SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Záleží vám na srdci? Dajte si orechy

Zabudnite na misku solených arašidov. Orechy treba jesť neupravené a s mierou.

(Zdroj: Freeimages.com)

Ak sa povie, že niečo je „to pravé orechové“, s orechmi to má sotva niečo spoločné. No fakt, že toto prirovnanie je odvodené práve od chrumkavých olejnatých plodov naznačuje, že na nich niečo bude.

Sú nabité proteínmi, vlákninou, dôležitými esenciálnymi mastnými kyselinami, rôznymi minerálmi i vitamínmi a vďaka tomu prospievajú nášmu zdraviu. Samozrejme, v prirodzenej a nesolenej podobe.

Takže ak ste si predstavili misku plnú arašidov, ktorú schrúmete dnes večer pri sledovaní televízie, zabudnite na ňu. No do svojho denného jedálnička by ste mali zakomponovať 30 gramov orechov, čo je asi veľkosť golfovej loptičky.

A hoci obsahujú pomerne veľa kalórií, nemusíte sa báť priberania. Nedávne veľké zhodnotenie viac ako 30 štúdií zameraných na vplyv orechov na zdravie prinieslo zistenie, že ľuďom, ktorí zaradili orechy do svojej stravy alebo nimi nahradili iné potraviny, sa podarilo schudnúť.

Hoci nie výrazne, ale predsa. Vyvrátili sa tak obavy, že z orechov sa priberá a začali sa vyzdvihovať ich pozitívne vlastnosti. Napríklad na srdcovo-cievny systém, pri liečení cukrovky alebo na metabolizmus. Každý druh svedčí niečomu inému.

Vlašské orechy

V našich končinách sú najrozšírenejšie vlašské orechy. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré si telo nevie vyrobiť samo a získava ich len z potravy.

Okrem toho sú dobrým zdrojom železa, draslíka, mangánu a obsahujú aj antioxidanty, ktoré ochraňujú srdce a cievy pred škodlivými látkami.

Dôležité látky sa nachádzajú aj v tenkej šupke vlašských orechov, ktorá je pri čerstvých plodoch vláčna a dá sa stiahnuť, no neskôr uschne a mierne zhorkne, no konzumuje sa spolu s nimi.

Mandle

Mandle majú špecifickú delikátnu, no zároveň jasne rozpoznateľnú chuť. Sú bohaté na biotín – známy tiež ako vitamín B7 alebo H.

Má priaznivé účinky na cievny systém, ale predovšetkým kožu. Aj preto sa výťažok z mandlí používa v kozmetických prípravkoch ako telové mlieka či krémy.

Mandle obsahujú aj významné množstvo vitamínu E. Ten má antioxidačné účinky a spolu s mastnými kyselinami, ktoré sa v mandliach tiež nachádzajú, prispievajú znižovaniu hladiny škodlivého cholesterolu v krvi. Opäť plusová vlastnosť pre ochranu srdca a ciev.

Mandle sú okrem toho pomocníkom pri pálení záhy, zopár kúskov zneutralizuje žalúdočnú „kyselinu“.

Arašidy

Medzi televíznymi fanúšikmi orieškov sú asi najpopulárnejšie arašidy známe tiež ako semená podzemnice olejnej.

Podobne, ako vyššie spomenuté druhy orechov, aj arašidy pôsobia priaznivo na kardiovaskulárny systém a čo do obsahu antioxidantov sa môžu rovnať aj s niektorými druhmi ovocia.

Bohužiaľ ich slabinou je obsah alergénov, ktorý je spomedzi orechov najvyšší. Alergické reakcie môžu vyvolať aj v kombinácii s inými potravinami. Preto môžu byť pre ľudí s potravinovými alergiami veľmi nebezpečné.

A tie ostatné...

Orechov je ozaj množstvo druhov, tak s tých ďalších vyberáme aspoň niektoré priaznivé účinky. Napríklad para orechy obsahujú veľa selénu, ktorá stimuluje činnosť štítnej žľazy a tiež podporuje imunitu.

Kešu oriešky sú zase bohaté na minerály ako zinok, železo, magnézium a sú veľmi obľúbeným elementom v stravovaní vegetariánov.

Lieskové orechy pomáhajú udržať v rozumnej hladine „toxickú“ aminokyselinu homocysteín, ktorý škodí srdcu a cievam, ale podľa niektorých štúdií môže byť zodpovedná aj za niektoré civilizačné choroby.

A napokon zelené pistácie sú prospešné pre vaše oči, pretože ako jediné orechy obsahujú podstatné množstvo luteínu a ďalšieho antioxidantu, ktorý chráni ľudský zrak.

Raňajková granola

  • 250 g ovsených vločiek
  • 50 g tekvicových semienok
  • 50 g slnečnicových semienok
  • 100 g mandlí aj so šupkou
  • 100 g šúpaných lieskových orechov
  • 75 g sušených hrozienok
  • 75 g iného sušeného ovocia podľa chuti (jablká, marhule, slivky)
  • 80 g číreho medu
  • 100 g hnedého trstinového cukru
  • 100 g masla
  • 1 bio citrón
  • 1 lyžička mletej škorice
  • štipka drvených klinčekov
  • štipka mletého muškátového orieška
  • štipka soli
  1. Granola výborná raňajková pochúťka, ide vlastne o akési pečené müsli. Jednoduchá na prípravu a vydrží dlho. Z našich ingrediencií si vyrobíte približne kilogram granoly.
  2. Do malého hrnca dajte maslo, cukor, med, nastrúhanú kôru z bio citróna a tri lyžice studenej vody a na miernom ohni zohrievajte, až kým sa cukor nerozpustí a vznikne vám sirup. Odstavte a nechajte trochu vychladnúť.
  3. Vo veľkej miske si zmiešajte všetky ostatné suroviny okrem sušeného ovocia a hrozienok. Zalejte ich sirupom a všetko poriadne premiešajte. Na plech rozprestrite papier na pečenie rovnomerne naň rozložte zmes. Pečte 30 minút v rúre rozohriatej na 170 stupňov Celzia.
  4. Každých desať minút zmes premiešajte, aby sa vám nevytvorili príliš veľké zhluky. Po polhodine vypnite rúru, pootvorte dvierka a nechajte granolu postupne vychladnúť. Primiešajte sušené ovocie, premiešajte a skladujte vo vzduchotesnej nádobe. Granolu si môžete na raňajky pridať do mlieka, do jogurtu s čerstvým ovocím alebo len tak chrúmať priamo z krabice.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Magazín SME Ženy už v predaji
  2. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  5. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  6. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 390
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 681
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 714
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 293
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 211
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 13 316
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 283
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 304
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 300
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 480
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.
Dobré ráno

Dobré ráno: V Poľsku sú ľudia už týždeň v uliciach, zúri tam kultúrna vojna

Do protestov sa zapájajú desaťtisíce ľudí.

Podcast Dobré Ráno.

Fico žije v atmosfére strachu, jeho ľudia končia v putách

Šéf Smeru sa zastal viacerých zadržaných.

Predseda Smeru Robert Fico.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump patrí do múzea

Trump bol nesmiernou inšpiráciou pre všetkých populistov, ale aj autokratov.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Nemusí byť len kyslá. Skvelé jedlá uvaríte aj z hlávkovej kapusty

Polievky, hlavné jedlá aj dezerty, s mäsom či bez neho.

Mleté mäso s kapustou

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.