Fazuľová polievka so syrom, bylinkami a cestovinou
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 1 l zeleninového alebo mäsového vývaru
- 200 ml bieleho vína
- 4 PL olivového oleja
- 300 g suchej fazule
- 100 g cestovín
- 2 menšie cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 3 plátky pancetty
- 4 PL paradajkového pretlaku
- nasekaná bazalka
- nasekaná koriandrová vňať
- štipka mletej sladkej papriky
- soľ, mleté čierne korenie
- parmezán
Fazuľu na noc namočte. Predvarte ju do polomäkka a zlejte. V hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom na malé kocky pokrájanú cibuľu, pridajte pokrájaný cesnak a nakoniec pancettu. Všetko opražte do zlatista. Pridajte fazuľu a zalejte vývarom. Priveďte do varu, pridajte paradajkový pretlak, víno, mletú papriku, soľ a korenie. Keď je už fazuľa takmer mäkká, pridajte cestoviny, krátko povarte a odstavte. Cestovina v horúcej polievke dôjde. Dochuťte soľou, korením a nasekanými bylinkami. Servírujte dozdobené strúhaným parmezánom.
Tip: Táto polievka je dobrým receptom, ak sa ocitnete v časovej tiesni, pretože siahnete po predvarenej fazuli v konzerve. Taktiež cestoviny môžete využiť z predošlého dňa a už ich v polievke iba ohriať. Dajú sa aj zameniť za zemiaky ako v klasickej fazuľovej polievke.