Nelichotivé „spoločenské“ prejavy, ktoré spôsobuje, vyváži kapusta blahodarným vplyvom na zdravie človeka. Poskytne obrovskú dávku vitamínu C, ktorý je dôležitým antioxidantom i posilnením pre imunitu. Bohatý obsah vitamínu K zase podporí činnosť mozgu a upevní koncentráciu.
Účinky kapusty ocenia aj ženy, pretože je nízkokalorická a obsahuje „skrášľujúci“ minerál – síru. Vďaka nemu prospeje kapustná maska mastnej aknóznej pleti a zvnútra zase vyživí vlasy i nechty.
Hoci sa na svete zje viac bielej kapusty, ktorá sa aj u nás hojne nakladá do sudov a konzumuje v skvasenom stave na kyslo, budeme sa venovať skôr červenej.
Husacie a kačacie hody sú v plnom prúde a dusená červená kapusta je spolu s lokšami neodmysliteľným doplnkom k tejto pochúťke. Ak si však chcete vychutnať červenú kapustu v inej forme a zároveň potrebujete v sychravom počasí doplniť vitamíny, vyskúšajte šalát so zeleným, granátovým jablkom a cviklou podľa nášho receptu.
Červená kraľuje
Červená kapusta nemusí byť v skutočnosti červená, jej farebnosť sa pohybuje od tmavobordovej až po fialovú. Závisí to aj od pôdy, konkrétne od hladiny pH. Ak rastie v kyslejšej pôde, bude mať svetlejšiu, skôr červenú farbu.
Fialová kapusta vyrastie v pôde s neutrálnym pH a zásaditá pôda potiahne farbu smerom k tmavozelenej až žltozelenej. Pre túto citlivosť sa kapustná šťava používa aj ako indikátor pH v roztokoch.
Za všetko môžu prírodné pigmenty nazývané antokyaníny, ktoré kapusta obsahuje a dodávajú jej červenú až fialovú farbu.
Tieto látky majú silné antioxidačné a protizápalové účinky. Pre ľudské telo sú mimoriadne dôležité, pretože chránia bunky pre škodlivinami a starnutím, čím pomáhajú predchádzať mnohým zákerným chorobám, predovšetkým rakovine. Účinok týchto antioxidantov sa pritom nezničí ani tepelnou úpravou kapusty.
Z ďalších vitamínov a minerálov sú v červenej kapuste nezanedbateľné draslík, mangán, železo, vitamíny skupiny B a tiež vláknina.
Radšej šalát než obloha
Ako sme už spomínali, červená kapusta je u nás známa najmä v dusenej podobe a ešte v zatracovanej polohe ako „zeleninová obloha“, no dá sa pripravovať na mnoho spôsobov.
Výborne chutí nakladaná na kyslo, v náleve s jablčným octom a horčičnými semienkami. Dusená s klinčekmi, mandarínkou či pomarančom pôsobí jednoznačne vianočným dojmom.
Dajú sa z nej pripravovať šaláty na studeno i teplo. Ide dokopy s ovocím – jablkami, pomarančom – slaninou klobáskou i s ťažšími syrmi s modrou plesňou.
Do šalátov nezabudnite nakvapkať ocot, udrží peknú farbu kapusty. To isté platí aj pri dusení, pretože tepelnou úpravou sa červená kapusta farbí do fialova. Pridať môžete aj rôzne semiačka – tekvicové, slnečnicové – alebo orechy.
Ázijský nádych šalátu dosiahnete kombináciou červenej kapusty s mrkvou, červenou cibuľkou a, samozrejme, s ryžovým octom, so sójovou omáčkou a sezamom.
Šalát z červenej kapusty s jablkami
300 g červenej kapusty
2 stredné cvikle
1 zelené jablko
1 granátové jablko
1 lyžica šťavy z citróna
1 lyžica jablkového octu
1 lyžica svetlého medu
4 lyžice olivového oleja
mleté čierne korenie
soľ
Cviklu uvarte v šupke domäkka. Nechajte ju vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na malé kocky alebo tenké pásiky. Kapustu nakrájajte nožom na tenké rezance a dajte ju do misky spolu s cviklou. Jablko aj so šupkou zbavte jadrovníka a nakrájajte na tenké plátky. Z granátového jablka vyberte šťavnaté semená a tiež ich dajte do misky.
V hrnčeku si zmiešajte citrónovú šťavu s medom, octom a olivovým olejom. Dochuťte soľou, mletým čiernym korením a poriadne premiešajte.
Dresingom polejte šalát a jemne ho premiešajte. Nechajte postáť 15 - 20 minút, aby kapusta mierne zmäkla a všetky chute sa premiešali. Pred podávaním môžete ozdobiť nasekanou vňaťou z čerstvej mäty alebo petržlenu. Podávajte napríklad s prírodným kuracím steakom. Môžete vyskúšať aj v teplej verzii, ak doň zamiešate teplú pohánku.