SME

Čo jedli dušičky a čo chutí strašidlám

Na halloweenskej párty zabodujete koláčikmi s čokoládovou pavučinou

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Druhý november, ktorý tento rok vychádza na nedeľu, je v slovenskom kalendári venovaný pamiatke zosnulých. Hovorí sa mu aj Dušičky. V kresťanskej tradícii je zvykom v tento deň navštíviť cintoríny, vyzdobiť hroby príbuzných a uctiť si ich pamiatku. Deň pred Dušičkami slávia kresťania Sviatok Všetkých svätých. Modlia sa nielen za svätých, ale i za všetkých, ktorí veria vo večný život.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potrava pre dušičky

Oba tieto sviatky vychádzajú z dávnych zvykov a tradícií. Napríklad hroby mŕtvych hrdinov zdobili kvetmi už v antických časoch, dokonca sa pri nich jedlo a hodovalo. Raní kresťania zase verili, že duchovia zomretých príbuzných aj po smrti dohliadajú na živých, pomáhajú im a ochraňujú ich majetok. Preto si ich treba uctiť.

SkryťVypnúť reklamu

Sladké dušičky

Halloweenske torty

Foto: Tortyodmamy.sk

V predvečer Pamiatky zosnulých bolo zvykom vyložiť jedlo pre „dušičky“ a pre chudobných, ktorí sa za ne modlili. Piekli sa špeciálne koláče plnené makom a lekvárom, nazývané dušičky, ktoré sa rozdávali chudobným a žobrákom pri kostoloch a cintorínoch. Niektoré gazdiné i pri tomto rituáli robili symbolický rozdiel medzi „čiernymi a bielymi dušami“. Pre rodinu napiekli dušičkové koláče z bielej múky a pre čeľaď i žobrákov z podradnejšej tmavej múky.

Halloweenska zábava

V anglosaskej kultúre a najmä v USA sa v predvečer Sviatku Všetkých svätých slávi Halloween. Podľa viacerých historických prameňov vychádza z keltského sviatku Samhain – oslavy konca leta a úrody. Práve počas magickej noci z 31. októbra na 1. novembra, keď sa končili dobré časy a prichádzala krutá tuhá zima, sa podľa Keltov stierala hranica medzi svetom živých a mŕtvych. Duše sa v túto noc vracali do sveta živých a ľudia pálili ohne, aby im ukázali cestu a ochránili sa pred zlými duchmi. Ale zvyčajne nechávali aj jedlo na priedomí.

SkryťVypnúť reklamu

Táto tradícia sa počas stáročí vyvinula do akéhosi karnevalu strašidiel, keď sa ľudia prezliekajú do masiek, berú na seba podobu bytostí zo „záhrobia“ a zabávajú sa. Deti chodia po domoch a pýtajú od ich obyvateľov sladkosti. Hrozia pritom, že ak im nič nedajú, vyvedú im niečo nepekné. Vyrezávajú a vydlabávajú sa tekvice, do ktorých sa potom dajú sviečky a slúžia ako strašidelné lampáše, z lavóra plného vody sa zubami lovia jablká a hrajú sa rôzne iné hry.

Tekvica je základ

Tekvica je aj základom halloweenskeho menu alebo pohostenia na večierkoch. Američania z nej pripravujú rizoto, guláš i lazane, ale najmä sladkosti – tekvicový koláč (pumpkin pie), tekvicové mafiny alebo cheesecake. Populárne sú i rôzne strašidelne ozdobené sušienky, koláčiky alebo cupcakes. Napríklad v tvare pavúkov, krvavých odseknutých prstov, duchov, strašidiel alebo náhrobných kameňov. Ak sa chystáte na halloweensku párty a chcete na nej zabodovať, vyskúšajte náš recept na halloweenske cupcakes s čokoládovou pavučinou.

SkryťVypnúť reklamu

Halloweenske cupcakes

Na cesto:

  • 2 čokoládové pudingy v prášku

  • 50 g jemného hnedého cukru

  • 20 g masla

  • 30 g horkej čokolády

  • 2 vajcia

  • 1 lyžica rumu alebo amaretta

Na plnku:

  • 125 g jemného tvarohu

  • 75 g masla

  • 20 g práškového cukru

Na pavučinu:

  • 20 g práškového cukru

  • 1 lyžica kakaa

  • 2 lyžice vody

  1. V miske zmiešajte všetky suroviny na cesto – pudingové prášky, cukor, celé vajcia, prášok do pečiva, likér a na záver pridajte roztopené maslo. Čokoládu nasekajte na drobné kúsky a tiež zamiešajte do cesta. Plech na cupcakes vysteľte papierovými košíčkami a každý naplňte cestom do dvoch tretín. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia približne 20 minút. Upečené cupcakes vyberte z plechu a nechajte vychladnúť na mriežke.

  2. Zmäknuté maslo vymiešajte s práškovým cukrom. Pridajte tvaroh a poriadne premiešajte. Na každý cupcake natrite vrstvu krému.

  3. Do malej misky preosejte práškový cukor, kakao a pridajte dve lyžice vody. Vymiešajte hladkú tekutú hmotu. Preneste ju do malého igelitového vrecúška, na ktorom odstrihnete špičku, ako keď sa zdobia medovníky. Polevou urobte na bielom kréme tri sústredné kružnice. Zoberte si špáradlo a ťahajte ním rovné čiary od stredu smerom k vonkajšiemu okraju kolmo na čokoládové kružnice (asi 2 cm od seba), aby ste vytvorili efekt pavučiny. Pred podávaním dajte cupcakes na polhodinku do chladničky, aby poleva stuhla.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 380
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 773
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 646
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 318
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 818
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 730
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 153
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 941
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 084
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 22 598
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 882
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 938
  5. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 10 918
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 765
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 851
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 5 042
  1. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  3. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  4. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  5. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  6. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  7. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  8. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
SkryťZatvoriť reklamu