Živý stromček je srdcom Vianoc

Aký je rozdiel medzi smrekom, jedličkou a borovicou a kedy je najlepší čas na ich kúpu? Poradíme vám ako si vybrať živý vianočný stromček.

(Zdroj: Ilustračné - freeimages.com)

Svieža zeleň ihličia, jagajúca noblesa ozdôb a vôňa lesa šíriaca sa miestnosťou. Bez stromčeka si vianočné sviatky azda nemožno ani predstaviť. Je potechou pre oči, nositeľom nálady a symbolom, ktorý vnáša do domácnosti živý ruch. Ak však príde správny čas, všetko zmĺkne a pokoj opantá celú domácnosť.

Nech sa umelé stromčeky akokoľvek blížia vzhľadom svojmu vzoru, živý stromček má predsa len svoje nenapodobiteľné čaro. Všetko sa začína výberom najkrajšieho z nich v mrazivom dni pred obchodom, pokračuje nemotornou prepravou domov, rozbaľovaním, opiľovaním, upevnením do stojana a finále prichádza vo chvíli, keď sa na ňom ustália rozkmitané ozdoby a celú tú nádheru zavŕši jagavý lesk svetielok.

Kde sa vzala tradícia?
Vianočný stromček
  • Svoje príbytky si zdobíme stromčekmi už od 16. storočia a táto tradícia sa zrodila v Nemecku.
  • Nadviazala na rôzne zvyky, ktoré sa niesli stáročiami v rôznych podobách naprieč rôznymi kultmi a náboženstvami. Zdobené konáriky listnatých a ihličnatých drevín boli súčasťou rôznych osláv a rituálov od nepamäti.
  • Ihličnany v podobe, ktorú si predstavíme pod pojmom vianočný stromček, spočiatku zdobili pri spoločných slávnostiach remeselné a cechové domy. Neskôr sa nová tradícia začala budovať v domácnostiach.
  • Výzdoba zodpovedala vždy vtedajším časom. Prvými ozdobami boli rôzne druhy ovocia a pečiva, postupne pribúdali nové prvky, ktorých charakter sa niesol v závislosti od módy. Až v 18. storočí prišla myšlienka dodať vianočnej atmosfére žiarivú iskru rozsvietenými sviečkami. K nim sa pridružili prskavky a s rozmachom elektrifikácie pribudli i prvé elektrické svietidlá, o ktorých sníva nejeden vášnivý zberateľ starožitností.
  • Každý národ k tejto tradícii pridal svoje vlastné prvky a tak môžeme napríklad v Amerike vidieť na stromčekoch šnúry s navlečenými pukancami, kým Škandinávia je pre zmenu zasypaná päťcípymi hviezdami.
  • Do histórie zasiahli aj moderné materiály a technológie, vďaka ktorým vznikli umelé vianočné stromčeky. Je iba iróniou dejín, že sa tak udialo v Nemecku, kde tradícia živých vianočných stromčekov vznikla. Priemyselná výroba sa odštartovala v 20. rokoch 19. storočia a stromčeky zmenili mnohokrát podobu. Začalo sa to pierkami, pokračovalo metlovými štetinami a dnes ponúkajú výrobcovia dobre vyzerajúce imitácie stromčekov z rôznych syntetických materiálov, ktoré sú z diaľky neraz na nerozoznanie od živých.
Foto: sxc.hu

Bez koberca zamazaného od živice a odstrihnutých konárikov, ktoré zostávajú ležať na zemi, kým z nich šikovné ruky uvijú veniec, to jednoducho nejde.

Z lesa do mesta

Trvá to približne sedem rokov, kým zo semienka starostlivo vytiahnutého zo zrelej šišky narastie statný vianočný stromček. Farmári, ktorým učarilo viac pestovanie drevín ako obilia či zeleniny, každoročne čakajú na sezónu, aby sa ich snaha zúročila.

Stromčeky, ktoré tvorili fungujúcu súčasť zdravého ekosystému, putujú do domácností, aby uvoľnili miesto ďalšej výsadbe. A popri nich sa pritrafí časť z tých, ktoré lesníci vypílili pri preriezke hustej mladiny, aby uvoľnili miesto na rast najmocnejších. Je to kolobeh s najlepším zámerom a poslaním, bez ruinovania pôdy a drobných živočíchov, ako je to pri jednoročných plodinách.

Sezóna vianočných stromčekov sa odohráva naživo, mimo virtuálneho sveta internetu. Márne by ste hľadali predajcu, ktorý rozosiela stromčeky z virtuálneho katalógu špedičnou firmou. Ten vyvolený si treba vybrať priamo na mieste. Uznanlivo hodnotiť jeho tvar, veľkosť a spôsob, akým ho príroda vybavila do života. Aj keď normy stanovujú, ako má stromček prvej, druhej a tretej triedy vyzerať, presa len chceme ten, ktorý nám padne do oka.

Dobre vyzerajúci stromček musí mať svieže, lesklé ihličie, živú farbu a pevný obrast na konároch a musí pôsobiť rovnako pútavo, akoby bol na pni priamo v lese. Kým v chladnej zime o kvalitu nie je núdza, teplé počasie, aké sme zažili vlani, môže kvalitu stromčekov trochu poznačiť.

