SME

Dvojica chrumkavých prekvapení s ovocným čatní

Čo takto party plná prekvapení? Očakávaný Silvester je na to ako stvorený.

(Zdroj: Isifa)

Slané plnené košíčky
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g tuku na pečenie
  • 1/2 ČL soli
  • 2 PL kyslej smotany
  • 2 vajíčka
  • formičky

Plnka podľa chuti:

  • syr (tehla, parmezán, syr s modrou plesňou, bryndza...)
  • pikantná čili omáčka alebo kečup
  • šunka alebo saláma
  • rozšľahané vajíčka
  • bylinky alebo korenie na pizzu

Múku zmiešajte so soľou, pridajte pokrájaný zmäknutý tuk, rozšľahané vajíčka a kyslú smotanu. Vypracujte hladké cesto a zabalené vo fólii ho nechajte odležať v chladničke. Medzitým si pripravte plnku podľa chuti. Syry treba najemno nastrúhať a salámu rozkrájať na malé kocky. Cesto môžete rovno plniť do formičiek podobne ako pri sladkých košíčkoch, alebo ho môžete najskôr vyvaľkať na pomúčenej doske na rovnako hrubý plát, vykrajovať z neho formičkou kolieska a tie vkladať do formičiek. V druhom prípade budete mať istotu, že všetky budú rovnako hrubé a teda aj rovnako prepečené. Do každej formičky dajte plnku podľa chuti tak, aby sa končila syrom, povrch polejete rozšľahaným vajíčkom a posypte koreninami. Naplnené formičky ukladajte na plech na pečenie, vložte do predhriatej rúry a pri teplote 180 stupňov pečte 15 – 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Vajíčka na polievanie je najlepšie rozšľahať ponorným mixérom, pretože vidličkou nikdy dostatočne nespojíte bielok so žĺtkom. Ak budete k iným chuťovkám servírovať smotanový dresing alebo výrazné čatní, môžete ním naplniť i tieto koláčiky. Košíčky môžete upiecť aj bez plnky, z tohto alebo z lineckého cesta, ktoré pripravíte so soľou a s kôprom alebo inými bylinkami. Plniť ich potom môžete vyšľahanou šunkovou penou, vajíčkovou alebo rybacou nátierkou s ozdobným cukrárenským vreckom.

Chrumkavé prekvapenie v cestíčku
Suroviny na viac porcií

Na cestíčko:

  • 300 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • Koreniny na dochutenie podľa fantázie (mletá škorica a med na sladké a karí, čili a soľ na slané)
  • Olej na smaženie

Voliteľné suroviny podľa chuti:

SkryťVypnúť reklamu
  • krevety, mušle, kocky ryby alebo kuracieho mäsa, ružičky karfiolu alebo brokolice...
  • banán, jahody, jablko

Vo väčšej miske zmiešajte všetky suroviny na cestíčko. Ochuťte ho podľa výberu na sladké alebo na slané. Ak sa vám vidličkou nedarí vyšľahať najemno hrčky z hladkej múky, pomôžte si metličkou alebo elektrickým šľahačom. Očistite a rozkrájajte si zvolené ovocie, mäso alebo zeleninu. Vo fritéze alebo v hlbokej panvici rozohrejte olej, kúsky surovín namáčajte do cestíčka a smažte 3 – 4 minúty do zlatohneda. Pred servírovaním nechajte do servítok vsiaknuť prebytočný olej. Servírujte s výrazným dipom alebo s omáčkou.

Tip: Ak sa chcete zabaviť práve pri takých príležitostiach ako je Silvester alebo rodinné posedenie, pripravte veľkú misu cestíčka a suroviny zvlášť a každý hosť si môže usmažiť to, na čo má práve chuť v stolovej mini fritéze alebo fondue hrnci.

SkryťVypnúť reklamu

Ovocné čatní
Suroviny na viac porcií

  • 500 g ovocia podľa chuti (broskyne, marhule, jablká, hrušky...)
  • 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 50 g masla
  • 2 červené cibule
  • 100 g hnedého cukru
  • 50 ml vínneho alebo jablčného octu
  • čili paprička
  • šťava z jedného citróna
  • 100 g hrozienok alebo nasekaných mandlí
  • celá škorica
  • pár klinčekov
  • badián
  • muškátový oriešok
  • štipka soli

Očistenú cibuľu pokrájajte nadrobno a opečte na masle dosklovita. Umyté ovocie ošúpte, očistite a podľa potreby odkôstkujte a pokrájajte na malé kocky. Pridajte ich k cibuli s ostatnými surovinami, podľa potreby podlejte trochou vody a varte na miernom plameni za občasného premiešania približne 40 – 50 minút. Servírujte tak za horúca ako aj za studena.

Tip: Ak vám prekážajú rozdiely v tvrdosti použitých surovín, hotové čatní môžete aj rozmixovať. Nadbytok môžete naplniť do malých pohárikov a zasterilizovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 026
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 626
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 871
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 673
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 843
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 268
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 142
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 215
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 336
  3. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 309
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 290
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 886
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 791
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 574
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu