OPRAVENÉ V PIATOK 12:12

Nedajte sa zmiasť dátumom spotreby na obale potravín, jedzte ich

V Európskej únii vyhadzujeme ročne 100 miliónov ton potravín a nejedná sa len o skazené jedlo. Vyhadzujeme aj to, čo nemusíme. Niektoré suroviny si však môžete ponechať v chladničke aj dlhšie.

(Zdroj: Fotolia.com)

Číslicami na obaloch sa niekedy nechávame zmiasť a sedliacky rozum nechávame bokom. Netreba sa vždy obávať salmonely či inak pokazeného žalúdka.

Niektoré potraviny sú životaschopné aj po dátume spotreby. Tieto čísla sú len odporúčanou dobou, dokedy má byť jedlo skonzumované, nie sú však smrteľnou hranicou, ktorú nesmiete prekročiť a po ktorej sa potravín musíte okamžite zbaviť.

Na celom svete vyhadzujeme enormné množstvo potravín napriek vzrastajúcemu vedomiu ľudí a recyklácií.

Podľa štatistík Európskej únie vyhadzujeme ročne 100 miliónov ton potravín. Ak sa tento trend nezastaví alebo nezlepší, do roku 2010 sa množstvo vyhodeného jedla zvýši na 126 miliónov ton. V koši tak končí až tretina celkovej produkcie potravy, čo je alurmujúce číslo. Čo môžeme robiť, aby sme ho znížili?

Začnite od nákupov

Určite sú medzi vami mnohí, ktorí si nákupy plánujú a do obchodu vchádzajú so zoznamom potravín, ktoré domácnosť potrebuje.

Z času na čas trochu „uletíte“ a kúpite si aj niečo, čo na lístočku nie je. To je, samozrejme, v poriadku. Život si nemôžeme dokonale nalinkovať.

Vášmu rozpočtu aj životnému prostrediu však pomôže, ak si aspoň približne naplánujte menu na najbližší týždeň a podľa toho absolvujete nákupy.

A z našej skúsenosti vieme, že nakupovanie s prázdnym žalúdkom je tiež nebezpečné. Kupujte toľko, koľko viete, že spotrebujete.

Zeleninu a ovocie nekupujte vo veľkých baleniach, ale naložte si do košíka množstvo, aké využijete.

Dátumy spotreby

Práve v súvislosti s nimi dochádza k omylom. Na obaloch často nájdeme nápis „Spotrebujte do“, niekedy sa na nich nachádza aj odporúčanie, kedy sú potraviny najlepšie alebo najchutnejšie.

Ak nájdete v chladničke potravinu, ktorej obal prezrádza, že prekročila dátum spotreby, predtým ako ju odhodíte do koša, ovoňajte ju. Je to jednoduché pravidlo. Ak je vôňa v poriadku, ochutnajte.

Potraviny a ich životnosť:

Tu je prehľad niekoľkých potravín, ktoré môžete konzumovať aj po dátume spotreby:

Rajčiny

Čím dlhšie ich doma máte, tým sú mäkkšie a sladšie. Najmä ak ich neskladujete v chladničke. Vonku vydržia chutné aj týždeň či dva po dátume spotreby.

Rybie filé

Surové ryby ako treska či tuniak vydržia po zamrazení aj štyri týždne. Ostanú jedlé, no aby vám skutočne chutili, odporúča sa skonzumovať ich do troch týždňov od zmrazenia. Ak na mäse vzniká zahmlený efekt alebo po stlačení prstom na povrchu ostáva jamka či vonia po mydle, zlikvidujte ho.

Zmrzlina

Napriek tomu, že ju skladujete v mrazničke, zmrzlina má kvôli vysokému obsahu tuku často krátkodobú schopnosť ostať svieža. Plnú chuť stráca po približne troch mesiacoch. Ak jej farba stmavla alebo je chuť kyslejšia, je čas sa tejto pochúťky zbaviť.

