SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Ako si udržať bezproblémový žalúdok počas Vianoc

Vianočné sviatky to nie sú len darčeky a rodinná pohoda, ale aj dobré jedlo. Prejedanie sa však často končí nepríjemnými tráviacimi problémami.

(Zdroj: Fotolia.com)

Sviatočné menu na Vianoce je jedinečné a štedré. Pár dní pokoja si vieme dokonale vychutnať s jedlom, pitím a sladkosťami od výmyslu sveta.

Rodinné či priateľské návštevy sa menia na prezentácie gazdinkiných výnimočných receptov, ktoré jednoducho musí každá návšteva ochutnať, aby hostiteľku neurazila.

Navyše, naše oči zažívajú obrovské pokušenie, ktorému ťažko odolať a chuťové poháriky si pýtajú viac a viac. Ako z tohto zamotaného kolotoča von?

Sme v tom všetci

Na to, čo zjeme, by sme si mali dávať pozor všetci, nielen ľudia, ktorí majú tráviace problémy, potravinové intolerancie, žlčové kamene a iné ochorenia.

Podľa gastroenterológa Petra Minárika je najväčším problémom počas vianočných sviatkov kontinuálne jedenie veľkého množstva potravy, „dnes je všetko, čo máme na sviatočnom stole, celoročne dostupné a môžeme si to dopriať v podstate kedykoľvek, ale Vianoce väčšinou bývajú v duchu – veľká kopa pýta viac.

Oči aj chuťové poháriky chcú, ale žalúdok to nevie stráviť. Ľudia sa najčastejšie prejedia množstvom, prijímajú veľa energie a tuku z mastných jedál. Takže odporúčal by som všetkým dodržiavať najmä striedmosť v jedení."

Ak máte navyše zdravotné problémy, ktoré si vyžadujú špeciálnu úpravu jedla, diétu alebo vylúčenie niektorých druhov potravín, mali by ste práve počas sviatkov dôsledne dbať na odporúčania lekára.

V opačnom prípade môžete skončiť na pohotovosti a pokaziť si sviatky.

Bylinky pomáhajú

Tráveniu pomáhajú rôzne bylinky, či už v podobe prísad do jedál, alebo ako čaj. Napríklad bazalka, čakanka, fenikel, materina dúška, mäta pieporná, medovka, rebríček, rozmarín, zemežlč.

1.jpg

Pozor na tuk

Odoprieť si lákavé menu je niekedy nad ľudské sily, čo nám najviac spôsobuje problémy? „Najťažšie stráviteľný býva tuk,“ vysvetľuje gastroenterológ a spresňuje, „tuk, ktorý sa spracováva pri vysokých teplotách, teda klasické vyprážanie, sa trávi oveľa ťažšie ako tepelne neupravený tuk.

Čo na to odborník?
K téme sa vyjadruje Peter Minárik, gastroenterológ, Onlife.sk
2_r1987.jpg

V dietetike napríklad odporúčame ľuďom, ktorí majú žlčové kamene alebo chronickú pankreatitídu, aby si tuk pridávali v malom množstve do už pripraveného pokrmu na záver.

Do uvareného, uduseného alebo jedla pripraveného v pare nakoniec dáme kúsok masla či olivového oleja. Množstvo je tiež veľmi dôležité.“

K sviatočným chvíľam patrí aj alkohol, podľa Petra Minárika je práve kombinácia alkoholu a ťažko stráviteľného jedla veľmi zlou voľbou, ktorá môže spôsobiť pocit ťažoby až nevoľnosť.

„Aperitív odporúčam, jednak ide o veľmi malé množstvo alkoholu a jeho úlohou je vzbudiť chuť do jedla,“ dodáva Peter Minárik.

Všetci to poznáme

Neprejesť sa na Vianoce je doslova umenie. Čas trávime väčšinou oddychom, sledovaním televízie alebo návštevami. Jedenie je kontinuálne a bezodné.

Čo ak sa nám predsa len nepodarí udržať na uzde svoje chúťky a náš organizmus reaguje ťažobou, nevoľnosťou až vracaním? „Nie som zástancom žiadnych povianočných hladoviek,“ hovorí Peter Minárik a radí zjesť počas vianočných sviatkov len o trošku viac ako bežne.

„Keď už nastane takáto situácia a nie sú to závažné prejavy alebo kolikové stavy, ktoré si vyžadujú urgentnú pomoc lekára, prichádza na rad hladovka a črevný pokoj.

Trvá to pár hodín, po prvej úľave možno podávať po kvapkách a lyžičkách tekutiny, napríklad teplý čaj, trošku soli a cukru, prípadne si pomôcť voľne predajnými liekmi z lekárne,“ radí gastroenterológ.

Ak si teda nechcete najkrajšie sviatky v roku pokaziť, v prvom rade dodržiavajte striedmosť v stravovaní a snažte sa pripraviť vianočné menu v zdravšej podobe.

7 užitočných rád, ako sa neprejesť

  1. Nakladajte si malé porcie. Dobrý trikom sú menšie taniere, ktoré sa zdajú opticky plné, ale pritom je na nich menšia porcia jedla.
  2. Sladkosti nahraďte zdravšou formou, napríklad raw koláčikmi, dnes už je k dispozícii množstvo receptov na sladké dobroty, ktoré sú zdravé a neobsahujú veľa cukru a tuku.
  3. Na jedenie pri leňošení pripravte zdravé misy zo zeleniny s rôznymi dipmi. Buďte kreatívna, rodina či priatelia to určite ocenia.
  4. Knedle krájajte na tenšie, údené mäso tiež, koláče na menšie kúsky.
  5. Najväčším problémom je množstvo pokrmu, ktoré zjeme, nenúťte členov rodiny, aby si jedlo prikladali na tanier, hoci sú Vianoce.
  6. Určite si svoje limity a neprekračujte ich.
  7. Voľný čas využite aktívne, prechádzkami alebo nejakou športovou aktivitou každý deň.

Foto: Fotolia. com, archív P. M.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 26 543
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 245
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 033
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 994
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 620
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 400
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 603
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 485
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 320
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 307
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Plošný skríning sa končí dnes.

Mestá chcú o ďalšom testovaní ešte rokovať.

21 h
Peter Tkačenko

Možno sa ich za tie peniaze aspoň zbavíme.

2 h
Vakcína Comirnaty sa musí skladovať až pri mínus 70 stupňoch Celzia.

Zaočkovať sa môžu seniori nad 75 rokov.

10 h
CYNICKÁ OBLUDA

Vytlačený Uhrík

Kotleba najskôr Uhríka vytlačil z čela strany a teraz už úplne. Aj s Mazurekom a ďalšími Gruppenführermi.

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Niektorí ľudia zo vzťahu odídu.

4 h
Ilwad Elmanovú zaradilo BBC do ankety 1000 Women 2020 a v roku 2019 sa dostala do užšieho výberu kandidátov na Nobelovu cenu.

Ilwad a Iman Elmanovým zabili otca aj sestru.

6 h

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

23 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan