Šošovicová exotika z Indie

Vyskúšajte rýchly recept na strukovinovú kašu dhal s ryžou

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Šošovica nie je v našich končinách ničím exotickým. Spolu s ďalšími strukovinami ako hrach či fazuľa bola v minulosti potravou pre chudobných. Dodnes má svoje miesto pri vianočných zvykoch a tradíciách ako symbol prosperity, pretože jej tvar pripomína hromadu mincí. Šošovicová polievka sa preto v niektorých regiónoch podáva na Štedrý večer, v iných zase na Nový rok. Na šošovicový prívarok sme zasa odmalička zvyknutí zo školskej jedálne.

Hnedé, zelené i červené

Polievka i prívarok sa u nás sa najčastejšie pripravujú z klasickej šošovice jedlej, ktorá má zeleno-hnedú farbu. Patrí medzi najrozšírenejšie, hnedé druhy šošovice. Tie majú jemnú zemitú chuť, uvaria sa pomerne rýchlo. Netreba ich ani namáčať. Veľmi podobné zelené druhy šošovice majú výraznejšiu korenistú chuť a hoci sa pripravujú najdlhšie (viac ako 45 minút), dobre držia tvar a nerozvárajú sa. Preto sa hodia napríklad do šalátov alebo ako príloha k jedlám. Červené šošovice sa na farebnej škále pohybujú od žltej cez oranžovú až po červenú a používame ich aj v našom recepte na tradičné indické jedlo dhal. Sú najsladšie a chutia po orechoch. Čas ich prípravy sa pohybuje niekde medzi hnedými a zelenými (okolo pol hodinky), no rozvárajú sa, a preto sa hodia na zahusťovanie polievok alebo do kašovitých jedál indickej či arabskej kuchyne.

Vlákninová superstar

Šošovica je síce drobným, ale plnohodnotným členom famílie strukovín. Je najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov, preto dokáže zdravo nasýtiť. Obsahuje vlákninu, ktorá pomáha regulovať a znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Navyše pomáha predchádzať zápche a podporuje zdravé trávenie. Okrem toho je šošovica nabitá dôležitými vitamínmi (najmä skupiny B), minerálmi – obsahuje viac železa ako špenát.

Lekári odporúčajú, že ak máte radi svoje srdce, mali by ste konzumovať strukoviny a najlepšie šošovicu. Okrem už spomínanej vlákniny je dobrým zdrojom kyseliny listovej a magnézia, ktoré prispievajú k správnemu a zdravému chodu kardiovaskulárneho systému.

Ide to aj na studeno

Šošovica má široké uplatnenie v receptoch ázijskej, stredomorskej i vegetariánskej kuchyne. Okrem u nás tradičnej šošovicovej polievky či prívarku na mliečnom základe si z nej môžete pripraviť pomazánku, teplý šalát, ktorý sa vynikajúco kombinuje so studenou rybou (údený losos alebo makrela), prílohu k mäsu, ale aj vynikajúce jedlo založené na karí. Vyskúšajte aj náš recept na šošovicový dhal, typický pre Indiu a ďalšie krajiny južnej Ázie. Ide o strukovinovú kašu, ktorá sa môže pripravovať zo šošovice, hrachu alebo cícera s tradičnými koreninami – kurkuma, rímska rasca, zázvor a podobne. Podáva sa s ryžou alebo indickým plochým chlebom naan.

Šošovicový dhal

  • 250 g červenej šošovice dhal3_res.jpg
  • 750 ml vody
  • 1 lyžička mletého rímskeho kmínu
  • 2 lyžičku mletej kurkumy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky čerstvého zázvoru
  • 1 sušená čili paprička
  • 1 cibuľa
  • 1 bobkový list
  • maslo
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvý koriander na ozdobenie
  1. Šošovicu poriadne premyte pod tečúcou studenou vodou a dajte ju variť do hrnca so 750 ml vody a lyžičkou kurkumy. Keď voda zovrie, stiahnite plameň a varte 15 až 20 minút (podľa veľkosti a druhu). Šošovica by mala byť mäkká, ale nie úplne rozvarená.
  2. Na hlbšej panvici si rozpustite lyžičku masla a trochu olivového oleja. Pridajte lyžičku mletej rímskej rasce, čili papričku a chvíľu restujte, aby sa maslo prevoňalo korením. Pridajte nadrobno nasekaný cesnak, zázvor, po chvíľke aj cibuľu a restujte do zlatista. Teraz prídu na rad koreniny. Pridajte lyžičku kurkumy, soli, bobkový list a všetko ešte poriadne premiešajte.
  3. Uvarenú šošovicu aj so zvyšnou vodou, ktorú nepohltila, nalejte do panvice s korením a poriadne premiešajte. Pridajte lyžičku masla na zjemnenie, stiahnite z plameňa, zakryte pokrievkou a nechajte pár minút postáť, aby sa spojili všetky chute. Dhal ozdobte čerstvo nasekanou vňaťou koriandra a podávajte s uvarenou ryžou alebo chlebom naan. Pre zmenu môžete vyskúšať aj verziu s nadrobno nakrájanými paradajkami, ktoré pridáte do receptu k cibuli spolu s lyžičkou korenia garam masala.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  2. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  3. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  7. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  10. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  1. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
  2. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
  3. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  7. Všetko, čo rodiny milujú
  8. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 23 841
  2. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 16 853
  3. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 13 144
  4. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 7 608
  5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 6 021
  6. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 227
  7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 4 905
  8. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 4 739
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 3 478
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 077

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Maďarič a Poliačik sa v parlamente spojili, predkladajú spoločný návrh zákona o RTVS

V RTVS je časť redaktorov nespokojná, hovorí o pretláčaní konšpiračných teórií. Nedávno skončili štyria externisti, ktorí boli k vedeniu kritickí.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Béla na sebe nechá aj drevo rúbať

Koaličná dohoda už je len na ozdobu.

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Trump je najškodlivejší zjav, čo Zem nosila

Výročná správa SIS je opäť raz akoby volanie po zrušení inštitúcie.

Neprehliadnite tiež

Leto v Štajersku po novom: Šesť miest, ktoré by ste mali navštíviť

Rakúsky región je typický pôvabnou zeleňou, ktorá nabíja energiou.

Prispeli do poznania astronómie, fyziky aj genetiky, no svet na ne zabudol

Spoznajte šesť výnimočných žien, ktoré zmenili vedu.

V Nosene si môžete kúpiť oblečenie známych osobností, prispejete na dobrú vec

Bratislavský second hand organizuje Celodenné dobré nakupovanie.

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.

Desať receptov na zákusky a koláčiky s pudingom

Známe aj nové recepty na neodolateľné dobroty.