Pečená šunka s ananásovo-horčicovou glazúrou
Suroviny na 10 – 12 porcií
- 4 – 6 kg originál vianočná šunka na kosti (údené bravčové stehno s kožou a kosťou)
- klinčeky
Na glazúru:
- 1 šálka ananásového džúsu
- 3 PL dijonskej horčice
- 1/4 šálky medu
- 1/4 šálky ríbezľového džemu bez semienok
- 1 celý ananás
Šunku predvarte vo veľkom hrnci alebo v parnej rúre skoro domäkka. Podľa chuti ponechajte alebo odstráňte kožu.
Zoznámte sa
Novoročné predsavzatia vám partnera nenájdu.
Urobte prvý krok hneď teraz a prihláste sa na dvaja.sme.sk, serióznu zoznamku od SME.
Skutoční ľudia, skutočné vzťahy
Seriózne zoznámenie
Povrch kože alebo mäso po odstránení kože narežte šikmými ťahmi nožom do tvaru kosoštvorcov. Do stredu každého „diamantu“ zapichnite klinček.
Všetky suroviny na glazúru zmiešajte v hrnci a pomaly priveďte k varu. Varte 10 – 15 minút na sirup. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Ananás očistite a rozkrájajte.
Do hlbokého plechu vložte šunku, naokolo naukladajte plátky ananásu, podlejte troškou vody alebo vývaru a povrch šunky poriadne potrite glazúrou.
Pečte 35 – 45 minút. Počas pečenia šunku a ananás potierajte, kým neminiete pripravenú glazúru.
Po dopečení nechajte šunku postáť asi 30 minút a až potom ju rozkrájajte na plátky.
Tip: Keďže u nás nemá celá pečená šunka až takú dlhú tradíciu a vy sa obávate o chuť, skúste si najskôr takto pripraviť dostupnejšie varené bravčové koleno či už údené, alebo neúdené alebo čisté údené mäso bez kosti.