Šošovicová exotika z Indie

Vyskúšajte rýchly recept na strukovinovú kašu dhal s ryžou

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Šošovica nie je v našich končinách ničím exotickým. Spolu s ďalšími strukovinami ako hrach či fazuľa bola v minulosti potravou pre chudobných. Dodnes má svoje miesto pri vianočných zvykoch a tradíciách ako symbol prosperity, pretože jej tvar pripomína hromadu mincí. Šošovicová polievka sa preto v niektorých regiónoch podáva na Štedrý večer, v iných zase na Nový rok. Na šošovicový prívarok sme zasa odmalička zvyknutí zo školskej jedálne.

Hnedé, zelené i červené

Polievka i prívarok sa u nás sa najčastejšie pripravujú z klasickej šošovice jedlej, ktorá má zeleno-hnedú farbu. Patrí medzi najrozšírenejšie, hnedé druhy šošovice. Tie majú jemnú zemitú chuť, uvaria sa pomerne rýchlo. Netreba ich ani namáčať. Veľmi podobné zelené druhy šošovice majú výraznejšiu korenistú chuť a hoci sa pripravujú najdlhšie (viac ako 45 minút), dobre držia tvar a nerozvárajú sa. Preto sa hodia napríklad do šalátov alebo ako príloha k jedlám. Červené šošovice sa na farebnej škále pohybujú od žltej cez oranžovú až po červenú a používame ich aj v našom recepte na tradičné indické jedlo dhal. Sú najsladšie a chutia po orechoch. Čas ich prípravy sa pohybuje niekde medzi hnedými a zelenými (okolo pol hodinky), no rozvárajú sa, a preto sa hodia na zahusťovanie polievok alebo do kašovitých jedál indickej či arabskej kuchyne.

Vlákninová superstar

Šošovica je síce drobným, ale plnohodnotným členom famílie strukovín. Je najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov, preto dokáže zdravo nasýtiť. Obsahuje vlákninu, ktorá pomáha regulovať a znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Navyše pomáha predchádzať zápche a podporuje zdravé trávenie. Okrem toho je šošovica nabitá dôležitými vitamínmi (najmä skupiny B), minerálmi – obsahuje viac železa ako špenát.

Lekári odporúčajú, že ak máte radi svoje srdce, mali by ste konzumovať strukoviny a najlepšie šošovicu. Okrem už spomínanej vlákniny je dobrým zdrojom kyseliny listovej a magnézia, ktoré prispievajú k správnemu a zdravému chodu kardiovaskulárneho systému.

Ide to aj na studeno

Šošovica má široké uplatnenie v receptoch ázijskej, stredomorskej i vegetariánskej kuchyne. Okrem u nás tradičnej šošovicovej polievky či prívarku na mliečnom základe si z nej môžete pripraviť pomazánku, teplý šalát, ktorý sa vynikajúco kombinuje so studenou rybou (údený losos alebo makrela), prílohu k mäsu, ale aj vynikajúce jedlo založené na karí. Vyskúšajte aj náš recept na šošovicový dhal, typický pre Indiu a ďalšie krajiny južnej Ázie. Ide o strukovinovú kašu, ktorá sa môže pripravovať zo šošovice, hrachu alebo cícera s tradičnými koreninami – kurkuma, rímska rasca, zázvor a podobne. Podáva sa s ryžou alebo indickým plochým chlebom naan.

Šošovicový dhal

  • 250 g červenej šošovice dhal3_res.jpg
  • 750 ml vody
  • 1 lyžička mletého rímskeho kmínu
  • 2 lyžičku mletej kurkumy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky čerstvého zázvoru
  • 1 sušená čili paprička
  • 1 cibuľa
  • 1 bobkový list
  • maslo
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvý koriander na ozdobenie
  1. Šošovicu poriadne premyte pod tečúcou studenou vodou a dajte ju variť do hrnca so 750 ml vody a lyžičkou kurkumy. Keď voda zovrie, stiahnite plameň a varte 15 až 20 minút (podľa veľkosti a druhu). Šošovica by mala byť mäkká, ale nie úplne rozvarená.
  2. Na hlbšej panvici si rozpustite lyžičku masla a trochu olivového oleja. Pridajte lyžičku mletej rímskej rasce, čili papričku a chvíľu restujte, aby sa maslo prevoňalo korením. Pridajte nadrobno nasekaný cesnak, zázvor, po chvíľke aj cibuľu a restujte do zlatista. Teraz prídu na rad koreniny. Pridajte lyžičku kurkumy, soli, bobkový list a všetko ešte poriadne premiešajte.
  3. Uvarenú šošovicu aj so zvyšnou vodou, ktorú nepohltila, nalejte do panvice s korením a poriadne premiešajte. Pridajte lyžičku masla na zjemnenie, stiahnite z plameňa, zakryte pokrievkou a nechajte pár minút postáť, aby sa spojili všetky chute. Dhal ozdobte čerstvo nasekanou vňaťou koriandra a podávajte s uvarenou ryžou alebo chlebom naan. Pre zmenu môžete vyskúšať aj verziu s nadrobno nakrájanými paradajkami, ktoré pridáte do receptu k cibuli spolu s lyžičkou korenia garam masala.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  4. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  6. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  2. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  3. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  4. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  7. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  8. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  9. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  10. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 598
  2. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 102
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 096
  4. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 915
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 906
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 509
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 495
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 476
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 469
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 987

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

O nezávislosti Katalánska nerozhodne referendum, ale ochota použiť násilie

Katalánsky boj za nezávislosť nebol nikdy násilný.

EKONOMIKA

Érsek sa rozhodol, bratislavské letisko chce dať do prenájmu

Minister predložil návrh na 30-ročnú koncesiu letiska.

SVET

Čoraz viac utečencov mieri na sever Európy cez Slovensko

V Rakúsku vojaci pomáhali pri klasickej policajnej činnosti.

Neprehliadnite tiež

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za svoju otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.