SME
Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma

Domáca paštéta so žemličkmi

Pripravte si pred silvestrovským pohostením domácu paštétu všetkých chutí a vôňí ako inak než s domácim pečivom.

(Zdroj: Isifa)

Domáca paštéta plná chutí
Suroviny na viac porcií

  • 500 g bravčového bôčiku
  • 300 g hydinovej pečene
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
  • 150 g varených gaštanov
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 200 ml rozpusteného masla alebo bravčovej masti
  • 70 ml portského vína alebo kvalitného koňaku
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 vajíčka
  • bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Voliteľné suroviny na dozdobenie podľa chuti:

  • plátky slaniny, aby sa nelepila na formu
  • plátky šampiňónov
  • pásy červenej papriky
  • rôzne druhy korenia (horčicové semienka, koriandrové semienka)
  • plátky jablka alebo hrušky
  • nasekané olivy

Mäso pomeľte na mäsovom mlynčeku, pečeň rozmixujte dohladka spolu s predvarenými gaštanmi. Všetko spojte a dôkladne premiešavajte. Pridajte prelisovaný cesnak, žĺtky, rozpustené a vychladnuté maslo, smotanu, koňak a nasekané bylinky. Zmes ochuťte soľou, nastrúhaným muškátovým orieškom a korením. Nakoniec primiešajte zľahka sneh z bielkov. Podľa chuti môžete už teraz pridať niečo z voliteľných surovín. Formu vysteľte alobalom a naukladajte na dno plátky šampiňónov, papriky alebo iných voliteľných prísad. Hmotu preložte do formy. Formu uložte do pekáča alebo na hlboký plech a vložte do rúry vyhriatej na 100 stupňov. Pečte vo vodnom kúpeli približne 80 – 90 stupňov. Hotovú paštétu nechajte vychladnúť, vyklopte a opatrne odstráňte alobal. Ak sa bojíte neúspechu, namiesto alobalu vysteľte dno formy plátkami slaniny. Servírujte s čerstvým pečivom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak použijete namiesto formy malé zapekacie misky nemusíte ich vyklápať. Každú z nich môžete po vychladnutí zaliať rozpustenou bravčovou masťou alebo maslom, aby ste pri skladovaní v chlade predĺžili jej čerstvosť.

Jemné minižemličky
Suroviny na viac porcií

  • 550 g hladkej múky
  • 21 g čerstvého droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 350 – 400 ml vlažnej vody
  • 3 PL oleja (slnečnicový, olivový...)
  • olej na potieranie

Múku preosejte do misky. Zmiešajte ju so soľou, v strede urobte jamku, do nej namrvte droždie, zasypte cukrom a zalejte trochou vody. Keď je droždie aktívne, dolejte olej a so zvyškom vody vypracujte cesto. Prikryté ho nechajte vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí ho na doske rozkrájajte na rovnako veľké časti, z nich urobte guľky a naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Rukou ich môžete trošku sploštiť a narezať. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Nechajte ich na plechu vykysnúť asi 20 minút, potom povrch potrite olejom a pečte 15 – 20 minút do zlatoružova.

Tip: Po potretí olejom môžete žemličky posypať podľa chuti sezamom, rascou, hrubozrnnou soľou, alebo z cesta môžete namiesto žemlí tvarovať rožky či pletenky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  2. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  3. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  7. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  8. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  1. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  2. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  3. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  4. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  5. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  6. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  7. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  8. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 10 972
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 8 200
  3. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 892
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 6 750
  5. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 6 060
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 6 014
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 727
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 721
  9. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 848
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 4 314

Hlavné správy zo Sme.sk

Monika Jankovská.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kotleba má strach, bojí sa Harabina

Extrémisti sa snažia vytvoriť jednotný front.

Podcast Dobré Ráno
Pri nehode zasahovali desiatky hasičov.
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Nechcela by Jankovská radšej mlčať?

Jankovská vyniká teflónom navonok a odhodlaním dovnútra.

Peter Tkačenko

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Päťkrát vďaka, milí muži

Nemusíme sa hrať na všeobjímajúce divožienky plné lásky.

Michaela Žureková