SME
Nedeľa, 17. november, 2019 | Meniny má Klaudia

Šošovicová exotika z Indie

Vyskúšajte rýchly recept na strukovinovú kašu dhal s ryžou

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Šošovica nie je v našich končinách ničím exotickým. Spolu s ďalšími strukovinami ako hrach či fazuľa bola v minulosti potravou pre chudobných. Dodnes má svoje miesto pri vianočných zvykoch a tradíciách ako symbol prosperity, pretože jej tvar pripomína hromadu mincí. Šošovicová polievka sa preto v niektorých regiónoch podáva na Štedrý večer, v iných zase na Nový rok. Na šošovicový prívarok sme zasa odmalička zvyknutí zo školskej jedálne.

Hnedé, zelené i červené

Polievka i prívarok sa u nás sa najčastejšie pripravujú z klasickej šošovice jedlej, ktorá má zeleno-hnedú farbu. Patrí medzi najrozšírenejšie, hnedé druhy šošovice. Tie majú jemnú zemitú chuť, uvaria sa pomerne rýchlo. Netreba ich ani namáčať. Veľmi podobné zelené druhy šošovice majú výraznejšiu korenistú chuť a hoci sa pripravujú najdlhšie (viac ako 45 minút), dobre držia tvar a nerozvárajú sa. Preto sa hodia napríklad do šalátov alebo ako príloha k jedlám. Červené šošovice sa na farebnej škále pohybujú od žltej cez oranžovú až po červenú a používame ich aj v našom recepte na tradičné indické jedlo dhal. Sú najsladšie a chutia po orechoch. Čas ich prípravy sa pohybuje niekde medzi hnedými a zelenými (okolo pol hodinky), no rozvárajú sa, a preto sa hodia na zahusťovanie polievok alebo do kašovitých jedál indickej či arabskej kuchyne.

Vlákninová superstar

Šošovica je síce drobným, ale plnohodnotným členom famílie strukovín. Je najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov, preto dokáže zdravo nasýtiť. Obsahuje vlákninu, ktorá pomáha regulovať a znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Navyše pomáha predchádzať zápche a podporuje zdravé trávenie. Okrem toho je šošovica nabitá dôležitými vitamínmi (najmä skupiny B), minerálmi – obsahuje viac železa ako špenát.

Lekári odporúčajú, že ak máte radi svoje srdce, mali by ste konzumovať strukoviny a najlepšie šošovicu. Okrem už spomínanej vlákniny je dobrým zdrojom kyseliny listovej a magnézia, ktoré prispievajú k správnemu a zdravému chodu kardiovaskulárneho systému.

Ide to aj na studeno

Šošovica má široké uplatnenie v receptoch ázijskej, stredomorskej i vegetariánskej kuchyne. Okrem u nás tradičnej šošovicovej polievky či prívarku na mliečnom základe si z nej môžete pripraviť pomazánku, teplý šalát, ktorý sa vynikajúco kombinuje so studenou rybou (údený losos alebo makrela), prílohu k mäsu, ale aj vynikajúce jedlo založené na karí. Vyskúšajte aj náš recept na šošovicový dhal, typický pre Indiu a ďalšie krajiny južnej Ázie. Ide o strukovinovú kašu, ktorá sa môže pripravovať zo šošovice, hrachu alebo cícera s tradičnými koreninami – kurkuma, rímska rasca, zázvor a podobne. Podáva sa s ryžou alebo indickým plochým chlebom naan.

Šošovicový dhal

  • 250 g červenej šošovice dhal3_res.jpg
  • 750 ml vody
  • 1 lyžička mletého rímskeho kmínu
  • 2 lyžičku mletej kurkumy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky čerstvého zázvoru
  • 1 sušená čili paprička
  • 1 cibuľa
  • 1 bobkový list
  • maslo
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvý koriander na ozdobenie
  1. Šošovicu poriadne premyte pod tečúcou studenou vodou a dajte ju variť do hrnca so 750 ml vody a lyžičkou kurkumy. Keď voda zovrie, stiahnite plameň a varte 15 až 20 minút (podľa veľkosti a druhu). Šošovica by mala byť mäkká, ale nie úplne rozvarená.
  2. Na hlbšej panvici si rozpustite lyžičku masla a trochu olivového oleja. Pridajte lyžičku mletej rímskej rasce, čili papričku a chvíľu restujte, aby sa maslo prevoňalo korením. Pridajte nadrobno nasekaný cesnak, zázvor, po chvíľke aj cibuľu a restujte do zlatista. Teraz prídu na rad koreniny. Pridajte lyžičku kurkumy, soli, bobkový list a všetko ešte poriadne premiešajte.
  3. Uvarenú šošovicu aj so zvyšnou vodou, ktorú nepohltila, nalejte do panvice s korením a poriadne premiešajte. Pridajte lyžičku masla na zjemnenie, stiahnite z plameňa, zakryte pokrievkou a nechajte pár minút postáť, aby sa spojili všetky chute. Dhal ozdobte čerstvo nasekanou vňaťou koriandra a podávajte s uvarenou ryžou alebo chlebom naan. Pre zmenu môžete vyskúšať aj verziu s nadrobno nakrájanými paradajkami, ktoré pridáte do receptu k cibuli spolu s lyžičkou korenia garam masala.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  2. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  3. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  7. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  8. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  1. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  2. O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť
  3. Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  5. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  6. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu
  7. Laserovou terapiou proti chorobám z povolania
  8. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  9. Zdarma doživotně radary a zľava 23 % na autokamery Mio MiVue 731
  10. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 9 679
  2. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 9 432
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 9 184
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 9 087
  5. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 7 302
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 218
  7. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 5 566
  8. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 5 520
  9. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 4 859
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 4 301

Hlavné správy zo Sme.sk

Pellegrini si pripíja s premiérom ČR Andrejom Babišom počas slávnostného obeda v Prahe.

Chorvátsky hlásateľ Slovákom: Prepáčte za tri góly

Góly padli po hlúpych chybách, tvrdil Škriniar.

Chorvát Bruno Petkovič (uprostred), Denis Vavro (vľavo) a brankár Martin Dúbravka (vpravo) počas kvalifikačného zápasu E-skupiny EURO 2020 Chorvátsko - Slovensko.
PÍŠE MIKULÁŠ DZURINDA

Nie sme spokojní, aj keď to najdôležitejšie z novembra sme dosiahli

Zabudli sme na hodnoty aj na slušnosť.

Mikuláš Dzurinda

Neprehliadnite tiež

Šaty na stužkovú pre mamy a dcéry. Viete, čo sa nosí?

Oblečte sa na stužkovú podľa trendov aj bontónu.

Korutánsko láka lyžiarov, milovníkov piva aj rodiny s deťmi

Čo môžete zažiť v stredisku Katschberg?