SME

Krehký rumový koláč s kandizovaným ovocím

Inšpirujte sa svetovou kuchyňou a vyskúšajte si upiecť sladučký "povianočný" koláč s hviezdičkami.

(Zdroj: Isifa)

Krehký rumový koláč s kandizovaným ovocím
Suroviny na 8 - 10 porcií

Na cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 175 g masla
  • 1 žĺtok
  • 1/4 šálky ľadovej vody
  • štipka soli
  • 1/2 ČL muškátového orieška
  • múka na podsypanie
  • vajíčko na potieranie
  • práškový cukor na posypanie

Na plnku:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 200 ml rumu
  • 1/4 šálky melasy
  • 150 g hrozienok
  • 150 g sušených brusníc
  • 100 g sultánok (veľkých hrozienok)
  • 200 g sušených marhúľ
  • 1 šálky pomarančového džúsu
  • kôra z jedného pomaranča
  • 2 ČL mletej škorice

Sušené ovocie premyte v teplej vode a väčšie kúsky nasekajte. Vložte ich do hrnca spolu s melasou a rumom a pomaly zahrievajte, kým rum nevsiakne do ovocia. Odstavte a zalejte džúsom, pridajte pomarančovú kôru a škoricu. Zakryte fóliou a odložte na noc do chladničky. Všetky suroviny na cesto zmieste v robote so sekacími nožmi alebo rýchlymi pohybmi rukou, aby sa zbytočne neprehrievalo. Zabaľte ho do fólie a odložte na 30 minút do chladničky. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na tenký plát. Preložte ho na plech vystlatý papierom na pečenie, obrežte pretŕčajúce cesto a povykrajujte z neho horné ozdoby. Cesto popichajte vidličkou, naplňte plnkou a dozdobte hviezdičkami. Ozdoby a kraje cesta potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte do zlatista 20 - 25 minút. Pred servírovaním poprášte cukrom a rozkrájajte.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Tento koláč vcelku je obdobou malých formičkových biskupských plnených košíčkov v zahraničí známych ako mince pies. Základ tvorí krehké cesto, ktoré sa ľahko tvaruje do formičiek a jednoducho vykrajuje na ozdoby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 100 228
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 219
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 958
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 463
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 171
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 147
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 945
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 538
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu