Semienkový chlieb bez múky
Suroviny na 1 chlieb
- 80 g slnečnicových semienok
- 70 g tekvicových semienok
- 80 g mandlí alebo lieskovcov
- 130 g ovsených vločiek
- 4 PL semienok chia
- 16 g vlákniny skorocelu indického (Psyllium)
- 1 ČL morskej soli
- 40 g rozpusteného kokosového oleja
- 1 PL javorového sirupu
- 360 ml vody
V miske zmiešajte všetky suché suroviny. Primiešajte k nim rozpustený kokosový olej a javorový sirup. Nakoniec prilejte vodu a dôkladne premiešajte.
Zmes nechajte postáť, aby sa do semienok a vlákniny vsiakla prebytočná voda. Medzitým obdĺžnikovú formu na chlieb alebo na srnčí chrbát vysteľte papierom na pečenie tak, aby papier pretŕčal a hmotu do nej preložte. Povrch uhlaďte a odložte odpočívať do chladničky najmenej na 4 -6 hodín, pokojne i na celú noc.
Pred pečením nechajte ohriať na izbovú teplotu aspoň kým sa rúra vyhreje na 160 stupňov. Pečte približne 35 minút, potom chlieb vyberte za vytŕčajúci papier z formy, opatrne ho prevráťte a aj s papierom uložte na plech alebo priamo na mrežu v rúre. Pečte ďalších 40-45 minút. Servírujte ako za tepla tak, za horúca s oblohou podľa chuti.
Tip: Časom si sami vytvoríte svoj poopravený recept, ktorý vám najviac chutí. Namiesto kokosového oleja skúste olivový, ochutiť ho môžete rascou alebo koriandrom, zmes semien, vločiek a orechov môžete meniť podľa chuti ale i jemne nasekať v kuchynskom robote.