SME

Voňavý vianočný koláč so sušeným ovocím

Vianočné sviatky musia byť štedré, bohaté, pokojné ale hlavne sladké. Pri tomto koláčiku to určite platí dvonásobne.

(Zdroj: Isifa)
Voňavý vianočný koláč so sušeným ovocím
Suroviny na viac porcií
  • 100 g datlí
  • 100 g hrozienok
  • 50 g kandizovaných čerešní
  • 20 g kandizovanej citrusovej kôry
  • 30 g sušených brusníc
  • 250 ml horkastého pomarančového džúsu s dužinou
  • 275 g hladkej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • 150 g masla
  • 150 g hnedého cukru
  • 45 ml melasy
  • 100 - 150 ml koňaku
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Datle a kandizované čerešne podľa potreby vykôstkujte a pokrájajte na menšie kúsky. Sušené ovocie zamiešajte v miske, zalejte ho džúsom a nechajte pôsobiť približne 15 minút. Suché prísady zmiešajte, pridajte do nich nakrájané alebo nastrúhané maslo a začnite spracúvať rukami na mrveničku. Nakoniec primiešajte cukor a scedené ovocie. Džús zmiešajte s melasou a opatrne zapracujte do cesta. Zmes vylejte do vymastenej a vysypanej formy a vložte do rúry predhriatej na 160 - 170 stupňov. Po hodine pečenia prikryte alobalom a pečte ďalších 30 minút. Koláč je hotový, ak na zapichnutom špáradle nezostanú stopy cesta. Po vybratí z rúry ešte za horúca polejte koňakom. Formu otvorte, až keď koláč úplne vychladne. Pred servírovaním môžete koláč potiahnuť marcipánom alebo poprášiť práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Tip: Koláč je bez vajíčok, preto ho môžu jesť aj alergici. Namiesto stopercentného džúsu môžete použiť čierne pivo alebo voňavý čaj earl grey. Tento koláč sa zvyčajne pripravuje i niekoľko týždňov pred vianočným servírovaním. Aby ste ho udržali stále čerstvý a mokrý, raz týždenne ho zalejte trochou koňaku. Skladujte prikrytý pergamenovým papierom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  2. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  3. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  4. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  5. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  6. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  7. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  8. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 529
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 6 751
  3. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 198
  4. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 3 914
  5. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 3 268
  6. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 2 690
  7. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 2 516
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025 1 993
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 34 298
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 19 379
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 14 534
  4. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 263
  5. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 8 114
  6. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 8 036
  7. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 6 267
  8. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 6 073
  1. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  2. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  3. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  4. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  5. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  6. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  7. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
  8. Post Bellum SK: Samizdat – symbol vzdoru v čase neslobody
reklama
SkryťZatvoriť reklamu