SME
Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma

Pečená šunka s ananásovo-horčicovou glazúrou

V Prvý sviatok vianočný už nie je pôst. Pripravte svojim blízkym bohatú slávnostnú hostinu, na ktorú len tak nezabudnú.

(Zdroj: Isifa)

Pečená šunka s ananásovo-horčicovou glazúrou
Suroviny na 10 – 12 porcií

  • 4 – 6 kg originál vianočná šunka na kosti (údené bravčové stehno s kožou a kosťou)
  • klinčeky

Na glazúru:

  • 1 šálka ananásového džúsu
  • 3 PL dijonskej horčice
  • 1/4 šálky medu
  • 1/4 šálky ríbezľového džemu bez semienok
  • 1 celý ananás

Šunku predvarte vo veľkom hrnci alebo v parnej rúre skoro domäkka. Podľa chuti ponechajte alebo odstráňte kožu.

Zoznámte sa

Novoročné predsavzatia vám partnera nenájdu.
Urobte prvý krok hneď teraz a prihláste sa na dvaja.sme.sk, serióznu zoznamku od SME.
muz_1.jpg
Seriózne zoznámenie

Povrch kože alebo mäso po odstránení kože narežte šikmými ťahmi nožom do tvaru kosoštvorcov. Do stredu každého „diamantu“ zapichnite klinček.

Všetky suroviny na glazúru zmiešajte v hrnci a pomaly priveďte k varu. Varte 10 – 15 minút na sirup. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Ananás očistite a rozkrájajte.

Do hlbokého plechu vložte šunku, naokolo naukladajte plátky ananásu, podlejte troškou vody alebo vývaru a povrch šunky poriadne potrite glazúrou.

Pečte 35 – 45 minút. Počas pečenia šunku a ananás potierajte, kým neminiete pripravenú glazúru.

Po dopečení nechajte šunku postáť asi 30 minút a až potom ju rozkrájajte na plátky.

Tip: Keďže u nás nemá celá pečená šunka až takú dlhú tradíciu a vy sa obávate o chuť, skúste si najskôr takto pripraviť dostupnejšie varené bravčové koleno či už údené, alebo neúdené alebo čisté údené mäso bez kosti.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  2. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  3. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  7. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  8. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  1. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  2. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  3. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  4. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  5. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  6. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  7. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  8. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 10 966
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 8 218
  3. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 915
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 6 732
  5. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 6 088
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 5 997
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 719
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 715
  9. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 848
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 4 287

Hlavné správy zo Sme.sk

Monika Jankovská.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kotleba má strach, bojí sa Harabina

Extrémisti sa snažia vytvoriť jednotný front.

Podcast Dobré Ráno
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Nechcela by Jankovská radšej mlčať?

Jankovská vyniká teflónom navonok a odhodlaním dovnútra.

Peter Tkačenko

Záchranár: Nedá sa pomôcť hneď každému, pri nehodách musíme stanoviť priority

Rozhovor s Viliamom Dobiášom o nešťastiach s množstvom zranených.

Viliam Dobiáš.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Päťkrát vďaka, milí muži

Nemusíme sa hrať na všeobjímajúce divožienky plné lásky.

Michaela Žureková