Degustátorka: Ochutnám aj sto vín denne, ale zásadne nepijem

Eleonóra Krčméryová je jednou z mála žien, ktoré patria medzi špičkových degustátorov. Pracuje a žije najmä vo francúzskom Bordeaux, s nami sa však stretla počas vinárskej sezóny na Slovensku.

(Zdroj: Jakub Gulyas)

Aká bola vaša cesta k vínu, cielená alebo skôr náhodná?

Vínu sa venujem iba šiesty rok, predtým som učila – dejepis, slovenskú literatúru a slovenčinu pre cudzincov. Tak nejako som sa dostala aj do Bordeaux, kde som o víno doslova „zakopla“, pretože sa mu v tomto regióne naozaj nedá vyhnúť. Nejako sme si porozumeli a uvedomila som si, že som na správnom mieste, ak sa chcem o tejto téme dozvedieť viac. Moja vodnárska zvedavosť ma skrátka zviedla z vyznačenej cestičky a som vďačná mojej rodine, že ma podporila v tomto spontánnom rozhodnutí. Zo záujmu sa postupne vyprofilovala profesia.

Ste držiteľkou prestížnych somelierskych diplomov z Bordeaux a Londýna. Čo všetko treba na získanie takéhoto vzdelania? Ako sa stáva degustátor dobrým degustátorom?

Áno, zvolila som si cestu akademického vzdelávania na ceste za vínom, pretože mám rada systematické poznanie. Okrem toho, vlastná netrpezlivosť a pocit krátkosti času, s vínom som totiž začala v pomerne pokročilom veku, ma viedli k tomu, že som nečakala, až budem mať spontánne „odpité“, ale začala som sa zaujímať o školy, ktoré boli na dosah. Od somelierskeho kurzu po diplomy s degustačno-biznisovým zameraním. Diplom z Bordeaux je lokálne prestížny, ale zároveň je z lokality, ktorej prestíž v súvislosti s vínom je celosvetová. Fajn bolo, že nás učili špičkoví odborníci, pán Berrouet – dlhoročný winemaker pre mýtický Petrus, profesor Dubourdieu – konzultant pre Château d´Yquem a Château Grillet, pani Garbais, hlavná vinárka z legendárneho Château d´Yquem a na „školské výlety“ sa chodilo do Château Lafite, Haut-Brion alebo Margaux. Naučili nás zbaviť sa rešpektu k etikete či cene a kriticky a analyticky nazerať na akékoľvek víno, skrátka hľadať chybu aj v dokonalosti, ak treba. Diplom v Londýne je medzinárodne považovaný za „celkom dobrý“, treba sa naň dosť sústrediť a v podstate nie je jednoduché ho získať. Pre niektorých je vrcholom dosiahnutého vzdelania, pre iných prvým schodíkom k štúdiu Master of Wine. Pri tomto štúdiu sa ide viac po typoch vín, po odrodách a geografickej stránke a rôznorodosti vinárskeho sveta.

Aké uplatnenie má profesia degustátora?

Po získaní diplomov v oblasti degustácie vína som napríklad spolupracovala s francúzsko-americkou firmou špecializovanou na výber vín pre letecké spoločnosti. V súčasnosti ochutnávam „na voľnej nohe“, orientujem sa na výber vín pre slovenský trh a oslovujem vybrané, najmä francúzske vinárstva, ktorých vína môžu byť zaujímavé pre slovenského konzumenta.

01.jpg

Čím vás zlákal svet vína?

Víno má výrazný kultúrny aj spoločenský rozmer, chuťovo je veľmi zaujímavé a najmä rozmanité. Existuje nepreberné množstvo variácií v závislosti od odrody, oblastí, ročníka, vinára... Víno má osobnosť, niektorí vravia, že aj dušu... Hľadám ich. Takže určite je pre mňa zaujímavá možnosť objavovať, učiť sa, spoznávať. Plusom je tiež v podstate nadnárodný charakter profesie, noví ľudia, nové reči.

Naozaj možno z vína vyčítať tak veľa? Čo všetko odhalí dobrý degustátor?

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  6. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  7. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  10. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  1. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  2. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  3. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  4. Cíťte sa v priestore príjemne
  5. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  6. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  7. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  8. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  10. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 8 147
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 891
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 608
  4. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 082
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 726
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 405
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 968
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 965
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 983
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl? 823

Téma: Rozhovory z denníka SME


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Plavčan na tlačovej konferencii nehovoril pravdu

Minister školstva na tlačovej konferencii povedal, že hodnotiace kritériá boli známe v roku 2015. V skutočnosti boli schválené o rok neskôr.

KOMENTÁRE

Diabol, z ktorého sa zrodil boršč

Nebezpečná invázna rastlina zaplavila Rusko. Skúsenosti s ňou má aj Slovensko.

DOMOV

Prieskum: Súčasná koalícia by vládu nezložila, extrémisti klesli

Ak by sa voľby konali v júli, zvíťazil by Smer.

BRATISLAVA

Z Tyršovho nábrežia sa stal kemp pre turistov

Na petržalskej strane Dunaja parkujú karavany, hoci tam nie je kemp.

Neprehliadnite tiež

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.

Cuketa v kuchyni. Od polievky až po šťavnatý koláč.

Máte jej plnú záhradu alebo ste si ju doniesli z trhu a neviete čo s ňou. Máme pre vás niekoľko overených receptov s cuketou.

Aj Katarzia povedala nie. Proti sexuálnemu násiliu vystupujú známe tváre

Kampaň poukazuje na to, že každý človek môže odmietnuť násilie v akejkoľvek podobe.