SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Sviatočná kapustnica

Kapustnica to je malý rodinný zázrak, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Má mnoho podôb a ešte viac chutí. Ako ju máte radi vy?

Kapustnica.Kapustnica. (Zdroj: Isifa)

Kapustnica
Suroviny na 6 porcií

  • 1 – 1,5 kg kyslej kapusty
  • 500 g údeného kolena bez kosti
  • 2 domáce klobásy
  • hrsť sušených hríbov
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL bravčovej masti alebo oleja
  • bobkový list
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie

Najskôr si všetko pripravte. Sušené hríby predmočte do horúcej vody. Nakrájajte na drobné kocky cibuľu a cesnak, podľa potreby premyte kapustu, rozkrájajte klobásy na kolieska a údené koleno na malé kocky. Vo väčšom hrnci rozohrejte masť alebo olej a opražte na ňom cibuľu, neskôr pridajte cesnak a bobkový list. Keď je cibuľa mäkká a opečená pridajte mletú sladkú papriku a hríby. Nakoniec pridajte kolieska klobásy, kocky údeného mäsa a kapustu. Podlejte studenou vodou, pridajte podľa chuti čierne korenie a soľ a varte pomaly približne 1 – 2 hodiny. Vodu podľa potreby a požadovanej hustoty dolievajte.

Tip: Kapustu premývajte iba ak je veľmi kyslá. Najlepšie je použiť domácu kapustu zo súdka. Podľa ochutenia kyslej kapusty pridajte do kapustnice vyvariť napríklad aj celé korenie a rascu. Takýto postup ako je v recepte, platí aj vtedy ak sa rozhodnete kapustnicu pripraviť zo surového bravčového mäsa. Ak nechcete kapustu uvariť úplne domäkka postup môžete prehodiť. Najskôr vyvarte celé údené mäso a klobásy vo vode, po vybratí dovarte vo vývare kapustnicu a nakoniec do nej vráťte už rozkrájané údeniny.

Ako obohatiť alebo zmeniť klasický recept?

  • Keďže kapustnica sa podľa obdobia v roku alebo podľa regiónu líši, delíme ju na pôstnu a nepôstnu čiže sviatočnú.
  • Ľudia držiaci pôst, ktorý sa končí až polnocou Štedrého večera, alebo niekde už večer, keď sa na oblohe zjaví prvá hviezda, ju varia bez mäsa. Okrem vianočnej kapustnice sa varieva i silvestrovská kapustnica, ktorá je už veľmi bohatá, pretože sa varí iba na konci kalendárneho roka.
  • Do kapustnice sa podľa regiónov pridávajú biele hladké halušky, kyslá alebo šľahačková smotana, paradajkový pretlak, uvarené zemiaky, sušené slivky, čerstvé alebo sušené jablká a hrušky ale i surová či údená ryba, surové neúdené mäso, šošovica, fazuľa, krúpy, ryža, zázvor a orechy.

Dobré tipy a rady pri varení:

  • Pred varením kapustu určite ochutnajte za surova. Jej chuť bude základom pre naozaj dobre navarenú kapustnicu.
  • Uprednostnite takú klobásu, ktorú poznáte. Nepokazte svoj osvedčený recept suchou alebo štipľavou klobásou.
  • Kyslá kapusta sa dá ešte pred varením premyť, málo kyslá uvarená kapustnica sa dá doliať vodou z kapusty alebo ochutiť troškou octu či citrónu. Naopak, ak je už uvarená kapustnica veľmi kyslá a nepomohlo ani premývanie, skúste ju trošku docukriť, alebo do vlažnej kapustnice pridajte trošku jedlej sódy (bikarbóny). Sóda s kyslosťou zreaguje a spení, po premiešaní pena zmizne a kyslá chuť by sa mala trošku zneutralizovať.
  • Ak sa vám podarilo kapustnicu presoliť, skúste v nej povariť aspoň na 10 minút jablko alebo zemiak.
  • Ak máte huby zaručene čisté, nemusíte ich po zaliatí vriacou vodou scediť na sitku, ale ich môžete pridať i s tmavohnedou vodou, do ktorej sa vylúhovali chute a vône. Niekde sa hríby predmáčajú iba v studenej vode, inde zas uprednostňujú namočenie v bielom víne.
  • Ak máte kapustnicu bohatú, netreba ju vôbec zahusťovať. Niekde uprednostňujú iba jednoduché zahustenie rozvareným a roztlačeným vareným zemiakom alebo nastrúhaným surovým zemiakom, inde s chuťou zahusťujú i múkovou zátrepkou alebo smotanou.
  • Pôstna kapustnica sa často varí iba z kapustovej vody zvanej juška. Niekde sa kapustnica servíruje do hlbokého taniera, ktorého dno je vyplnené studeným zemiakovým pyré.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Znalec slovenského brandy
  5. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  2. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  3. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  4. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  7. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  8. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  9. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  10. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 742
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 6 646
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 254
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 486
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 406
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 393
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 252
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 159
  9. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 147
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 608
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda Smeru Robert Fico.

V prvej vláde odpísané záverečné práce spolustraníkov neriešil.


11 h
Vizualizácia polyfunkčného projektu, ktorý pripravuje rodina Poórovcov.

Poórova firma chce stavať v Ružinove.


23. sep
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


9 h
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep

Neprehliadnite tiež

Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  3. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  4. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  5. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  8. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 531
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 374
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 024
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 476
  5. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 360
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 787
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 813
  8. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 733
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu