Šťavnatý ananásový koláč
bez vajíčok
Suroviny na 4-6 porcií
- 200-300 g cukru
- 120 ml vody
- 1/2 ČL mletého kardamonu alebo škorice
- 1 zrelý ananás
- 50 g zmäknutého masla
- 70 ml mlieka
- 180 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie misy
Na polevu:
- 125 ml kyslej smotany alebo jogurtu
- 4 PL práškového cukru
- vanilková aróma
Ananás dôkladne očistite a dužinu rozkrájajte na kocky. Zahrejte v hrnci vodu so štvrtinou cukru a voňavým korením. Pridajte kocky ananásu a pomaly zahrievajte, kým ananás trošku zmäkne. Ananás nechajte chladnúť v sitku, aby odkvapkal. Sirupový šťavu si odložte bokom.
Zmäknuté maslo zmiešajte so zvyšným cukrom, pridajte mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto preložte do vymastenej a vysypanej zapekacej misy a naň navrstvite ananásové kocky. Vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
Pečte približne 30 - 35 minút. Ku koncu pečenia môžete prikryť koláč alobalom, aby vrch nepreháral. Upečený koláč popichajte vidličkou, zalejte sirupom z ananásu a potrite ešte za tepla smotanovou omáčkou.
Tip: I keď ide o bezvaječné cesto, ťažšie kúsky ananásu prepadnú pri pečení pod cesto podobne ako pri bublanine.