Gaštanová roláda so šľahačkou
Suroviny na viac porcií
- 200 g gaštanového pyré
- 4 vajíčka
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g práškového cukru
- 80 g mletých orechov
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 2 PL kryštálového cukru
Smotanu ušľahajte s dvoma lyžicami cukru do tuha a odložte ju do chladničky. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Vajíčka oddeľte. Bielky ušľahajte na tuhý sneh, pridajte do nich kryštálový a práškový cukor a nakoniec za stáleho šľahania pridávajte po jednom žĺtku. Prišľahajte rozmrvené gaštanové pyré a mleté orechy so štipkou prášku do pečiva. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 15 minút. Spravte si skúšku špáradlom. Upečený korpus zaviňte spolu s papierom na pečenie a nechajte vychladnúť. Opatrne rozviňte, stiahnite papier na pečenie, naplňte šľahačkou a opätovne zrolujte.
Tip: Ak si chcete pripraviť domáce pyré, dajte variť asi 800 g gaštanov. Po uvarení a ošúpaní dostanete približne 400 - 500 gramov gaštanov, tie pomeľte na mäsovom mlynčeku a zmiešajte s 20 g zmäknutého masla, 150 g práškového cukru a s trochou rumovej arómy. Hmotu zabaľte do alobalu alebo potravinárskej fólie a odložte do chladničky aspoň na šesť hodín, aby sa chute a vône prepojili. Skladujte v mrazničke.