Lososová nátierka
Suroviny na viac porcií
- 250 g čerstvého lososa bez kože
- 125 g údeného lososa
- 75 g zmäknutého masla
- 1 PL olivového oleja
- 1 a 1/2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL nasekanej pažítky alebo byliniek podľa chuti
- 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
- štipka mletej údenej papriky
- štipka čierneho alebo čili korenia
- soľ
Čerstvého lososa z obidvoch strán posoľte a pripravte v pare približne 8 – 10 minút. Mäso nechajte vychladnúť. Potom ho v miske vidličkou roztlačte spolu s maslom a olejom. Primiešajte citrónovú šťavu, nasekanú pažítku a petržlenovú vňať. Nakoniec vmiešajte údeného lososa rozkrájaného na veľmi malé kúsky. Dochuťte soľou a korením a pred servírovaním nechajte trošku odstáť v chlade, aby sa chute prepojili. Servírujte s kúskami čerstvého pečiva alebo tortilovými čipsami.
Tipy a obmeny:
- Nielen tento recept je nesmierne nápaditý a variabilný. Platí to pre všetky nátierky. Ak to situácia vyžaduje, čerstvého lososa nahraďte bielou rybou, údeného pravého nahraďte nepravým, alebo mäsom z údenej makrely.
- Použiť môžete i konzervu lososa vo vlastnej šťave alebo ho úplne vymeniť za dostupnejšieho tuniaka či najobyčajnejšie sardinky.
- K rybacej nátierke sa z byliniek vždy hodí pažítka, petržlenová vňať, kôpor, ale i voňavejšia bazalka a rozmarín.
- Ak chcete znásobiť objem nátierky použite natvrdo uvarené a nastrúhané vajíčka, nastrúhaný tvrdý syr alebo topený syr, tvaroh či kyslú smotanu.
- Nátierku vždy dochuťte citrónom a jemne okoreňte, bielym alebo čiernym mletým korením. V tomto prípade je zbytočné pridávať veľa korenia, ktoré by zabilo chuť ryby. Údená paprika dodá nátierke farbu a jemnú údenú arómu.
- So soľou opatrne, hlavne ak použijete aj údeného lososa, nepravého drveného lososa alebo sardelové očká.
- Nátierku môžete ponechať naschvál hrudkovú a z ryby až vláknitú konzistenciu alebo ju môžete úplne vymixovať dohladka a striekať ozdobným cukrárenským vreckom ako penu na chuťovky. Takéto slané rybacie „očká“ môžete dozdobiť odkvapkanými kaparami.