Degustátorka: Ochutnám aj sto vín denne, ale zásadne nepijem

Eleonóra Krčméryová je jednou z mála žien, ktoré patria medzi špičkových degustátorov. Pracuje a žije najmä vo francúzskom Bordeaux, s nami sa však stretla počas vinárskej sezóny na Slovensku.

(Zdroj: Jakub Gulyas)

Aká bola vaša cesta k vínu, cielená alebo skôr náhodná?

Vínu sa venujem iba šiesty rok, predtým som učila – dejepis, slovenskú literatúru a slovenčinu pre cudzincov. Tak nejako som sa dostala aj do Bordeaux, kde som o víno doslova „zakopla“, pretože sa mu v tomto regióne naozaj nedá vyhnúť. Nejako sme si porozumeli a uvedomila som si, že som na správnom mieste, ak sa chcem o tejto téme dozvedieť viac. Moja vodnárska zvedavosť ma skrátka zviedla z vyznačenej cestičky a som vďačná mojej rodine, že ma podporila v tomto spontánnom rozhodnutí. Zo záujmu sa postupne vyprofilovala profesia.

Ste držiteľkou prestížnych somelierskych diplomov z Bordeaux a Londýna. Čo všetko treba na získanie takéhoto vzdelania? Ako sa stáva degustátor dobrým degustátorom?

Áno, zvolila som si cestu akademického vzdelávania na ceste za vínom, pretože mám rada systematické poznanie. Okrem toho, vlastná netrpezlivosť a pocit krátkosti času, s vínom som totiž začala v pomerne pokročilom veku, ma viedli k tomu, že som nečakala, až budem mať spontánne „odpité“, ale začala som sa zaujímať o školy, ktoré boli na dosah. Od somelierskeho kurzu po diplomy s degustačno-biznisovým zameraním. Diplom z Bordeaux je lokálne prestížny, ale zároveň je z lokality, ktorej prestíž v súvislosti s vínom je celosvetová. Fajn bolo, že nás učili špičkoví odborníci, pán Berrouet – dlhoročný winemaker pre mýtický Petrus, profesor Dubourdieu – konzultant pre Château d´Yquem a Château Grillet, pani Garbais, hlavná vinárka z legendárneho Château d´Yquem a na „školské výlety“ sa chodilo do Château Lafite, Haut-Brion alebo Margaux. Naučili nás zbaviť sa rešpektu k etikete či cene a kriticky a analyticky nazerať na akékoľvek víno, skrátka hľadať chybu aj v dokonalosti, ak treba. Diplom v Londýne je medzinárodne považovaný za „celkom dobrý“, treba sa naň dosť sústrediť a v podstate nie je jednoduché ho získať. Pre niektorých je vrcholom dosiahnutého vzdelania, pre iných prvým schodíkom k štúdiu Master of Wine. Pri tomto štúdiu sa ide viac po typoch vín, po odrodách a geografickej stránke a rôznorodosti vinárskeho sveta.

Aké uplatnenie má profesia degustátora?

Po získaní diplomov v oblasti degustácie vína som napríklad spolupracovala s francúzsko-americkou firmou špecializovanou na výber vín pre letecké spoločnosti. V súčasnosti ochutnávam „na voľnej nohe“, orientujem sa na výber vín pre slovenský trh a oslovujem vybrané, najmä francúzske vinárstva, ktorých vína môžu byť zaujímavé pre slovenského konzumenta.

01.jpg

Čím vás zlákal svet vína?

Víno má výrazný kultúrny aj spoločenský rozmer, chuťovo je veľmi zaujímavé a najmä rozmanité. Existuje nepreberné množstvo variácií v závislosti od odrody, oblastí, ročníka, vinára... Víno má osobnosť, niektorí vravia, že aj dušu... Hľadám ich. Takže určite je pre mňa zaujímavá možnosť objavovať, učiť sa, spoznávať. Plusom je tiež v podstate nadnárodný charakter profesie, noví ľudia, nové reči.

Naozaj možno z vína vyčítať tak veľa? Čo všetko odhalí dobrý degustátor?

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3HN5 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3HN5 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 850
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 052
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 752
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 796
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 430
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 978
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 595
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 604
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 499
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 225

Téma: Rozhovory z denníka SME


Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto bude udeľovať Ficove štátne vyznamenania

Nové štátne ceny chce udeľovať vláda.

Stĺpček Jakuba Fila

Vatry zvrchovanosti, Svätopluk. Prečo nie august 1968?

Že si komunisti nevšimli november ´89, sa stalo smutnosmiešnou glosou ich sveta.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.