SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
OPRAVENÉ V PIATOK 12:12

Nedajte sa zmiasť dátumom spotreby na obale potravín, jedzte ich

V Európskej únii vyhadzujeme ročne 100 miliónov ton potravín a nejedná sa len o skazené jedlo. Vyhadzujeme aj to, čo nemusíme. Niektoré suroviny si však môžete ponechať v chladničke aj dlhšie.

(Zdroj: Fotolia.com)

Číslicami na obaloch sa niekedy nechávame zmiasť a sedliacky rozum nechávame bokom. Netreba sa vždy obávať salmonely či inak pokazeného žalúdka.

Niektoré potraviny sú životaschopné aj po dátume spotreby. Tieto čísla sú len odporúčanou dobou, dokedy má byť jedlo skonzumované, nie sú však smrteľnou hranicou, ktorú nesmiete prekročiť a po ktorej sa potravín musíte okamžite zbaviť.

Na celom svete vyhadzujeme enormné množstvo potravín napriek vzrastajúcemu vedomiu ľudí a recyklácií.

Podľa štatistík Európskej únie vyhadzujeme ročne 100 miliónov ton potravín. Ak sa tento trend nezastaví alebo nezlepší, do roku 2010 sa množstvo vyhodeného jedla zvýši na 126 miliónov ton. V koši tak končí až tretina celkovej produkcie potravy, čo je alurmujúce číslo. Čo môžeme robiť, aby sme ho znížili?

Začnite od nákupov

Určite sú medzi vami mnohí, ktorí si nákupy plánujú a do obchodu vchádzajú so zoznamom potravín, ktoré domácnosť potrebuje.

Z času na čas trochu „uletíte“ a kúpite si aj niečo, čo na lístočku nie je. To je, samozrejme, v poriadku. Život si nemôžeme dokonale nalinkovať.

Vášmu rozpočtu aj životnému prostrediu však pomôže, ak si aspoň približne naplánujte menu na najbližší týždeň a podľa toho absolvujete nákupy.

A z našej skúsenosti vieme, že nakupovanie s prázdnym žalúdkom je tiež nebezpečné. Kupujte toľko, koľko viete, že spotrebujete.

Zeleninu a ovocie nekupujte vo veľkých baleniach, ale naložte si do košíka množstvo, aké využijete.

Dátumy spotreby

Práve v súvislosti s nimi dochádza k omylom. Na obaloch často nájdeme nápis „Spotrebujte do“, niekedy sa na nich nachádza aj odporúčanie, kedy sú potraviny najlepšie alebo najchutnejšie.

Ak nájdete v chladničke potravinu, ktorej obal prezrádza, že prekročila dátum spotreby, predtým ako ju odhodíte do koša, ovoňajte ju. Je to jednoduché pravidlo. Ak je vôňa v poriadku, ochutnajte.

Potraviny a ich životnosť:

Tu je prehľad niekoľkých potravín, ktoré môžete konzumovať aj po dátume spotreby:

Rajčiny

Čím dlhšie ich doma máte, tým sú mäkkšie a sladšie. Najmä ak ich neskladujete v chladničke. Vonku vydržia chutné aj týždeň či dva po dátume spotreby.

Rybie filé

Surové ryby ako treska či tuniak vydržia po zamrazení aj štyri týždne. Ostanú jedlé, no aby vám skutočne chutili, odporúča sa skonzumovať ich do troch týždňov od zmrazenia. Ak na mäse vzniká zahmlený efekt alebo po stlačení prstom na povrchu ostáva jamka či vonia po mydle, zlikvidujte ho.

Zmrzlina

Napriek tomu, že ju skladujete v mrazničke, zmrzlina má kvôli vysokému obsahu tuku často krátkodobú schopnosť ostať svieža. Plnú chuť stráca po približne troch mesiacoch. Ak jej farba stmavla alebo je chuť kyslejšia, je čas sa tejto pochúťky zbaviť.

Paštéty a párky

Pri spracovanom mäso veľmi na výber nemáte. Kupujte ho tak, aby ste ho skonzumovali čo najskôr. Rôzne baktérie, ktoré tieto výrobky môžu obsahovať sa často množia najmä v prostredí chladničky. Paštéty otvárajte len ak ich chcete zjesť celé, uzatvorené sú v bezpečí. Párky konzumujte okamžite alebo ich na pár dní môžete odložiť do mrazničky.

