Čo jedli dušičky a čo chutí strašidlám

Na halloweenskej párty zabodujete koláčikmi s čokoládovou pavučinou

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Druhý november, ktorý tento rok vychádza na nedeľu, je v slovenskom kalendári venovaný pamiatke zosnulých. Hovorí sa mu aj Dušičky. V kresťanskej tradícii je zvykom v tento deň navštíviť cintoríny, vyzdobiť hroby príbuzných a uctiť si ich pamiatku. Deň pred Dušičkami slávia kresťania Sviatok Všetkých svätých. Modlia sa nielen za svätých, ale i za všetkých, ktorí veria vo večný život.

Potrava pre dušičky

Oba tieto sviatky vychádzajú z dávnych zvykov a tradícií. Napríklad hroby mŕtvych hrdinov zdobili kvetmi už v antických časoch, dokonca sa pri nich jedlo a hodovalo. Raní kresťania zase verili, že duchovia zomretých príbuzných aj po smrti dohliadajú na živých, pomáhajú im a ochraňujú ich majetok. Preto si ich treba uctiť.

Sladké dušičky

torty_halloween_r7178.jpg
Foto: Tortyodmamy.sk

V predvečer Pamiatky zosnulých bolo zvykom vyložiť jedlo pre „dušičky“ a pre chudobných, ktorí sa za ne modlili. Piekli sa špeciálne koláče plnené makom a lekvárom, nazývané dušičky, ktoré sa rozdávali chudobným a žobrákom pri kostoloch a cintorínoch. Niektoré gazdiné i pri tomto rituáli robili symbolický rozdiel medzi „čiernymi a bielymi dušami“. Pre rodinu napiekli dušičkové koláče z bielej múky a pre čeľaď i žobrákov z podradnejšej tmavej múky.

Halloweenska zábava

V anglosaskej kultúre a najmä v USA sa v predvečer Sviatku Všetkých svätých slávi Halloween. Podľa viacerých historických prameňov vychádza z keltského sviatku Samhain – oslavy konca leta a úrody. Práve počas magickej noci z 31. októbra na 1. novembra, keď sa končili dobré časy a prichádzala krutá tuhá zima, sa podľa Keltov stierala hranica medzi svetom živých a mŕtvych. Duše sa v túto noc vracali do sveta živých a ľudia pálili ohne, aby im ukázali cestu a ochránili sa pred zlými duchmi. Ale zvyčajne nechávali aj jedlo na priedomí.

Táto tradícia sa počas stáročí vyvinula do akéhosi karnevalu strašidiel, keď sa ľudia prezliekajú do masiek, berú na seba podobu bytostí zo „záhrobia“ a zabávajú sa. Deti chodia po domoch a pýtajú od ich obyvateľov sladkosti. Hrozia pritom, že ak im nič nedajú, vyvedú im niečo nepekné. Vyrezávajú a vydlabávajú sa tekvice, do ktorých sa potom dajú sviečky a slúžia ako strašidelné lampáše, z lavóra plného vody sa zubami lovia jablká a hrajú sa rôzne iné hry.

Tekvica je základ

Tekvica je aj základom halloweenskeho menu alebo pohostenia na večierkoch. Američania z nej pripravujú rizoto, guláš i lazane, ale najmä sladkosti – tekvicový koláč (pumpkin pie), tekvicové mafiny alebo cheesecake. Populárne sú i rôzne strašidelne ozdobené sušienky, koláčiky alebo cupcakes. Napríklad v tvare pavúkov, krvavých odseknutých prstov, duchov, strašidiel alebo náhrobných kameňov. Ak sa chystáte na halloweensku párty a chcete na nej zabodovať, vyskúšajte náš recept na halloweenske cupcakes s čokoládovou pavučinou.

Halloweenske cupcakes

Na cesto:

  • 2 čokoládové pudingy v prášku halloween2_res.jpg
  • 50 g jemného hnedého cukru
  • 20 g masla
  • 30 g horkej čokolády
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica rumu alebo amaretta

Na plnku:

  • 125 g jemného tvarohu
  • 75 g masla
  • 20 g práškového cukru

Na pavučinu:

  • 20 g práškového cukru
  • 1 lyžica kakaa
  • 2 lyžice vody
  1. V miske zmiešajte všetky suroviny na cesto – pudingové prášky, cukor, celé vajcia, prášok do pečiva, likér a na záver pridajte roztopené maslo. Čokoládu nasekajte na drobné kúsky a tiež zamiešajte do cesta. Plech na cupcakes vysteľte papierovými košíčkami a každý naplňte cestom do dvoch tretín. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia približne 20 minút. Upečené cupcakes vyberte z plechu a nechajte vychladnúť na mriežke.
  2. Zmäknuté maslo vymiešajte s práškovým cukrom. Pridajte tvaroh a poriadne premiešajte. Na každý cupcake natrite vrstvu krému.
  3. Do malej misky preosejte práškový cukor, kakao a pridajte dve lyžice vody. Vymiešajte hladkú tekutú hmotu. Preneste ju do malého igelitového vrecúška, na ktorom odstrihnete špičku, ako keď sa zdobia medovníky. Polevou urobte na bielom kréme tri sústredné kružnice. Zoberte si špáradlo a ťahajte ním rovné čiary od stredu smerom k vonkajšiemu okraju kolmo na čokoládové kružnice (asi 2 cm od seba), aby ste vytvorili efekt pavučiny. Pred podávaním dajte cupcakes na polhodinku do chladničky, aby poleva stuhla.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  2. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  3. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  4. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  5. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  6. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  7. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  8. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 10 545
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 4 267
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 626
  4. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 3 178
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 659
  6. Splnený sen 1 294
  7. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 1 185
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 1 173
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 954
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 819

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cítila každý vpich ihly. Lekárov so slzami v očiach prosila, aby už prestali

Denník SME oslovil všetky univerzitné a fakultné nemocnice. Ani jedna nedostala podnet na násilie či neetické správanie personálu počas pôrodu.

KOMENTÁRE

O čom Babiš sníva?

Českej demokracii nehrozí rozklad, ten sa už dávno deje.

Neprehliadnite tiež

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.

Na materskej rozbehla biznis na Amazone. Čo radí začínajúcim podnikateľkám?

Zuzana Sotáková je ukážkou, ako odvážny plán dotiahnuť do úspešného konca.