SME

Čo jedli dušičky a čo chutí strašidlám

Na halloweenskej párty zabodujete koláčikmi s čokoládovou pavučinou

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Druhý november, ktorý tento rok vychádza na nedeľu, je v slovenskom kalendári venovaný pamiatke zosnulých. Hovorí sa mu aj Dušičky. V kresťanskej tradícii je zvykom v tento deň navštíviť cintoríny, vyzdobiť hroby príbuzných a uctiť si ich pamiatku. Deň pred Dušičkami slávia kresťania Sviatok Všetkých svätých. Modlia sa nielen za svätých, ale i za všetkých, ktorí veria vo večný život.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potrava pre dušičky

Oba tieto sviatky vychádzajú z dávnych zvykov a tradícií. Napríklad hroby mŕtvych hrdinov zdobili kvetmi už v antických časoch, dokonca sa pri nich jedlo a hodovalo. Raní kresťania zase verili, že duchovia zomretých príbuzných aj po smrti dohliadajú na živých, pomáhajú im a ochraňujú ich majetok. Preto si ich treba uctiť.

SkryťVypnúť reklamu

Sladké dušičky

Halloweenske torty

Foto: Tortyodmamy.sk

V predvečer Pamiatky zosnulých bolo zvykom vyložiť jedlo pre „dušičky“ a pre chudobných, ktorí sa za ne modlili. Piekli sa špeciálne koláče plnené makom a lekvárom, nazývané dušičky, ktoré sa rozdávali chudobným a žobrákom pri kostoloch a cintorínoch. Niektoré gazdiné i pri tomto rituáli robili symbolický rozdiel medzi „čiernymi a bielymi dušami“. Pre rodinu napiekli dušičkové koláče z bielej múky a pre čeľaď i žobrákov z podradnejšej tmavej múky.

Halloweenska zábava

V anglosaskej kultúre a najmä v USA sa v predvečer Sviatku Všetkých svätých slávi Halloween. Podľa viacerých historických prameňov vychádza z keltského sviatku Samhain – oslavy konca leta a úrody. Práve počas magickej noci z 31. októbra na 1. novembra, keď sa končili dobré časy a prichádzala krutá tuhá zima, sa podľa Keltov stierala hranica medzi svetom živých a mŕtvych. Duše sa v túto noc vracali do sveta živých a ľudia pálili ohne, aby im ukázali cestu a ochránili sa pred zlými duchmi. Ale zvyčajne nechávali aj jedlo na priedomí.

SkryťVypnúť reklamu

Táto tradícia sa počas stáročí vyvinula do akéhosi karnevalu strašidiel, keď sa ľudia prezliekajú do masiek, berú na seba podobu bytostí zo „záhrobia“ a zabávajú sa. Deti chodia po domoch a pýtajú od ich obyvateľov sladkosti. Hrozia pritom, že ak im nič nedajú, vyvedú im niečo nepekné. Vyrezávajú a vydlabávajú sa tekvice, do ktorých sa potom dajú sviečky a slúžia ako strašidelné lampáše, z lavóra plného vody sa zubami lovia jablká a hrajú sa rôzne iné hry.

Tekvica je základ

Tekvica je aj základom halloweenskeho menu alebo pohostenia na večierkoch. Američania z nej pripravujú rizoto, guláš i lazane, ale najmä sladkosti – tekvicový koláč (pumpkin pie), tekvicové mafiny alebo cheesecake. Populárne sú i rôzne strašidelne ozdobené sušienky, koláčiky alebo cupcakes. Napríklad v tvare pavúkov, krvavých odseknutých prstov, duchov, strašidiel alebo náhrobných kameňov. Ak sa chystáte na halloweensku párty a chcete na nej zabodovať, vyskúšajte náš recept na halloweenske cupcakes s čokoládovou pavučinou.

SkryťVypnúť reklamu

Halloweenske cupcakes

Na cesto:

  • 2 čokoládové pudingy v prášku

  • 50 g jemného hnedého cukru

  • 20 g masla

  • 30 g horkej čokolády

  • 2 vajcia

  • 1 lyžica rumu alebo amaretta

Na plnku:

  • 125 g jemného tvarohu

  • 75 g masla

  • 20 g práškového cukru

Na pavučinu:

  • 20 g práškového cukru

  • 1 lyžica kakaa

  • 2 lyžice vody

  1. V miske zmiešajte všetky suroviny na cesto – pudingové prášky, cukor, celé vajcia, prášok do pečiva, likér a na záver pridajte roztopené maslo. Čokoládu nasekajte na drobné kúsky a tiež zamiešajte do cesta. Plech na cupcakes vysteľte papierovými košíčkami a každý naplňte cestom do dvoch tretín. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia približne 20 minút. Upečené cupcakes vyberte z plechu a nechajte vychladnúť na mriežke.

  2. Zmäknuté maslo vymiešajte s práškovým cukrom. Pridajte tvaroh a poriadne premiešajte. Na každý cupcake natrite vrstvu krému.

  3. Do malej misky preosejte práškový cukor, kakao a pridajte dve lyžice vody. Vymiešajte hladkú tekutú hmotu. Preneste ju do malého igelitového vrecúška, na ktorom odstrihnete špičku, ako keď sa zdobia medovníky. Polevou urobte na bielom kréme tri sústredné kružnice. Zoberte si špáradlo a ťahajte ním rovné čiary od stredu smerom k vonkajšiemu okraju kolmo na čokoládové kružnice (asi 2 cm od seba), aby ste vytvorili efekt pavučiny. Pred podávaním dajte cupcakes na polhodinku do chladničky, aby poleva stuhla.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Štát nie je záchrana. O dôchodok sa musíte postarať sami, hovorí manažérka z poisťovne
  2. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  2. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  3. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  6. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  8. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 18 723
  2. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 10 287
  3. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 8 202
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 8 044
  5. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 7 637
  6. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 7 379
  7. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 6 952
  8. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 4 858
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  2. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  3. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  4. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  5. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  6. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  7. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  8. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  1. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 20 323
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 10 802
  3. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 10 700
  4. Peter Franek: Výzva pre poslancov a voličov KDH. 8 037
  5. Rado Surovka: Nie dôchodcovia, ale Ficovlády zruinovali Slovensko 7 338
  6. Jozef Foltýn: Djokovič ešte stále nič nepochopil 6 667
  7. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 6 009
  8. Ivan Čáni: Súdruh Blaha sa v Bruseli na rozdiel od Moskvy asi neskutočne zle cíti. Držia ho tam ale tie „smradľavé“ bruselské prachy. 4 993
  1. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči
  2. Marian Nanias: Jadrová energia – pozor na (nerozumných) politikov.
  3. Radko Mačuha: Tiso získal vďaka kolaborácii s Hitlerom Slovenskú štátnosť.
  4. Marcel Rebro: Ruské útoky na civilné ciele: Zámerné barbarstvo 21. storočia
  5. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské.
  6. Marcel Rebro: Ukrajinský sniper: zabiť nepriateľa je bonus
  7. Jiří Ščobák: Smrt, kterou způsobí měňavka (améba) je tak vzácná, že se téměř není jak bránit. Snad jen naučit se dobře plavat
  8. Marian Nanias: Kto postaví novú atómku?
SkryťZatvoriť reklamu