Vajcia

Po uplynutí dátumu spotreby ich stále môžete konzumovať, ideálne však do troch týždňov. Na otestovanie vhoďte vajce do vody. Ak sa ponorí, už nie je vhodné na konzumáciu, miniatúrnymi pórmi sa doňho dostal vzduch a narušil obsah škrupiny. Ak pláva, jedenie je bezpečné. (Za chybu sa ospravedlňujeme) Ak sa vajce ponorí, môžete ho konzumovať, ak pláva, nie je čerstvé.

Jogurt

V chladničke vydržia aj mesiac po dátume spotreby. Mlieko v jogurte prechádza pri výrobe rôznymi procesmi, ktoré ho stabilizujú, aby vydržalo čo najviac v čerstvom stave. Ak však na jogurte objavíte čo i len najmenší náznak plesne, vyhoďte ho. Ak na ňom nič nevidíte a chuť je v poriadku, budete v poriadku aj vy.

Vyhadzovanie jedla je vyhadzovanie peňazí

Dajte si záležať na nákupoch a spotrebovaní všetkého, čo doma máte. Jedlo rpedsa nakupujete. Ak ho len tak vyhodíte, do smetného koša s ním idú aj vaše peniaze. Prečo by ich niekto vyhadzoval? Máme ich až toľko?

Zdravý stav chladničky

Pravidelne chladničku čistite a udržujte stabilnú teplotu. Tá môže mať na kvalitu jedla, ktoré v nej skladujete veľký vplyv. Ideálna teplota pre zotrvanie čerstvosti je medzi 1 a 5 stupňami Celzia.

Skladovanie

To by malo podliehať odporúčaniam na obale. Ak sa tam píše, aby ste nejaký produkt skladovali v tme a chlade, na okennej parapete sa dobre mať nebude.

Na poradí záleží

Ak si domov prinesiete nové zásoby potravín, tie staršie v chladničke, mrazničke aj skrinkách posuňte dopredu a nové uskladnite v zadnej časti.

Predídete tak tomu, aby ste na staršie potraviny zabudli a následne ich po čase našli v nejedlom stave.

Opatrne s porciami

Dopriať môžete sebe aj ostatným, ale v malých množstvách. Na tanier si vždy naložte menej. Ak niekomu nestačí, môže si prísť po prídavok.

Nedojedené zvyšky často putujú z taniera do koša. S menšími porciami pomôžete možno aj postave.

Využívajte všetky zdroje

Ak sa vám z obeda zvýši, nechajte si to na ďalší deň či večeru alebo vložte do mrazničky a zásobu využijete v prípade núdze.

Ak máte pocit, že ovocie v miske už dožíva svoje posledné dni a mäkne, použite ho do koláčov. Zo zeleniny zas môžete pripraviť polievku.

Využite služby mrazničky

Zamraziť môžete zvyšky, ale napríklad aj pečivo. Ak vám ostal chlieb, rožky či bagety, vložte ich do mrazničky a vyberajte si len toľko, koľko plánujete zjesť.

Pečivo zamrazte ešte kým je čerstvé. Po vybratí a rozmrazení bude znova chutiť čerstvo.

Recyklujte

Ak máte dom so záhradou a bio odpad, nehádžte ho medzi ostatný komunálny odpad a využite ho ako prírodné hnojivo.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 512
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 330
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 187
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 625
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 896
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 952
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 924
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 532
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 448
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 256
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Chyby a opravy v SME

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krízový štáb rokuje o lockdowne, podľa Naďa výrazne stúpa úmrtnosť (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
NAKA zadržala Dušana Kováčika.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Bödörovi blízka firma ťažila z obrovských štátnych zákaziek. Okolnosti sú podozrivé

Jej partnerom boli známi stavbári.

Norbert Bödör.

Zasadá krízový štáb: Nemocnice sú potemkinove dediny, vravia lekári zo zasadnutia

Politici rokovanie odmietajú komentovať, kým sa neskončí.

Tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí vlády.