Šošovicová exotika z Indie

Vyskúšajte rýchly recept na strukovinovú kašu dhal s ryžou

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Šošovica nie je v našich končinách ničím exotickým. Spolu s ďalšími strukovinami ako hrach či fazuľa bola v minulosti potravou pre chudobných. Dodnes má svoje miesto pri vianočných zvykoch a tradíciách ako symbol prosperity, pretože jej tvar pripomína hromadu mincí. Šošovicová polievka sa preto v niektorých regiónoch podáva na Štedrý večer, v iných zase na Nový rok. Na šošovicový prívarok sme zasa odmalička zvyknutí zo školskej jedálne.

Hnedé, zelené i červené

Polievka i prívarok sa u nás sa najčastejšie pripravujú z klasickej šošovice jedlej, ktorá má zeleno-hnedú farbu. Patrí medzi najrozšírenejšie, hnedé druhy šošovice. Tie majú jemnú zemitú chuť, uvaria sa pomerne rýchlo. Netreba ich ani namáčať. Veľmi podobné zelené druhy šošovice majú výraznejšiu korenistú chuť a hoci sa pripravujú najdlhšie (viac ako 45 minút), dobre držia tvar a nerozvárajú sa. Preto sa hodia napríklad do šalátov alebo ako príloha k jedlám. Červené šošovice sa na farebnej škále pohybujú od žltej cez oranžovú až po červenú a používame ich aj v našom recepte na tradičné indické jedlo dhal. Sú najsladšie a chutia po orechoch. Čas ich prípravy sa pohybuje niekde medzi hnedými a zelenými (okolo pol hodinky), no rozvárajú sa, a preto sa hodia na zahusťovanie polievok alebo do kašovitých jedál indickej či arabskej kuchyne.

Vlákninová superstar

Šošovica je síce drobným, ale plnohodnotným členom famílie strukovín. Je najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov, preto dokáže zdravo nasýtiť. Obsahuje vlákninu, ktorá pomáha regulovať a znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Navyše pomáha predchádzať zápche a podporuje zdravé trávenie. Okrem toho je šošovica nabitá dôležitými vitamínmi (najmä skupiny B), minerálmi – obsahuje viac železa ako špenát.

Lekári odporúčajú, že ak máte radi svoje srdce, mali by ste konzumovať strukoviny a najlepšie šošovicu. Okrem už spomínanej vlákniny je dobrým zdrojom kyseliny listovej a magnézia, ktoré prispievajú k správnemu a zdravému chodu kardiovaskulárneho systému.

Ide to aj na studeno

Šošovica má široké uplatnenie v receptoch ázijskej, stredomorskej i vegetariánskej kuchyne. Okrem u nás tradičnej šošovicovej polievky či prívarku na mliečnom základe si z nej môžete pripraviť pomazánku, teplý šalát, ktorý sa vynikajúco kombinuje so studenou rybou (údený losos alebo makrela), prílohu k mäsu, ale aj vynikajúce jedlo založené na karí. Vyskúšajte aj náš recept na šošovicový dhal, typický pre Indiu a ďalšie krajiny južnej Ázie. Ide o strukovinovú kašu, ktorá sa môže pripravovať zo šošovice, hrachu alebo cícera s tradičnými koreninami – kurkuma, rímska rasca, zázvor a podobne. Podáva sa s ryžou alebo indickým plochým chlebom naan.

Šošovicový dhal

  • 250 g červenej šošovice dhal3_res.jpg
  • 750 ml vody
  • 1 lyžička mletého rímskeho kmínu
  • 2 lyžičku mletej kurkumy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky čerstvého zázvoru
  • 1 sušená čili paprička
  • 1 cibuľa
  • 1 bobkový list
  • maslo
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvý koriander na ozdobenie
  1. Šošovicu poriadne premyte pod tečúcou studenou vodou a dajte ju variť do hrnca so 750 ml vody a lyžičkou kurkumy. Keď voda zovrie, stiahnite plameň a varte 15 až 20 minút (podľa veľkosti a druhu). Šošovica by mala byť mäkká, ale nie úplne rozvarená.
  2. Na hlbšej panvici si rozpustite lyžičku masla a trochu olivového oleja. Pridajte lyžičku mletej rímskej rasce, čili papričku a chvíľu restujte, aby sa maslo prevoňalo korením. Pridajte nadrobno nasekaný cesnak, zázvor, po chvíľke aj cibuľu a restujte do zlatista. Teraz prídu na rad koreniny. Pridajte lyžičku kurkumy, soli, bobkový list a všetko ešte poriadne premiešajte.
  3. Uvarenú šošovicu aj so zvyšnou vodou, ktorú nepohltila, nalejte do panvice s korením a poriadne premiešajte. Pridajte lyžičku masla na zjemnenie, stiahnite z plameňa, zakryte pokrievkou a nechajte pár minút postáť, aby sa spojili všetky chute. Dhal ozdobte čerstvo nasekanou vňaťou koriandra a podávajte s uvarenou ryžou alebo chlebom naan. Pre zmenu môžete vyskúšať aj verziu s nadrobno nakrájanými paradajkami, ktoré pridáte do receptu k cibuli spolu s lyžičkou korenia garam masala.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  2. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  3. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  4. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  5. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  6. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  7. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  8. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  9. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  10. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramov vďaka 3D Chili
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 49 316
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 21 872
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 16 289
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 16 101
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 10 859
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 7 981
  7. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 6 532
  8. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 213
  9. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 5 332
  10. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 4 789

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Silné individality, Smer ako mašinéria. Prečo sú prestupy v parlamente častejšie v opozícii

Bolo by správne, ak by strana kontrolovala výkon mandátov?

PODCAST DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Koľko stojí jeden slovenský poslanec

Nezávislý neznamená neplatný.

Stĺpček Jakuba Fila

Nikto by nechcel byť od júla v koži Kalavskej

Žiadna čiastková motivácia nebude fungovať pre vyhoreného lekára.

PLUS

Slovenskí penzisti budú aj naďalej chorí a chudobní

Žiaden dôchodkový strop nepomôže. Toto je vysvetlenie.

Neprehliadnite tiež

Etnologička: Aj na slovenskej dedine boli panny len na oko

O predstieraných, posvätných aj starých pannách rozpráva Tatiana Bužeková.

Ekologické výrobky sú často nepoctivé, vraví dizajnérka

Vlasta Kubušová navrhuje udržateľnú módu.

Chcem to až po svadbe. Aké to je, keď počkáte so sexom

Niektorí ľudia sú presvedčení, že sex patrí až do manželstva.