SME

Citrónové srdiečka a marcipánové srdiečka v čokoláde

I pečenie na poslednú chvíľu môžete zvládnuť s noblesou.

(Zdroj: Isifa)

Citrónové srdiečka
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 120 g masla
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 žĺtok
  • 1 PL mlieka
  • šťava z polovice citróna
  • kôra z polovice citróna
  • múka na pomúčenie dosky

Na polevu:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 1 bielok
  • 150 g práškového cukru
  • 1 - 2 kvapky citrónovej šťavy
  • štipka citrónovej kôry

Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte na hladký bochník. Zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky, asi na hodinu. Zo surovín na polevu vymiešajte hladkú bielu polevu. Rúru predhrejte na 170 stupňov, plech vysteľte papierom na pečenie. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkajte na plát hrubý asi 5 - 8 mm. Povykrajujte z neho srdiečka a naukladajte ich na plech. Každé potrite polevou. Pečte približne 15 minút. Jednoduchšia verzia je, keď vyvaľkaný plát potriete polevou ešte vcelku a až potom ho rozkrájate ozdobným radielkom na kocky.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak sa vám nepozdáva bielková poleva, po upečení sušienky potrite polevou pripravenou zo 100 g práškového cukru, 1 lyžice vody a 1 lyžice citrónovej šťavy. Ak lyžicu vody vymeníte za rum, poleva bude voňavejšia.

Marcipánové srdiečka v čokoláde
Suroviny na viac porcií

  • 400 g marcipánu
  • 2 PL kakaa
  • 200 g čokolády na varenie
  • nasekané pistácie

Do marcipánu vmieste kakao. Ak treba, marcipán nastrúhajte na strúhadle a s kakaom ho opätovne premieste na hmotu, s akou ste začali robiť. Na pocukrenej doske ho vyvaľkajte na hrubší plát a vykrajujte srdiečka. Čokoládu nalámte a vo vodnom kúpeli ju rozpustite. Srdiečka namáčajte alebo polievajte čokoládou a posypte nasekanými pistáciami. Môžete si pripraviť i srdiečka alebo obyčajné guľky s prekvapením. Medzi dve srdiečka vložte mandľu alebo oriešok a utlačte okraje. Pri guľkách je príprava jednoduchšia.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pri týchto cukrovinkách môžete zapojiť do výroby i vaše deti Šikovnejšie gazdinky si môžu pripraviť marcipán doma. Stačí kúpiť už ošúpané mandle, v kuchynskom robote ich najemno rozmixovať. Na 200 g mandlí potrebujete 200 g práškového cukru, 1 PL mandľovej arómy a 3 PL prevarenej vody.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 039
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 641
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 902
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 693
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 804
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 194
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 155
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 220
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 303
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 294
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 067
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 893
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 818
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 032
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 586
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu