SME
Štvrtok, 24. jún, 2021 | Meniny má JánKrížovkyKrížovky

Voňavý vianočný koláč so sušeným ovocím

Vianočné sviatky musia byť štedré, bohaté, pokojné ale hlavne sladké. Pri tomto koláčiku to určite platí dvonásobne.

(Zdroj: Isifa)
Voňavý vianočný koláč so sušeným ovocím
Suroviny na viac porcií
  • 100 g datlí
  • 100 g hrozienok
  • 50 g kandizovaných čerešní
  • 20 g kandizovanej citrusovej kôry
  • 30 g sušených brusníc
  • 250 ml horkastého pomarančového džúsu s dužinou
  • 275 g hladkej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • 150 g masla
  • 150 g hnedého cukru
  • 45 ml melasy
  • 100 - 150 ml koňaku
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Datle a kandizované čerešne podľa potreby vykôstkujte a pokrájajte na menšie kúsky. Sušené ovocie zamiešajte v miske, zalejte ho džúsom a nechajte pôsobiť približne 15 minút. Suché prísady zmiešajte, pridajte do nich nakrájané alebo nastrúhané maslo a začnite spracúvať rukami na mrveničku. Nakoniec primiešajte cukor a scedené ovocie. Džús zmiešajte s melasou a opatrne zapracujte do cesta. Zmes vylejte do vymastenej a vysypanej formy a vložte do rúry predhriatej na 160 - 170 stupňov. Po hodine pečenia prikryte alobalom a pečte ďalších 30 minút. Koláč je hotový, ak na zapichnutom špáradle nezostanú stopy cesta. Po vybratí z rúry ešte za horúca polejte koňakom. Formu otvorte, až keď koláč úplne vychladne. Pred servírovaním môžete koláč potiahnuť marcipánom alebo poprášiť práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Koláč je bez vajíčok, preto ho môžu jesť aj alergici. Namiesto stopercentného džúsu môžete použiť čierne pivo alebo voňavý čaj earl grey. Tento koláč sa zvyčajne pripravuje i niekoľko týždňov pred vianočným servírovaním. Aby ste ho udržali stále čerstvý a mokrý, raz týždenne ho zalejte trochou koňaku. Skladujte prikrytý pergamenovým papierom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  2. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  3. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  4. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  5. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  6. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  7. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  8. Vážení poslanci, to naozaj?
  9. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  2. Vážení poslanci, to naozaj?
  3. Koniec čakania na kuriéra
  4. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  5. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  6. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  7. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  8. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  9. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  10. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 11 149
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 643
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 833
  4. Stiahnite si stovky e-kníh 5 880
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 4 888
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 624
  7. Crème de la crème po slovensky 3 102
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 973
  9. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 2 934
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 2 681
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kľúčovou zbraňou proti delta variantu koronavírusu je zaočkovanie obidvoma dávkami vakcíny.

Aktuálne je na Slovensku zaočkovaných 26 percent obyvateľstva.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Ako sa bude vyvíjať pandémia.


a 2 ďalší 8 h

Neprehliadnite tiež

Anna Grusková

Anna Grusková o príprave a vzniku inscenácie Demokratka Erža.


15 h
Alžbeta Göllnerová – Gwerková v pracovni

Život Alžbety Gwerkovej fascinuje vedcov aj divákov.


15 h
Jana Jankovičová počas jednej z disciplín v rybolovnej technike.

Jana Jankovičová sa venuje netradičnému športu.


16 h
Palacinky z ryžovej a pohánkovej múky.

Pozrite si recepty na palacinky aj koláč


18 h