SME

Ako si udržať bezproblémový žalúdok počas Vianoc

Vianočné sviatky to nie sú len darčeky a rodinná pohoda, ale aj dobré jedlo. Prejedanie sa však často končí nepríjemnými tráviacimi problémami.

(Zdroj: Fotolia.com)

Sviatočné menu na Vianoce je jedinečné a štedré. Pár dní pokoja si vieme dokonale vychutnať s jedlom, pitím a sladkosťami od výmyslu sveta.

Rodinné či priateľské návštevy sa menia na prezentácie gazdinkiných výnimočných receptov, ktoré jednoducho musí každá návšteva ochutnať, aby hostiteľku neurazila.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Navyše, naše oči zažívajú obrovské pokušenie, ktorému ťažko odolať a chuťové poháriky si pýtajú viac a viac. Ako z tohto zamotaného kolotoča von?

Sme v tom všetci

Na to, čo zjeme, by sme si mali dávať pozor všetci, nielen ľudia, ktorí majú tráviace problémy, potravinové intolerancie, žlčové kamene a iné ochorenia.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa gastroenterológa Petra Minárika je najväčším problémom počas vianočných sviatkov kontinuálne jedenie veľkého množstva potravy, „dnes je všetko, čo máme na sviatočnom stole, celoročne dostupné a môžeme si to dopriať v podstate kedykoľvek, ale Vianoce väčšinou bývajú v duchu – veľká kopa pýta viac.

Oči aj chuťové poháriky chcú, ale žalúdok to nevie stráviť. Ľudia sa najčastejšie prejedia množstvom, prijímajú veľa energie a tuku z mastných jedál. Takže odporúčal by som všetkým dodržiavať najmä striedmosť v jedení."

Ak máte navyše zdravotné problémy, ktoré si vyžadujú špeciálnu úpravu jedla, diétu alebo vylúčenie niektorých druhov potravín, mali by ste práve počas sviatkov dôsledne dbať na odporúčania lekára.

V opačnom prípade môžete skončiť na pohotovosti a pokaziť si sviatky.

SkryťVypnúť reklamu

Bylinky pomáhajú

Tráveniu pomáhajú rôzne bylinky, či už v podobe prísad do jedál, alebo ako čaj. Napríklad bazalka, čakanka, fenikel, materina dúška, mäta pieporná, medovka, rebríček, rozmarín, zemežlč.

Pozor na tuk

Odoprieť si lákavé menu je niekedy nad ľudské sily, čo nám najviac spôsobuje problémy? „Najťažšie stráviteľný býva tuk,“ vysvetľuje gastroenterológ a spresňuje, „tuk, ktorý sa spracováva pri vysokých teplotách, teda klasické vyprážanie, sa trávi oveľa ťažšie ako tepelne neupravený tuk.

Čo na to odborník?

K téme sa vyjadruje Peter Minárik, gastroenterológ, Onlife.sk

V dietetike napríklad odporúčame ľuďom, ktorí majú žlčové kamene alebo chronickú pankreatitídu, aby si tuk pridávali v malom množstve do už pripraveného pokrmu na záver.

Do uvareného, uduseného alebo jedla pripraveného v pare nakoniec dáme kúsok masla či olivového oleja. Množstvo je tiež veľmi dôležité.“

SkryťVypnúť reklamu

K sviatočným chvíľam patrí aj alkohol, podľa Petra Minárika je práve kombinácia alkoholu a ťažko stráviteľného jedla veľmi zlou voľbou, ktorá môže spôsobiť pocit ťažoby až nevoľnosť.

„Aperitív odporúčam, jednak ide o veľmi malé množstvo alkoholu a jeho úlohou je vzbudiť chuť do jedla,“ dodáva Peter Minárik.

Všetci to poznáme

Neprejesť sa na Vianoce je doslova umenie. Čas trávime väčšinou oddychom, sledovaním televízie alebo návštevami. Jedenie je kontinuálne a bezodné.

Čo ak sa nám predsa len nepodarí udržať na uzde svoje chúťky a náš organizmus reaguje ťažobou, nevoľnosťou až vracaním? „Nie som zástancom žiadnych povianočných hladoviek,“ hovorí Peter Minárik a radí zjesť počas vianočných sviatkov len o trošku viac ako bežne.

„Keď už nastane takáto situácia a nie sú to závažné prejavy alebo kolikové stavy, ktoré si vyžadujú urgentnú pomoc lekára, prichádza na rad hladovka a črevný pokoj.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trvá to pár hodín, po prvej úľave možno podávať po kvapkách a lyžičkách tekutiny, napríklad teplý čaj, trošku soli a cukru, prípadne si pomôcť voľne predajnými liekmi z lekárne,“ radí gastroenterológ.

Ak si teda nechcete najkrajšie sviatky v roku pokaziť, v prvom rade dodržiavajte striedmosť v stravovaní a snažte sa pripraviť vianočné menu v zdravšej podobe.

7 užitočných rád, ako sa neprejesť

  1. Nakladajte si malé porcie. Dobrý trikom sú menšie taniere, ktoré sa zdajú opticky plné, ale pritom je na nich menšia porcia jedla.

  2. Sladkosti nahraďte zdravšou formou, napríklad raw koláčikmi, dnes už je k dispozícii množstvo receptov na sladké dobroty, ktoré sú zdravé a neobsahujú veľa cukru a tuku.

  3. Na jedenie pri leňošení pripravte zdravé misy zo zeleniny s rôznymi dipmi. Buďte kreatívna, rodina či priatelia to určite ocenia.

  4. Knedle krájajte na tenšie, údené mäso tiež, koláče na menšie kúsky.

  5. Najväčším problémom je množstvo pokrmu, ktoré zjeme, nenúťte členov rodiny, aby si jedlo prikladali na tanier, hoci sú Vianoce.

  6. Určite si svoje limity a neprekračujte ich.

  7. Voľný čas využite aktívne, prechádzkami alebo nejakou športovou aktivitou každý deň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Foto: Fotolia. com, archív P. M.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 026
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 626
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 871
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 673
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 843
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 268
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 142
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 215
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 336
  3. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 309
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 290
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 886
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 791
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 574
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu