Mäsový kari koláč so zemiakmi
Suroviny na 4 porcie
- 1 plátok bieleho chleba
- 1 PL oleja
- 1 cibuľa
- 2 zarovnané PL kari korenia
- 100 ml vody
- 2 ČL cukru
- 1 PL citrónovej šťavy
- 600 g mletého jahňacieho mäsa
- 2 bobkové listy
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 vajíčko
- 2 PL hladkej múky
- 150 ml mlieka
- tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie misy
Rúru predhrejte na 200 stupňov. Do misy vložte chlieb a zalejte ho vodou. Na panvici rozohrejte olej a osmažte na ňom pokrájanú cibuľu. Do mäkkej cibule vmiešajte kari korenie, cukor a citrónovú šťavu. Nakoniec do panvice vložte mleté mäso a opražte ho do hnedasta. Obsah panvice dôkladne premiešajte s namočeným chlebom, korením a soľou. Hmotu rozotrite do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misy. Vajíčko rozmiešajte s mliekom a múkou, môžete pridať i trošku karí korenia a nalejte to na povrch uhladeného nákypu. Do stredu položte bobkové listy. Pečte približne 45 minút. Medzitým pripravte zemiakovú kašu a tesne pred dopečením ju môžete navrstviť na koláč alebo ju trošku zapiecť zvlášť v inej miske. Servírujte spolu.
Tip: Tento koláč je národné africké jedlo nazývané Bobotie. Skúste tento voňavý pokrm obohatiť o mango čatní. Výrazné kari korenie i ovocné omáčky majú zahnať typickú arómu jahňacieho mäsa. Pokojne si jedlo skúste pripraviť i z hovädziny, bravčovina alebo diviny. Časť obyčajných zemiakov môžete nahradiť sladkými batátmi.