SME

Huby pomáhajú v trápení s obezitou i cukrovkou

Huby sú vyhľadávanou pochúťkou v rôznych podobách a úpravách. Obľúbené sú pre svoju charakteristickú chuť a vôňu, ale aj pre priaznivé účinky na ľudský organizmus.

(Zdroj: Fotolia.com)

Odhaduje sa, že na svete existuje viac ako milión druhov húb, na Slovensku poznáme okolo päťtisíc, z toho je jedlých necelá desatina. Nie sú typickou rastlinou, pretože princíp príjmu živín húb je iný. Svojou kalorickou hodnotou a obsahom zdraviu prospešných látok sú veľmi zaujímavou potravinou, ktorá priaznivo ovplyvňuje zdravie človeka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Názor gastroenterológa:

K téme sa vyjadruje Peter Minárik

minarik-peter--ec--2010--ii_r7625.jpg

Pri obezite i cukrovke

Jedinečná chuť a aróma húb má nezastupiteľné miesto v gastronómii. Rozmanitosť a možnosti prípravy nadchnú aj tých najnáročnejších gurmánov. Sú vďačnou potravinou i medzi vegetariánmi, pri redukčnej diéte či pre diabetikov.

SkryťVypnúť reklamu

Gastroenterológ Peter Minárik považuje za ich veľké plus nízku kalorickú hodnotu: „Huby majú vďaka vysokému obsahu vody len 25kcal/105kJna 100g. Na porovnanie - jeden rožok má energetickú hodnotu 150kcal/631 kJ. Každá potravina, ktorá dokáže človeka nasýtiť a nie je kalorickou bombou, je dnes veľmi cenená. Navyše, huby sú dobrým zdrojom vitamínov, minerálov, stopových prvkov, vlákniny a bielkovín.“

Podľa mykológa Juraja Humeňanského jedlé huby na Slovensku obsahujú mnohé zdraviu prospešné látky: „Huby sú všeobecne pre ľudský organizmus zdravé. Či už je to plávka, podpňovka alebo niečo podobné. Sú druhy, ktoré sa dajú využiť aj ako korenie, napríklad cesnačka dokáže v kuchyni nahradiť svojou vôňou cesnak. V ľudovom liečiteľstve sa používajú rôzne choroše, čiže kopytovce a melú sa na prach.“

SkryťVypnúť reklamu

Vzácne polysacharidy

Huby obsahujú okolo 2 % bielkovín, 3,5 % sacharidov, vitamíny B1, B2, kyselinu listovú, niacín, minerálne látky a stopové prvky ako draslík, železo, horčík, fosfor, zinok. Nachádza sa v nich tiež nízky obsah vitamínu C.

Peter Minárik vyzdvihuje aj ďalšie benefity húb: „Niektoré druhy obsahujú polysacharidy, ktoré majú podľa laboratórnych testov antikarcinogénne účinky. Sú to najmä niektoré druhy rastúce v Ázii, avšak huby s obsahom vzácnych polysacharidov s protirakovinovými účinkami nájdeme aj u nás. Významný je tiež obsah vlákniny, ktorá pôsobí preventívne na hrubé črevo a priaznivo tak ovplyvňuje imunitný systém.“

Podľa gastroenterológa však rôzne výťažky z húb nedokážu nahradiť význam čerstvej potraviny pre náš organizmus. „Rôzne kokteily živín či výživové doplnky nedosahujú rovnaký efekt,“ dodáva.

SkryťVypnúť reklamu

Výnimočná hliva ustricová

Táto huba sa môže pochváliť výraznejším pozitívnym vplyvom na ľudský organizmus ako jej kolegyne. Podporuje a posilňuje našu imunitu vďaka obsahu betaglukánu, priaznivo ovplyvňuje krvný tlak a pôsobí pri odbúravaní cholesterolu. Pomáha pri ochoreniach srdca a cievnej sústavy, ekzémoch a kožných ochoreniach, má protizápalové účinky, upravuje hladinu tukov v krvi, využíva sa ako prírodné antibiotikum, či dokonca pri psychickej záťaži a depresiách.

Pozor na zámeny

Každú sezónu sa, žiaľ, stretávame aj s rôznymi, často smrteľnými otravami hubami. Mykológ Juraj Humeňanský považuje zámeny húb za najväčší problém hubárov: „Môže sa vyskytnúť zámena napríklad muchotrávky zelenej s plávkou alebo pečiarkou. Často sa stáva, že si hubár nepozrie základné rozpoznávacie znaky, napríklad hubu odreže a nevytočí ju, nevidí. Pavučinovce alebo vláknice sa zasa podobajú na rôzne druhy kozákov, hubár si nevšimne lupene a domnieva sa, že je to jedlá huba.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo na to mykológ?

Spýtali sme sa na názor Juraja Humeňanského

hunenansky_r8535.jpg

Veľa ľudí totiž zbiera huby pri prechádzkach prírodou a bez potrebných znalostí. Gastroenterológ Peter Minárik upozorňuje: „Stačí jedna jedovatá huba a následky môžu byť fatálne, poškodenie orgánov a smrť.“

Nie je jedno ako

Podľa gastroenterológa sú huby vhodné pre každého zdravého človeka, ktorý nemá potravinovú neznášanlivosť. „Ich stráviteľnosť a prínos pre organizmus však závisia od prípravy a skladovania,“ dodáva.

Ak si ich vysmažíte na oleji v trojobale, zabudnite na nízkokalorickú pochúťku. Našťastie, možností prípravy je nespočetne veľa.

Odporúča sa tepelné spracovanie húb pre elimináciu nežiaducich látok a lepšiu stráviteľnosť. Medzi najčastejšie spôsoby skladovania patrí sušenie a zaváranie. Huby by sme nemali zapíjať mliekom ani alkoholom, jesť vo veľkom množstve a pred spaním.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najlepšie je jedlo z húb neskladovať, ale skonzumovať hneď po príprave. Podľa mykológa je sezóna tento rok vynikajúca, keď však nebude dostatok zrážok, odrazí sa to najmä na raste jedlých húb. Po daždi sa objavia aj jedlé huby.

Hitom sú ázijské huby

Na našom trhu sa objavujú aj rôzne výživové doplnky z ázijských húb, ako sú reishi, shiitake a maitake. Pripisujú sa im zázračné liečivé účinky.

V tradičnej čínskej a východnej medicíne sú už tisícročia využívané najmä pre pohodu celého organizmu, detoxikáciu, doplnenie energie, omladzujúce a revitalizujúce účinky či posilnenie obranyschopnosti organizmu.

Priaznivo ovplyvňujú hladinu cholesterolu, pôsobia protizápalovo, ničia patogénne organizmy, ako sú rôzne vírusy a baktérie, parazity, plesne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odporúčajú sa ako prevencia pred nádorovými ochoreniami či ako doplnková liečba pri chemoterapii. Stáročia boli v Číne len výsadou najbohatšej vrstvy a akýmsi elixírom ich života, dnes sa dostávajú najmä v podobe rôznych výťažkov do celého sveta.

fotolia_48939012_subscription_xl_r1239.jpg

Foto: Fotolia.com

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 013
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 710
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 502
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 253
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 685
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 334
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 611
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 523
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 095
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 66 402
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 63 180
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 599
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 135
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 068
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 053
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 443
  1. Marcel Rebro: Vojenský kaplán Askold: Machno a jeho chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  2. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  3. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  4. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  5. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  6. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  7. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  8. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
SkryťZatvoriť reklamu