SME
Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Cviklové čatní

Nebojte sa ochutnávať nové veci. Skúste si urobiť neodolateľnú cviklovú omáčku.

(Zdroj: Isifa)

Cviklové čatní
Suroviny na viac porcií ( približne 4 poháriky)

  • 800 g predvarenej cvikly
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 zelené jablká (Granny Smith, Golden delicious)
  • 300 ml bieleho vínne octu
  • 150 g cukru
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL perníkového korenia
  • trošku rasce
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška

Zeleninu a ovocie očistite a rozkrájajte. Vložte ich do robota so sekacím nadstavcom a spolu s polovicou octu rozmixujte. Aké veľké kúsky jabĺk a cvikle chcete ponechať, je iba na vás, ale nemali by ste zmes rozmixovať úplne najemno. Obsah preložte do hrnca, dolejte zvyšným octom, pridajte cukor a ostatné koreniny a pomaly priveďte k varu. Znížte teplotu a prikryté duste asi 20 minút. Odokryte a za stáleho miešania varte ešte asi 15 minút. Horúce naplňte do vysterilizovaných pohárikov a dobre uzatvorte. Skladujte v chlade a tme tri až štyri týždňov, servírujte ako doplnok k mäsu, ale i ako náplň do wrapov či k slanej focaccii.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Podľa chuti môžete pridať i prelisovaný cesnak, sladké sušené ovocie alebo naopak pálivé čili papričky či kajenské korenie a zázvor ako pri klasickom čatní. Perníkové korenie môžete vymeniť za zmes svojho obľúbeného korenia. Nezabudnite však na voňavú škoricu, klinčeky, kardamóm a badyán.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  2. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  3. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  2. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Aj panelák môže byť Smart
  6. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  7. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  8. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 487
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 851
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 196
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 595
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 500
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 143
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 048
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 717
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 829
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 816
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik prichádza na súd.

Súd vymeral Kováčikovi aj trest prepadnutia majetku.


10 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


13 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu