Šalát s pečenou tekvicou, paradajkami, fetou a mäsom
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 700 g miešaných farebných mini paradajok
- 1 menšia maslová tekvica
- 2 PL medu
- 700 g hovädzej sviečkovej
- 3 PL sezamových semienok
- 1 PL rímskej rasce
- 150 g syra feta
- 2 PL tekvicových semienok
- 100 g baby šalátu
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
Na paradajkový dresing:
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 100 g najemno nasekaných paradajok
- 1 ČL na suchej panvici opečenej rasce
- citrónová šťava
- 150 ml olivového oleja
- 1 ČL cukru
- nasekaná petržlenová vňať
Zmiešaním všetkých surovín pripravte dresing a nechajte ho stáť. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Tekvicu rozkrájajte a naukladajte na plech, potrite olivovým olejom, medom, dochuťte a dajte piecť. Medzitým napichajte paradajky na špajdle a potrite ich olivovým olejom. Keď sa tekvica pečie už asi 20 minút, pridajte do rúry paradajkové špízy a spolu dopečte desať minút. Sviečkovú narežte na hrubé steaky. Potrite ich olivovým olejom a posypte zmesou sezamových semienok a rímskej rasce. Rozohrejte grilovaciu panvicu a steaky opečte podľa chuti z obidvoch strán. Po vybratí ich prikryte a nechajte odležať. Neskôr ich rozkrájajte na plátky. Môžete servírovať všetko zvlášť ako obložené taniere alebo mäso, tekvicu, listový šalát zmiešajte, na vrch rozmrvte fetu, posypte tekvicovými semienkami a prelejte dresingom. Ako prílohu k šalátu servírujte paradajkové špízy.
Tip: Ak sa rozhodnete pre nepomiešané servírovanie, nemusíte ani rozkrajovať steaky. Každému stolovníkovi môžete upiecť steak presne podľa jeho želaní a chutí.