SME

Sviatočná kapustnica

Kapustnica to je malý rodinný zázrak, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Má mnoho podôb a ešte viac chutí. Ako ju máte radi vy?

Kapustnica.Kapustnica. (Zdroj: Isifa)

Kapustnica
Suroviny na 6 porcií

  • 1 – 1,5 kg kyslej kapusty

  • 500 g údeného kolena bez kosti

  • 2 domáce klobásy

  • hrsť sušených hríbov

  • 1 stredne veľká cibuľa

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1 PL bravčovej masti alebo oleja

  • bobkový list

    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou

  • mletá sladká paprika

  • soľ, mleté čierne korenie

Najskôr si všetko pripravte. Sušené hríby predmočte do horúcej vody. Nakrájajte na drobné kocky cibuľu a cesnak, podľa potreby premyte kapustu, rozkrájajte klobásy na kolieska a údené koleno na malé kocky. Vo väčšom hrnci rozohrejte masť alebo olej a opražte na ňom cibuľu, neskôr pridajte cesnak a bobkový list. Keď je cibuľa mäkká a opečená pridajte mletú sladkú papriku a hríby. Nakoniec pridajte kolieska klobásy, kocky údeného mäsa a kapustu. Podlejte studenou vodou, pridajte podľa chuti čierne korenie a soľ a varte pomaly približne 1 – 2 hodiny. Vodu podľa potreby a požadovanej hustoty dolievajte.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Kapustu premývajte iba ak je veľmi kyslá. Najlepšie je použiť domácu kapustu zo súdka. Podľa ochutenia kyslej kapusty pridajte do kapustnice vyvariť napríklad aj celé korenie a rascu. Takýto postup ako je v recepte, platí aj vtedy ak sa rozhodnete kapustnicu pripraviť zo surového bravčového mäsa. Ak nechcete kapustu uvariť úplne domäkka postup môžete prehodiť. Najskôr vyvarte celé údené mäso a klobásy vo vode, po vybratí dovarte vo vývare kapustnicu a nakoniec do nej vráťte už rozkrájané údeniny.

Ako obohatiť alebo zmeniť klasický recept?

  • Keďže kapustnica sa podľa obdobia v roku alebo podľa regiónu líši, delíme ju na pôstnu a nepôstnu čiže sviatočnú.

  • Ľudia držiaci pôst, ktorý sa končí až polnocou Štedrého večera, alebo niekde už večer, keď sa na oblohe zjaví prvá hviezda, ju varia bez mäsa. Okrem vianočnej kapustnice sa varieva i silvestrovská kapustnica, ktorá je už veľmi bohatá, pretože sa varí iba na konci kalendárneho roka.

  • Do kapustnice sa podľa regiónov pridávajú biele hladké halušky, kyslá alebo šľahačková smotana, paradajkový pretlak, uvarené zemiaky, sušené slivky, čerstvé alebo sušené jablká a hrušky ale i surová či údená ryba, surové neúdené mäso, šošovica, fazuľa, krúpy, ryža, zázvor a orechy.

SkryťVypnúť reklamu

Dobré tipy a rady pri varení:

  • Pred varením kapustu určite ochutnajte za surova. Jej chuť bude základom pre naozaj dobre navarenú kapustnicu.

  • Uprednostnite takú klobásu, ktorú poznáte. Nepokazte svoj osvedčený recept suchou alebo štipľavou klobásou.

  • Kyslá kapusta sa dá ešte pred varením premyť, málo kyslá uvarená kapustnica sa dá doliať vodou z kapusty alebo ochutiť troškou octu či citrónu. Naopak, ak je už uvarená kapustnica veľmi kyslá a nepomohlo ani premývanie, skúste ju trošku docukriť, alebo do vlažnej kapustnice pridajte trošku jedlej sódy (bikarbóny). Sóda s kyslosťou zreaguje a spení, po premiešaní pena zmizne a kyslá chuť by sa mala trošku zneutralizovať.

  • Ak sa vám podarilo kapustnicu presoliť, skúste v nej povariť aspoň na 10 minút jablko alebo zemiak.

  • Ak máte huby zaručene čisté, nemusíte ich po zaliatí vriacou vodou scediť na sitku, ale ich môžete pridať i s tmavohnedou vodou, do ktorej sa vylúhovali chute a vône. Niekde sa hríby predmáčajú iba v studenej vode, inde zas uprednostňujú namočenie v bielom víne.

  • Ak máte kapustnicu bohatú, netreba ju vôbec zahusťovať. Niekde uprednostňujú iba jednoduché zahustenie rozvareným a roztlačeným vareným zemiakom alebo nastrúhaným surovým zemiakom, inde s chuťou zahusťujú i múkovou zátrepkou alebo smotanou.

  • Pôstna kapustnica sa často varí iba z kapustovej vody zvanej juška. Niekde sa kapustnica servíruje do hlbokého taniera, ktorého dno je vyplnené studeným zemiakovým pyré.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Live: Známe mená aj objavy. Ktoré firmy získajú cenu FéliX 2025?
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  6. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Live: Známe mená aj objavy. Ktoré firmy získajú cenu FéliX 2025?
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  7. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 14 269
  2. Live: Známe mená aj objavy. Ktoré firmy získajú cenu FéliX 2025? 6 746
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 5 974
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 549
  5. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 4 490
  6. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 3 726
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 204
  8. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 2 774
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  2. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  3. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  4. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  5. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  6. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  7. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  8. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 22 312
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 17 050
  3. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 11 533
  4. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 8 094
  5. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 7 687
  6. Ján Valchár: Ideme budovať humanitárne centrum v Rusku!!! 4 764
  7. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!) 4 032
  8. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia. 3 597
  1. Věra Tepličková: Spevy s/piatočné alebo Krásna, krásna, kde si sa ty pásla?
  2. Věra Tepličková: Kde zarába vlastná hlava, tam sa v teple dobre spáva
  3. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
  4. Marcel Rebro: Volám sa Marcel, dnes mám 57 rokov a k narodeninám si želám mier!
  5. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia.
  6. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  7. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  8. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
SkryťZatvoriť reklamu