Degustátorka: Ochutnám aj sto vín denne, ale zásadne nepijem

Eleonóra Krčméryová je jednou z mála žien, ktoré patria medzi špičkových degustátorov. Pracuje a žije najmä vo francúzskom Bordeaux, s nami sa však stretla počas vinárskej sezóny na Slovensku.

(Zdroj: Jakub Gulyas)

Aká bola vaša cesta k vínu, cielená alebo skôr náhodná?

Vínu sa venujem iba šiesty rok, predtým som učila – dejepis, slovenskú literatúru a slovenčinu pre cudzincov. Tak nejako som sa dostala aj do Bordeaux, kde som o víno doslova „zakopla“, pretože sa mu v tomto regióne naozaj nedá vyhnúť. Nejako sme si porozumeli a uvedomila som si, že som na správnom mieste, ak sa chcem o tejto téme dozvedieť viac. Moja vodnárska zvedavosť ma skrátka zviedla z vyznačenej cestičky a som vďačná mojej rodine, že ma podporila v tomto spontánnom rozhodnutí. Zo záujmu sa postupne vyprofilovala profesia.

Ste držiteľkou prestížnych somelierskych diplomov z Bordeaux a Londýna. Čo všetko treba na získanie takéhoto vzdelania? Ako sa stáva degustátor dobrým degustátorom?

Áno, zvolila som si cestu akademického vzdelávania na ceste za vínom, pretože mám rada systematické poznanie. Okrem toho, vlastná netrpezlivosť a pocit krátkosti času, s vínom som totiž začala v pomerne pokročilom veku, ma viedli k tomu, že som nečakala, až budem mať spontánne „odpité“, ale začala som sa zaujímať o školy, ktoré boli na dosah. Od somelierskeho kurzu po diplomy s degustačno-biznisovým zameraním. Diplom z Bordeaux je lokálne prestížny, ale zároveň je z lokality, ktorej prestíž v súvislosti s vínom je celosvetová. Fajn bolo, že nás učili špičkoví odborníci, pán Berrouet – dlhoročný winemaker pre mýtický Petrus, profesor Dubourdieu – konzultant pre Château d´Yquem a Château Grillet, pani Garbais, hlavná vinárka z legendárneho Château d´Yquem a na „školské výlety“ sa chodilo do Château Lafite, Haut-Brion alebo Margaux. Naučili nás zbaviť sa rešpektu k etikete či cene a kriticky a analyticky nazerať na akékoľvek víno, skrátka hľadať chybu aj v dokonalosti, ak treba. Diplom v Londýne je medzinárodne považovaný za „celkom dobrý“, treba sa naň dosť sústrediť a v podstate nie je jednoduché ho získať. Pre niektorých je vrcholom dosiahnutého vzdelania, pre iných prvým schodíkom k štúdiu Master of Wine. Pri tomto štúdiu sa ide viac po typoch vín, po odrodách a geografickej stránke a rôznorodosti vinárskeho sveta.

Aké uplatnenie má profesia degustátora?

Po získaní diplomov v oblasti degustácie vína som napríklad spolupracovala s francúzsko-americkou firmou špecializovanou na výber vín pre letecké spoločnosti. V súčasnosti ochutnávam „na voľnej nohe“, orientujem sa na výber vín pre slovenský trh a oslovujem vybrané, najmä francúzske vinárstva, ktorých vína môžu byť zaujímavé pre slovenského konzumenta.

01.jpg

Čím vás zlákal svet vína?

Víno má výrazný kultúrny aj spoločenský rozmer, chuťovo je veľmi zaujímavé a najmä rozmanité. Existuje nepreberné množstvo variácií v závislosti od odrody, oblastí, ročníka, vinára... Víno má osobnosť, niektorí vravia, že aj dušu... Hľadám ich. Takže určite je pre mňa zaujímavá možnosť objavovať, učiť sa, spoznávať. Plusom je tiež v podstate nadnárodný charakter profesie, noví ľudia, nové reči.

Naozaj možno z vína vyčítať tak veľa? Čo všetko odhalí dobrý degustátor?

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 7 066
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 799
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 618
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 586
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 937
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 697
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 308
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 282
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 173
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 855

Téma: Rozhovory z denníka SME


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Podnikajú na hranici prežitia. V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili dvaja Bratislavčania svojho tvorivého ducha i značnú časť finančných úspor.

KOMENTÁRE

Pravda a láska stoja na našej strane

Môj manžel a ja, na túto frázu si aj po vyše dvoch rokoch manželstva stále zvykám.

ŠPORT

Ramsay uzemnil aj Cháru. Nie som demokrat, tvrdí Kanaďan

Som fajn chlapík, keď hráči robia to, čo im poviem, hovorí nový tréner reprezentácie.

PLUS

Prečo je dobré nájsť si architekta

Len rozumný architekt vymyslí dom, v ktorom budete naozaj šťastní.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.