Pečené hovädzie s bylinkami
Suroviny na 8 – 10 porcií
- 2 – 3 PL koriandrových semien
- 2 – 3 PL celého čierneho korenia
- 1 sušená alebo čerstvá čili paprička
- 4 strúčiky cesnaku
- 120 ml olivového oleja
- 2 kg hovädzej sviečkovej
- soľ
- hrsť čerstvej nasekanej koriandrovej vňate
- hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
- 2 – 3 nasekané lahôdkové cibuľky
Semienka koriandra a čierne korenie rozdrvte v mažiari alebo v robote so sekacími nožmi. Pridajte k nim čili papričku a cesnak. Zmes korením zmiešajte s olejom a touto marinádou potrite povrch mäsa. Prikryté ho odložte do chladničky na niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Pečte podľa chuti od 30 – 40 minút, ak chcete ružové plátky mäsa, až 60 minút, ak chcete mäsko dôkladne prepečené až po stred. Po vybratí z rúru nechajte prikryté krátko odpočinúť. Celý povrch osoľte a dozdobte zmesou nasekaných vňatí a nasekanej cibuľky. Servírujte rozkrájané na plátky tak za horúca ako za studena. Ako príloha postačí horčica alebo chren a čerstvé pečivo.
Tip: Aby nešla rúra „naprázdno“, môžete na vyššej polohe zároveň s mäsom pripraviť i doplnkové chuťovky ako slivky, figy alebo datle obalené v slanine, alebo plnené zemiačiky či cibuľu. Vyniknú i pečené gaštany či plnené šampiňóny.