SME

Vyskúšajte steak sendvič s karamelizovanou cibuľou

Posuňte cibuľu o úroveň vyššie, pokojne uplatní aj v hlavnej úlohe

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Vari každý recept, samozrejme okrem sladkostí, sa začína vetou: ošúpte cibuľu a nasekajte ju nadrobno... alebo nejako podobne. Varenie bez cibule si nevieme predstaviť napriek tomu, že nám vháňa slzy do očí. Je to jednoducho základ. Polievok, omáčok, mäsových i bezmäsitých jedál, nesmie chýbať v praženici a bez cibule by ste nezjedli ani to najobyčajnejšie sedliacke jedlo – chleba s masťou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Biela i červená

Viete, ako posunúť cibuľu o úroveň vyššie? Skúste ju skaramelizovať. Takto upravená sa pokojne uplatní aj v hlavnej úlohe. Napríklad v sendvičoch, hamburgeroch, francúzskych quicheoch, na pizze alebo ako príloha k mäsu či rybe.

SkryťVypnúť reklamu

Karamelizovanie je vlastne akési pomalé „dusenie“, ktoré potlačí surovú vôňu a ostrú chuť cibule a vytiahne z nej prirodzenú sladkosť a nečakane jemné tóny. Karamelizovať sa dá akákoľvek cibuľa, ale najlepšie sa na to hodí červená, pretože obsahuje viac prírodného cukru. Postupovať treba opatrne, pretože cibuľa sa môže ľahko pripáliť. Zároveň ju z ohňa netreba stiahnuť príliš skoro, lebo zostane polosurová. Tu je základný postup a zopár tipov, ako to zvládnuť a pripraviť si najlepšiu karamelizovanú cibuľu.

Hlavne pomaly

Prvé a základné pravidlo: krájajte nahrubo. Či už si zvolíte celé krúžky, polkruhy, alebo mesiačiky, pokrájajte cibuľu skôr na hrubšie ako tenšie kusy. Pokojne jeden až pol druha centimetra. Inak sa vám budú na panvicu pripekať a stratia šťavu a pružnosť. Nepreháňajte to ani s množstvom v jednej dávke. Príliš veľa cibule na panvici môže pustiť priveľa vody a cibuľa skašovatie. Na panvici bežnej veľkosti duste naraz maximálne tri menšie alebo dve väčšie cibule.

SkryťVypnúť reklamu

Na karamelizovanie použite kombináciu masla a oleja a ani s množstvom to veľmi nepreháňajte. Čím viac tuku, tým viac sa bude cibuľa smažiť namiesto toho, aby mäkla. Maslo cibuľu zjemní, ale samotné má tendenciu prihárať, preto ho kombinujte s olejom. Slnečnicovým pre neutrálnu alebo s olivovým pre výraznejšiu chuť.

Najdôležitejšia rada: karamelizovanie potrebuje čas. Cibuľu nevystavujte prudkému plameňu, lebo vám prihorí. Musíte ju na miernom, skôr slabom plameni a bez pokrievky trpezlivo dusiť 35 až 45 minút, aby ste dosiahli želaný výsledok. Skaramelizovaná cibuľa musí byť zlatohnedá (ak ste použili klasickú bielu cibuľu) alebo bordovohnedá (ak ste použili červenú), dostatočne mäkká, ale nie kašovitá a bude jej výrazne menej ako na začiatku (zostane približne štvrtina). Ak ste z cibule pomalým dusením vymámili sladkastú chuť, máte hotovo. Zostáva už len jedna finta, ako z panvice uvoľniť tie najlepšie pripečené čiastočky. Podlejte cibuľu troškou vody, vína, bujónu alebo octu a poriadne premiešajte. Tekutina sa rýchlo odparí a cibuľa bude krásne kompaktne skaramelizovaná.

SkryťVypnúť reklamu

Najlepšie chutí čerstvá v sendviči s tenkými plátkami čerstvého hovädzieho steaku. Vyskúšajte si ho pripraviť podľa nášho receptu.

Ak do cibule ku koncu karamelizovania pridáte sušený tymián, môžete ju použiť do francúzskeho cibuľového quicheu. Skaramelizovaná cibuľa vám uzavretá v platovej nádobe vydrží v chladničke minimálne týždeň.

