Tekvicová polievka so šalviou a tymianom
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 1 stredne veľká maslová tekvica alebo hokkaido tekvica
- 1 l zeleninového vývaru alebo vody
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- čerstvá šalvia
- štipka čili korenia
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zeleninu ošúpte. Na plech poukladajte pokrájanú tekvicu, cibuľu, šalviu, cesnak a bobkový list. Všetko zakvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Pečte približne 20 - 30 minút, kým tekvica nezmäkne. Po upečení bobkový list vyhoďte, šalviu si odložte bokom, ostatnú zeleninu preložte do hrnca. Dolejte vývarom alebo vodou a priveďte do varu. Povarte asi päť minút a rozmixujte dohladka. Dochuťte soľou, korením, čili a namrvenou šalviou. Servírujte s lístkami tymianu a šľahačkovou smotanou.
Tip: Polievku môžete servírovať aj s kyslou smotanou, jogurtom, tekvicovým alebo olivovým olejom, alebo s balzamikovým octom. Nemalo by chýbať čerstvé alebo opekané pečivo.