Gaštanová polievka s foie gras
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 500 g jedlých gaštanov
- hrubší plátok masla
- 800 ml vývaru
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 100 ml smotany na varenie
- 1 - 2 mrkvy
- 3 - 4 plátky foie gras (stučnená hydinová pečeň)
- štipka cukru
- trošku octu
- soľ, čerstvo pomleté farebné korenie
Dôkladne očistené a umyté gaštany narežte, vložte do vývaru a varte približne 30 minút. Na masle speňte najemno pokrájanú cibuľu. Pridajte pokrájaný cesnak a mrkvu. Uvarené gaštany vyberte, ošúpte, roztlačte alebo pomeľte a vráťte do vývaru spolu s opraženou zeleninou. Varte, kým mrkva nezmäkne. Pred koncom varenia pridajte smotanu a polievku rozmixujte ponorným mixérom. Dochuťte soľou, korením a cukrom. Po odstavení pridajte ocot. Rozohrejte panvicu a opražte rozkrájané foie gras. Servírujte na vrchu polievky.
Tip: Polievka sa výborne dopĺňa i s opraženými plátkami čerstvých šampiňónov alebo krutónov z pečiva. Môžete využiť i domáce predvarené a zamrazené gaštany alebo doma robené neochutené gaštanové pyré.