Viedenské veterníčky
Suroviny na viac porcií
- 250 g zmäknutého masla
- 50 g práškového cukru
- 250 g hladkej múky
- 50 g kukuričnej múky
- vanilková aróma
Na plnku:
- 100 g zmäknutého masla
- 200 g práškového cukru
- vanilková aróma
- 75 malinového alebo ríbezľového džemu
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Plech vysteľte papierom na pečenie. Zmiešajte maslo s práškovým cukrom, obidvomi druhmi múk a arómou. Ak sa bojíte, že sa budú sušienky rozpadávať, pridajte jedno vajíčko. Vymiešané cesto naplňte do cukrárenského zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a striekajte dostatočne ďaleko od seba na plech ružičky. Pečte približne 15 minút. Hotové sušienky nechajte vychladnúť. Medzitým vymiešajte dohladka všetky suroviny na plnku okrem džemu. Polovicu sušienok potrite na plochej strane džemom a ozdobným vreckom na džem nastriekajte maslový krém. Zlepte so suchou polovicou zvyšných sušienok a povrch dozdobte.
Tip: Na povrch môžete kvapnúť čokoládovú polevu, na krém nalepiť kandizované ovocie alebo ich jednoducho stačí poprášiť práškovým cukrom.
Škoricovo-orechové hviezdičky
Suroviny na viac porcií
- 2 bielky
- 200 g jemného kryštálového cukru
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 175 g najemno pomletých mandlí
- 175 g najemno pomletých vlašských orechov
- 2 ČL mletej škorice
Bielky ušľahajte na tuhý sneh, ku koncu šľahania k nim pridajte cukor a šľahajte do leskla. Nakoniec primiešajte citrónovú šťavu. Ak chcete hviezdy aj zdobiť, 2 - 3 PL snehovej hmoty si odložte nabok. Do ostatného snehu vmiešajte mleté mandle, orechy a škoricu. Cesto môžete na chvíľu odložiť do chladničky. Rúru vyhrejte na 160 stupňov a plech vysteľte papierom na pečenie. Dosku poprášte práškovým cukrom a cesto na nej vyvaľkajte na hrúbku asi 8 mm. Vykrajujte hviezdy a kométy. Hviezdy naukladajte na plech, polovicu môžete nechať hnedú, druhú polovicu potrite odloženým snehom a vložte do rúry. Pečte 10 - 12 minút, kým je snehová poleva ešte biela.
Tip: Hotové hviezdy môžete zdobiť aj po upečení. Stačí, ak z nepoužitých žĺtkov nad parou spolu s cukrom ušľaháte polevu ako na orechové štangličky. Kým poleva zaschne, môžete na hviezdy pritlačiť i oriešok, mandľu, alebo jedlé koráliky, či marcipán.