Steak sendvič

  • 200 g steak z pravej sviečkovice alebo roštenky

  • 2 ciabatty alebo bagety z bieleho chlebového cesta

  • 3 menšie červené cibule

  • 1 čajová lyžička hnedého cukru

  • 1 čajová lyžička masla

  • olivový olej

  • červený vínny ocot

  • medová horčica

  • zelený šalát

  1. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na hrubšie kolieska alebo polkruhy. Na panvici nechajte rozohriať trochu masla (stačí 1 zarovnaná čajová lyžička) a rovnaké množstvo oleja. Pridajte cibuľu a poriadne ju premiešajte, aby sa obalila v tuku. Stiahnite plameň na mierny a za občasného premiešania opekajte bez pokrievky 35 až 45 minút. Zhruba po desiatich minútach pridajte štipku soli a hnedý cukor. Ak bude cibuľa prihárať, pokropte ju trochou vody. Tesne pred dokončením (keď je cibuľa mäkká) zvýšte plameň a pridajte trochu červeného vínneho octu, nechajte ho rýchlo odpariť a snažte sa z panvice zoškrabať všetky pripečené kúsky. Ešte chvíľu opekajte a odstavte.

  2. Steak vyberte z chladničky, potrite ho olivovým olejom a nechajte odstáť pri izbovej teplote. Potom ho sprudka opečte na panvici 3 až 5 minút podľa hrúbky. Ak máte príliš hrubý kus mäsa, môžete ho dopiecť v rúre. Steak by mal zostať vnútri ružový.

  3. Ciabattu prekrojte na polovicu a zohrejte ju v rúre a pod grilom opečte vnútorné strany do chrumkava. Na spodnú časť bagety naložte karamelizovanú cibuľu, pridajte steak nakrájaný na tenké plátky a zopár listov zeleného šalátu. Vrchnú časť pečiva potrite francúzskou medovou horčicou, prikryte a hneď podávajte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  2. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  3. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  4. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  5. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  6. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  7. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  8. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu?
  1. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  2. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  3. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  6. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  7. V Kardiocentre v Šaci opäť unikátni
  8. Obnovná ťažba v Chotinke prebieha v súlade so zákonom
  1. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 11 303
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 10 115
  3. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 9 262
  4. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 8 919
  5. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live 7 549
  6. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 6 489
  7. Taxík lacnejší ako MHD? Podľa šéfa HOPINu to nedáva zmysel 3 968
  8. V Kardiocentre v Šaci opäť unikátni 3 111
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  2. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  3. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  4. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  5. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  6. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  7. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  8. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  1. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 19 848
  2. Jozef Varga: Dokedy budú dôchodcov kupovať za 13.dôchodok ? ... aj naši mladí sa k tomu vyjadrite, vy ste naša budúcnosť. 13 802
  3. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 12 094
  4. Rastislav Puchala: Ficina ďalej krája salámu 10 151
  5. Ivan Čáni: Súdruh Blaha sa v Bruseli na rozdiel od Moskvy asi neskutočne zle cíti. Držia ho tam ale tie „smradľavé“ bruselské prachy. 9 907
  6. Peter Franek: Výzva pre poslancov a voličov KDH. 7 905
  7. Jozef Foltýn: Djokovič ešte stále nič nepochopil 7 180
  8. Rado Surovka: Nie dôchodcovia, ale Ficovlády zruinovali Slovensko 6 934
  1. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské.
  2. Marcel Rebro: Ukrajinský sniper: zabiť nepriateľa je bonus
  3. Jiří Ščobák: Smrt, kterou způsobí měňavka (améba) je tak vzácná, že se téměř není jak bránit. Snad jen naučit se dobře plavat
  4. Marian Nanias: Kto postaví novú atómku?
  5. Marcel Rebro: Kto si mädlí ruky: Fico moralizuje, Kaliňák podpisuje
  6. Radko Mačuha: Fico je Made in China
  7. Marian Nanias: “Fazuľky” jadrového paliva fungujú…
  8. Marcel Rebro: Ficova brána do Afganistanu
SkryťZatvoriť reklamu