SME
Sobota, 15. máj, 2021 | Meniny má ŽofiaKrížovkyKrížovky

Huby pomáhajú v trápení s obezitou i cukrovkou

Huby sú vyhľadávanou pochúťkou v rôznych podobách a úpravách. Obľúbené sú pre svoju charakteristickú chuť a vôňu, ale aj pre priaznivé účinky na ľudský organizmus.

(Zdroj: Fotolia.com)

Odhaduje sa, že na svete existuje viac ako milión druhov húb, na Slovensku poznáme okolo päťtisíc, z toho je jedlých necelá desatina. Nie sú typickou rastlinou, pretože princíp príjmu živín húb je iný. Svojou kalorickou hodnotou a obsahom zdraviu prospešných látok sú veľmi zaujímavou potravinou, ktorá priaznivo ovplyvňuje zdravie človeka.

Názor gastroenterológa:
K téme sa vyjadruje Peter Minárik
minarik-peter--ec--2010--ii_r7625.jpg

Pri obezite i cukrovke

Jedinečná chuť a aróma húb má nezastupiteľné miesto v gastronómii. Rozmanitosť a možnosti prípravy nadchnú aj tých najnáročnejších gurmánov. Sú vďačnou potravinou i medzi vegetariánmi, pri redukčnej diéte či pre diabetikov.

Gastroenterológ Peter Minárik považuje za ich veľké plus nízku kalorickú hodnotu: „Huby majú vďaka vysokému obsahu vody len 25kcal/105kJna 100g. Na porovnanie - jeden rožok má energetickú hodnotu 150kcal/631 kJ. Každá potravina, ktorá dokáže človeka nasýtiť a nie je kalorickou bombou, je dnes veľmi cenená. Navyše, huby sú dobrým zdrojom vitamínov, minerálov, stopových prvkov, vlákniny a bielkovín.“

Podľa mykológa Juraja Humeňanského jedlé huby na Slovensku obsahujú mnohé zdraviu prospešné látky: „Huby sú všeobecne pre ľudský organizmus zdravé. Či už je to plávka, podpňovka alebo niečo podobné. Sú druhy, ktoré sa dajú využiť aj ako korenie, napríklad cesnačka dokáže v kuchyni nahradiť svojou vôňou cesnak. V ľudovom liečiteľstve sa používajú rôzne choroše, čiže kopytovce a melú sa na prach.“

Vzácne polysacharidy

Huby obsahujú okolo 2 % bielkovín, 3,5 % sacharidov, vitamíny B1, B2, kyselinu listovú, niacín, minerálne látky a stopové prvky ako draslík, železo, horčík, fosfor, zinok. Nachádza sa v nich tiež nízky obsah vitamínu C.

Peter Minárik vyzdvihuje aj ďalšie benefity húb: „Niektoré druhy obsahujú polysacharidy, ktoré majú podľa laboratórnych testov antikarcinogénne účinky. Sú to najmä niektoré druhy rastúce v Ázii, avšak huby s obsahom vzácnych polysacharidov s protirakovinovými účinkami nájdeme aj u nás. Významný je tiež obsah vlákniny, ktorá pôsobí preventívne na hrubé črevo a priaznivo tak ovplyvňuje imunitný systém.“

Podľa gastroenterológa však rôzne výťažky z húb nedokážu nahradiť význam čerstvej potraviny pre náš organizmus. „Rôzne kokteily živín či výživové doplnky nedosahujú rovnaký efekt,“ dodáva.

Výnimočná hliva ustricová

Táto huba sa môže pochváliť výraznejším pozitívnym vplyvom na ľudský organizmus ako jej kolegyne. Podporuje a posilňuje našu imunitu vďaka obsahu betaglukánu, priaznivo ovplyvňuje krvný tlak a pôsobí pri odbúravaní cholesterolu. Pomáha pri ochoreniach srdca a cievnej sústavy, ekzémoch a kožných ochoreniach, má protizápalové účinky, upravuje hladinu tukov v krvi, využíva sa ako prírodné antibiotikum, či dokonca pri psychickej záťaži a depresiách.

