SME
Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Degustátorka: Ochutnám aj sto vín denne, ale zásadne nepijem

Eleonóra Krčméryová je jednou z mála žien, ktoré patria medzi špičkových degustátorov. Pracuje a žije najmä vo francúzskom Bordeaux, s nami sa však stretla počas vinárskej sezóny na Slovensku.

(Zdroj: Jakub Gulyas)

Aká bola vaša cesta k vínu, cielená alebo skôr náhodná?

Vínu sa venujem iba šiesty rok, predtým som učila – dejepis, slovenskú literatúru a slovenčinu pre cudzincov. Tak nejako som sa dostala aj do Bordeaux, kde som o víno doslova „zakopla“, pretože sa mu v tomto regióne naozaj nedá vyhnúť. Nejako sme si porozumeli a uvedomila som si, že som na správnom mieste, ak sa chcem o tejto téme dozvedieť viac. Moja vodnárska zvedavosť ma skrátka zviedla z vyznačenej cestičky a som vďačná mojej rodine, že ma podporila v tomto spontánnom rozhodnutí. Zo záujmu sa postupne vyprofilovala profesia.

Ste držiteľkou prestížnych somelierskych diplomov z Bordeaux a Londýna. Čo všetko treba na získanie takéhoto vzdelania? Ako sa stáva degustátor dobrým degustátorom?

Áno, zvolila som si cestu akademického vzdelávania na ceste za vínom, pretože mám rada systematické poznanie. Okrem toho, vlastná netrpezlivosť a pocit krátkosti času, s vínom som totiž začala v pomerne pokročilom veku, ma viedli k tomu, že som nečakala, až budem mať spontánne „odpité“, ale začala som sa zaujímať o školy, ktoré boli na dosah. Od somelierskeho kurzu po diplomy s degustačno-biznisovým zameraním. Diplom z Bordeaux je lokálne prestížny, ale zároveň je z lokality, ktorej prestíž v súvislosti s vínom je celosvetová. Fajn bolo, že nás učili špičkoví odborníci, pán Berrouet – dlhoročný winemaker pre mýtický Petrus, profesor Dubourdieu – konzultant pre Château d´Yquem a Château Grillet, pani Garbais, hlavná vinárka z legendárneho Château d´Yquem a na „školské výlety“ sa chodilo do Château Lafite, Haut-Brion alebo Margaux. Naučili nás zbaviť sa rešpektu k etikete či cene a kriticky a analyticky nazerať na akékoľvek víno, skrátka hľadať chybu aj v dokonalosti, ak treba. Diplom v Londýne je medzinárodne považovaný za „celkom dobrý“, treba sa naň dosť sústrediť a v podstate nie je jednoduché ho získať. Pre niektorých je vrcholom dosiahnutého vzdelania, pre iných prvým schodíkom k štúdiu Master of Wine. Pri tomto štúdiu sa ide viac po typoch vín, po odrodách a geografickej stránke a rôznorodosti vinárskeho sveta.

Aké uplatnenie má profesia degustátora?

Po získaní diplomov v oblasti degustácie vína som napríklad spolupracovala s francúzsko-americkou firmou špecializovanou na výber vín pre letecké spoločnosti. V súčasnosti ochutnávam „na voľnej nohe“, orientujem sa na výber vín pre slovenský trh a oslovujem vybrané, najmä francúzske vinárstva, ktorých vína môžu byť zaujímavé pre slovenského konzumenta.

01.jpg

Čím vás zlákal svet vína?

Víno má výrazný kultúrny aj spoločenský rozmer, chuťovo je veľmi zaujímavé a najmä rozmanité. Existuje nepreberné množstvo variácií v závislosti od odrody, oblastí, ročníka, vinára... Víno má osobnosť, niektorí vravia, že aj dušu... Hľadám ich. Takže určite je pre mňa zaujímavá možnosť objavovať, učiť sa, spoznávať. Plusom je tiež v podstate nadnárodný charakter profesie, noví ľudia, nové reči.

Naozaj možno z vína vyčítať tak veľa? Čo všetko odhalí dobrý degustátor?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3HN5 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M3HN5 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  2. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  3. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  4. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  2. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  3. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  4. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  5. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  6. Aj panelák môže byť Smart
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  9. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  10. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 524
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 750
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 104
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 671
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 456
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 144
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 050
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 733
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 822
  10. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 801
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik prichádza na súd.

Súd vymeral Kováčikovi aj trest prepadnutia majetku.


11 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


14 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu