SME
Piatok, 15. november, 2019 | Meniny má Leopold

Vyskúšajte steak sendvič s karamelizovanou cibuľou

Posuňte cibuľu o úroveň vyššie, pokojne uplatní aj v hlavnej úlohe

(Zdroj: Erika Farbiaková)

Vari každý recept, samozrejme okrem sladkostí, sa začína vetou: ošúpte cibuľu a nasekajte ju nadrobno... alebo nejako podobne. Varenie bez cibule si nevieme predstaviť napriek tomu, že nám vháňa slzy do očí. Je to jednoducho základ. Polievok, omáčok, mäsových i bezmäsitých jedál, nesmie chýbať v praženici a bez cibule by ste nezjedli ani to najobyčajnejšie sedliacke jedlo – chleba s masťou.

Biela i červená

Viete, ako posunúť cibuľu o úroveň vyššie? Skúste ju skaramelizovať. Takto upravená sa pokojne uplatní aj v hlavnej úlohe. Napríklad v sendvičoch, hamburgeroch, francúzskych quicheoch, na pizze alebo ako príloha k mäsu či rybe.

Karamelizovanie je vlastne akési pomalé „dusenie“, ktoré potlačí surovú vôňu a ostrú chuť cibule a vytiahne z nej prirodzenú sladkosť a nečakane jemné tóny. Karamelizovať sa dá akákoľvek cibuľa, ale najlepšie sa na to hodí červená, pretože obsahuje viac prírodného cukru. Postupovať treba opatrne, pretože cibuľa sa môže ľahko pripáliť. Zároveň ju z ohňa netreba stiahnuť príliš skoro, lebo zostane polosurová. Tu je základný postup a zopár tipov, ako to zvládnuť a pripraviť si najlepšiu karamelizovanú cibuľu.

Hlavne pomaly

Prvé a základné pravidlo: krájajte nahrubo. Či už si zvolíte celé krúžky, polkruhy, alebo mesiačiky, pokrájajte cibuľu skôr na hrubšie ako tenšie kusy. Pokojne jeden až pol druha centimetra. Inak sa vám budú na panvicu pripekať a stratia šťavu a pružnosť. Nepreháňajte to ani s množstvom v jednej dávke. Príliš veľa cibule na panvici môže pustiť priveľa vody a cibuľa skašovatie. Na panvici bežnej veľkosti duste naraz maximálne tri menšie alebo dve väčšie cibule.

Na karamelizovanie použite kombináciu masla a oleja a ani s množstvom to veľmi nepreháňajte. Čím viac tuku, tým viac sa bude cibuľa smažiť namiesto toho, aby mäkla. Maslo cibuľu zjemní, ale samotné má tendenciu prihárať, preto ho kombinujte s olejom. Slnečnicovým pre neutrálnu alebo s olivovým pre výraznejšiu chuť.

Najdôležitejšia rada: karamelizovanie potrebuje čas. Cibuľu nevystavujte prudkému plameňu, lebo vám prihorí. Musíte ju na miernom, skôr slabom plameni a bez pokrievky trpezlivo dusiť 35 až 45 minút, aby ste dosiahli želaný výsledok. Skaramelizovaná cibuľa musí byť zlatohnedá (ak ste použili klasickú bielu cibuľu) alebo bordovohnedá (ak ste použili červenú), dostatočne mäkká, ale nie kašovitá a bude jej výrazne menej ako na začiatku (zostane približne štvrtina). Ak ste z cibule pomalým dusením vymámili sladkastú chuť, máte hotovo. Zostáva už len jedna finta, ako z panvice uvoľniť tie najlepšie pripečené čiastočky. Podlejte cibuľu troškou vody, vína, bujónu alebo octu a poriadne premiešajte. Tekutina sa rýchlo odparí a cibuľa bude krásne kompaktne skaramelizovaná.

Najlepšie chutí čerstvá v sendviči s tenkými plátkami čerstvého hovädzieho steaku. Vyskúšajte si ho pripraviť podľa nášho receptu.

Ak do cibule ku koncu karamelizovania pridáte sušený tymián, môžete ju použiť do francúzskeho cibuľového quicheu. Skaramelizovaná cibuľa vám uzavretá v platovej nádobe vydrží v chladničke minimálne týždeň.

Steak sendvič

  • 200 g steak z pravej sviečkovice alebo roštenky steak-sandwich2_res.jpg
  • 2 ciabatty alebo bagety z bieleho chlebového cesta
  • 3 menšie červené cibule
  • 1 čajová lyžička hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička masla
  • olivový olej
  • červený vínny ocot
  • medová horčica
  • zelený šalát
  1. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na hrubšie kolieska alebo polkruhy. Na panvici nechajte rozohriať trochu masla (stačí 1 zarovnaná čajová lyžička) a rovnaké množstvo oleja. Pridajte cibuľu a poriadne ju premiešajte, aby sa obalila v tuku. Stiahnite plameň na mierny a za občasného premiešania opekajte bez pokrievky 35 až 45 minút. Zhruba po desiatich minútach pridajte štipku soli a hnedý cukor. Ak bude cibuľa prihárať, pokropte ju trochou vody. Tesne pred dokončením (keď je cibuľa mäkká) zvýšte plameň a pridajte trochu červeného vínneho octu, nechajte ho rýchlo odpariť a snažte sa z panvice zoškrabať všetky pripečené kúsky. Ešte chvíľu opekajte a odstavte.
  2. Steak vyberte z chladničky, potrite ho olivovým olejom a nechajte odstáť pri izbovej teplote. Potom ho sprudka opečte na panvici 3 až 5 minút podľa hrúbky. Ak máte príliš hrubý kus mäsa, môžete ho dopiecť v rúre. Steak by mal zostať vnútri ružový.
  3. Ciabattu prekrojte na polovicu a zohrejte ju v rúre a pod grilom opečte vnútorné strany do chrumkava. Na spodnú časť bagety naložte karamelizovanú cibuľu, pridajte steak nakrájaný na tenké plátky a zopár listov zeleného šalátu. Vrchnú časť pečiva potrite francúzskou medovou horčicou, prikryte a hneď podávajte.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  2. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  3. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  4. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  6. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  7. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  8. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  9. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  10. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  1. O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť
  2. Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  4. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  5. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu
  6. Laserovou terapiou proti chorobám z povolania
  7. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  8. Zdarma doživotně radary a zľava 23 % na autokamery Mio MiVue 731
  9. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  10. Zo staršieho domu moderné sídlo pre mladú rodinku
  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 8 716
  2. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 8 177
  3. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 7 854
  4. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 6 621
  5. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 6 612
  6. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 6 404
  7. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 6 205
  8. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 883
  9. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 5 504
  10. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu 4 993

Hlavné správy zo Sme.sk

Marián Kuffa.
Nežná revolúcia

Ako sa za tridsať rokov zmenilo Slovensko (November 89 v grafoch)

Viac Slovákov ako Čechov považuje za dobrý vtedajší politický aj ekonomický systém.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Nekliať a nenadávať

Málokde bola transformácia úspešnejšia ako u nás.

Peter Schutz.

Neprehliadnite tiež

Šaty na stužkovú pre mamy a dcéry. Viete, čo sa nosí?

Oblečte sa na stužkovú podľa trendov aj bontónu.

Korutánsko láka lyžiarov, milovníkov piva aj rodiny s deťmi

Čo môžete zažiť v stredisku Katschberg?

Aktualizované

Najlepšie krémové polievky, ktoré zasýtia aj zohrejú

Cviklová, zemiaková aj tekvicová. Krémové polievky sú jednoduché.