SME

Sviatočná kapustnica

Kapustnica to je malý rodinný zázrak, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Má mnoho podôb a ešte viac chutí. Ako ju máte radi vy?

Kapustnica.Kapustnica. (Zdroj: Isifa)

Kapustnica
Suroviny na 6 porcií

  • 1 – 1,5 kg kyslej kapusty

  • 500 g údeného kolena bez kosti

  • 2 domáce klobásy

  • hrsť sušených hríbov

  • 1 stredne veľká cibuľa

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1 PL bravčovej masti alebo oleja

  • bobkový list

    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou

  • mletá sladká paprika

  • soľ, mleté čierne korenie

Najskôr si všetko pripravte. Sušené hríby predmočte do horúcej vody. Nakrájajte na drobné kocky cibuľu a cesnak, podľa potreby premyte kapustu, rozkrájajte klobásy na kolieska a údené koleno na malé kocky. Vo väčšom hrnci rozohrejte masť alebo olej a opražte na ňom cibuľu, neskôr pridajte cesnak a bobkový list. Keď je cibuľa mäkká a opečená pridajte mletú sladkú papriku a hríby. Nakoniec pridajte kolieska klobásy, kocky údeného mäsa a kapustu. Podlejte studenou vodou, pridajte podľa chuti čierne korenie a soľ a varte pomaly približne 1 – 2 hodiny. Vodu podľa potreby a požadovanej hustoty dolievajte.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Kapustu premývajte iba ak je veľmi kyslá. Najlepšie je použiť domácu kapustu zo súdka. Podľa ochutenia kyslej kapusty pridajte do kapustnice vyvariť napríklad aj celé korenie a rascu. Takýto postup ako je v recepte, platí aj vtedy ak sa rozhodnete kapustnicu pripraviť zo surového bravčového mäsa. Ak nechcete kapustu uvariť úplne domäkka postup môžete prehodiť. Najskôr vyvarte celé údené mäso a klobásy vo vode, po vybratí dovarte vo vývare kapustnicu a nakoniec do nej vráťte už rozkrájané údeniny.

Ako obohatiť alebo zmeniť klasický recept?

  • Keďže kapustnica sa podľa obdobia v roku alebo podľa regiónu líši, delíme ju na pôstnu a nepôstnu čiže sviatočnú.

  • Ľudia držiaci pôst, ktorý sa končí až polnocou Štedrého večera, alebo niekde už večer, keď sa na oblohe zjaví prvá hviezda, ju varia bez mäsa. Okrem vianočnej kapustnice sa varieva i silvestrovská kapustnica, ktorá je už veľmi bohatá, pretože sa varí iba na konci kalendárneho roka.

  • Do kapustnice sa podľa regiónov pridávajú biele hladké halušky, kyslá alebo šľahačková smotana, paradajkový pretlak, uvarené zemiaky, sušené slivky, čerstvé alebo sušené jablká a hrušky ale i surová či údená ryba, surové neúdené mäso, šošovica, fazuľa, krúpy, ryža, zázvor a orechy.

SkryťVypnúť reklamu

Dobré tipy a rady pri varení:

  • Pred varením kapustu určite ochutnajte za surova. Jej chuť bude základom pre naozaj dobre navarenú kapustnicu.

  • Uprednostnite takú klobásu, ktorú poznáte. Nepokazte svoj osvedčený recept suchou alebo štipľavou klobásou.

  • Kyslá kapusta sa dá ešte pred varením premyť, málo kyslá uvarená kapustnica sa dá doliať vodou z kapusty alebo ochutiť troškou octu či citrónu. Naopak, ak je už uvarená kapustnica veľmi kyslá a nepomohlo ani premývanie, skúste ju trošku docukriť, alebo do vlažnej kapustnice pridajte trošku jedlej sódy (bikarbóny). Sóda s kyslosťou zreaguje a spení, po premiešaní pena zmizne a kyslá chuť by sa mala trošku zneutralizovať.

  • Ak sa vám podarilo kapustnicu presoliť, skúste v nej povariť aspoň na 10 minút jablko alebo zemiak.

  • Ak máte huby zaručene čisté, nemusíte ich po zaliatí vriacou vodou scediť na sitku, ale ich môžete pridať i s tmavohnedou vodou, do ktorej sa vylúhovali chute a vône. Niekde sa hríby predmáčajú iba v studenej vode, inde zas uprednostňujú namočenie v bielom víne.

  • Ak máte kapustnicu bohatú, netreba ju vôbec zahusťovať. Niekde uprednostňujú iba jednoduché zahustenie rozvareným a roztlačeným vareným zemiakom alebo nastrúhaným surovým zemiakom, inde s chuťou zahusťujú i múkovou zátrepkou alebo smotanou.

  • Pôstna kapustnica sa často varí iba z kapustovej vody zvanej juška. Niekde sa kapustnica servíruje do hlbokého taniera, ktorého dno je vyplnené studeným zemiakovým pyré.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  3. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  4. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  5. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  6. Čo bude toto leto in?
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  8. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  1. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  2. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  3. LESY SR hostili prestížne udeľovanie cien CIC
  4. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  5. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  7. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 441
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 7 439
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 094
  4. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 506
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 121
  6. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 3 032
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 029
  8. Čo bude toto leto in? 2 729
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 870
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 902
  3. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 902
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 791
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 011
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 836
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 594
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 559
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
SkryťZatvoriť reklamu