SME
Utorok, 23. apríl , 2019

Vyskúšajte steak sendvič s karamelizovanou cibuľou

Posuňte cibuľu o úroveň vyššie, pokojne uplatní aj v hlavnej úlohe

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Vari každý recept, samozrejme okrem sladkostí, sa začína vetou: ošúpte cibuľu a nasekajte ju nadrobno... alebo nejako podobne. Varenie bez cibule si nevieme predstaviť napriek tomu, že nám vháňa slzy do očí. Je to jednoducho základ. Polievok, omáčok, mäsových i bezmäsitých jedál, nesmie chýbať v praženici a bez cibule by ste nezjedli ani to najobyčajnejšie sedliacke jedlo – chleba s masťou.

Biela i červená

Viete, ako posunúť cibuľu o úroveň vyššie? Skúste ju skaramelizovať. Takto upravená sa pokojne uplatní aj v hlavnej úlohe. Napríklad v sendvičoch, hamburgeroch, francúzskych quicheoch, na pizze alebo ako príloha k mäsu či rybe.

Karamelizovanie je vlastne akési pomalé „dusenie“, ktoré potlačí surovú vôňu a ostrú chuť cibule a vytiahne z nej prirodzenú sladkosť a nečakane jemné tóny. Karamelizovať sa dá akákoľvek cibuľa, ale najlepšie sa na to hodí červená, pretože obsahuje viac prírodného cukru. Postupovať treba opatrne, pretože cibuľa sa môže ľahko pripáliť. Zároveň ju z ohňa netreba stiahnuť príliš skoro, lebo zostane polosurová. Tu je základný postup a zopár tipov, ako to zvládnuť a pripraviť si najlepšiu karamelizovanú cibuľu.

Hlavne pomaly

Prvé a základné pravidlo: krájajte nahrubo. Či už si zvolíte celé krúžky, polkruhy, alebo mesiačiky, pokrájajte cibuľu skôr na hrubšie ako tenšie kusy. Pokojne jeden až pol druha centimetra. Inak sa vám budú na panvicu pripekať a stratia šťavu a pružnosť. Nepreháňajte to ani s množstvom v jednej dávke. Príliš veľa cibule na panvici môže pustiť priveľa vody a cibuľa skašovatie. Na panvici bežnej veľkosti duste naraz maximálne tri menšie alebo dve väčšie cibule.

Na karamelizovanie použite kombináciu masla a oleja a ani s množstvom to veľmi nepreháňajte. Čím viac tuku, tým viac sa bude cibuľa smažiť namiesto toho, aby mäkla. Maslo cibuľu zjemní, ale samotné má tendenciu prihárať, preto ho kombinujte s olejom. Slnečnicovým pre neutrálnu alebo s olivovým pre výraznejšiu chuť.

Najdôležitejšia rada: karamelizovanie potrebuje čas. Cibuľu nevystavujte prudkému plameňu, lebo vám prihorí. Musíte ju na miernom, skôr slabom plameni a bez pokrievky trpezlivo dusiť 35 až 45 minút, aby ste dosiahli želaný výsledok. Skaramelizovaná cibuľa musí byť zlatohnedá (ak ste použili klasickú bielu cibuľu) alebo bordovohnedá (ak ste použili červenú), dostatočne mäkká, ale nie kašovitá a bude jej výrazne menej ako na začiatku (zostane približne štvrtina). Ak ste z cibule pomalým dusením vymámili sladkastú chuť, máte hotovo. Zostáva už len jedna finta, ako z panvice uvoľniť tie najlepšie pripečené čiastočky. Podlejte cibuľu troškou vody, vína, bujónu alebo octu a poriadne premiešajte. Tekutina sa rýchlo odparí a cibuľa bude krásne kompaktne skaramelizovaná.

Najlepšie chutí čerstvá v sendviči s tenkými plátkami čerstvého hovädzieho steaku. Vyskúšajte si ho pripraviť podľa nášho receptu.

Ak do cibule ku koncu karamelizovania pridáte sušený tymián, môžete ju použiť do francúzskeho cibuľového quicheu. Skaramelizovaná cibuľa vám uzavretá v platovej nádobe vydrží v chladničke minimálne týždeň.

Steak sendvič

  • 200 g steak z pravej sviečkovice alebo roštenky steak-sandwich2_res.jpg
  • 2 ciabatty alebo bagety z bieleho chlebového cesta
  • 3 menšie červené cibule
  • 1 čajová lyžička hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička masla
  • olivový olej
  • červený vínny ocot
  • medová horčica
  • zelený šalát
  1. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na hrubšie kolieska alebo polkruhy. Na panvici nechajte rozohriať trochu masla (stačí 1 zarovnaná čajová lyžička) a rovnaké množstvo oleja. Pridajte cibuľu a poriadne ju premiešajte, aby sa obalila v tuku. Stiahnite plameň na mierny a za občasného premiešania opekajte bez pokrievky 35 až 45 minút. Zhruba po desiatich minútach pridajte štipku soli a hnedý cukor. Ak bude cibuľa prihárať, pokropte ju trochou vody. Tesne pred dokončením (keď je cibuľa mäkká) zvýšte plameň a pridajte trochu červeného vínneho octu, nechajte ho rýchlo odpariť a snažte sa z panvice zoškrabať všetky pripečené kúsky. Ešte chvíľu opekajte a odstavte.
  2. Steak vyberte z chladničky, potrite ho olivovým olejom a nechajte odstáť pri izbovej teplote. Potom ho sprudka opečte na panvici 3 až 5 minút podľa hrúbky. Ak máte príliš hrubý kus mäsa, môžete ho dopiecť v rúre. Steak by mal zostať vnútri ružový.
  3. Ciabattu prekrojte na polovicu a zohrejte ju v rúre a pod grilom opečte vnútorné strany do chrumkava. Na spodnú časť bagety naložte karamelizovanú cibuľu, pridajte steak nakrájaný na tenké plátky a zopár listov zeleného šalátu. Vrchnú časť pečiva potrite francúzskou medovou horčicou, prikryte a hneď podávajte.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  3. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  4. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  5. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  6. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  9. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  1. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  2. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  3. Women in business
  4. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  5. Bim Challenge 2019
  6. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  7. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  8. Grilovacia sezóna je zahájená!
  9. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  10. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 21 078
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 11 762
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 853
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 430
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 901
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 376
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 900
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 757
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 973
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 1 762

Hlavné správy zo Sme.sk

Ficova ochranka stála už desaťtisíce eur

O predĺženú ochranu žiadal expremiér aj v roku 2010 po nástupe vlády Ivety Radičovej.

Robert Fico.
STĹPČEK PETRA SCHUTZA

Kremeľ si už s antisemitizmom neškrtne, na Ukrajine vyhral ruskojazyčný Žid

Zelenskyj je populárny aj v Rusku.

Peter Schutz
Dobré ráno

Dobré ráno: Hádky aj spojenectvá. Aké sú vzťahy v opozícii

Čo robí opozícia ako spolu strany vychádzajú.

Podcast Dobré Ráno

Prečo Bakoš nepôjde na šampionát? Môžu za to viaceré dôvody

Slovenská nominácia sa postupne kryštalizuje.

Martin Bakoš.

Neprehliadnite tiež

Selma Blair

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.