Cviklovo-mrkvový šalát
Suroviny na 4 porcie
- 350 g mrkvy
- 350 g cvikly
- 2 šalotky
- 2 ČL rasce
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL sherry alebo červeného vínneho octu
- štipka cukru (pokiaľ použijete ocot)
- nasekaná petržlenová vňať
- slnečnicové semienka alebo píniové oriešky
Mrkvu a cviklu očistite a nastrúhajte na hrubom strúhadle alebo v kuchynskom robote, aby ste si nezafarbili dlane. Do misy so zeleninou pridajte na kocky pokrájanú šalotku. V panvici krátko opražte rascu, aby uvoľnila vôňu a pridajte ju do zeleniny spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou. Nakoniec z oleja, octu a cukru pripravte zálievku a vmiešate ju do šalátu. Povrch dozdobte krátko opraženými lúpanými nesolenými slnečnicovými semienkami alebo píniovými orieškami. Pred servírovaním nechajte krátko odstáť. Servírujte iba tak alebo ako prílohu k syrom, rybám a mäsu.
Tip: Tento šalát je antioxidačný a bohatý na karotenoidy, ktoré udržiavajú letné opálenie. Do šalátu môžete pridať i jablko alebo zeler. Vyskúšať môžete i medovo-horčicovú zálievku.