Dvojica chrumkavých prekvapení s ovocným čatní

Čo takto party plná prekvapení? Očakávaný Silvester je na to ako stvorený.

(Zdroj: Isifa)

Slané plnené košíčky
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g tuku na pečenie
  • 1/2 ČL soli
  • 2 PL kyslej smotany
  • 2 vajíčka
  • formičky

Plnka podľa chuti:

  • syr (tehla, parmezán, syr s modrou plesňou, bryndza...)
  • pikantná čili omáčka alebo kečup
  • šunka alebo saláma
  • rozšľahané vajíčka
  • bylinky alebo korenie na pizzu

Múku zmiešajte so soľou, pridajte pokrájaný zmäknutý tuk, rozšľahané vajíčka a kyslú smotanu. Vypracujte hladké cesto a zabalené vo fólii ho nechajte odležať v chladničke. Medzitým si pripravte plnku podľa chuti. Syry treba najemno nastrúhať a salámu rozkrájať na malé kocky. Cesto môžete rovno plniť do formičiek podobne ako pri sladkých košíčkoch, alebo ho môžete najskôr vyvaľkať na pomúčenej doske na rovnako hrubý plát, vykrajovať z neho formičkou kolieska a tie vkladať do formičiek. V druhom prípade budete mať istotu, že všetky budú rovnako hrubé a teda aj rovnako prepečené. Do každej formičky dajte plnku podľa chuti tak, aby sa končila syrom, povrch polejete rozšľahaným vajíčkom a posypte koreninami. Naplnené formičky ukladajte na plech na pečenie, vložte do predhriatej rúry a pri teplote 180 stupňov pečte 15 – 20 minút.

Tip: Vajíčka na polievanie je najlepšie rozšľahať ponorným mixérom, pretože vidličkou nikdy dostatočne nespojíte bielok so žĺtkom. Ak budete k iným chuťovkám servírovať smotanový dresing alebo výrazné čatní, môžete ním naplniť i tieto koláčiky. Košíčky môžete upiecť aj bez plnky, z tohto alebo z lineckého cesta, ktoré pripravíte so soľou a s kôprom alebo inými bylinkami. Plniť ich potom môžete vyšľahanou šunkovou penou, vajíčkovou alebo rybacou nátierkou s ozdobným cukrárenským vreckom.

Chrumkavé prekvapenie v cestíčku
Suroviny na viac porcií

Na cestíčko:

  • 300 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • Koreniny na dochutenie podľa fantázie (mletá škorica a med na sladké a karí, čili a soľ na slané)
  • Olej na smaženie

Voliteľné suroviny podľa chuti:

  • krevety, mušle, kocky ryby alebo kuracieho mäsa, ružičky karfiolu alebo brokolice...
  • banán, jahody, jablko

Vo väčšej miske zmiešajte všetky suroviny na cestíčko. Ochuťte ho podľa výberu na sladké alebo na slané. Ak sa vám vidličkou nedarí vyšľahať najemno hrčky z hladkej múky, pomôžte si metličkou alebo elektrickým šľahačom. Očistite a rozkrájajte si zvolené ovocie, mäso alebo zeleninu. Vo fritéze alebo v hlbokej panvici rozohrejte olej, kúsky surovín namáčajte do cestíčka a smažte 3 – 4 minúty do zlatohneda. Pred servírovaním nechajte do servítok vsiaknuť prebytočný olej. Servírujte s výrazným dipom alebo s omáčkou.

Tip: Ak sa chcete zabaviť práve pri takých príležitostiach ako je Silvester alebo rodinné posedenie, pripravte veľkú misu cestíčka a suroviny zvlášť a každý hosť si môže usmažiť to, na čo má práve chuť v stolovej mini fritéze alebo fondue hrnci.

Ovocné čatní
Suroviny na viac porcií

  • 500 g ovocia podľa chuti (broskyne, marhule, jablká, hrušky...)
  • 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 50 g masla
  • 2 červené cibule
  • 100 g hnedého cukru
  • 50 ml vínneho alebo jablčného octu
  • čili paprička
  • šťava z jedného citróna
  • 100 g hrozienok alebo nasekaných mandlí
  • celá škorica
  • pár klinčekov
  • badián
  • muškátový oriešok
  • štipka soli

Očistenú cibuľu pokrájajte nadrobno a opečte na masle dosklovita. Umyté ovocie ošúpte, očistite a podľa potreby odkôstkujte a pokrájajte na malé kocky. Pridajte ich k cibuli s ostatnými surovinami, podľa potreby podlejte trochou vody a varte na miernom plameni za občasného premiešania približne 40 – 50 minút. Servírujte tak za horúca ako aj za studena.

Tip: Ak vám prekážajú rozdiely v tvrdosti použitých surovín, hotové čatní môžete aj rozmixovať. Nadbytok môžete naplniť do malých pohárikov a zasterilizovať.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  2. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  3. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  4. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  5. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  6. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  9. Vysoká hra o súdne trovy
  10. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 962
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 10 529
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 889
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 3 008
  5. Splnený sen 2 031
  6. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 016
  7. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 1 591
  8. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 1 020
  9. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 964
  10. Ako na refinancovanie hypotéky 931

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šitie bez umŕtvenia či facka. Pôrody sprevádza aj násilie, tvrdia aktivistky

Prednostovia pôrodnickych kliník násilie na rodičkách odmietajú.

DOMOV

Grendel upozornil na ďalšiu vysokú odmenu od MH Manažment

Štátna firma vo februári 2017 vyplatila spoločnosť Dvorecký 7,9 milióna eur.

Neprehliadnite tiež

Na materskej rozbehla biznis na Amazone. Čo radí začínajúcim podnikateľkám?

Zuzana Sotáková je ukážkou, ako odvážny plán dotiahnuť do úspešného konca.

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.

Viete, ako pripraviť gaštany? Tu sú tipy ako na to

Najpopulárnejšia jesenná pochúťka sa dá variť, piecť aj opekať.