SME
Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

Tekvicové rizoto so šalviou

Pekná jeseň priam zvádza na skúšanie tekvicových receptov. Skúste naše voňavé vegetariánske rizoto.

(Zdroj: AP/Matthew Mead)

Tekvicové rizoto so šalviou
Suroviny na 4 porcie

  • 30 g masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 350 g ryže na rizoto (Arborio, Vialone Nano, Carnaroli)
  • 300 g tekvice podľa chuti
  • 1 – 1,2 l horúceho zeleninového vývaru
  • 130 ml bieleho vína
  • 50 g parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • lístky šalvie alebo bylinky podľa chuti (pažítka, koriander, bazalka...)

V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu domäkka, prisypte ryžu a asi minútu opekajte. Zalejte vínom a miešajte, kým sa tekutina nevsiakne a neodparí. Potom pridávajte po naberačkách vývar a opäť premiešajte. Takto pokračujte až do minutia celého vývaru. V polovici prípravy pridajte nastrúhanú tekvicu. Hotové rizoto odstavte a ihneď doň primiešajte plátok masla, nastrúhaný parmezán a nasekanú šalviu. Dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou a servírujte úplne horúce.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak chcete, aby malo rizoto úplne žltú farbu, pridajte do ryže štipku šafranu. Polovicu tekvice môžete nastrúhať, druhú polovicu môžete pokrájať na kocky, ktoré sa budú v rizote vynímať.Skúste využiť i varené gaštany.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  2. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  3. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  5. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  6. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  7. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  8. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  9. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  10. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  1. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  2. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  3. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  4. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  5. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  6. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  7. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  10. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 7 110
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 080
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 262
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 185
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 964
  6. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 607
  7. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 255
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 422
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 130
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 581
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vedia koho vypočuť, ale nedá sa to.


8 h

Neprehliadnite tiež

Stránka stop_catcalling_now zverejnila zábery muža, ktorý vo vlaku masturboval pred mladými ženami.

Video zverejnila stránka, ktorá bojuje proti obťažovaniu.


12 h
Katalin Papp Vargha dostala nápad a vybudovala úspešnú malú čokoládovňu Chocomaze.

Kostým a Brusel vymenila za zásteru a Komárno.


14 h
Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Sixpack u žien ako cieľ. Prečo to neodporúčam?
  3. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  4. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  7. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  8. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 295
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 035
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 9 299
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 411
  5. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 5 847
  6. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 657
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 960
  8. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju! 4 094
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
Skryť Zatvoriť reklamu