Pozor na zámeny

Každú sezónu sa, žiaľ, stretávame aj s rôznymi, často smrteľnými otravami hubami. Mykológ Juraj Humeňanský považuje zámeny húb za najväčší problém hubárov: „Môže sa vyskytnúť zámena napríklad muchotrávky zelenej s plávkou alebo pečiarkou. Často sa stáva, že si hubár nepozrie základné rozpoznávacie znaky, napríklad hubu odreže a nevytočí ju, nevidí. Pavučinovce alebo vláknice sa zasa podobajú na rôzne druhy kozákov, hubár si nevšimne lupene a domnieva sa, že je to jedlá huba.“

Čo na to mykológ?
Spýtali sme sa na názor Juraja Humeňanského
hunenansky_r8535.jpg

Veľa ľudí totiž zbiera huby pri prechádzkach prírodou a bez potrebných znalostí. Gastroenterológ Peter Minárik upozorňuje: „Stačí jedna jedovatá huba a následky môžu byť fatálne, poškodenie orgánov a smrť.“

Nie je jedno ako

Podľa gastroenterológa sú huby vhodné pre každého zdravého človeka, ktorý nemá potravinovú neznášanlivosť. „Ich stráviteľnosť a prínos pre organizmus však závisia od prípravy a skladovania,“ dodáva.

Ak si ich vysmažíte na oleji v trojobale, zabudnite na nízkokalorickú pochúťku. Našťastie, možností prípravy je nespočetne veľa.

Odporúča sa tepelné spracovanie húb pre elimináciu nežiaducich látok a lepšiu stráviteľnosť. Medzi najčastejšie spôsoby skladovania patrí sušenie a zaváranie. Huby by sme nemali zapíjať mliekom ani alkoholom, jesť vo veľkom množstve a pred spaním.

Najlepšie je jedlo z húb neskladovať, ale skonzumovať hneď po príprave. Podľa mykológa je sezóna tento rok vynikajúca, keď však nebude dostatok zrážok, odrazí sa to najmä na raste jedlých húb. Po daždi sa objavia aj jedlé huby.

Hitom sú ázijské huby

Na našom trhu sa objavujú aj rôzne výživové doplnky z ázijských húb, ako sú reishi, shiitake a maitake. Pripisujú sa im zázračné liečivé účinky.

V tradičnej čínskej a východnej medicíne sú už tisícročia využívané najmä pre pohodu celého organizmu, detoxikáciu, doplnenie energie, omladzujúce a revitalizujúce účinky či posilnenie obranyschopnosti organizmu.

Priaznivo ovplyvňujú hladinu cholesterolu, pôsobia protizápalovo, ničia patogénne organizmy, ako sú rôzne vírusy a baktérie, parazity, plesne.

Odporúčajú sa ako prevencia pred nádorovými ochoreniami či ako doplnková liečba pri chemoterapii. Stáročia boli v Číne len výsadou najbohatšej vrstvy a akýmsi elixírom ich života, dnes sa dostávajú najmä v podobe rôznych výťažkov do celého sveta.

fotolia_48939012_subscription_xl_r1239.jpg

Foto: Fotolia.com

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  2. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  3. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  4. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  5. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  6. Vyberte sa s nami na vandrovku, navštívime Spišský hrad a Levoču
  7. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  8. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  9. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  10. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  1. Ľudia vymieňajú autá za elektrobicykle. Záujem v Trenčíne rastie
  2. Opäť štartuje projekt Futbal v meste
  3. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  4. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  5. Atos stavia v Bulharsku nový špičkový superpočítač EuroHPC
  6. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  7. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  8. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  9. Budějovický Budvar je posledný český národný podnik
  10. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 15 800
  2. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 11 857
  3. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 9 570
  4. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 9 462
  5. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 481
  6. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 7 014
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 6 845
  8. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus® 6 214
  9. Hľadáte firmu na predaj? Poradíme vám, ako ju nájsť 5 764
  10. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 5 568
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľový koláč so syrom

Je tu sezóna špargle, ktorú v kuchyni využijete na hrianky, polievky, šaláty, prílohy a mnohé iné jedlá.

13. máj

Pľúca transplantovali aj počas pandémie.

13. máj
Vzťahová poradkyňa Veronika Ragan.

Téma mentálneho zdravia sa dostáva do popredia.

13. máj
Michaela Žureková

Naše jadrové presvedčenia nás môžu celý život klamať.

12. máj