Paštéty a párky

Pri spracovanom mäso veľmi na výber nemáte. Kupujte ho tak, aby ste ho skonzumovali čo najskôr. Rôzne baktérie, ktoré tieto výrobky môžu obsahovať sa často množia najmä v prostredí chladničky. Paštéty otvárajte len ak ich chcete zjesť celé, uzatvorené sú v bezpečí. Párky konzumujte okamžite alebo ich na pár dní môžete odložiť do mrazničky.

Vajcia

Po uplynutí dátumu spotreby ich stále môžete konzumovať, ideálne však do troch týždňov. Na otestovanie vhoďte vajce do vody. Ak sa ponorí, už nie je vhodné na konzumáciu, miniatúrnymi pórmi sa doňho dostal vzduch a narušil obsah škrupiny. Ak pláva, jedenie je bezpečné. (Za chybu sa ospravedlňujeme) Ak sa vajce ponorí, môžete ho konzumovať, ak pláva, nie je čerstvé.

Jogurt

V chladničke vydržia aj mesiac po dátume spotreby. Mlieko v jogurte prechádza pri výrobe rôznymi procesmi, ktoré ho stabilizujú, aby vydržalo čo najviac v čerstvom stave. Ak však na jogurte objavíte čo i len najmenší náznak plesne, vyhoďte ho. Ak na ňom nič nevidíte a chuť je v poriadku, budete v poriadku aj vy.

Vyhadzovanie jedla je vyhadzovanie peňazí

Dajte si záležať na nákupoch a spotrebovaní všetkého, čo doma máte. Jedlo rpedsa nakupujete. Ak ho len tak vyhodíte, do smetného koša s ním idú aj vaše peniaze. Prečo by ich niekto vyhadzoval? Máme ich až toľko?

Zdravý stav chladničky

Pravidelne chladničku čistite a udržujte stabilnú teplotu. Tá môže mať na kvalitu jedla, ktoré v nej skladujete veľký vplyv. Ideálna teplota pre zotrvanie čerstvosti je medzi 1 a 5 stupňami Celzia.

Skladovanie

To by malo podliehať odporúčaniam na obale. Ak sa tam píše, aby ste nejaký produkt skladovali v tme a chlade, na okennej parapete sa dobre mať nebude.

Na poradí záleží

Ak si domov prinesiete nové zásoby potravín, tie staršie v chladničke, mrazničke aj skrinkách posuňte dopredu a nové uskladnite v zadnej časti.

Predídete tak tomu, aby ste na staršie potraviny zabudli a následne ich po čase našli v nejedlom stave.

Opatrne s porciami

Dopriať môžete sebe aj ostatným, ale v malých množstvách. Na tanier si vždy naložte menej. Ak niekomu nestačí, môže si prísť po prídavok.

Nedojedené zvyšky často putujú z taniera do koša. S menšími porciami pomôžete možno aj postave.

Využívajte všetky zdroje

Ak sa vám z obeda zvýši, nechajte si to na ďalší deň či večeru alebo vložte do mrazničky a zásobu využijete v prípade núdze.

Ak máte pocit, že ovocie v miske už dožíva svoje posledné dni a mäkne, použite ho do koláčov. Zo zeleniny zas môžete pripraviť polievku.

Využite služby mrazničky

Zamraziť môžete zvyšky, ale napríklad aj pečivo. Ak vám ostal chlieb, rožky či bagety, vložte ich do mrazničky a vyberajte si len toľko, koľko plánujete zjesť.

Pečivo zamrazte ešte kým je čerstvé. Po vybratí a rozmrazení bude znova chutiť čerstvo.

Recyklujte

Ak máte dom so záhradou a bio odpad, nehádžte ho medzi ostatný komunálny odpad a využite ho ako prírodné hnojivo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 954
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 240
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 686
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 031
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 839
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 352
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 099
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 515
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 786
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 680

Téma: Chyby a opravy v SME


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

ŠPORT

Sagan skončil v štrnástej etape štvrtý, po skvelom závere vyhral Fraile

Opäť zvýšil náskok v bodovacej súťaži.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.