Domáca paštéta plná chutí
Suroviny na viac porcií
- 500 g bravčového bôčiku
- 300 g hydinovej pečene
- čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
- 150 g varených gaštanov
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 200 ml rozpusteného masla alebo bravčovej masti
- 70 ml portského vína alebo kvalitného koňaku
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 vajíčka
- bylinky podľa chuti
- soľ, mleté čierne korenie
Voliteľné suroviny na dozdobenie podľa chuti:
- plátky slaniny, aby sa nelepila na formu
- plátky šampiňónov
- pásy červenej papriky
- rôzne druhy korenia (horčicové semienka, koriandrové semienka)
- plátky jablka alebo hrušky
- nasekané olivy
Mäso pomeľte na mäsovom mlynčeku, pečeň rozmixujte dohladka spolu s predvarenými gaštanmi. Všetko spojte a dôkladne premiešavajte. Pridajte prelisovaný cesnak, žĺtky, rozpustené a vychladnuté maslo, smotanu, koňak a nasekané bylinky. Zmes ochuťte soľou, nastrúhaným muškátovým orieškom a korením. Nakoniec primiešajte zľahka sneh z bielkov. Podľa chuti môžete už teraz pridať niečo z voliteľných surovín. Formu vysteľte alobalom a naukladajte na dno plátky šampiňónov, papriky alebo iných voliteľných prísad. Hmotu preložte do formy. Formu uložte do pekáča alebo na hlboký plech a vložte do rúry vyhriatej na 100 stupňov. Pečte vo vodnom kúpeli približne 80 – 90 stupňov. Hotovú paštétu nechajte vychladnúť, vyklopte a opatrne odstráňte alobal. Ak sa bojíte neúspechu, namiesto alobalu vysteľte dno formy plátkami slaniny. Servírujte s čerstvým pečivom.
Tip: Ak použijete namiesto formy malé zapekacie misky nemusíte ich vyklápať. Každú z nich môžete po vychladnutí zaliať rozpustenou bravčovou masťou alebo maslom, aby ste pri skladovaní v chlade predĺžili jej čerstvosť.
Jemné minižemličky
Suroviny na viac porcií
- 550 g hladkej múky
- 21 g čerstvého droždia
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- 350 – 400 ml vlažnej vody
- 3 PL oleja (slnečnicový, olivový...)
- olej na potieranie
Múku preosejte do misky. Zmiešajte ju so soľou, v strede urobte jamku, do nej namrvte droždie, zasypte cukrom a zalejte trochou vody. Keď je droždie aktívne, dolejte olej a so zvyškom vody vypracujte cesto. Prikryté ho nechajte vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí ho na doske rozkrájajte na rovnako veľké časti, z nich urobte guľky a naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Rukou ich môžete trošku sploštiť a narezať. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Nechajte ich na plechu vykysnúť asi 20 minút, potom povrch potrite olejom a pečte 15 – 20 minút do zlatoružova.
Tip: Po potretí olejom môžete žemličky posypať podľa chuti sezamom, rascou, hrubozrnnou soľou, alebo z cesta môžete namiesto žemlí tvarovať rožky či pletenky.