SME
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Vyskúšajte steak sendvič s karamelizovanou cibuľou

Posuňte cibuľu o úroveň vyššie, pokojne uplatní aj v hlavnej úlohe

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Vari každý recept, samozrejme okrem sladkostí, sa začína vetou: ošúpte cibuľu a nasekajte ju nadrobno... alebo nejako podobne. Varenie bez cibule si nevieme predstaviť napriek tomu, že nám vháňa slzy do očí. Je to jednoducho základ. Polievok, omáčok, mäsových i bezmäsitých jedál, nesmie chýbať v praženici a bez cibule by ste nezjedli ani to najobyčajnejšie sedliacke jedlo – chleba s masťou.

Biela i červená

Viete, ako posunúť cibuľu o úroveň vyššie? Skúste ju skaramelizovať. Takto upravená sa pokojne uplatní aj v hlavnej úlohe. Napríklad v sendvičoch, hamburgeroch, francúzskych quicheoch, na pizze alebo ako príloha k mäsu či rybe.

Karamelizovanie je vlastne akési pomalé „dusenie“, ktoré potlačí surovú vôňu a ostrú chuť cibule a vytiahne z nej prirodzenú sladkosť a nečakane jemné tóny. Karamelizovať sa dá akákoľvek cibuľa, ale najlepšie sa na to hodí červená, pretože obsahuje viac prírodného cukru. Postupovať treba opatrne, pretože cibuľa sa môže ľahko pripáliť. Zároveň ju z ohňa netreba stiahnuť príliš skoro, lebo zostane polosurová. Tu je základný postup a zopár tipov, ako to zvládnuť a pripraviť si najlepšiu karamelizovanú cibuľu.

Hlavne pomaly

Prvé a základné pravidlo: krájajte nahrubo. Či už si zvolíte celé krúžky, polkruhy, alebo mesiačiky, pokrájajte cibuľu skôr na hrubšie ako tenšie kusy. Pokojne jeden až pol druha centimetra. Inak sa vám budú na panvicu pripekať a stratia šťavu a pružnosť. Nepreháňajte to ani s množstvom v jednej dávke. Príliš veľa cibule na panvici môže pustiť priveľa vody a cibuľa skašovatie. Na panvici bežnej veľkosti duste naraz maximálne tri menšie alebo dve väčšie cibule.

Na karamelizovanie použite kombináciu masla a oleja a ani s množstvom to veľmi nepreháňajte. Čím viac tuku, tým viac sa bude cibuľa smažiť namiesto toho, aby mäkla. Maslo cibuľu zjemní, ale samotné má tendenciu prihárať, preto ho kombinujte s olejom. Slnečnicovým pre neutrálnu alebo s olivovým pre výraznejšiu chuť.

Najdôležitejšia rada: karamelizovanie potrebuje čas. Cibuľu nevystavujte prudkému plameňu, lebo vám prihorí. Musíte ju na miernom, skôr slabom plameni a bez pokrievky trpezlivo dusiť 35 až 45 minút, aby ste dosiahli želaný výsledok. Skaramelizovaná cibuľa musí byť zlatohnedá (ak ste použili klasickú bielu cibuľu) alebo bordovohnedá (ak ste použili červenú), dostatočne mäkká, ale nie kašovitá a bude jej výrazne menej ako na začiatku (zostane približne štvrtina). Ak ste z cibule pomalým dusením vymámili sladkastú chuť, máte hotovo. Zostáva už len jedna finta, ako z panvice uvoľniť tie najlepšie pripečené čiastočky. Podlejte cibuľu troškou vody, vína, bujónu alebo octu a poriadne premiešajte. Tekutina sa rýchlo odparí a cibuľa bude krásne kompaktne skaramelizovaná.

Najlepšie chutí čerstvá v sendviči s tenkými plátkami čerstvého hovädzieho steaku. Vyskúšajte si ho pripraviť podľa nášho receptu.

Ak do cibule ku koncu karamelizovania pridáte sušený tymián, môžete ju použiť do francúzskeho cibuľového quicheu. Skaramelizovaná cibuľa vám uzavretá v platovej nádobe vydrží v chladničke minimálne týždeň.

Steak sendvič

  • 200 g steak z pravej sviečkovice alebo roštenky steak-sandwich2_res.jpg
  • 2 ciabatty alebo bagety z bieleho chlebového cesta
  • 3 menšie červené cibule
  • 1 čajová lyžička hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička masla
  • olivový olej
  • červený vínny ocot
  • medová horčica
  • zelený šalát
  1. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na hrubšie kolieska alebo polkruhy. Na panvici nechajte rozohriať trochu masla (stačí 1 zarovnaná čajová lyžička) a rovnaké množstvo oleja. Pridajte cibuľu a poriadne ju premiešajte, aby sa obalila v tuku. Stiahnite plameň na mierny a za občasného premiešania opekajte bez pokrievky 35 až 45 minút. Zhruba po desiatich minútach pridajte štipku soli a hnedý cukor. Ak bude cibuľa prihárať, pokropte ju trochou vody. Tesne pred dokončením (keď je cibuľa mäkká) zvýšte plameň a pridajte trochu červeného vínneho octu, nechajte ho rýchlo odpariť a snažte sa z panvice zoškrabať všetky pripečené kúsky. Ešte chvíľu opekajte a odstavte.
  2. Steak vyberte z chladničky, potrite ho olivovým olejom a nechajte odstáť pri izbovej teplote. Potom ho sprudka opečte na panvici 3 až 5 minút podľa hrúbky. Ak máte príliš hrubý kus mäsa, môžete ho dopiecť v rúre. Steak by mal zostať vnútri ružový.
  3. Ciabattu prekrojte na polovicu a zohrejte ju v rúre a pod grilom opečte vnútorné strany do chrumkava. Na spodnú časť bagety naložte karamelizovanú cibuľu, pridajte steak nakrájaný na tenké plátky a zopár listov zeleného šalátu. Vrchnú časť pečiva potrite francúzskou medovou horčicou, prikryte a hneď podávajte.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  5. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  8. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  9. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  2. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  3. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  4. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  5. Stiahnite si stovky e-kníh
  6. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  7. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  10. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 084
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 595
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 047
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 349
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 624
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 424
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 690
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 841
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 132
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Branislav Harabin na zasadnutí Súdnej rady.

Súdna rada už dočasne odstavila zvolenského sudcu Miľana. Tiež nenosil rúško.


8 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Opatrenia nedodržiavajú aj politici.


a 2 ďalší 3 h