Horúci medovo-ovocný nápoj
Suroviny na 8 porcií
- 1/2 šálky medu
- Hrsť černíc alebo 2-3 PL ríbezľového džemu
- 3 celé škorice
- 1 ČL nového korenia
- 1 ČL klinčekov
- Štipka soli
- 7 šálok vody
Voliteľne podľa chuti:
- Bobkový list
- Zázvor
- Badyán
- Aníz
- Vodka
- koňak
Všetky suroviny zmiešajte v hrnci a na stredne veľkom plameni priveďte k varu. Varte na malom plameni zakryté pokrievkou asi 20-30 minút. Preceďte cez jemné sitko a servírujte horúce. V mrazivých dňoch si nápoj môžete pripraviť i do zásoby do termosky.
Tip: Tento nápoj je obdobou ruského tradičného medového nápoja Sbiten. Ak chcete aby sa vám viac podobal na vianočný punč, môžete časť vody nahradiť vínom, alebo do hotového nápoja pridať vodku alebo koňak. Ak je vám ľúto "zabiť" varom liečivé účinky medu, skúste nápoj pripraviť z melasy.