SME
Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky

Domáca paštéta so žemličkmi

Pripravte si pred silvestrovským pohostením domácu paštétu všetkých chutí a vôňí ako inak než s domácim pečivom.

(Zdroj: Isifa)

Domáca paštéta plná chutí
Suroviny na viac porcií

  • 500 g bravčového bôčiku
  • 300 g hydinovej pečene
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
  • 150 g varených gaštanov
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 200 ml rozpusteného masla alebo bravčovej masti
  • 70 ml portského vína alebo kvalitného koňaku
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 vajíčka
  • bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Voliteľné suroviny na dozdobenie podľa chuti:

  • plátky slaniny, aby sa nelepila na formu
  • plátky šampiňónov
  • pásy červenej papriky
  • rôzne druhy korenia (horčicové semienka, koriandrové semienka)
  • plátky jablka alebo hrušky
  • nasekané olivy

Mäso pomeľte na mäsovom mlynčeku, pečeň rozmixujte dohladka spolu s predvarenými gaštanmi. Všetko spojte a dôkladne premiešavajte. Pridajte prelisovaný cesnak, žĺtky, rozpustené a vychladnuté maslo, smotanu, koňak a nasekané bylinky. Zmes ochuťte soľou, nastrúhaným muškátovým orieškom a korením. Nakoniec primiešajte zľahka sneh z bielkov. Podľa chuti môžete už teraz pridať niečo z voliteľných surovín. Formu vysteľte alobalom a naukladajte na dno plátky šampiňónov, papriky alebo iných voliteľných prísad. Hmotu preložte do formy. Formu uložte do pekáča alebo na hlboký plech a vložte do rúry vyhriatej na 100 stupňov. Pečte vo vodnom kúpeli približne 80 – 90 stupňov. Hotovú paštétu nechajte vychladnúť, vyklopte a opatrne odstráňte alobal. Ak sa bojíte neúspechu, namiesto alobalu vysteľte dno formy plátkami slaniny. Servírujte s čerstvým pečivom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak použijete namiesto formy malé zapekacie misky nemusíte ich vyklápať. Každú z nich môžete po vychladnutí zaliať rozpustenou bravčovou masťou alebo maslom, aby ste pri skladovaní v chlade predĺžili jej čerstvosť.

Jemné minižemličky
Suroviny na viac porcií

  • 550 g hladkej múky
  • 21 g čerstvého droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 350 – 400 ml vlažnej vody
  • 3 PL oleja (slnečnicový, olivový...)
  • olej na potieranie

Múku preosejte do misky. Zmiešajte ju so soľou, v strede urobte jamku, do nej namrvte droždie, zasypte cukrom a zalejte trochou vody. Keď je droždie aktívne, dolejte olej a so zvyškom vody vypracujte cesto. Prikryté ho nechajte vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí ho na doske rozkrájajte na rovnako veľké časti, z nich urobte guľky a naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Rukou ich môžete trošku sploštiť a narezať. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Nechajte ich na plechu vykysnúť asi 20 minút, potom povrch potrite olejom a pečte 15 – 20 minút do zlatoružova.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Po potretí olejom môžete žemličky posypať podľa chuti sezamom, rascou, hrubozrnnou soľou, alebo z cesta môžete namiesto žemlí tvarovať rožky či pletenky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Hudbou proti holorubom.
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Behind every successful business lies a set of skilled people
  2. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Hudbou proti holorubom.
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  6. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  7. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 12 939
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 819
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 752
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 246
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 153
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 098
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 281
  8. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 6 461
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 861
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 5 779
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Silné nežiadúce účinky po niektorých vakcínach a ich nedostatok otvárajú otázku možného mixu vakcín pri prvej a druhej dávke.

Nemecká štúdia naznačila väčšiu ochranu pred covidom pri mixe vakcín.


19 h
Adrián Szabó ide do väzby.

Szabóa zadržala NAKA 3. júna.


TASR 49m
Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax počas tretej fázy klinických testov v Londýne.

Do konca roka chce vyrobiť 150 miliónov vakcín.


2 h
Alena Zsuzsová (vpravo) a vľavo v pozadí Marian Kočner.

Najvyšší súd nemusí riešiť celý prípad.


18 h