SME
Pondelok, 22. apríl , 2019

Domáca paštéta so žemličkmi

Pripravte si pred silvestrovským pohostením domácu paštétu všetkých chutí a vôňí ako inak než s domácim pečivom.

(Zdroj: Isifa)

Domáca paštéta plná chutí
Suroviny na viac porcií

  • 500 g bravčového bôčiku
  • 300 g hydinovej pečene
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
  • 150 g varených gaštanov
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 200 ml rozpusteného masla alebo bravčovej masti
  • 70 ml portského vína alebo kvalitného koňaku
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 vajíčka
  • bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Voliteľné suroviny na dozdobenie podľa chuti:

  • plátky slaniny, aby sa nelepila na formu
  • plátky šampiňónov
  • pásy červenej papriky
  • rôzne druhy korenia (horčicové semienka, koriandrové semienka)
  • plátky jablka alebo hrušky
  • nasekané olivy

Mäso pomeľte na mäsovom mlynčeku, pečeň rozmixujte dohladka spolu s predvarenými gaštanmi. Všetko spojte a dôkladne premiešavajte. Pridajte prelisovaný cesnak, žĺtky, rozpustené a vychladnuté maslo, smotanu, koňak a nasekané bylinky. Zmes ochuťte soľou, nastrúhaným muškátovým orieškom a korením. Nakoniec primiešajte zľahka sneh z bielkov. Podľa chuti môžete už teraz pridať niečo z voliteľných surovín. Formu vysteľte alobalom a naukladajte na dno plátky šampiňónov, papriky alebo iných voliteľných prísad. Hmotu preložte do formy. Formu uložte do pekáča alebo na hlboký plech a vložte do rúry vyhriatej na 100 stupňov. Pečte vo vodnom kúpeli približne 80 – 90 stupňov. Hotovú paštétu nechajte vychladnúť, vyklopte a opatrne odstráňte alobal. Ak sa bojíte neúspechu, namiesto alobalu vysteľte dno formy plátkami slaniny. Servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Ak použijete namiesto formy malé zapekacie misky nemusíte ich vyklápať. Každú z nich môžete po vychladnutí zaliať rozpustenou bravčovou masťou alebo maslom, aby ste pri skladovaní v chlade predĺžili jej čerstvosť.

Jemné minižemličky
Suroviny na viac porcií

  • 550 g hladkej múky
  • 21 g čerstvého droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 350 – 400 ml vlažnej vody
  • 3 PL oleja (slnečnicový, olivový...)
  • olej na potieranie

Múku preosejte do misky. Zmiešajte ju so soľou, v strede urobte jamku, do nej namrvte droždie, zasypte cukrom a zalejte trochou vody. Keď je droždie aktívne, dolejte olej a so zvyškom vody vypracujte cesto. Prikryté ho nechajte vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí ho na doske rozkrájajte na rovnako veľké časti, z nich urobte guľky a naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Rukou ich môžete trošku sploštiť a narezať. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Nechajte ich na plechu vykysnúť asi 20 minút, potom povrch potrite olejom a pečte 15 – 20 minút do zlatoružova.

Tip: Po potretí olejom môžete žemličky posypať podľa chuti sezamom, rascou, hrubozrnnou soľou, alebo z cesta môžete namiesto žemlí tvarovať rožky či pletenky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 18 941
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 555
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 044
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 644
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 430
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 393
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 655
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 471
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 079

Hlavné správy zo Sme.sk

Hriešnica, prekliata dcéra či bohyňa. Kto bola Morena

Jarný zvyk odráža krvavé pohanské rituály.

Letiaca zapálená figurína Moreny.

Ukrajinci išli do rizika. Do čela krajiny si vybrali novú tvár

Volodymyr Zelenskyj bude novým ukrajinským prezidentom.

Volodymyr Zelenskyj po zverejnení exit pollov.

Pri Poslednej večeri urobil Leonardo da Vinci fatálnu chybu

O omyle, ktorého sa dopustil maliar, sa hovorí málo.

Slovenský hokejista Richard Pánik v drese Arizony Coyotes.

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.