Kuracie karí ražniči s cibuľou a ovocím
Suroviny na viac porcií
- 1 a 1/2 kg kuracích pŕs
- 1 ČL kurkumy
- 1 – 2 PL karí korenia
- kôra a šťava z jedného citróna
- 1 a 1/2 šálky kokosového mlieka
- 1 PL oleja
- 2 – 3 cibule
- sušené alebo čerstvé ovocie podľa chuti (marhule, mango, broskyne, citrusy, ananás...)
- soľ
- trošku nastrúhaného zázvoru
Mäso umyte, osušte a rozkrájajte na kocky. Vo väčšej nádobe zmiešajte kokosové mlieko s karí korením, kurkumou, zázvorom, citrónovou šťavou a kôrou. Do tejto omáčky vmiešajte kúsky mäsa a odložte na niekoľko hodín do chladničky. Cibuľu rozkrájajte na štvrtinky, pripravte si kúsky vybraného ovocia. Na drevené špajdle alebo kovové ihly napichujte striedavo mäso, cibuľu a ovocie. Toto jedlo chutí najlepšie pripravené na grile, keď nie je žiadna plocha prihorená o podklad. Hotové špízy naukladajte na naolejovanú mrežu rúry, podložte ich plechom na pečenie s troškou vody, aby odkvapkávajúce šťavy neprihárali o dno. Pečte pri teplote 190 – 200 stupňov najviac 20 – 30 minút. Servírujte tak za horúca ako aj za studena.
Tip: Medzi jednotlivé kúsky mäsa môžete pridať i kaffir – limetové listy alebo čerstvé listy vavrínu – bobkové listy. K výrazne ochuteným špízom postačí servírovať jednoduchý smotanový dresing alebo omáčku.