Domáca paštéta so žemličkmi

Pripravte si pred silvestrovským pohostením domácu paštétu všetkých chutí a vôňí ako inak než s domácim pečivom.

(Zdroj: Isifa)

Domáca paštéta plná chutí
Suroviny na viac porcií

  • 500 g bravčového bôčiku
  • 300 g hydinovej pečene
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
  • 150 g varených gaštanov
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 200 ml rozpusteného masla alebo bravčovej masti
  • 70 ml portského vína alebo kvalitného koňaku
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 vajíčka
  • bylinky podľa chuti
  • soľ, mleté čierne korenie

Voliteľné suroviny na dozdobenie podľa chuti:

  • plátky slaniny, aby sa nelepila na formu
  • plátky šampiňónov
  • pásy červenej papriky
  • rôzne druhy korenia (horčicové semienka, koriandrové semienka)
  • plátky jablka alebo hrušky
  • nasekané olivy

Mäso pomeľte na mäsovom mlynčeku, pečeň rozmixujte dohladka spolu s predvarenými gaštanmi. Všetko spojte a dôkladne premiešavajte. Pridajte prelisovaný cesnak, žĺtky, rozpustené a vychladnuté maslo, smotanu, koňak a nasekané bylinky. Zmes ochuťte soľou, nastrúhaným muškátovým orieškom a korením. Nakoniec primiešajte zľahka sneh z bielkov. Podľa chuti môžete už teraz pridať niečo z voliteľných surovín. Formu vysteľte alobalom a naukladajte na dno plátky šampiňónov, papriky alebo iných voliteľných prísad. Hmotu preložte do formy. Formu uložte do pekáča alebo na hlboký plech a vložte do rúry vyhriatej na 100 stupňov. Pečte vo vodnom kúpeli približne 80 – 90 stupňov. Hotovú paštétu nechajte vychladnúť, vyklopte a opatrne odstráňte alobal. Ak sa bojíte neúspechu, namiesto alobalu vysteľte dno formy plátkami slaniny. Servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Ak použijete namiesto formy malé zapekacie misky nemusíte ich vyklápať. Každú z nich môžete po vychladnutí zaliať rozpustenou bravčovou masťou alebo maslom, aby ste pri skladovaní v chlade predĺžili jej čerstvosť.

Jemné minižemličky
Suroviny na viac porcií

  • 550 g hladkej múky
  • 21 g čerstvého droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 350 – 400 ml vlažnej vody
  • 3 PL oleja (slnečnicový, olivový...)
  • olej na potieranie

Múku preosejte do misky. Zmiešajte ju so soľou, v strede urobte jamku, do nej namrvte droždie, zasypte cukrom a zalejte trochou vody. Keď je droždie aktívne, dolejte olej a so zvyškom vody vypracujte cesto. Prikryté ho nechajte vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí ho na doske rozkrájajte na rovnako veľké časti, z nich urobte guľky a naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Rukou ich môžete trošku sploštiť a narezať. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Nechajte ich na plechu vykysnúť asi 20 minút, potom povrch potrite olejom a pečte 15 – 20 minút do zlatoružova.

Tip: Po potretí olejom môžete žemličky posypať podľa chuti sezamom, rascou, hrubozrnnou soľou, alebo z cesta môžete namiesto žemlí tvarovať rožky či pletenky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  4. Top First moment dovolenky na leto 2018
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  9. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  10. Slováci triedia lepšie
  1. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  2. Accessible Urban Living
  3. RPSP – A good intention ruined by execution
  4. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  5. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  6. Riešenia pre hnedú planétu
  7. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  8. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 16 010
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 652
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 5 324
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 125
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 416
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 914
  7. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 662
  8. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 577
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 465
  10. Slováci triedia lepšie 1 127

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rok 1992: Bleskový rozvod a každý iným smerom. Ako si nás Mečiar s Klausom delili

Rozdelenie Českej a Slovenskej federatívnej republiky nebolo ani zďaleka ľahké.

EKONOMIKA

V roku 2060 pôjdu Dáni na dôchodok ako 74-roční. Kedy Slováci?

Súčasný limit im vzrastie o deväť rokov.

ŠPORT

Ramsay: Či Slovensko nevypadne do béčka? To nemôžem sľúbiť

Hokejistov chce naučiť hrať s rozumom.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?

Veľká vianočná súťaž: Hrajte o ceny za viac ako 2400 eur

Zapojte sa a obdarujte seba alebo blízkych.

Fyzioterapeutka radí: Čo robiť, keď vás sekne?

Neprestajné namáhanie chrbta môže viesť k akútnej bolesti.