Vyskúšajte steak sendvič s karamelizovanou cibuľou

Posuňte cibuľu o úroveň vyššie, pokojne uplatní aj v hlavnej úlohe

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Vari každý recept, samozrejme okrem sladkostí, sa začína vetou: ošúpte cibuľu a nasekajte ju nadrobno... alebo nejako podobne. Varenie bez cibule si nevieme predstaviť napriek tomu, že nám vháňa slzy do očí. Je to jednoducho základ. Polievok, omáčok, mäsových i bezmäsitých jedál, nesmie chýbať v praženici a bez cibule by ste nezjedli ani to najobyčajnejšie sedliacke jedlo – chleba s masťou.

Biela i červená

Viete, ako posunúť cibuľu o úroveň vyššie? Skúste ju skaramelizovať. Takto upravená sa pokojne uplatní aj v hlavnej úlohe. Napríklad v sendvičoch, hamburgeroch, francúzskych quicheoch, na pizze alebo ako príloha k mäsu či rybe.

Karamelizovanie je vlastne akési pomalé „dusenie“, ktoré potlačí surovú vôňu a ostrú chuť cibule a vytiahne z nej prirodzenú sladkosť a nečakane jemné tóny. Karamelizovať sa dá akákoľvek cibuľa, ale najlepšie sa na to hodí červená, pretože obsahuje viac prírodného cukru. Postupovať treba opatrne, pretože cibuľa sa môže ľahko pripáliť. Zároveň ju z ohňa netreba stiahnuť príliš skoro, lebo zostane polosurová. Tu je základný postup a zopár tipov, ako to zvládnuť a pripraviť si najlepšiu karamelizovanú cibuľu.

Hlavne pomaly

Prvé a základné pravidlo: krájajte nahrubo. Či už si zvolíte celé krúžky, polkruhy, alebo mesiačiky, pokrájajte cibuľu skôr na hrubšie ako tenšie kusy. Pokojne jeden až pol druha centimetra. Inak sa vám budú na panvicu pripekať a stratia šťavu a pružnosť. Nepreháňajte to ani s množstvom v jednej dávke. Príliš veľa cibule na panvici môže pustiť priveľa vody a cibuľa skašovatie. Na panvici bežnej veľkosti duste naraz maximálne tri menšie alebo dve väčšie cibule.

Na karamelizovanie použite kombináciu masla a oleja a ani s množstvom to veľmi nepreháňajte. Čím viac tuku, tým viac sa bude cibuľa smažiť namiesto toho, aby mäkla. Maslo cibuľu zjemní, ale samotné má tendenciu prihárať, preto ho kombinujte s olejom. Slnečnicovým pre neutrálnu alebo s olivovým pre výraznejšiu chuť.

Najdôležitejšia rada: karamelizovanie potrebuje čas. Cibuľu nevystavujte prudkému plameňu, lebo vám prihorí. Musíte ju na miernom, skôr slabom plameni a bez pokrievky trpezlivo dusiť 35 až 45 minút, aby ste dosiahli želaný výsledok. Skaramelizovaná cibuľa musí byť zlatohnedá (ak ste použili klasickú bielu cibuľu) alebo bordovohnedá (ak ste použili červenú), dostatočne mäkká, ale nie kašovitá a bude jej výrazne menej ako na začiatku (zostane približne štvrtina). Ak ste z cibule pomalým dusením vymámili sladkastú chuť, máte hotovo. Zostáva už len jedna finta, ako z panvice uvoľniť tie najlepšie pripečené čiastočky. Podlejte cibuľu troškou vody, vína, bujónu alebo octu a poriadne premiešajte. Tekutina sa rýchlo odparí a cibuľa bude krásne kompaktne skaramelizovaná.

Najlepšie chutí čerstvá v sendviči s tenkými plátkami čerstvého hovädzieho steaku. Vyskúšajte si ho pripraviť podľa nášho receptu.

Ak do cibule ku koncu karamelizovania pridáte sušený tymián, môžete ju použiť do francúzskeho cibuľového quicheu. Skaramelizovaná cibuľa vám uzavretá v platovej nádobe vydrží v chladničke minimálne týždeň.

Steak sendvič

  • 200 g steak z pravej sviečkovice alebo roštenky steak-sandwich2_res.jpg
  • 2 ciabatty alebo bagety z bieleho chlebového cesta
  • 3 menšie červené cibule
  • 1 čajová lyžička hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička masla
  • olivový olej
  • červený vínny ocot
  • medová horčica
  • zelený šalát
  1. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na hrubšie kolieska alebo polkruhy. Na panvici nechajte rozohriať trochu masla (stačí 1 zarovnaná čajová lyžička) a rovnaké množstvo oleja. Pridajte cibuľu a poriadne ju premiešajte, aby sa obalila v tuku. Stiahnite plameň na mierny a za občasného premiešania opekajte bez pokrievky 35 až 45 minút. Zhruba po desiatich minútach pridajte štipku soli a hnedý cukor. Ak bude cibuľa prihárať, pokropte ju trochou vody. Tesne pred dokončením (keď je cibuľa mäkká) zvýšte plameň a pridajte trochu červeného vínneho octu, nechajte ho rýchlo odpariť a snažte sa z panvice zoškrabať všetky pripečené kúsky. Ešte chvíľu opekajte a odstavte.
  2. Steak vyberte z chladničky, potrite ho olivovým olejom a nechajte odstáť pri izbovej teplote. Potom ho sprudka opečte na panvici 3 až 5 minút podľa hrúbky. Ak máte príliš hrubý kus mäsa, môžete ho dopiecť v rúre. Steak by mal zostať vnútri ružový.
  3. Ciabattu prekrojte na polovicu a zohrejte ju v rúre a pod grilom opečte vnútorné strany do chrumkava. Na spodnú časť bagety naložte karamelizovanú cibuľu, pridajte steak nakrájaný na tenké plátky a zopár listov zeleného šalátu. Vrchnú časť pečiva potrite francúzskou medovou horčicou, prikryte a hneď podávajte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 21 872
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 11 041
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 750
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 6 662
  5. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 076
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 748
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 908
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 791
  9. Budú Slováci čoskoro ovládať svoje domácnosti cez smartfón? 1 635
  10. Inteligencia vo všetkom 1 613

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Francúzska revolúcia môže zničiť Úniu

Po voľbách môže do prezidentského kresla zasadnúť aj Le Penová.

Neprehliadnite tiež

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.

Ako rozbehnúť svoje trávenie a ozdraviť ho

Viete, ako prebieha tento životne dôležitý proces a či je ten váš v poriadku?

Jean-Paul Belmondo: Zmenil ideál mužskej krásy

Francúzsky herecký idol nedávno oslávil osemdesiatštyri rokov.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 22. júna, nájdete v stánkoch nové číslo magazínu smeŽeny a rozhovor s Petrou Regnácq Trnkovou, s ktorou sme hovorili o korupcii.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop