Marcipánové tyčinky a mandľovo-kokosové obdĺžniky

Drobné koláčiky by nemali chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Ako je na tom ten váš?

(Zdroj: Isifa)

Marcipánové tyčinky
Suroviny na viac porcií

  • 150 g zmäknutého masla
  • 50 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 250 g hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • 100 g pravého marcipánu
  • čokoláda

Maslo ručným šľahačom vymiešajte dohladka, pridajte cukor, vanilínový cukor, žĺtok a nakoniec marcipánovú hmotu. Môžete si ju nastrúhať. Nakoniec primiešajte múku, cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Rúru predhrejte na 160 stupňov. Z cesta odtrhávajte rovnomerné kúsky a na pomúčenej doske z nich tvarujte paličky veľké asi ako malíček. Naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 12 - 15 minút. Po vychladnutí konce namočte do roztopenej čokolády.

Tip: Cesto môžete i rozvaľkať a vykrajovať alebo rukami tvarovať ohnuté rožky. Po namočení do čokolády môžete dozdobiť farebnou posýpkou alebo nasekanými orieškami.

Mandľovo-kokosové obdĺžniky
Suroviny na viac porcií

  • 130 g zmäknutého masla
  • 50 g práškového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 2 PL strúhaného kokosu
  • 4 bielky
  • 150 g najemno namletých mandlí alebo mandľovej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • mandľová alebo vanilková aróma
  • 75 mandľových lupienkov
  • 180 g lieskovoorieškovej alebo čokoládovej nátierky

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zapekaciu misu alebo malý plech vymažte troškou masla. Maslo s práškovým cukrom vymiešajte dohladka. Pridajte múku a kokos. Cesto v tenkej vrstve rovnomerne natlačte na dno plechu. Pečte 10-12 minút, dozlatista. Po vychladnutí potrite povrch cesta čokoládovou nátierkou. Odložte do chladničky, aby nátierka stuhla. Medzitým vyšľahajte bielky s kryštálovým cukrom dotuha. Postupne do snehu zapracujte mandľovú múku a arómu podľa chuti. Hmotu opatrne lyžicou navrstvite na čokoládovú nátierku. Povrch posypte mandľovými lupienkami. Pečte vo vyhriatej rúre 25 - 30 minút, do zlatohneda.

Tip: Ak sa vám nechce čakať na ochladnutie alebo nemáte radi čokoládovú nátierku, na upečené cesto hneď navrstvite snehový povrch a upečte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 736
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 130
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 878
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 471
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 422
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 154
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 550
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 422
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 366
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 105

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Pocit úžasu s vami ostane aj na Zemi

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

DOMOV

Najhoršiu zmrzlinu toto leto našli v Ružomberku

Takmer v tretine zistili hygienici nedostatky.

PLUS

Angela Merkelová: Krízová manažérka, ktorá ochránila Nemcov

Má dobré nervy a zvláda krízové situácie.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.