Šošovica nie je v našich končinách ničím exotickým. Spolu s ďalšími strukovinami ako hrach či fazuľa bola v minulosti potravou pre chudobných. Dodnes má svoje miesto pri vianočných zvykoch a tradíciách ako symbol prosperity, pretože jej tvar pripomína hromadu mincí. Šošovicová polievka sa preto v niektorých regiónoch podáva na Štedrý večer, v iných zase na Nový rok. Na šošovicový prívarok sme zasa odmalička zvyknutí zo školskej jedálne.
Hnedé, zelené i červené
Polievka i prívarok sa u nás sa najčastejšie pripravujú z klasickej šošovice jedlej, ktorá má zeleno-hnedú farbu. Patrí medzi najrozšírenejšie, hnedé druhy šošovice. Tie majú jemnú zemitú chuť, uvaria sa pomerne rýchlo. Netreba ich ani namáčať. Veľmi podobné zelené druhy šošovice majú výraznejšiu korenistú chuť a hoci sa pripravujú najdlhšie (viac ako 45 minút), dobre držia tvar a nerozvárajú sa. Preto sa hodia napríklad do šalátov alebo ako príloha k jedlám. Červené šošovice sa na farebnej škále pohybujú od žltej cez oranžovú až po červenú a používame ich aj v našom recepte na tradičné indické jedlo dhal. Sú najsladšie a chutia po orechoch. Čas ich prípravy sa pohybuje niekde medzi hnedými a zelenými (okolo pol hodinky), no rozvárajú sa, a preto sa hodia na zahusťovanie polievok alebo do kašovitých jedál indickej či arabskej kuchyne.
Vlákninová superstar
Šošovica je síce drobným, ale plnohodnotným členom famílie strukovín. Je najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov, preto dokáže zdravo nasýtiť. Obsahuje vlákninu, ktorá pomáha regulovať a znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Navyše pomáha predchádzať zápche a podporuje zdravé trávenie. Okrem toho je šošovica nabitá dôležitými vitamínmi (najmä skupiny B), minerálmi – obsahuje viac železa ako špenát.
Lekári odporúčajú, že ak máte radi svoje srdce, mali by ste konzumovať strukoviny a najlepšie šošovicu. Okrem už spomínanej vlákniny je dobrým zdrojom kyseliny listovej a magnézia, ktoré prispievajú k správnemu a zdravému chodu kardiovaskulárneho systému.
Ide to aj na studeno
Šošovica má široké uplatnenie v receptoch ázijskej, stredomorskej i vegetariánskej kuchyne. Okrem u nás tradičnej šošovicovej polievky či prívarku na mliečnom základe si z nej môžete pripraviť pomazánku, teplý šalát, ktorý sa vynikajúco kombinuje so studenou rybou (údený losos alebo makrela), prílohu k mäsu, ale aj vynikajúce jedlo založené na karí. Vyskúšajte aj náš recept na šošovicový dhal, typický pre Indiu a ďalšie krajiny južnej Ázie. Ide o strukovinovú kašu, ktorá sa môže pripravovať zo šošovice, hrachu alebo cícera s tradičnými koreninami – kurkuma, rímska rasca, zázvor a podobne. Podáva sa s ryžou alebo indickým plochým chlebom naan.
Šošovicový dhal
250 g červenej šošovice
750 ml vody
1 lyžička mletého rímskeho kmínu
2 lyžičku mletej kurkumy
2 strúčiky cesnaku
2 lyžičky čerstvého zázvoru
1 sušená čili paprička
1 cibuľa
1 bobkový list
maslo
olivový olej
soľ
čerstvý koriander na ozdobenie
Šošovicu poriadne premyte pod tečúcou studenou vodou a dajte ju variť do hrnca so 750 ml vody a lyžičkou kurkumy. Keď voda zovrie, stiahnite plameň a varte 15 až 20 minút (podľa veľkosti a druhu). Šošovica by mala byť mäkká, ale nie úplne rozvarená.
Na hlbšej panvici si rozpustite lyžičku masla a trochu olivového oleja. Pridajte lyžičku mletej rímskej rasce, čili papričku a chvíľu restujte, aby sa maslo prevoňalo korením. Pridajte nadrobno nasekaný cesnak, zázvor, po chvíľke aj cibuľu a restujte do zlatista. Teraz prídu na rad koreniny. Pridajte lyžičku kurkumy, soli, bobkový list a všetko ešte poriadne premiešajte.
Uvarenú šošovicu aj so zvyšnou vodou, ktorú nepohltila, nalejte do panvice s korením a poriadne premiešajte. Pridajte lyžičku masla na zjemnenie, stiahnite z plameňa, zakryte pokrievkou a nechajte pár minút postáť, aby sa spojili všetky chute. Dhal ozdobte čerstvo nasekanou vňaťou koriandra a podávajte s uvarenou ryžou alebo chlebom naan. Pre zmenu môžete vyskúšať aj verziu s nadrobno nakrájanými paradajkami, ktoré pridáte do receptu k cibuli spolu s lyžičkou korenia garam masala.