Hrachová kaša s údeným mäsom
Suroviny na 4 porcie
- 400 g údeného mäsa
- 3 guľôčky čierneho korenia
- 2 guľôčky nového korenia
- 300 g hrachu
- 50 g bravčovej masti
- 30 g hladkej múky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
Prebraný suchý hrach zalejte vodou a nechajte ho postáť. Údené mäso s celým a novým korením uvarte do mäkka. Hrach uvarte v druhom hrnci do mäkka. Na varenie postačí voda, v ktorej sa máčal, aby vám nevznikla polievka. Na polovici masti opražte do zlatista cibuľu a odložte ju bokom. Zo zvyšku masti a múky urobte svetlú zápražku a zahustite ňou kašu. Dochuťte soľou, korením a prelisovaným cesnakom. Servírujte hrachovú kašu s plátkom údeného mäsa dozdobené opraženou cibuľkou.
Tip: Vývar z údeného si odložte na polievku. Ak vyvaríte viac mäsa, pomeľte ho a využite do zapekaných fliačkov. Údené môžete nahradiť opečeným špekáčikom, klobásou alebo volským okom. Ak vás neláka obyčajné servírovanie ako zo školskej jedálne, popustite uzdu svojej fantázii a s výsledkom sa na tanieri pohrajte.