SME
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Domáca paštéta so žemličkmi

Pripravte si pred silvestrovským pohostením domácu paštétu všetkých chutí a vôňí ako inak než s domácim pečivom.

(Zdroj: Isifa)

Domáca paštéta plná chutí
Suroviny na viac porcií

  • 500 g bravčového bôčiku
  • 300 g hydinovej pečene
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
  • 150 g varených gaštanov
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 200 ml rozpusteného masla alebo bravčovej masti
  • 70 ml portského vína alebo kvalitného koňaku
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 vajíčka
  • bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Voliteľné suroviny na dozdobenie podľa chuti:

  • plátky slaniny, aby sa nelepila na formu
  • plátky šampiňónov
  • pásy červenej papriky
  • rôzne druhy korenia (horčicové semienka, koriandrové semienka)
  • plátky jablka alebo hrušky
  • nasekané olivy

Mäso pomeľte na mäsovom mlynčeku, pečeň rozmixujte dohladka spolu s predvarenými gaštanmi. Všetko spojte a dôkladne premiešavajte. Pridajte prelisovaný cesnak, žĺtky, rozpustené a vychladnuté maslo, smotanu, koňak a nasekané bylinky. Zmes ochuťte soľou, nastrúhaným muškátovým orieškom a korením. Nakoniec primiešajte zľahka sneh z bielkov. Podľa chuti môžete už teraz pridať niečo z voliteľných surovín. Formu vysteľte alobalom a naukladajte na dno plátky šampiňónov, papriky alebo iných voliteľných prísad. Hmotu preložte do formy. Formu uložte do pekáča alebo na hlboký plech a vložte do rúry vyhriatej na 100 stupňov. Pečte vo vodnom kúpeli približne 80 – 90 stupňov. Hotovú paštétu nechajte vychladnúť, vyklopte a opatrne odstráňte alobal. Ak sa bojíte neúspechu, namiesto alobalu vysteľte dno formy plátkami slaniny. Servírujte s čerstvým pečivom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak použijete namiesto formy malé zapekacie misky nemusíte ich vyklápať. Každú z nich môžete po vychladnutí zaliať rozpustenou bravčovou masťou alebo maslom, aby ste pri skladovaní v chlade predĺžili jej čerstvosť.

Jemné minižemličky
Suroviny na viac porcií

  • 550 g hladkej múky
  • 21 g čerstvého droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 350 – 400 ml vlažnej vody
  • 3 PL oleja (slnečnicový, olivový...)
  • olej na potieranie

Múku preosejte do misky. Zmiešajte ju so soľou, v strede urobte jamku, do nej namrvte droždie, zasypte cukrom a zalejte trochou vody. Keď je droždie aktívne, dolejte olej a so zvyškom vody vypracujte cesto. Prikryté ho nechajte vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí ho na doske rozkrájajte na rovnako veľké časti, z nich urobte guľky a naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Rukou ich môžete trošku sploštiť a narezať. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Nechajte ich na plechu vykysnúť asi 20 minút, potom povrch potrite olejom a pečte 15 – 20 minút do zlatoružova.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Po potretí olejom môžete žemličky posypať podľa chuti sezamom, rascou, hrubozrnnou soľou, alebo z cesta môžete namiesto žemlí tvarovať rožky či pletenky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dalo deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 689
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 13 632
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 666
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 599
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 181
  6. Aká je chémia vôní 9 070
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 635
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 529
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 003
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 975
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zľava minister zdravotníctva SR Marek Krajčí a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška počas tlačovej konferencie k aktuálnej pandemickej situácii na Slovensku.

Haščák z Penty ide do väzby, rozhodol súd

Haščákovi hrozí až 20 rokov.

Premiér Igor Matovič a minister školstva Branislav Gröhling.
Stĺpček Petra Schutza

Experiment avantgardný ako celoplošné testovanie

Ďalší pochod Slovenska po neprebádaných tretích (štvrtých) cestách boja s covidom.

Peter Schutz

Neprehliadnite tiež

Vianočná súťaž: Hrajte o kozmetické balíčky aj elektroniku

Darčeky pod stromček pre vás máme už teraz!

Ženy si holia celú tvár. Je to bezpečná a potrebná procedúra?

Vlogerky o depilácii tváre hovoria už roky.

Ilustračné foto
Aktualizované

Tipy na darčeky pre partnera, otca, dedka aj syna

Čo darovať mužskej časti vašej rodiny?