Sviatočná kapustnica

Kapustnica to je malý rodinný zázrak, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Má mnoho podôb a ešte viac chutí. Ako ju máte radi vy?

(Zdroj: Isifa)

Kapustnica
Suroviny na 6 porcií

  • 1 – 1,5 kg kyslej kapusty
  • 500 g údeného kolena bez kosti
  • 2 domáce klobásy
  • hrsť sušených hríbov
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL bravčovej masti alebo oleja
  • bobkový list
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie

Najskôr si všetko pripravte. Sušené hríby predmočte do horúcej vody. Nakrájajte na drobné kocky cibuľu a cesnak, podľa potreby premyte kapustu, rozkrájajte klobásy na kolieska a údené koleno na malé kocky. Vo väčšom hrnci rozohrejte masť alebo olej a opražte na ňom cibuľu, neskôr pridajte cesnak a bobkový list. Keď je cibuľa mäkká a opečená pridajte mletú sladkú papriku a hríby. Nakoniec pridajte kolieska klobásy, kocky údeného mäsa a kapustu. Podlejte studenou vodou, pridajte podľa chuti čierne korenie a soľ a varte pomaly približne 1 – 2 hodiny. Vodu podľa potreby a požadovanej hustoty dolievajte.

Tip: Kapustu premývajte iba ak je veľmi kyslá. Najlepšie je použiť domácu kapustu zo súdka. Podľa ochutenia kyslej kapusty pridajte do kapustnice vyvariť napríklad aj celé korenie a rascu. Takýto postup ako je v recepte, platí aj vtedy ak sa rozhodnete kapustnicu pripraviť zo surového bravčového mäsa. Ak nechcete kapustu uvariť úplne domäkka postup môžete prehodiť. Najskôr vyvarte celé údené mäso a klobásy vo vode, po vybratí dovarte vo vývare kapustnicu a nakoniec do nej vráťte už rozkrájané údeniny.

Ako obohatiť alebo zmeniť klasický recept?

  • Keďže kapustnica sa podľa obdobia v roku alebo podľa regiónu líši, delíme ju na pôstnu a nepôstnu čiže sviatočnú.
  • Ľudia držiaci pôst, ktorý sa končí až polnocou Štedrého večera, alebo niekde už večer, keď sa na oblohe zjaví prvá hviezda, ju varia bez mäsa. Okrem vianočnej kapustnice sa varieva i silvestrovská kapustnica, ktorá je už veľmi bohatá, pretože sa varí iba na konci kalendárneho roka.
  • Do kapustnice sa podľa regiónov pridávajú biele hladké halušky, kyslá alebo šľahačková smotana, paradajkový pretlak, uvarené zemiaky, sušené slivky, čerstvé alebo sušené jablká a hrušky ale i surová či údená ryba, surové neúdené mäso, šošovica, fazuľa, krúpy, ryža, zázvor a orechy.

Dobré tipy a rady pri varení:

  • Pred varením kapustu určite ochutnajte za surova. Jej chuť bude základom pre naozaj dobre navarenú kapustnicu.
  • Uprednostnite takú klobásu, ktorú poznáte. Nepokazte svoj osvedčený recept suchou alebo štipľavou klobásou.
  • Kyslá kapusta sa dá ešte pred varením premyť, málo kyslá uvarená kapustnica sa dá doliať vodou z kapusty alebo ochutiť troškou octu či citrónu. Naopak, ak je už uvarená kapustnica veľmi kyslá a nepomohlo ani premývanie, skúste ju trošku docukriť, alebo do vlažnej kapustnice pridajte trošku jedlej sódy (bikarbóny). Sóda s kyslosťou zreaguje a spení, po premiešaní pena zmizne a kyslá chuť by sa mala trošku zneutralizovať.
  • Ak sa vám podarilo kapustnicu presoliť, skúste v nej povariť aspoň na 10 minút jablko alebo zemiak.
  • Ak máte huby zaručene čisté, nemusíte ich po zaliatí vriacou vodou scediť na sitku, ale ich môžete pridať i s tmavohnedou vodou, do ktorej sa vylúhovali chute a vône. Niekde sa hríby predmáčajú iba v studenej vode, inde zas uprednostňujú namočenie v bielom víne.
  • Ak máte kapustnicu bohatú, netreba ju vôbec zahusťovať. Niekde uprednostňujú iba jednoduché zahustenie rozvareným a roztlačeným vareným zemiakom alebo nastrúhaným surovým zemiakom, inde s chuťou zahusťujú i múkovou zátrepkou alebo smotanou.
  • Pôstna kapustnica sa často varí iba z kapustovej vody zvanej juška. Niekde sa kapustnica servíruje do hlbokého taniera, ktorého dno je vyplnené studeným zemiakovým pyré.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis
  2. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  3. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  4. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  5. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  6. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  7. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  8. Investment Advisory Guide for Slovakia
  9. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  10. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  1. Vypestujte si chutné a voňavé bylinky
  2. Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis
  3. Energetici rozsvecujú Svetielko nádeje
  4. Noerr appoints a new national counsel starting from 2019
  5. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  6. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  7. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  8. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  9. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  10. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 26 543
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 23 686
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 21 906
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 19 050
  5. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 12 380
  6. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 11 893
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 7 043
  8. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross! 4 104
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 4 017
  10. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 3 719

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pellegrini to môže mať s hanbou alebo bez

Premiér má možnosť aspoň raz prejaviť silu.

Peter Tkačenko
Autorská strana Sama Marca

Kočner je nová Gorila, ktorá pozýva na námestia (píše Samo Marec)

Nejde o Fica ani Šefčoviča.

Ilustračné foto
Štefan Harabin

Neprehliadnite tiež

Upratovanie býva zdrojom hádok. Ako sa im vyhnúť?

Hľadajte kompromisy a zapojte aj deti.

Ilustračné foto.

Práca v IT jej nedávala všetko, začala stavať park pre seniorov

Podľa Adriany Škriniarovej nemá každý šťastie na starostlivosť.

Adriana Škriniarová
Vyhliadková veža v regióne Tokaj