Zapečené mäsové guľky v paradajkovej omáčke
Suroviny na 4 porcie
- 500 g mletého mäsa (najlepšie morčacieho alebo kuracieho)
- 200 g uvarenej ryže
- 1 vajíčko
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL hladkej múky alebo strúhanky
- 2 PL nasekanej čerstvej bazalky alebo petržlenovej vňate
- 1 ČL sušeného oregana
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
- 2 x 400 g konzerva lúpaných sekaných paradajok
- 1 - 2 ČL cukru
- parmezán
- olivy
Rúru predhrejte na 190 stupňov. V mise zmiešajte mleté mäso, uvarenú vychladnutú ryžu, múku alebo strúhanku, vajíčko, prelisovaný cesnak, nasekanú bazalku, sušené oregano, soľ a korenie. Dôkladne rukami premiešajte a za pomoci naolejovaných dlaní tvarujte guľky. Misu vymažte olivovým olejom a guľky do nej naukladajte. Rozmixujte paradajky s cukrom a soľou podľa chuti a guľky zalejte. Pečte približne 45 minút. Pred servírovaním posypte parmezánom. Servírujte s olivami a čerstvým pečivom alebo s cestovinou či zemiakmi.
Tip: Guľky môžete najskôr na panvici opiecť z každej strany do zlatista, aby sa zatiahli, ostali chrumkavé a nenasiakli toľko paradajkovej omáčky.