Dia čokoládový nákyp
Bez cukru
Suroviny na 4 porcie
- 110 g hladkej múky
- 80 g práškového sladidla (náhrada cukru podľa chuti a potreby)
- 3 PL kakaa
- 125 g nízkotučného mlieka
- 1 vajíčko
- 1 ČL prášku do pečiva
- 100 g kvalitnej čokolády bez cukru s najmenej 70-percentným podielom kakaa
- 70 g nasekaných lieskových orieškov
- tuk na vymazanie misiek
Zmiešajte múku s práškovým sladidlom, kakaom a práškom do pečiva. K suchej zmesi pridajte vajíčko a mlieko a vymiešajte cesto. Všetky suroviny môžete vymiešať aj v kuchynskom robote. Rozpustite polovicu čokolády a primiešajte ju do cesta. Cesto naplňte do trištvrte vymastených misiek. Na vrch misiek pripevnite špagátikom papier na pečenie a naukladajte ich do plytkého širšieho hrnca s vriacou vodou. Hrniec naplňte vodou do polovice misiek, aby sa neprekacovali. Priveďte pomaly k varu a varte pod pokrievkou približne 1 hodinu. Pred servírovaním rozpustite zvyšok čokolády, dozdobte ňou hotové koláčiky a posypte orieškami.
Tip: Ak máte parnú rúru alebo parný hrniec, prácu si môžete uľahčiť. Aj v tomto prípade je ideálne misky uzavrieť papierom na pečenie, aby hromadiace sa kvapky vody na pokrievke alebo vrchu rúry nekvapkali na povrch koláčikov.