SME
Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky

Dvojica chrumkavých prekvapení s ovocným čatní

Čo takto party plná prekvapení? Očakávaný Silvester je na to ako stvorený.

(Zdroj: Isifa)

Slané plnené košíčky
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g tuku na pečenie
  • 1/2 ČL soli
  • 2 PL kyslej smotany
  • 2 vajíčka
  • formičky

Plnka podľa chuti:

  • syr (tehla, parmezán, syr s modrou plesňou, bryndza...)
  • pikantná čili omáčka alebo kečup
  • šunka alebo saláma
  • rozšľahané vajíčka
  • bylinky alebo korenie na pizzu

Múku zmiešajte so soľou, pridajte pokrájaný zmäknutý tuk, rozšľahané vajíčka a kyslú smotanu. Vypracujte hladké cesto a zabalené vo fólii ho nechajte odležať v chladničke. Medzitým si pripravte plnku podľa chuti. Syry treba najemno nastrúhať a salámu rozkrájať na malé kocky. Cesto môžete rovno plniť do formičiek podobne ako pri sladkých košíčkoch, alebo ho môžete najskôr vyvaľkať na pomúčenej doske na rovnako hrubý plát, vykrajovať z neho formičkou kolieska a tie vkladať do formičiek. V druhom prípade budete mať istotu, že všetky budú rovnako hrubé a teda aj rovnako prepečené. Do každej formičky dajte plnku podľa chuti tak, aby sa končila syrom, povrch polejete rozšľahaným vajíčkom a posypte koreninami. Naplnené formičky ukladajte na plech na pečenie, vložte do predhriatej rúry a pri teplote 180 stupňov pečte 15 – 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Vajíčka na polievanie je najlepšie rozšľahať ponorným mixérom, pretože vidličkou nikdy dostatočne nespojíte bielok so žĺtkom. Ak budete k iným chuťovkám servírovať smotanový dresing alebo výrazné čatní, môžete ním naplniť i tieto koláčiky. Košíčky môžete upiecť aj bez plnky, z tohto alebo z lineckého cesta, ktoré pripravíte so soľou a s kôprom alebo inými bylinkami. Plniť ich potom môžete vyšľahanou šunkovou penou, vajíčkovou alebo rybacou nátierkou s ozdobným cukrárenským vreckom.

Chrumkavé prekvapenie v cestíčku
Suroviny na viac porcií

Na cestíčko:

  • 300 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • Koreniny na dochutenie podľa fantázie (mletá škorica a med na sladké a karí, čili a soľ na slané)
  • Olej na smaženie

Voliteľné suroviny podľa chuti:

Skryť Vypnúť reklamu
  • krevety, mušle, kocky ryby alebo kuracieho mäsa, ružičky karfiolu alebo brokolice...
  • banán, jahody, jablko

Vo väčšej miske zmiešajte všetky suroviny na cestíčko. Ochuťte ho podľa výberu na sladké alebo na slané. Ak sa vám vidličkou nedarí vyšľahať najemno hrčky z hladkej múky, pomôžte si metličkou alebo elektrickým šľahačom. Očistite a rozkrájajte si zvolené ovocie, mäso alebo zeleninu. Vo fritéze alebo v hlbokej panvici rozohrejte olej, kúsky surovín namáčajte do cestíčka a smažte 3 – 4 minúty do zlatohneda. Pred servírovaním nechajte do servítok vsiaknuť prebytočný olej. Servírujte s výrazným dipom alebo s omáčkou.

Tip: Ak sa chcete zabaviť práve pri takých príležitostiach ako je Silvester alebo rodinné posedenie, pripravte veľkú misu cestíčka a suroviny zvlášť a každý hosť si môže usmažiť to, na čo má práve chuť v stolovej mini fritéze alebo fondue hrnci.

Skryť Vypnúť reklamu

Ovocné čatní
Suroviny na viac porcií

  • 500 g ovocia podľa chuti (broskyne, marhule, jablká, hrušky...)
  • 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 50 g masla
  • 2 červené cibule
  • 100 g hnedého cukru
  • 50 ml vínneho alebo jablčného octu
  • čili paprička
  • šťava z jedného citróna
  • 100 g hrozienok alebo nasekaných mandlí
  • celá škorica
  • pár klinčekov
  • badián
  • muškátový oriešok
  • štipka soli

Očistenú cibuľu pokrájajte nadrobno a opečte na masle dosklovita. Umyté ovocie ošúpte, očistite a podľa potreby odkôstkujte a pokrájajte na malé kocky. Pridajte ich k cibuli s ostatnými surovinami, podľa potreby podlejte trochou vody a varte na miernom plameni za občasného premiešania približne 40 – 50 minút. Servírujte tak za horúca ako aj za studena.

Tip: Ak vám prekážajú rozdiely v tvrdosti použitých surovín, hotové čatní môžete aj rozmixovať. Nadbytok môžete naplniť do malých pohárikov a zasterilizovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  4. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  5. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  9. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  10. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  3. Aj panelák môže byť Smart
  4. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  5. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  6. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 410
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 983
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 320
  4. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 676
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 590
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 117
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 046
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 669
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 854
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 797
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Heger s lídrami koaličných strán.

Keď už nevyšlo nič iné, vždy sa dalo hovoriť, že táto vládna koalícia aspoň obnovuje právny štát.


19. sep
Peter Schutz

V kritickom rozpore s „bezkollárovskou“ verziou koalície je aj parlamentná matematika.


10 h
Dušan Kováčik prichádza na súdne pojednávanie.

Súd Kováčikovi uložil 14 rokov.


a 1 ďalší 4 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Nový výskum ukázal, že maximálna cena za interrupciu sa prekračuje.


5 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu