Sviatočná kapustnica

Kapustnica to je malý rodinný zázrak, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Má mnoho podôb a ešte viac chutí. Ako ju máte radi vy?

(Zdroj: Isifa)

Kapustnica
Suroviny na 6 porcií

  • 1 – 1,5 kg kyslej kapusty
  • 500 g údeného kolena bez kosti
  • 2 domáce klobásy
  • hrsť sušených hríbov
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL bravčovej masti alebo oleja
  • bobkový list
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie

Najskôr si všetko pripravte. Sušené hríby predmočte do horúcej vody. Nakrájajte na drobné kocky cibuľu a cesnak, podľa potreby premyte kapustu, rozkrájajte klobásy na kolieska a údené koleno na malé kocky. Vo väčšom hrnci rozohrejte masť alebo olej a opražte na ňom cibuľu, neskôr pridajte cesnak a bobkový list. Keď je cibuľa mäkká a opečená pridajte mletú sladkú papriku a hríby. Nakoniec pridajte kolieska klobásy, kocky údeného mäsa a kapustu. Podlejte studenou vodou, pridajte podľa chuti čierne korenie a soľ a varte pomaly približne 1 – 2 hodiny. Vodu podľa potreby a požadovanej hustoty dolievajte.

Tip: Kapustu premývajte iba ak je veľmi kyslá. Najlepšie je použiť domácu kapustu zo súdka. Podľa ochutenia kyslej kapusty pridajte do kapustnice vyvariť napríklad aj celé korenie a rascu. Takýto postup ako je v recepte, platí aj vtedy ak sa rozhodnete kapustnicu pripraviť zo surového bravčového mäsa. Ak nechcete kapustu uvariť úplne domäkka postup môžete prehodiť. Najskôr vyvarte celé údené mäso a klobásy vo vode, po vybratí dovarte vo vývare kapustnicu a nakoniec do nej vráťte už rozkrájané údeniny.

Ako obohatiť alebo zmeniť klasický recept?

  • Keďže kapustnica sa podľa obdobia v roku alebo podľa regiónu líši, delíme ju na pôstnu a nepôstnu čiže sviatočnú.
  • Ľudia držiaci pôst, ktorý sa končí až polnocou Štedrého večera, alebo niekde už večer, keď sa na oblohe zjaví prvá hviezda, ju varia bez mäsa. Okrem vianočnej kapustnice sa varieva i silvestrovská kapustnica, ktorá je už veľmi bohatá, pretože sa varí iba na konci kalendárneho roka.
  • Do kapustnice sa podľa regiónov pridávajú biele hladké halušky, kyslá alebo šľahačková smotana, paradajkový pretlak, uvarené zemiaky, sušené slivky, čerstvé alebo sušené jablká a hrušky ale i surová či údená ryba, surové neúdené mäso, šošovica, fazuľa, krúpy, ryža, zázvor a orechy.

Dobré tipy a rady pri varení:

  • Pred varením kapustu určite ochutnajte za surova. Jej chuť bude základom pre naozaj dobre navarenú kapustnicu.
  • Uprednostnite takú klobásu, ktorú poznáte. Nepokazte svoj osvedčený recept suchou alebo štipľavou klobásou.
  • Kyslá kapusta sa dá ešte pred varením premyť, málo kyslá uvarená kapustnica sa dá doliať vodou z kapusty alebo ochutiť troškou octu či citrónu. Naopak, ak je už uvarená kapustnica veľmi kyslá a nepomohlo ani premývanie, skúste ju trošku docukriť, alebo do vlažnej kapustnice pridajte trošku jedlej sódy (bikarbóny). Sóda s kyslosťou zreaguje a spení, po premiešaní pena zmizne a kyslá chuť by sa mala trošku zneutralizovať.
  • Ak sa vám podarilo kapustnicu presoliť, skúste v nej povariť aspoň na 10 minút jablko alebo zemiak.
  • Ak máte huby zaručene čisté, nemusíte ich po zaliatí vriacou vodou scediť na sitku, ale ich môžete pridať i s tmavohnedou vodou, do ktorej sa vylúhovali chute a vône. Niekde sa hríby predmáčajú iba v studenej vode, inde zas uprednostňujú namočenie v bielom víne.
  • Ak máte kapustnicu bohatú, netreba ju vôbec zahusťovať. Niekde uprednostňujú iba jednoduché zahustenie rozvareným a roztlačeným vareným zemiakom alebo nastrúhaným surovým zemiakom, inde s chuťou zahusťujú i múkovou zátrepkou alebo smotanou.
  • Pôstna kapustnica sa často varí iba z kapustovej vody zvanej juška. Niekde sa kapustnica servíruje do hlbokého taniera, ktorého dno je vyplnené studeným zemiakovým pyré.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 26 068
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 924
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 850
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 867
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 184
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 947
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 248
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 188
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 119
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 004

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Nový bulvár dostane Bratislava na jeseň 2019

Nový bulvár má byť hotový na jeseň 2019.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Ako riskantná je cesta slovenským autobusom

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.