Viedenské veterníčky a škoricovo-orechové hviezdičky

Receptov na drobné pečivo nie je nikdy dosť. Skúste striekané ružičkové veterníčky a neodolateľné hviezdičky.

(Zdroj: Isifa)

Viedenské veterníčky
Suroviny na viac porcií

  • 250 g zmäknutého masla
  • 50 g práškového cukru
  • 250 g hladkej múky
  • 50 g kukuričnej múky
  • vanilková aróma

Na plnku:

  • 100 g zmäknutého masla
  • 200 g práškového cukru
  • vanilková aróma
  • 75 malinového alebo ríbezľového džemu

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Plech vysteľte papierom na pečenie. Zmiešajte maslo s práškovým cukrom, obidvomi druhmi múk a arómou. Ak sa bojíte, že sa budú sušienky rozpadávať, pridajte jedno vajíčko. Vymiešané cesto naplňte do cukrárenského zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a striekajte dostatočne ďaleko od seba na plech ružičky. Pečte približne 15 minút. Hotové sušienky nechajte vychladnúť. Medzitým vymiešajte dohladka všetky suroviny na plnku okrem džemu. Polovicu sušienok potrite na plochej strane džemom a ozdobným vreckom na džem nastriekajte maslový krém. Zlepte so suchou polovicou zvyšných sušienok a povrch dozdobte.

Tip: Na povrch môžete kvapnúť čokoládovú polevu, na krém nalepiť kandizované ovocie alebo ich jednoducho stačí poprášiť práškovým cukrom.

Škoricovo-orechové hviezdičky
Suroviny na viac porcií

  • 2 bielky
  • 200 g jemného kryštálového cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 175 g najemno pomletých mandlí
  • 175 g najemno pomletých vlašských orechov
  • 2 ČL mletej škorice

Bielky ušľahajte na tuhý sneh, ku koncu šľahania k nim pridajte cukor a šľahajte do leskla. Nakoniec primiešajte citrónovú šťavu. Ak chcete hviezdy aj zdobiť, 2 - 3 PL snehovej hmoty si odložte nabok. Do ostatného snehu vmiešajte mleté mandle, orechy a škoricu. Cesto môžete na chvíľu odložiť do chladničky. Rúru vyhrejte na 160 stupňov a plech vysteľte papierom na pečenie. Dosku poprášte práškovým cukrom a cesto na nej vyvaľkajte na hrúbku asi 8 mm. Vykrajujte hviezdy a kométy. Hviezdy naukladajte na plech, polovicu môžete nechať hnedú, druhú polovicu potrite odloženým snehom a vložte do rúry. Pečte 10 - 12 minút, kým je snehová poleva ešte biela.

Tip: Hotové hviezdy môžete zdobiť aj po upečení. Stačí, ak z nepoužitých žĺtkov nad parou spolu s cukrom ušľaháte polevu ako na orechové štangličky. Kým poleva zaschne, môžete na hviezdy pritlačiť i oriešok, mandľu, alebo jedlé koráliky, či marcipán.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  2. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  3. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  4. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  5. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  6. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  7. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  8. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  9. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  10. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 176
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 905
  3. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 138
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 458
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 711
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 494
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 187
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 701
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 392
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 675

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poliaci vyšetrujú Štrougala. Na Slovensku sú zločiny premlčané

Poľsko rieši štyri prípady usmrtenia ľudí elektrinou na hranici s ČSSR. Na slovenskej časti hranice s Rakúskom ich zomrelo vyše štyridsať.

KOMENTÁRE

Pripomeňme si, že režim bol naozaj zločinecký

Námietka, že ÚPN v Poľsku má väčšie právomoci, je nemiestna.

TECH

Veľký objav astronómov, ďaleké planéty môžu mať vodu aj život

V systéme Trappist-1 je sedem Zemi podobných planét.

KOMENTÁRE

Každý astronóm a tvorca nových liekov im pripomína, aké sú nuly

Namiesto cesty ľudstva na Mars, rozprávajú blázni o malom človeku.

Neprehliadnite tiež

Lucia Šoralová: Materstvom svoj život odovzdávate niekomu inému

Slovenská šansoniérka, ktorá sa usadila v Česku, spevom vyjadruje svoju identitu ženy, umelkyne, matky aj manželky.

Šesť najznámejších modeliek, ktoré sa narodili ako muži

V modelingovom priemysle sa im darí rúcať všetky tabu.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop