Exotický ovocný nákyp
Bez tuku
Suroviny na 4 porcie
- 50 g práškového cukru
- 30 g hnedého cukru
- 1 veľké vajíčko
- šťava a kôra z jedného citróna
- 50 ml nízkotučného bieleho jogurtu
- 120 ml jablčného pyré
- 140 g polohrubej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 160 g mrazeného drobného bobuľového ovocia
Na omáčku:
- 30 g hnedého cukru
- 2 marakuje
- šťava z 1-2 citróna
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zmiešajte obidva druhy cukru spolu s vajíčkom. Pridajte citrónovú kôru a šťavu, jogurt a jablkové pyré. Nakoniec vmiešajte múku s práškom do pečiva. Ak sa vám zdá zmes príliš hustá, pridajte trošku jogurtu alebo jablkového pyré. Na dno mištičiek rozložte polorozmrazené ovocie a naň navrstvite cesto. Pečte približne 20 - 30 minút, podľa veľkosti misiek. Medzitým pripravte omáčku. Marakuje prerežte na polovice a vydlabte stredy do rajnice. Primiešajte citrónovú šťavu a cukor a omáčku zahrejte, kým sa cukor nerozpustí. Servírujte horúci nákyp dozdobený práškovým cukrom a marakujovou omáčkou.
Tip: Tento druh nákypov je vhodnejšie pripravovať v samostatných mištičkách, pretože pre rozvarené ovocie na dne nikdy nebude držať tvar a nebude sa dať pekne naservírovať, podobne ako dezert crumble.