Zapekané šunkové fliačky
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 70 g bravčovej masti
- 250 g obratého mäsa z varených údených rebier alebo údenej šunky
- 150 ml smotany na varenie
- 2 - 3 vajíčka
- soľ, mleté čierne korenie
Na domáce fliačky :
- 500 g hrubej múky
- 1 vajíčko
- 200 ml vody
- soľ
Z múky, vajíčka, soli a vody vypracujte tuhé cesto. Rozvaľkajte ho na tenko na pomúčenej doske a nechajte trošku oschnúť. Pokrájajte ho na pásiky a potom na štvorce približne 1x1 cm. Po hrstiach vhadzujte do vriacej vody a za občasného premiešania uvarte. Scedené fliačky premiešajte s polovicou roztopenej masti. So zvyšnou masťou vymažte zapekaciu misu. Fliačky premiešajte s obratým a na jemno nasekaným údeným mäsom, osoľte a okoreňte a preložte do zapekacej misy. Zalejte zálievkou z rozšľahaných vajíčok a smotany a zapečte vo vyhriatej rúre. Servírujte s kyslou uhorkou alebo čalamádou.
Tip: Ak nemáte dostatok skúseností alebo času, môžete použiť i kúpené fliačky alebo inú cestovinu. Recept môžete vylepšiť o nastrúhaný syr.