SME
Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma

Marcipánové tyčinky a mandľovo-kokosové obdĺžniky

Drobné koláčiky by nemali chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Ako je na tom ten váš?

(Zdroj: Isifa)

Marcipánové tyčinky
Suroviny na viac porcií

  • 150 g zmäknutého masla
  • 50 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 250 g hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • 100 g pravého marcipánu
  • čokoláda

Maslo ručným šľahačom vymiešajte dohladka, pridajte cukor, vanilínový cukor, žĺtok a nakoniec marcipánovú hmotu. Môžete si ju nastrúhať. Nakoniec primiešajte múku, cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Rúru predhrejte na 160 stupňov. Z cesta odtrhávajte rovnomerné kúsky a na pomúčenej doske z nich tvarujte paličky veľké asi ako malíček. Naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 12 - 15 minút. Po vychladnutí konce namočte do roztopenej čokolády.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Cesto môžete i rozvaľkať a vykrajovať alebo rukami tvarovať ohnuté rožky. Po namočení do čokolády môžete dozdobiť farebnou posýpkou alebo nasekanými orieškami.

Mandľovo-kokosové obdĺžniky
Suroviny na viac porcií

  • 130 g zmäknutého masla
  • 50 g práškového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 2 PL strúhaného kokosu
  • 4 bielky
  • 150 g najemno namletých mandlí alebo mandľovej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • mandľová alebo vanilková aróma
  • 75 mandľových lupienkov
  • 180 g lieskovoorieškovej alebo čokoládovej nátierky

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zapekaciu misu alebo malý plech vymažte troškou masla. Maslo s práškovým cukrom vymiešajte dohladka. Pridajte múku a kokos. Cesto v tenkej vrstve rovnomerne natlačte na dno plechu. Pečte 10-12 minút, dozlatista. Po vychladnutí potrite povrch cesta čokoládovou nátierkou. Odložte do chladničky, aby nátierka stuhla. Medzitým vyšľahajte bielky s kryštálovým cukrom dotuha. Postupne do snehu zapracujte mandľovú múku a arómu podľa chuti. Hmotu opatrne lyžicou navrstvite na čokoládovú nátierku. Povrch posypte mandľovými lupienkami. Pečte vo vyhriatej rúre 25 - 30 minút, do zlatohneda.

Tip: Ak sa vám nechce čakať na ochladnutie alebo nemáte radi čokoládovú nátierku, na upečené cesto hneď navrstvite snehový povrch a upečte.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  2. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  3. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  7. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  8. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  1. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  2. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  3. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  4. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  5. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  6. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  7. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  8. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 10 972
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 8 200
  3. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 892
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 6 750
  5. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 6 060
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 6 014
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 727
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 721
  9. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 848
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 4 314

Hlavné správy zo Sme.sk

Monika Jankovská.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kotleba má strach, bojí sa Harabina

Extrémisti sa snažia vytvoriť jednotný front.

Podcast Dobré Ráno
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Nechcela by Jankovská radšej mlčať?

Jankovská vyniká teflónom navonok a odhodlaním dovnútra.

Peter Tkačenko

Záchranár: Nedá sa pomôcť hneď každému, pri nehodách musíme stanoviť priority

Rozhovor s Viliamom Dobiášom o nešťastiach s množstvom zranených.

Viliam Dobiáš.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Päťkrát vďaka, milí muži

Nemusíme sa hrať na všeobjímajúce divožienky plné lásky.

Michaela Žureková