Všetci hľadáme stromčeky symetrické, mocné a husté. Pravda je však taká, že neraz ich musíme v malých bytoch prispôsobiť tak, aby sa utiahli k stene. Práve tu môže nerovnomerný obrast konármi padnúť vhod. A spolu s ním i zaujímavá cena.

Na kalendár pri kúpe nehľaďte

Nezáleží, či sa rozhodnete pre kúpu hneď po Mikuláši, keď sa sezóna stromčekov u väčšiny predajcov začína, alebo si nákup necháte na posledný deň. Všetky stromčeky boli vypílené v rovnakom čase a museli podstúpiť prepravu a skladovanie až do chvíle predaja.

Či stromček umiestnite na tienisté miesto vo dvore, chránený severný balkón, alebo ponecháte skladovanie na predajcovi, je iba na vás. Včasná kúpa zväčša ponúka pestrosť výberu, neskorá môže so sebou priniesť zľavu a nulové nároky na skladovanie. Každý stromček by však mal dostať šancu, aby namiesto zberného dvora robil radosť v niektorej z domácností.

Pri skladovaní sú nepriateľmi slnko, vietor a holomráz. Stromčeku je najlepšie pod snehovou perinou, mimo dosahu slnečných lúčov. Ak však snehová nádielka chýba, pomôže aj občasné kropenie či zapichnutie do prevlhčenej rašeliny a obalenie netkanou textíliou. To však zvyčajne nie je nutné, iba ak by ste chceli Vianoce potiahnuť až za hranicu večera trojkráľového.

Smrek, jedlička alebo borovica?

Smreky sú našou domácou drevinou a svojou štíhlosťou a mäkkým, i keď pichľavým ihličím zjednodušujú zdobenie. V severných regiónoch je typickou vianočnou drevinou. Z preriezok ich ponúkajú Štátne lesy, v predaji sú však aj farmárske výpestky. Dávajú vyniknúť ozdobám, majú však opadavé ihličie, ktoré vydrží v prekúrenej miestnosti akurát tak do konca Vianoc. Popri našom domácom smreku obyčajnom môžete v ponuke predajcov naraziť aj na hustejší a kompaktnejší smrek pichľavý s modrastou farbou ihličia alebo na omnoho štíhlejší smrek omorikový.

Cenami sa príliš nelíšia, počítať môžete s 8 až 17 eurami v závislosti od výšky a kvality.

Borovica prevonia svojou živicou i tú najväčšiu domácnosť a čo sa vône týka, nemá žiadneho konkurenta. Mnohí ju však obľubujú aj pre jej mohutný, majestátny vzhľad. Krčí sa k zemi, konáre rozťahuje do strán a zdobí ich dlhými pichľavými ihlicami. I preto vyžadujú mnohé ozdoby dlhšie šnúrky na vešanie alebo kovové háčiky. Borovica lesná pôsobí jemnou noblesou, borovica čierna s extrémne dlhým ihličím znásobuje mocný, majestátny výzor. A to nielen po nastrojení v stojane, ale aj počas prepravy, pretože ju nemožno sieťkou stiahnuť do takého úzkeho kužeľa ako ostatné ihličnany.

Cena je takmer na nerozoznanie od smreka, kedysi zdobila každú domácnosť na hornom Ponitrí.

Jedličky sú typickou drevinou z lesníckych fariem a neraz k nám cestujú až zo Škandinávie. Laik zvyčajne nerozlišuje medzi jedľou bielou, balzamovou, nordmannovou a arizonskou, povšimne si zvyčajne iba srienistú, ktorá má odlišnú farbu ihličia. Jedle sú roky považované za luxusnú vianočnú drevinu a inak to nebolo ani u nás, kde si túto pozíciu vybojovala práve jedľa biela. Azda i preto, že ihličie jedlí nepichá a do svojho bezprostredného okolia šíri príjemnú vôňu. Ide o stromčeky jemné, ktoré pre krásu netreba zasypať množstvom výrazných ozdôb.

Cena je však o poznanie vyššia a pohybuje sa v rozsahu od 15 do 35 eur. Zvyčajne sú v ponuke iba starostlivo vyberané kusy, za ktoré si predajcovia nechajú štedro zaplatiť.
Šiška ako dekorácia

Nech sa rozhodnete pre ktorúkoľvek z drevín, neznamená to, že ste si zvolili horšiu alebo lepšiu. Každá z nich má svoje čaro a nenapodobiteľnú atmosféru. Kým jedni z nás sa vracajú pri pohľade na smrek do detstva, iní sa držíme rodinnej tradície s borovicou alebo jedľou.

A ak sme pri stromčekoch a vianočnej výzdobe, určite by v žiadnej domácnosti nemali chýbať dekorácie zo šišiek. Nie je nutné, aby ste po ne vyrazili na prechádzku do lesa, i keď pod zimnou perinou má prekrásnu atmosféru. Lesosemenárske podniky ich predávajú vytriedené a dôkladne presušené po tom, čo z nich získali osivo na škôlkovanie stromčekov. Ten náš je v Liptovskom Hrádku a v cene od 57 centov po 1,52 za kilogram ich ponúka aj prostredníctvom e-shopu na svojom webe www.semenoles.sk

Aby bol svieži ako rezané kvety

O tom, ako dlho si stromček zachová svoju sviežosť, môžete rozhodnúť i vy sami.

