pokrájanú cibuľu. Postupne pridávajte nasekaný cesnak, nastrúhaný zázvor a suché koreniny. Nakoniec pridajte tekvicu a stonkový zeler. Za občasného premiešania varte asi 5 - 10 minút. Celý obsah panvice preložte do hrnca so šošovicou, pridajte mrazené alebo sterilizované zelené strúčky a varte, kým nie je zelenina mäkká. Jedlo pred servírovaním dochuťte limetovou šťavou, nasekanou koriandrovou vňaťou, soľou a korením. Servírujte s bielym jogurtom a ryžou.
Tip: Namiesto karí listov skúste i kaffir – limetové listy alebo čerstvé bobkové listy. Ak ich nezoženiete, nič sa nedeje. Jedlo má byť voňavé a korenisté, preto na iných koreninách nešetrite. Zeleninu môžete podľa sezónnosti striedať, pre „mäsožravcov“ nezabudnite pokrm doplniť o mäsové kocky.