Káva sa spája s príjemnými chvíľami oddychu, či spoločenských stretnutí. Niekoho šálka voňavého nápoja štartuje každé ráno, iní ju popíjajú popri práci kontinuálne celý deň.
Podľa psychológa Martina Jakubeka má káva jednoznačné prepojenie s našou mysľou, „Keď si zvykneme na rituál pitia kávy podmieneným reflexom sa človek naučí na pozitívny zážitok pri nej. Preto človek opakovane vyhľadáva to, čo mu robí dobre.“
Je však rozdiel medzi kávou a kávou. Kvalitná káva má nielen vynikajúcu chuť a arómu, ale aj množstvo pozitívnych účinkov na náš organizmus.
Viac ako dvesto zdraviu prospešných látok
Káva obsahuje viac ako 200 zdraviu prospešných látok a jej antioxidačné účinky sú výraznejšie ako u zeleného čaju. Pôsobí preventívne proti Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe a znižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu.
Kofeín zlepšuje psychickú a fyzickú výkonnosť, i hladinu energie. Potvrdené sú tiež protirakovinové účinky. Pozitívnych účinkov kávy je pri pravidelnej konzumácii nespočetné množstvo.
Prezradí o nás viac
Podľa niektorých prieskumov dokáže typ kávy, ktorú pijeme odhaliť našu povahu. Napríklad klasické presso s výraznou chuťou a vôňou prezrádza, že ju pijú rozhodní, vyrovnaní ľudia, ktorí vedia čo chcú a sú v práci úspešní.
K téme sa vyjadruje:
Martin Jakubek, psychológ
Latte si objednávajú menej rozhodní a viac ovplyvniteľní kávičkári. Láskaví ale občas aj zábudliví jedinci si radi pochutia na cappucine.
Psychológ Martin Jakubek sa však domnieva, že cieľová skupina jednotlivých druhov prípravy kávy sa mení aj v závislosti od krajiny, “nenašiel som žiadny relevantný výskum, ktorý by spájal spôsob prípravy kávy a povahu človeka, ale je možné, že napríklad cappucino si u nás dávajú ľudia s inými povahovými vlastnosťami ako napríklad v Taliansku, kde s cappucinom štartujú deň takmer všetci.“
S mierou
Účinok kávy je skutočne rozpoznateľný. Inak pôsobí tiež na pravidelných a inak na náhodných kávičkárov. Kávou je možné sa aj predávkovať.
Martin Jakubek upozorňuje, „v nižšom množstve nabudzuje a redukuje pocity úzkosti a napätia, vo vyššom množstve môže viesť k podráždenosti, nervozite a pocitom napätia. Treba sa držať hesla „všetko s mierou“ a užívať si chvíľu s chutnou kávou naplno.“