Hrášková polievka s krúpami a údeným mäsom
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 350 g údeného mäsa
- 100 g zeleného hrášku
- 50 g suchého žltého hrachu
- 50 g jačmenných krúp
- 1 cibuľa
- maslo
- rasca
- petržlenová vňať
- soľ, mleté čierne korenie
Do hrnca s dostatkom vody dajte variť údené mäso do mäkka. Mäso vyberte a oberte. V druhom hrnci rozohrejte kúsok masla a opražte na ňom cibuľu a trošku rasce. Zalejte asi litrom precedeného vývaru z údeného a pridajte prebratý hrach a krúpy. Uvarte do mäkka. Nakoniec pridajte do polievky zelený hrášok a pokrájané údené mäso. Ochuťte soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Servírujte s chlebom.
Tip: Vývar preceďte, ak by v ňom náhodou bola kosť. Zelený hrášok môžete podľa chuti nahradiť koreňovou zeleninou alebo zemiakmi.