Hovädzí burger
Suroviny na 6 - 8 porcií
- 20 ml oleja
- 1 cibuľa
- 750 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 ČL francúzskej horčice
- 1 - 2 PL paradajkovej omáčky alebo kečupu
- 1 žĺtok
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- soľ, mleté čierne korenie
Na servírovanie podľa chuti:
- žemle
- majonéza
- cibuľové krúžky
- šalát
- syr
- kyslá uhorka
- čipsy alebo hranolčeky
Rozohrejte olej a osmažte na ňom do mäkka nadrobno pokrájanú cibuľu. Odstavte ju bokom a nechajte vychladnúť. V miske rukou zmiešajte mleté mäso, horčicu, nasekanú petržlenovú vňať, paradajkovú omáčku a žĺtok. Pridajte cibuľu, soľ a korenie. Po premiešaní z hmoty vytvarujte šesť väčších alebo osem menších gúľ a odložte ich do chladničky. Rozohrejte panvicu alebo gril a po sploštení mäso opečte z obidvoch strán. Servírujte podľa chuti.
Tip: Na suchej panvici, pod gril alebo na nadstavci nad hriankovačom môžete opiecť i rozkrojenú žemľu. Do chrumkavej striedky sa toľko nevsiakne majonéza a nerozmočí ju a v teplej žemli sa lepšie roztopí syr.