SME

Nedajte sa zmiasť dátumom spotreby na obale potravín, jedzte ich

V Európskej únii vyhadzujeme ročne 100 miliónov ton potravín a nejedná sa len o skazené jedlo. Vyhadzujeme aj to, čo nemusíme. Niektoré suroviny si však môžete ponechať v chladničke aj dlhšie.

(Zdroj: Fotolia.com)

Číslicami na obaloch sa niekedy nechávame zmiasť a sedliacky rozum nechávame bokom. Netreba sa vždy obávať salmonely či inak pokazeného žalúdka.

Niektoré potraviny sú životaschopné aj po dátume spotreby. Tieto čísla sú len odporúčanou dobou, dokedy má byť jedlo skonzumované, nie sú však smrteľnou hranicou, ktorú nesmiete prekročiť a po ktorej sa potravín musíte okamžite zbaviť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na celom svete vyhadzujeme enormné množstvo potravín napriek vzrastajúcemu vedomiu ľudí a recyklácií.

Podľa štatistík Európskej únie vyhadzujeme ročne 100 miliónov ton potravín. Ak sa tento trend nezastaví alebo nezlepší, do roku 2010 sa množstvo vyhodeného jedla zvýši na 126 miliónov ton. V koši tak končí až tretina celkovej produkcie potravy, čo je alurmujúce číslo. Čo môžeme robiť, aby sme ho znížili?

SkryťVypnúť reklamu

Začnite od nákupov

Určite sú medzi vami mnohí, ktorí si nákupy plánujú a do obchodu vchádzajú so zoznamom potravín, ktoré domácnosť potrebuje.

Z času na čas trochu „uletíte“ a kúpite si aj niečo, čo na lístočku nie je. To je, samozrejme, v poriadku. Život si nemôžeme dokonale nalinkovať.

Vášmu rozpočtu aj životnému prostrediu však pomôže, ak si aspoň približne naplánujte menu na najbližší týždeň a podľa toho absolvujete nákupy.

A z našej skúsenosti vieme, že nakupovanie s prázdnym žalúdkom je tiež nebezpečné. Kupujte toľko, koľko viete, že spotrebujete.

Zeleninu a ovocie nekupujte vo veľkých baleniach, ale naložte si do košíka množstvo, aké využijete.

Dátumy spotreby

Práve v súvislosti s nimi dochádza k omylom. Na obaloch často nájdeme nápis „Spotrebujte do“, niekedy sa na nich nachádza aj odporúčanie, kedy sú potraviny najlepšie alebo najchutnejšie.

SkryťVypnúť reklamu

Ak nájdete v chladničke potravinu, ktorej obal prezrádza, že prekročila dátum spotreby, predtým ako ju odhodíte do koša, ovoňajte ju. Je to jednoduché pravidlo. Ak je vôňa v poriadku, ochutnajte.

Potraviny a ich životnosť:

Tu je prehľad niekoľkých potravín, ktoré môžete konzumovať aj po dátume spotreby:

Rajčiny

Čím dlhšie ich doma máte, tým sú mäkkšie a sladšie. Najmä ak ich neskladujete v chladničke. Vonku vydržia chutné aj týždeň či dva po dátume spotreby.

Rybie filé

Surové ryby ako treska či tuniak vydržia po zamrazení aj štyri týždne. Ostanú jedlé, no aby vám skutočne chutili, odporúča sa skonzumovať ich do troch týždňov od zmrazenia. Ak na mäse vzniká zahmlený efekt alebo po stlačení prstom na povrchu ostáva jamka či vonia po mydle, zlikvidujte ho.

SkryťVypnúť reklamu

Zmrzlina

Napriek tomu, že ju skladujete v mrazničke, zmrzlina má kvôli vysokému obsahu tuku často krátkodobú schopnosť ostať svieža. Plnú chuť stráca po približne troch mesiacoch. Ak jej farba stmavla alebo je chuť kyslejšia, je čas sa tejto pochúťky zbaviť.

