Tekvicové rizoto so šalviou
Suroviny na 4 porcie
- 30 g masla
- 2 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 350 g ryže na rizoto (Arborio, Vialone Nano, Carnaroli)
- 300 g tekvice podľa chuti
- 1 – 1,2 l horúceho zeleninového vývaru
- 130 ml bieleho vína
- 50 g parmezánu
- soľ, mleté čierne korenie
- lístky šalvie alebo bylinky podľa chuti (pažítka, koriander, bazalka...)
V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu domäkka, prisypte ryžu a asi minútu opekajte. Zalejte vínom a miešajte, kým sa tekutina nevsiakne a neodparí. Potom pridávajte po naberačkách vývar a opäť premiešajte. Takto pokračujte až do minutia celého vývaru. V polovici prípravy pridajte nastrúhanú tekvicu. Hotové rizoto odstavte a ihneď doň primiešajte plátok masla, nastrúhaný parmezán a nasekanú šalviu. Dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou a servírujte úplne horúce.
Tip: Ak chcete, aby malo rizoto úplne žltú farbu, pridajte do ryže štipku šafranu. Polovicu tekvice môžete nastrúhať, druhú polovicu môžete pokrájať na kocky, ktoré sa budú v rizote vynímať.Skúste využiť i varené gaštany.