Ako si udržať bezproblémový žalúdok počas Vianoc

Vianočné sviatky to nie sú len darčeky a rodinná pohoda, ale aj dobré jedlo. Prejedanie sa však často končí nepríjemnými tráviacimi problémami.

(Zdroj: Fotolia.com)

Sviatočné menu na Vianoce je jedinečné a štedré. Pár dní pokoja si vieme dokonale vychutnať s jedlom, pitím a sladkosťami od výmyslu sveta.

Rodinné či priateľské návštevy sa menia na prezentácie gazdinkiných výnimočných receptov, ktoré jednoducho musí každá návšteva ochutnať, aby hostiteľku neurazila.

Navyše, naše oči zažívajú obrovské pokušenie, ktorému ťažko odolať a chuťové poháriky si pýtajú viac a viac. Ako z tohto zamotaného kolotoča von?

Sme v tom všetci

Na to, čo zjeme, by sme si mali dávať pozor všetci, nielen ľudia, ktorí majú tráviace problémy, potravinové intolerancie, žlčové kamene a iné ochorenia.

Podľa gastroenterológa Petra Minárika je najväčším problémom počas vianočných sviatkov kontinuálne jedenie veľkého množstva potravy, „dnes je všetko, čo máme na sviatočnom stole, celoročne dostupné a môžeme si to dopriať v podstate kedykoľvek, ale Vianoce väčšinou bývajú v duchu – veľká kopa pýta viac.

Oči aj chuťové poháriky chcú, ale žalúdok to nevie stráviť. Ľudia sa najčastejšie prejedia množstvom, prijímajú veľa energie a tuku z mastných jedál. Takže odporúčal by som všetkým dodržiavať najmä striedmosť v jedení."

Ak máte navyše zdravotné problémy, ktoré si vyžadujú špeciálnu úpravu jedla, diétu alebo vylúčenie niektorých druhov potravín, mali by ste práve počas sviatkov dôsledne dbať na odporúčania lekára.

V opačnom prípade môžete skončiť na pohotovosti a pokaziť si sviatky.

Bylinky pomáhajú

Tráveniu pomáhajú rôzne bylinky, či už v podobe prísad do jedál, alebo ako čaj. Napríklad bazalka, čakanka, fenikel, materina dúška, mäta pieporná, medovka, rebríček, rozmarín, zemežlč.

1.jpg

Pozor na tuk

Odoprieť si lákavé menu je niekedy nad ľudské sily, čo nám najviac spôsobuje problémy? „Najťažšie stráviteľný býva tuk,“ vysvetľuje gastroenterológ a spresňuje, „tuk, ktorý sa spracováva pri vysokých teplotách, teda klasické vyprážanie, sa trávi oveľa ťažšie ako tepelne neupravený tuk.

Čo na to odborník?
K téme sa vyjadruje Peter Minárik, gastroenterológ, Onlife.sk
2_r1987.jpg

V dietetike napríklad odporúčame ľuďom, ktorí majú žlčové kamene alebo chronickú pankreatitídu, aby si tuk pridávali v malom množstve do už pripraveného pokrmu na záver.

Do uvareného, uduseného alebo jedla pripraveného v pare nakoniec dáme kúsok masla či olivového oleja. Množstvo je tiež veľmi dôležité.“

K sviatočným chvíľam patrí aj alkohol, podľa Petra Minárika je práve kombinácia alkoholu a ťažko stráviteľného jedla veľmi zlou voľbou, ktorá môže spôsobiť pocit ťažoby až nevoľnosť.

„Aperitív odporúčam, jednak ide o veľmi malé množstvo alkoholu a jeho úlohou je vzbudiť chuť do jedla,“ dodáva Peter Minárik.

Všetci to poznáme

Neprejesť sa na Vianoce je doslova umenie. Čas trávime väčšinou oddychom, sledovaním televízie alebo návštevami. Jedenie je kontinuálne a bezodné.

Čo ak sa nám predsa len nepodarí udržať na uzde svoje chúťky a náš organizmus reaguje ťažobou, nevoľnosťou až vracaním? „Nie som zástancom žiadnych povianočných hladoviek,“ hovorí Peter Minárik a radí zjesť počas vianočných sviatkov len o trošku viac ako bežne.

„Keď už nastane takáto situácia a nie sú to závažné prejavy alebo kolikové stavy, ktoré si vyžadujú urgentnú pomoc lekára, prichádza na rad hladovka a črevný pokoj.

Trvá to pár hodín, po prvej úľave možno podávať po kvapkách a lyžičkách tekutiny, napríklad teplý čaj, trošku soli a cukru, prípadne si pomôcť voľne predajnými liekmi z lekárne,“ radí gastroenterológ.

Ak si teda nechcete najkrajšie sviatky v roku pokaziť, v prvom rade dodržiavajte striedmosť v stravovaní a snažte sa pripraviť vianočné menu v zdravšej podobe.

7 užitočných rád, ako sa neprejesť

  1. Nakladajte si malé porcie. Dobrý trikom sú menšie taniere, ktoré sa zdajú opticky plné, ale pritom je na nich menšia porcia jedla.
  2. Sladkosti nahraďte zdravšou formou, napríklad raw koláčikmi, dnes už je k dispozícii množstvo receptov na sladké dobroty, ktoré sú zdravé a neobsahujú veľa cukru a tuku.
  3. Na jedenie pri leňošení pripravte zdravé misy zo zeleniny s rôznymi dipmi. Buďte kreatívna, rodina či priatelia to určite ocenia.
  4. Knedle krájajte na tenšie, údené mäso tiež, koláče na menšie kúsky.
  5. Najväčším problémom je množstvo pokrmu, ktoré zjeme, nenúťte členov rodiny, aby si jedlo prikladali na tanier, hoci sú Vianoce.
  6. Určite si svoje limity a neprekračujte ich.
  7. Voľný čas využite aktívne, prechádzkami alebo nejakou športovou aktivitou každý deň.

Foto: Fotolia. com, archív P. M.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 21 483
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 139
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 15 088
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 323
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 687
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 048
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 260
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 377
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 230
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 101

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Keď Sagan musel stiahnuť nohavice, zastal pri karavane

Keď si cyklisti potrebujú uľaviť, majú to komplikované.

Píše Ľubomír Svoboda

Slovensko potrebuje 14 stíhacích lietadiel a nie silné reči

Ad: Viac stíhačiek ako my kúpili z okolitých krajín len Poliaci.

Neprehliadnite tiež