Paštéty a párky

Pri spracovanom mäso veľmi na výber nemáte. Kupujte ho tak, aby ste ho skonzumovali čo najskôr. Rôzne baktérie, ktoré tieto výrobky môžu obsahovať sa často množia najmä v prostredí chladničky. Paštéty otvárajte len ak ich chcete zjesť celé, uzatvorené sú v bezpečí. Párky konzumujte okamžite alebo ich na pár dní môžete odložiť do mrazničky.

Vajcia

Po uplynutí dátumu spotreby ich stále môžete konzumovať, ideálne však do troch týždňov. Na otestovanie vhoďte vajce do vody. Ak sa ponorí, už nie je vhodné na konzumáciu, miniatúrnymi pórmi sa doňho dostal vzduch a narušil obsah škrupiny. Ak pláva, jedenie je bezpečné. (Za chybu sa ospravedlňujeme) Ak sa vajce ponorí, môžete ho konzumovať, ak pláva, nie je čerstvé.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jogurt

V chladničke vydržia aj mesiac po dátume spotreby. Mlieko v jogurte prechádza pri výrobe rôznymi procesmi, ktoré ho stabilizujú, aby vydržalo čo najviac v čerstvom stave. Ak však na jogurte objavíte čo i len najmenší náznak plesne, vyhoďte ho. Ak na ňom nič nevidíte a chuť je v poriadku, budete v poriadku aj vy.

Vyhadzovanie jedla je vyhadzovanie peňazí

Dajte si záležať na nákupoch a spotrebovaní všetkého, čo doma máte. Jedlo rpedsa nakupujete. Ak ho len tak vyhodíte, do smetného koša s ním idú aj vaše peniaze. Prečo by ich niekto vyhadzoval? Máme ich až toľko?

Zdravý stav chladničky

Pravidelne chladničku čistite a udržujte stabilnú teplotu. Tá môže mať na kvalitu jedla, ktoré v nej skladujete veľký vplyv. Ideálna teplota pre zotrvanie čerstvosti je medzi 1 a 5 stupňami Celzia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Skladovanie

To by malo podliehať odporúčaniam na obale. Ak sa tam píše, aby ste nejaký produkt skladovali v tme a chlade, na okennej parapete sa dobre mať nebude.

Na poradí záleží

Ak si domov prinesiete nové zásoby potravín, tie staršie v chladničke, mrazničke aj skrinkách posuňte dopredu a nové uskladnite v zadnej časti.

Predídete tak tomu, aby ste na staršie potraviny zabudli a následne ich po čase našli v nejedlom stave.

Opatrne s porciami

Dopriať môžete sebe aj ostatným, ale v malých množstvách. Na tanier si vždy naložte menej. Ak niekomu nestačí, môže si prísť po prídavok.

Nedojedené zvyšky často putujú z taniera do koša. S menšími porciami pomôžete možno aj postave.

Využívajte všetky zdroje

Ak sa vám z obeda zvýši, nechajte si to na ďalší deň či večeru alebo vložte do mrazničky a zásobu využijete v prípade núdze.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak máte pocit, že ovocie v miske už dožíva svoje posledné dni a mäkne, použite ho do koláčov. Zo zeleniny zas môžete pripraviť polievku.

Využite služby mrazničky

Zamraziť môžete zvyšky, ale napríklad aj pečivo. Ak vám ostal chlieb, rožky či bagety, vložte ich do mrazničky a vyberajte si len toľko, koľko plánujete zjesť.

Pečivo zamrazte ešte kým je čerstvé. Po vybratí a rozmrazení bude znova chutiť čerstvo.

Recyklujte

Ak máte dom so záhradou a bio odpad, nehádžte ho medzi ostatný komunálny odpad a využite ho ako prírodné hnojivo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 701
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 627
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 415
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 933
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 635
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 276
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 528
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 518
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu