Huby pomáhajú v trápení s obezitou i cukrovkou

Huby sú vyhľadávanou pochúťkou v rôznych podobách a úpravách. Obľúbené sú pre svoju charakteristickú chuť a vôňu, ale aj pre priaznivé účinky na ľudský organizmus.

(Zdroj: Fotolia.com)

Odhaduje sa, že na svete existuje viac ako milión druhov húb, na Slovensku poznáme okolo päťtisíc, z toho je jedlých necelá desatina. Nie sú typickou rastlinou, pretože princíp príjmu živín húb je iný. Svojou kalorickou hodnotou a obsahom zdraviu prospešných látok sú veľmi zaujímavou potravinou, ktorá priaznivo ovplyvňuje zdravie človeka.

Názor gastroenterológa:
K téme sa vyjadruje Peter Minárik
minarik-peter--ec--2010--ii_r7625.jpg

Pri obezite i cukrovke

Jedinečná chuť a aróma húb má nezastupiteľné miesto v gastronómii. Rozmanitosť a možnosti prípravy nadchnú aj tých najnáročnejších gurmánov. Sú vďačnou potravinou i medzi vegetariánmi, pri redukčnej diéte či pre diabetikov.

Gastroenterológ Peter Minárik považuje za ich veľké plus nízku kalorickú hodnotu: „Huby majú vďaka vysokému obsahu vody len 25kcal/105kJna 100g. Na porovnanie - jeden rožok má energetickú hodnotu 150kcal/631 kJ. Každá potravina, ktorá dokáže človeka nasýtiť a nie je kalorickou bombou, je dnes veľmi cenená. Navyše, huby sú dobrým zdrojom vitamínov, minerálov, stopových prvkov, vlákniny a bielkovín.“

Podľa mykológa Juraja Humeňanského jedlé huby na Slovensku obsahujú mnohé zdraviu prospešné látky: „Huby sú všeobecne pre ľudský organizmus zdravé. Či už je to plávka, podpňovka alebo niečo podobné. Sú druhy, ktoré sa dajú využiť aj ako korenie, napríklad cesnačka dokáže v kuchyni nahradiť svojou vôňou cesnak. V ľudovom liečiteľstve sa používajú rôzne choroše, čiže kopytovce a melú sa na prach.“

Vzácne polysacharidy

Huby obsahujú okolo 2 % bielkovín, 3,5 % sacharidov, vitamíny B1, B2, kyselinu listovú, niacín, minerálne látky a stopové prvky ako draslík, železo, horčík, fosfor, zinok. Nachádza sa v nich tiež nízky obsah vitamínu C.

Peter Minárik vyzdvihuje aj ďalšie benefity húb: „Niektoré druhy obsahujú polysacharidy, ktoré majú podľa laboratórnych testov antikarcinogénne účinky. Sú to najmä niektoré druhy rastúce v Ázii, avšak huby s obsahom vzácnych polysacharidov s protirakovinovými účinkami nájdeme aj u nás. Významný je tiež obsah vlákniny, ktorá pôsobí preventívne na hrubé črevo a priaznivo tak ovplyvňuje imunitný systém.“

Podľa gastroenterológa však rôzne výťažky z húb nedokážu nahradiť význam čerstvej potraviny pre náš organizmus. „Rôzne kokteily živín či výživové doplnky nedosahujú rovnaký efekt,“ dodáva.

Výnimočná hliva ustricová

Táto huba sa môže pochváliť výraznejším pozitívnym vplyvom na ľudský organizmus ako jej kolegyne. Podporuje a posilňuje našu imunitu vďaka obsahu betaglukánu, priaznivo ovplyvňuje krvný tlak a pôsobí pri odbúravaní cholesterolu. Pomáha pri ochoreniach srdca a cievnej sústavy, ekzémoch a kožných ochoreniach, má protizápalové účinky, upravuje hladinu tukov v krvi, využíva sa ako prírodné antibiotikum, či dokonca pri psychickej záťaži a depresiách.

Pozor na zámeny

Každú sezónu sa, žiaľ, stretávame aj s rôznymi, často smrteľnými otravami hubami. Mykológ Juraj Humeňanský považuje zámeny húb za najväčší problém hubárov: „Môže sa vyskytnúť zámena napríklad muchotrávky zelenej s plávkou alebo pečiarkou. Často sa stáva, že si hubár nepozrie základné rozpoznávacie znaky, napríklad hubu odreže a nevytočí ju, nevidí. Pavučinovce alebo vláknice sa zasa podobajú na rôzne druhy kozákov, hubár si nevšimne lupene a domnieva sa, že je to jedlá huba.“

Čo na to mykológ?
Spýtali sme sa na názor Juraja Humeňanského
hunenansky_r8535.jpg

Veľa ľudí totiž zbiera huby pri prechádzkach prírodou a bez potrebných znalostí. Gastroenterológ Peter Minárik upozorňuje: „Stačí jedna jedovatá huba a následky môžu byť fatálne, poškodenie orgánov a smrť.“

Nie je jedno ako

Podľa gastroenterológa sú huby vhodné pre každého zdravého človeka, ktorý nemá potravinovú neznášanlivosť. „Ich stráviteľnosť a prínos pre organizmus však závisia od prípravy a skladovania,“ dodáva.

Ak si ich vysmažíte na oleji v trojobale, zabudnite na nízkokalorickú pochúťku. Našťastie, možností prípravy je nespočetne veľa.

Odporúča sa tepelné spracovanie húb pre elimináciu nežiaducich látok a lepšiu stráviteľnosť. Medzi najčastejšie spôsoby skladovania patrí sušenie a zaváranie. Huby by sme nemali zapíjať mliekom ani alkoholom, jesť vo veľkom množstve a pred spaním.

Najlepšie je jedlo z húb neskladovať, ale skonzumovať hneď po príprave. Podľa mykológa je sezóna tento rok vynikajúca, keď však nebude dostatok zrážok, odrazí sa to najmä na raste jedlých húb. Po daždi sa objavia aj jedlé huby.

Hitom sú ázijské huby

Na našom trhu sa objavujú aj rôzne výživové doplnky z ázijských húb, ako sú reishi, shiitake a maitake. Pripisujú sa im zázračné liečivé účinky.

V tradičnej čínskej a východnej medicíne sú už tisícročia využívané najmä pre pohodu celého organizmu, detoxikáciu, doplnenie energie, omladzujúce a revitalizujúce účinky či posilnenie obranyschopnosti organizmu.

Priaznivo ovplyvňujú hladinu cholesterolu, pôsobia protizápalovo, ničia patogénne organizmy, ako sú rôzne vírusy a baktérie, parazity, plesne.

Odporúčajú sa ako prevencia pred nádorovými ochoreniami či ako doplnková liečba pri chemoterapii. Stáročia boli v Číne len výsadou najbohatšej vrstvy a akýmsi elixírom ich života, dnes sa dostávajú najmä v podobe rôznych výťažkov do celého sveta.

fotolia_48939012_subscription_xl_r1239.jpg

Foto: Fotolia.com

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 810
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 556
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 5 256
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 072
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 070
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 539
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 294
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 227
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 204
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 660

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan: Bol som zmierený s tým, že nevyhrám

Slovenský cyklista dokázal to, čo sa ešte nikdy nikomu nepodarilo.

ŠPORT

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

KOMENTÁRE

Až teraz si Merkelová začína budovať svoj odkaz

Bude to ona, kto bude ovládať nemeckú aj európsku politiku.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.