Krehký rumový koláč s kandizovaným ovocím
Suroviny na 8 - 10 porcií
Na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 175 g masla
- 1 žĺtok
- 1/4 šálky ľadovej vody
- štipka soli
- 1/2 ČL muškátového orieška
- múka na podsypanie
- vajíčko na potieranie
- práškový cukor na posypanie
Na plnku:
- 200 ml rumu
- 1/4 šálky melasy
- 150 g hrozienok
- 150 g sušených brusníc
- 100 g sultánok (veľkých hrozienok)
- 200 g sušených marhúľ
- 1 šálky pomarančového džúsu
- kôra z jedného pomaranča
- 2 ČL mletej škorice
Sušené ovocie premyte v teplej vode a väčšie kúsky nasekajte. Vložte ich do hrnca spolu s melasou a rumom a pomaly zahrievajte, kým rum nevsiakne do ovocia. Odstavte a zalejte džúsom, pridajte pomarančovú kôru a škoricu. Zakryte fóliou a odložte na noc do chladničky. Všetky suroviny na cesto zmieste v robote so sekacími nožmi alebo rýchlymi pohybmi rukou, aby sa zbytočne neprehrievalo. Zabaľte ho do fólie a odložte na 30 minút do chladničky. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkajte na tenký plát. Preložte ho na plech vystlatý papierom na pečenie, obrežte pretŕčajúce cesto a povykrajujte z neho horné ozdoby. Cesto popichajte vidličkou, naplňte plnkou a dozdobte hviezdičkami. Ozdoby a kraje cesta potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte do zlatista 20 - 25 minút. Pred servírovaním poprášte cukrom a rozkrájajte.
Tip: Tento koláč vcelku je obdobou malých formičkových biskupských plnených košíčkov v zahraničí známych ako mince pies. Základ tvorí krehké cesto, ktoré sa ľahko tvaruje do formičiek a jednoducho vykrajuje na ozdoby.