SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky
OPRAVENÉ V PIATOK 12:12

Nedajte sa zmiasť dátumom spotreby na obale potravín, jedzte ich

V Európskej únii vyhadzujeme ročne 100 miliónov ton potravín a nejedná sa len o skazené jedlo. Vyhadzujeme aj to, čo nemusíme. Niektoré suroviny si však môžete ponechať v chladničke aj dlhšie.

(Zdroj: Fotolia.com)

Číslicami na obaloch sa niekedy nechávame zmiasť a sedliacky rozum nechávame bokom. Netreba sa vždy obávať salmonely či inak pokazeného žalúdka.

Niektoré potraviny sú životaschopné aj po dátume spotreby. Tieto čísla sú len odporúčanou dobou, dokedy má byť jedlo skonzumované, nie sú však smrteľnou hranicou, ktorú nesmiete prekročiť a po ktorej sa potravín musíte okamžite zbaviť.

Na celom svete vyhadzujeme enormné množstvo potravín napriek vzrastajúcemu vedomiu ľudí a recyklácií.

Podľa štatistík Európskej únie vyhadzujeme ročne 100 miliónov ton potravín. Ak sa tento trend nezastaví alebo nezlepší, do roku 2010 sa množstvo vyhodeného jedla zvýši na 126 miliónov ton. V koši tak končí až tretina celkovej produkcie potravy, čo je alurmujúce číslo. Čo môžeme robiť, aby sme ho znížili?

Začnite od nákupov

Určite sú medzi vami mnohí, ktorí si nákupy plánujú a do obchodu vchádzajú so zoznamom potravín, ktoré domácnosť potrebuje.

Z času na čas trochu „uletíte“ a kúpite si aj niečo, čo na lístočku nie je. To je, samozrejme, v poriadku. Život si nemôžeme dokonale nalinkovať.

Vášmu rozpočtu aj životnému prostrediu však pomôže, ak si aspoň približne naplánujte menu na najbližší týždeň a podľa toho absolvujete nákupy.

A z našej skúsenosti vieme, že nakupovanie s prázdnym žalúdkom je tiež nebezpečné. Kupujte toľko, koľko viete, že spotrebujete.

Zeleninu a ovocie nekupujte vo veľkých baleniach, ale naložte si do košíka množstvo, aké využijete.

Dátumy spotreby

Práve v súvislosti s nimi dochádza k omylom. Na obaloch často nájdeme nápis „Spotrebujte do“, niekedy sa na nich nachádza aj odporúčanie, kedy sú potraviny najlepšie alebo najchutnejšie.

Ak nájdete v chladničke potravinu, ktorej obal prezrádza, že prekročila dátum spotreby, predtým ako ju odhodíte do koša, ovoňajte ju. Je to jednoduché pravidlo. Ak je vôňa v poriadku, ochutnajte.

Potraviny a ich životnosť:

Tu je prehľad niekoľkých potravín, ktoré môžete konzumovať aj po dátume spotreby:

Rajčiny

Čím dlhšie ich doma máte, tým sú mäkkšie a sladšie. Najmä ak ich neskladujete v chladničke. Vonku vydržia chutné aj týždeň či dva po dátume spotreby.

Rybie filé

Surové ryby ako treska či tuniak vydržia po zamrazení aj štyri týždne. Ostanú jedlé, no aby vám skutočne chutili, odporúča sa skonzumovať ich do troch týždňov od zmrazenia. Ak na mäse vzniká zahmlený efekt alebo po stlačení prstom na povrchu ostáva jamka či vonia po mydle, zlikvidujte ho.

Zmrzlina

Napriek tomu, že ju skladujete v mrazničke, zmrzlina má kvôli vysokému obsahu tuku často krátkodobú schopnosť ostať svieža. Plnú chuť stráca po približne troch mesiacoch. Ak jej farba stmavla alebo je chuť kyslejšia, je čas sa tejto pochúťky zbaviť.

Paštéty a párky

Pri spracovanom mäso veľmi na výber nemáte. Kupujte ho tak, aby ste ho skonzumovali čo najskôr. Rôzne baktérie, ktoré tieto výrobky môžu obsahovať sa často množia najmä v prostredí chladničky. Paštéty otvárajte len ak ich chcete zjesť celé, uzatvorené sú v bezpečí. Párky konzumujte okamžite alebo ich na pár dní môžete odložiť do mrazničky.

