Čo jedli dušičky a čo chutí strašidlám

Na halloweenskej párty zabodujete koláčikmi s čokoládovou pavučinou

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Druhý november, ktorý tento rok vychádza na nedeľu, je v slovenskom kalendári venovaný pamiatke zosnulých. Hovorí sa mu aj Dušičky. V kresťanskej tradícii je zvykom v tento deň navštíviť cintoríny, vyzdobiť hroby príbuzných a uctiť si ich pamiatku. Deň pred Dušičkami slávia kresťania Sviatok Všetkých svätých. Modlia sa nielen za svätých, ale i za všetkých, ktorí veria vo večný život.

Potrava pre dušičky

Oba tieto sviatky vychádzajú z dávnych zvykov a tradícií. Napríklad hroby mŕtvych hrdinov zdobili kvetmi už v antických časoch, dokonca sa pri nich jedlo a hodovalo. Raní kresťania zase verili, že duchovia zomretých príbuzných aj po smrti dohliadajú na živých, pomáhajú im a ochraňujú ich majetok. Preto si ich treba uctiť.

Sladké dušičky

torty_halloween_r7178.jpg
Foto: Tortyodmamy.sk

V predvečer Pamiatky zosnulých bolo zvykom vyložiť jedlo pre „dušičky“ a pre chudobných, ktorí sa za ne modlili. Piekli sa špeciálne koláče plnené makom a lekvárom, nazývané dušičky, ktoré sa rozdávali chudobným a žobrákom pri kostoloch a cintorínoch. Niektoré gazdiné i pri tomto rituáli robili symbolický rozdiel medzi „čiernymi a bielymi dušami“. Pre rodinu napiekli dušičkové koláče z bielej múky a pre čeľaď i žobrákov z podradnejšej tmavej múky.

Halloweenska zábava

V anglosaskej kultúre a najmä v USA sa v predvečer Sviatku Všetkých svätých slávi Halloween. Podľa viacerých historických prameňov vychádza z keltského sviatku Samhain – oslavy konca leta a úrody. Práve počas magickej noci z 31. októbra na 1. novembra, keď sa končili dobré časy a prichádzala krutá tuhá zima, sa podľa Keltov stierala hranica medzi svetom živých a mŕtvych. Duše sa v túto noc vracali do sveta živých a ľudia pálili ohne, aby im ukázali cestu a ochránili sa pred zlými duchmi. Ale zvyčajne nechávali aj jedlo na priedomí.

Táto tradícia sa počas stáročí vyvinula do akéhosi karnevalu strašidiel, keď sa ľudia prezliekajú do masiek, berú na seba podobu bytostí zo „záhrobia“ a zabávajú sa. Deti chodia po domoch a pýtajú od ich obyvateľov sladkosti. Hrozia pritom, že ak im nič nedajú, vyvedú im niečo nepekné. Vyrezávajú a vydlabávajú sa tekvice, do ktorých sa potom dajú sviečky a slúžia ako strašidelné lampáše, z lavóra plného vody sa zubami lovia jablká a hrajú sa rôzne iné hry.

Tekvica je základ

Tekvica je aj základom halloweenskeho menu alebo pohostenia na večierkoch. Američania z nej pripravujú rizoto, guláš i lazane, ale najmä sladkosti – tekvicový koláč (pumpkin pie), tekvicové mafiny alebo cheesecake. Populárne sú i rôzne strašidelne ozdobené sušienky, koláčiky alebo cupcakes. Napríklad v tvare pavúkov, krvavých odseknutých prstov, duchov, strašidiel alebo náhrobných kameňov. Ak sa chystáte na halloweensku párty a chcete na nej zabodovať, vyskúšajte náš recept na halloweenske cupcakes s čokoládovou pavučinou.

Halloweenske cupcakes

Na cesto:

  • 2 čokoládové pudingy v prášku halloween2_res.jpg
  • 50 g jemného hnedého cukru
  • 20 g masla
  • 30 g horkej čokolády
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica rumu alebo amaretta

Na plnku:

  • 125 g jemného tvarohu
  • 75 g masla
  • 20 g práškového cukru

Na pavučinu:

  • 20 g práškového cukru
  • 1 lyžica kakaa
  • 2 lyžice vody
  1. V miske zmiešajte všetky suroviny na cesto – pudingové prášky, cukor, celé vajcia, prášok do pečiva, likér a na záver pridajte roztopené maslo. Čokoládu nasekajte na drobné kúsky a tiež zamiešajte do cesta. Plech na cupcakes vysteľte papierovými košíčkami a každý naplňte cestom do dvoch tretín. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia približne 20 minút. Upečené cupcakes vyberte z plechu a nechajte vychladnúť na mriežke.
  2. Zmäknuté maslo vymiešajte s práškovým cukrom. Pridajte tvaroh a poriadne premiešajte. Na každý cupcake natrite vrstvu krému.
  3. Do malej misky preosejte práškový cukor, kakao a pridajte dve lyžice vody. Vymiešajte hladkú tekutú hmotu. Preneste ju do malého igelitového vrecúška, na ktorom odstrihnete špičku, ako keď sa zdobia medovníky. Polevou urobte na bielom kréme tri sústredné kružnice. Zoberte si špáradlo a ťahajte ním rovné čiary od stredu smerom k vonkajšiemu okraju kolmo na čokoládové kružnice (asi 2 cm od seba), aby ste vytvorili efekt pavučiny. Pred podávaním dajte cupcakes na polhodinku do chladničky, aby poleva stuhla.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 22 355
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 9 144
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 626
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 419
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 048
  6. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 011
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 903
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 797
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 602
  10. Inteligencia vo všetkom 1 543

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Až teraz sa začína boj o Európu. Le Penová sa na Macrona teší

Macron vidí Francúzsko ako krajinu, ktorá má všetko. Le Penová program stavia na kritike.

KOMENTÁRE

Voľby vo Francúzsku. Čo vlastne prospeje ľuďom?

Napäté voľby zakrývali podstatnejšiu tému.

SVET

Macron k politike pristupuje ako k startupu (profil)

Emmanuel Macron bol bankárom aj ministrom hospodárstva.

Neprehliadnite tiež

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.

Ako rozbehnúť svoje trávenie a ozdraviť ho

Viete, ako prebieha tento životne dôležitý proces a či je ten váš v poriadku?

Jean-Paul Belmondo: Zmenil ideál mužskej krásy

Francúzsky herecký idol nedávno oslávil osemdesiatštyri rokov.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 22. júna, nájdete v stánkoch nové číslo magazínu smeŽeny a rozhovor s Petrou Regnácq Trnkovou, s ktorou sme hovorili o korupcii.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop