Kačka na pomarančoch
Suroviny na 6 porcií
- 1 veľkú alebo dve malé kačky
- 1 cibuľa
- 4 pomaranče
- 1 PL hnedého cukru
- 300 ml hydinového vývaru
- 200 ml suchého bieleho vína
- 4 PL slanej sójovej omáčky
- 4 PL pomarančového džemu
- soľ, mleté čierne korenie
- celé korenie podľa chuti (badián, kardamóm, klinčeky, škorica...)
- 1 – 2 PL oleja
Voliteľne na podlievanie:
- pomarančový džús
- hydinový vývar
- voda
1. Kačicu umyte a osušte. Cibuľu rozkrájajte nadrobno. Pomaranče dôkladne umyte mydlovou a potom čistou vodou. Z jedného pomaranča nastrúhajte kôru, všetky pomaranče rozkrájajte podľa chuti aj so šupkou na kolieska alebo na mesiačiky.
2. Na panvici alebo v malej rajnici zahrejte trošku oleja. Opražte na ňom cibuľu, pridajte cukor a nastrúhanú pomarančovú kôru.
3. Keď cukor skaramelizuje, pridajte vývar, víno, sójovú omáčku a celé voňavé korenia. Prevarte a odstavte.
4. Rúru predhrejte na 180 stupňov.
5. Do pekáča vložte osolenú a okorenenú kačku hruďou nadol. Zalejte pripraveným nálevom, pekáč zakryte pokrievkou alebo alobalom a kačku pečte asi hodinu.
6. Potom kačku otočte a stále prikrytú pečte ešte asi 40 minút. Kačku počas pečenia priebežne kontrolujte a podľa potreby podlievajte čistým vývarom, pomarančovým džúsom alebo vodou.
7. Pred koncom pečenia, pridajte bo bokoch kačice pomaranče, povrch kože potrite pomarančovým džemom a dopečte už bez pokrievky do zlatohneda.
8. Servírujte s precedeným výpekom.
Tip: Ak nechcete, aby bola koža veľmi sladká do džemu primiešajte trošku soli a nastrúhaný zázvor, alebo pri dopekaní kačku džemom nepotierajte a pridajte ho až do scedeného výpeku a krátko prevarte na omáčku..