Ako si udržať bezproblémový žalúdok počas Vianoc

Vianočné sviatky to nie sú len darčeky a rodinná pohoda, ale aj dobré jedlo. Prejedanie sa však často končí nepríjemnými tráviacimi problémami.

(Zdroj: Fotolia.com)

Sviatočné menu na Vianoce je jedinečné a štedré. Pár dní pokoja si vieme dokonale vychutnať s jedlom, pitím a sladkosťami od výmyslu sveta.

Rodinné či priateľské návštevy sa menia na prezentácie gazdinkiných výnimočných receptov, ktoré jednoducho musí každá návšteva ochutnať, aby hostiteľku neurazila.

Navyše, naše oči zažívajú obrovské pokušenie, ktorému ťažko odolať a chuťové poháriky si pýtajú viac a viac. Ako z tohto zamotaného kolotoča von?

Sme v tom všetci

Na to, čo zjeme, by sme si mali dávať pozor všetci, nielen ľudia, ktorí majú tráviace problémy, potravinové intolerancie, žlčové kamene a iné ochorenia.

Podľa gastroenterológa Petra Minárika je najväčším problémom počas vianočných sviatkov kontinuálne jedenie veľkého množstva potravy, „dnes je všetko, čo máme na sviatočnom stole, celoročne dostupné a môžeme si to dopriať v podstate kedykoľvek, ale Vianoce väčšinou bývajú v duchu – veľká kopa pýta viac.

Oči aj chuťové poháriky chcú, ale žalúdok to nevie stráviť. Ľudia sa najčastejšie prejedia množstvom, prijímajú veľa energie a tuku z mastných jedál. Takže odporúčal by som všetkým dodržiavať najmä striedmosť v jedení."

Ak máte navyše zdravotné problémy, ktoré si vyžadujú špeciálnu úpravu jedla, diétu alebo vylúčenie niektorých druhov potravín, mali by ste práve počas sviatkov dôsledne dbať na odporúčania lekára.

V opačnom prípade môžete skončiť na pohotovosti a pokaziť si sviatky.

Bylinky pomáhajú

Tráveniu pomáhajú rôzne bylinky, či už v podobe prísad do jedál, alebo ako čaj. Napríklad bazalka, čakanka, fenikel, materina dúška, mäta pieporná, medovka, rebríček, rozmarín, zemežlč.

1.jpg

Pozor na tuk

Odoprieť si lákavé menu je niekedy nad ľudské sily, čo nám najviac spôsobuje problémy? „Najťažšie stráviteľný býva tuk,“ vysvetľuje gastroenterológ a spresňuje, „tuk, ktorý sa spracováva pri vysokých teplotách, teda klasické vyprážanie, sa trávi oveľa ťažšie ako tepelne neupravený tuk.

Čo na to odborník?
K téme sa vyjadruje Peter Minárik, gastroenterológ, Onlife.sk
2_r1987.jpg

V dietetike napríklad odporúčame ľuďom, ktorí majú žlčové kamene alebo chronickú pankreatitídu, aby si tuk pridávali v malom množstve do už pripraveného pokrmu na záver.

Do uvareného, uduseného alebo jedla pripraveného v pare nakoniec dáme kúsok masla či olivového oleja. Množstvo je tiež veľmi dôležité.“

K sviatočným chvíľam patrí aj alkohol, podľa Petra Minárika je práve kombinácia alkoholu a ťažko stráviteľného jedla veľmi zlou voľbou, ktorá môže spôsobiť pocit ťažoby až nevoľnosť.

„Aperitív odporúčam, jednak ide o veľmi malé množstvo alkoholu a jeho úlohou je vzbudiť chuť do jedla,“ dodáva Peter Minárik.

Všetci to poznáme

Neprejesť sa na Vianoce je doslova umenie. Čas trávime väčšinou oddychom, sledovaním televízie alebo návštevami. Jedenie je kontinuálne a bezodné.

Čo ak sa nám predsa len nepodarí udržať na uzde svoje chúťky a náš organizmus reaguje ťažobou, nevoľnosťou až vracaním? „Nie som zástancom žiadnych povianočných hladoviek,“ hovorí Peter Minárik a radí zjesť počas vianočných sviatkov len o trošku viac ako bežne.

„Keď už nastane takáto situácia a nie sú to závažné prejavy alebo kolikové stavy, ktoré si vyžadujú urgentnú pomoc lekára, prichádza na rad hladovka a črevný pokoj.

Trvá to pár hodín, po prvej úľave možno podávať po kvapkách a lyžičkách tekutiny, napríklad teplý čaj, trošku soli a cukru, prípadne si pomôcť voľne predajnými liekmi z lekárne,“ radí gastroenterológ.

Ak si teda nechcete najkrajšie sviatky v roku pokaziť, v prvom rade dodržiavajte striedmosť v stravovaní a snažte sa pripraviť vianočné menu v zdravšej podobe.

7 užitočných rád, ako sa neprejesť

  1. Nakladajte si malé porcie. Dobrý trikom sú menšie taniere, ktoré sa zdajú opticky plné, ale pritom je na nich menšia porcia jedla.
  2. Sladkosti nahraďte zdravšou formou, napríklad raw koláčikmi, dnes už je k dispozícii množstvo receptov na sladké dobroty, ktoré sú zdravé a neobsahujú veľa cukru a tuku.
  3. Na jedenie pri leňošení pripravte zdravé misy zo zeleniny s rôznymi dipmi. Buďte kreatívna, rodina či priatelia to určite ocenia.
  4. Knedle krájajte na tenšie, údené mäso tiež, koláče na menšie kúsky.
  5. Najväčším problémom je množstvo pokrmu, ktoré zjeme, nenúťte členov rodiny, aby si jedlo prikladali na tanier, hoci sú Vianoce.
  6. Určite si svoje limity a neprekračujte ich.
  7. Voľný čas využite aktívne, prechádzkami alebo nejakou športovou aktivitou každý deň.

Foto: Fotolia. com, archív P. M.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  3. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  5. Už aj seniori presadajú do SUV
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  7. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  8. Bratislava gets a new public space and park
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 576
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 067
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 527
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 967
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 719
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 369
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 136
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 106
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 686
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 618

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polovojenská organizácia pýta peniaze na domobranu, končia na súkromnom účte

Výzvou na posielanie finančných príspevkov sa už zaoberá polícia. Slovenskí branci tvrdia, že ide o dobrovoľné dary

KOMENTÁRE

Branci obchádzajú zákon a sú nebezpeční

Demokracia má právo brániť sa a je najvyšší čas, aby to v prípade brancov začala aktívne robiť.

KOMENTÁRE

Po kose na Krym? Zakopnete o tank

Vreckový sprievodca cestovateľov po východných teritóriách, časť III.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.