  • Aj napriek tomu, že vymenil korene za stojan, stále je živým organizmom, ktorý reaguje na vplyvy okolia. Je to podobné, ako keď si domov prinesiete rozkvitnutú kyticu.
  • Sucho a vysoká teplota spôsobujú, že ihličie prirýchlo vyčerpá vodu zo zásob v dreve a začne vädnúť. Najprv stratí svoj svieži lesk, neskôr sa začne meniť jeho farba a potom z niektorých drevín postupne opadá. Možno ste o tom nikdy nepočuli, ale voda tvorí takmer 60 percent hmotnosti stromčeka, ktorý ste s námahou vyniesli do svojho bytu.
  • Preto je dôležité pravidelne ju dolievať do zásobníka v stojane a miestnosť zbytočne neprekurovať. Nik sa doma nenahnevá, ak vo vyzdobenej izbe trochu pootočíte ventilom na radiátore a stromček umiestnite na najchladnejšie miesto. Je to zvyčajne jeden z kútov obvodovej steny, mimo dosahu sálania radiátorov. Ak kúrite v kozubovej piecke, mali by ste byť ešte opatrnejší. Vyžarujúce teplo intenzívne preniká do predmetov v jej blízkosti.
  • Ihličie stromčeka sa však nezohrieva iba od kúrenia, ale aj od ozdobných svietidiel, ktorými ste ho nastrojili. Preto je vhodnejšie siahnuť po moderných LED reťaziach ako žiarovkových. Ich zahrievanie je podstatne nižšie, čo oceníte hlavne vtedy, ak si chcete atmosféru jagavých svetielok užívať po celé dni.
  • Tradičnou vidieckou taktikou je, že stromček v domácnosti mení svoje miesto. S jeho jednoduchým zdobením sa s predstihom začína v chladnej verande, vrchol svojej krásy dosiahne vo vykúrenej obývačke a po sviatkoch môže ešte nejaký čas robiť radosť na ďalšom chladnom mieste. Vo dvore či v predzáhradke.

mg

Ako ho dokonale osadiť

Možno máte za sebou desiatky pokusov, pri ktorých ste sa snažili osadiť stromček do stojana a nikdy to nevyšlo tak, ako by ste si priali. V skutočnosti však existuje spôsob, ktorý je zaručeným receptom pre každý strom a stojan v domácnosti. Stačí, ak namiesto kuchynského noža alebo sekerky siahnete po kufríku s náradím.

Ak v ňom nájdete pílku, dláto a kladivo, nič nestojí v ceste k zaručenému úspechu. Postup je jednoduchý a jediné, na čo treba dávať pozor, sú vaše prsty.

  1. Na zrezanú plochu s letokruhmi si nakreslite kružnicu, ktorá zodpovedá otvoru v stojane. Radšej o milimeter menšiu ako väčšiu.
  2. Umiestnite na kmienok gumičku do výšky, ktorá zodpovedá hĺbke stojana. Tá vám vyznačí rovnú líniu na orezávanie. Obtiahnite si ju ceruzou.
  3. Primerajte pílový list k nákresu na letokruhoch, aby ste vedeli, koľko dreva treba odstrániť. Do takejto hĺbky urobte zárez okolo kmienka po línii vyznačenej gumičkou.
  4. Teraz vezmite dláto, priložte ho ku kružnici, tak aby šikmá strana jeho ostria smerovala ku kôre, a úderom kladivka odštiepte prvú časť dreva. Po vlákne dreva to ide dobre, presekať sa treba iba prípadnou hrčou v mieste bývalého konára.
  5. Takto postupujte dookola, až kým nevytvoríte valcovitú stopku, ktorá presne zapasuje do stojana. Začistite ju do hladka a stromček upevnite v stojane.
  6. Aby bol pod stromčekom dostatok miesta na balíčky a manipulačný priestor na dolievanie vody do stojana, najspodnejšie konáre môžete vopred odrezať. Vytvoríte si tak pohodlný manipulačný priestor na vytvorenie čapu pasujúceho do stojana.

mg

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 12 054
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 014
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 131
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 972
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 731
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 519
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 182
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 114
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 846
  10. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené? 470

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Šéf Fondu na podporu umenia: Odborníkov je málo, bojujeme s konfliktom záujmov

Prioritami pre fond na nasledujúci rok sú národné výročia. Stanovilo to ministerstvo.

SPIŠ KORZÁR

Deň, ktorý navždy zmenil Vysoké Tatry. Takto to vyzeralo pred 13 rokmi

Víchrica zničila 12-tisíc hektárov lesa.

PLUS

Je suis Čajka. Ukradli symbol bratislavskej kaviarne

Detektívny príbeh o absurdných pohnútkach.

Neprehliadnite tiež

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.