Vajcia

Po uplynutí dátumu spotreby ich stále môžete konzumovať, ideálne však do troch týždňov. Na otestovanie vhoďte vajce do vody. Ak sa ponorí, už nie je vhodné na konzumáciu, miniatúrnymi pórmi sa doňho dostal vzduch a narušil obsah škrupiny. Ak pláva, jedenie je bezpečné. (Za chybu sa ospravedlňujeme) Ak sa vajce ponorí, môžete ho konzumovať, ak pláva, nie je čerstvé.

Jogurt

V chladničke vydržia aj mesiac po dátume spotreby. Mlieko v jogurte prechádza pri výrobe rôznymi procesmi, ktoré ho stabilizujú, aby vydržalo čo najviac v čerstvom stave. Ak však na jogurte objavíte čo i len najmenší náznak plesne, vyhoďte ho. Ak na ňom nič nevidíte a chuť je v poriadku, budete v poriadku aj vy.

Vyhadzovanie jedla je vyhadzovanie peňazí

Dajte si záležať na nákupoch a spotrebovaní všetkého, čo doma máte. Jedlo rpedsa nakupujete. Ak ho len tak vyhodíte, do smetného koša s ním idú aj vaše peniaze. Prečo by ich niekto vyhadzoval? Máme ich až toľko?

Zdravý stav chladničky

Pravidelne chladničku čistite a udržujte stabilnú teplotu. Tá môže mať na kvalitu jedla, ktoré v nej skladujete veľký vplyv. Ideálna teplota pre zotrvanie čerstvosti je medzi 1 a 5 stupňami Celzia.

Skladovanie

To by malo podliehať odporúčaniam na obale. Ak sa tam píše, aby ste nejaký produkt skladovali v tme a chlade, na okennej parapete sa dobre mať nebude.

Na poradí záleží

Ak si domov prinesiete nové zásoby potravín, tie staršie v chladničke, mrazničke aj skrinkách posuňte dopredu a nové uskladnite v zadnej časti.

Predídete tak tomu, aby ste na staršie potraviny zabudli a následne ich po čase našli v nejedlom stave.

Opatrne s porciami

Dopriať môžete sebe aj ostatným, ale v malých množstvách. Na tanier si vždy naložte menej. Ak niekomu nestačí, môže si prísť po prídavok.

Nedojedené zvyšky často putujú z taniera do koša. S menšími porciami pomôžete možno aj postave.

Využívajte všetky zdroje

Ak sa vám z obeda zvýši, nechajte si to na ďalší deň či večeru alebo vložte do mrazničky a zásobu využijete v prípade núdze.

Ak máte pocit, že ovocie v miske už dožíva svoje posledné dni a mäkne, použite ho do koláčov. Zo zeleniny zas môžete pripraviť polievku.

Využite služby mrazničky

Zamraziť môžete zvyšky, ale napríklad aj pečivo. Ak vám ostal chlieb, rožky či bagety, vložte ich do mrazničky a vyberajte si len toľko, koľko plánujete zjesť.

Pečivo zamrazte ešte kým je čerstvé. Po vybratí a rozmrazení bude znova chutiť čerstvo.

Recyklujte

Ak máte dom so záhradou a bio odpad, nehádžte ho medzi ostatný komunálny odpad a využite ho ako prírodné hnojivo.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 966
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 476
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 964
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 259
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 988
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 8 482
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 324
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 940
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 718
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Chyby a opravy v SME

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Odberné miesto v električkách Dopravného podniku Bratislava na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie. PCR testy odhalili viac ako 234-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 965 obetí.

10 h
Larry King zomrel vo veku 87 rokov.

Začiatkom roka ho hospitalizovali s covidom.

2 h
Petra Vlhová po zjazde v Crans Montane.

Slovenka obsadila siedme miesto.

3 h
Daniel Lipšic.

Poslanci zabudli neprokurátorom umožniť, aby požiadali o previerku.

20 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt