Tekvica je hitom jesene

Vyskúšajte overený recept na polievku alebo prekvapte rodinu tekvicovým falafelom či tradičným americkým koláčom

Sú žlté, oranžové, veľké, malé i všakovakých nečakaných tvarov. S príchodom jesene vtrhli do kuchyne tekvice a priam nabádajú na experimentovanie. Ich sýtooranžová dužina vyzerá na tanieri úžasne a keď sa správne dochutia a okorenia, chutia vynikajúco. Dajú sa pripraviť na sladko i na slano, ako polievka, hlavné jedlo, príloha i dezert.

Existuje veľmi veľa druhov, no na spracovanie v kuchyni sa z takzvaných zimných tekvíc najlepšie hodia tekvica obyčajná, muškátová a Uchiki Kuri známejšia pod názvom hokkaidó. Tekvica obyčajná sa tiež vyrezáva a používa ako jesenná dekorácia, ale v kuchyni sa uplatní aj do polievky či ako náplň do koláča. Muškátová tekvica je zase vhodnejšia na pečenie a hokkaidó môžete pripraviť akokoľvek – variť, dusiť, piecť či grilovať. Vyskúšajte to napríklad podľa niektorého z našich troch receptov. Na výber máte polievku, koláč i exotický falafel.

fotolia_45810261_subscription_xl_r5811_res.jpg

Ilustračné foto - Fotolia

Tekvicový falafel

Falafel je tradičná „pouličná“ pochúťka z krajín Blízkeho východu a zo severnej Afriky zvyčajne servírovaná v pita chlebe so zeleninou. Vizuálne sa podobá našim fašírkam, pretože ide o vyprážané guľky, ale falafel je čisto vegetariánska záležitosť. Pripravuje sa z cíceru (niekedy v kombinácii s fazuľami) a špecifickú chuť mu dodáva korenie – rímsky kmín, koriander, sezamová pasta tahini a ďalšie druhy v závislosti od regiónu. My vám prinášame recept na tekvicový falafel.

Na dve porcie budete potrebovať: 500 g tekvice (hokkaidó alebo muškátovej), 200 g zaváraného cíceru, 1 strúčik cesnaku, menšia čerstvá čili paprička (alebo sušená), 1 čajová lyžička mletej rímskej rasce, 3 - 4 vetvičky čerstvej petržlenovej vňate, olivový olej, soľ, trochu strúhanky a slnečnicový olej na smaženie.

Tekvicu ošúpte, zbavte vnútornej dužiny a nakrájajte na kocky. Dajte ju na pekáč vyložený papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, kým nie je úplne mäkká. Cícer zlejte a poriadne prepláchnite vodou. Dajte ho do mixéra spolu s cesnakom, čili papričkou, rascou a polovicou petržlenovej vňate. Všetko rozmixujte, ale nie úplne dohladka. Pridajte vychladnutú tekvicu a teraz premixujte na hladkú hmotu. Ak sa vám zdá príliš riedka, pridajte trochu strúhanky. Vytvarujte malé guľôčky, ktoré vyprážajte v rozpálenom slnečnicovom oleji.

Tekvicový koláč

Tekvica sa dá pripraviť aj na sladko. Tekvicový koláč alebo „pumpkin pie“ je obľúbený najmä na severoamerickom kontinente a pripravuje sa na sviatky ako Deň vďakyvzdania, Vianoce či Halloween. Američania si prípravu koláča značne uľahčili, v obchodoch sa dajú kúpiť plechovice s tekvicovým pyré. No plnku jednoducho získate aj z upečenej tekvice. Základ je obyčajné maslové cesto podobné našim lineckým koláčikom.

Budete potrebovať 250 g hladkej múky, 125 g studeného masla, 50 g práškového cukru, 1 vajce a nastrúhanú kôru z polovice bio citróna. Múku a cukor preosejte na dosku, pridajte na kocky nakrájané studené maslo a prstami ho rozdrobte s múkou na mrveničku. Pridajte vajce, citrónovú kôru a vypracujte hladké cesto. Nemieste cesto príliš dlho, lebo maslo zmäkne. Zabaľte ho do fólie a odložte aspoň na hodinu do chladničky. Medzitým si pripravte plnku. Muškátovú tekvicu zbavte jadierok, rozkrájajte ju na väčšie kusy, poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia, kým dužina úplne nezmäkne. Nechajte ju vychladnúť a lyžicou vydlabte dužinu a vidličkou ju ešte v miske popučte alebo ju pretlačte cez sitko. Budete potrebovať asi 350 až 400 g čistého pyré, pridajte 200 ml šľahačkovej smotany, 4 lyžice hnedého cukru (alebo javorový sirup a med), 2 rozšľahané vajcia a koreniny: 1 kávovú lyžičku mletej škorice a sušeného zázvoru, štipku mletého muškátového orieška, štipku mletého nového korenia a nastrúhanú kôru z druhej polovice bio citrónu.

Cesto rozvaľkajte na veľkosť okrúhlej formy s vlnitým okrajom. Popichajte ho vidličkou a predpečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 10 minút. Potom na cesto vylejte plnku, teplotu znížte na 160 stupňov a dopekajte ďalších 40 - 45 minút. Koláč je hotový, keď sa ním zatrasiete a plnka sa v strede nehýbe. Nechajte vychladnúť a podávajte napríklad so šľahačkou a javorovým sirupom.

Tekvicová polievka

  • 1 menšia tekvica hokkaidó
  • 2 mrkvy
  • 2 menšie zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • muškátový oriešok
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • vylúpané tekvicové semiačka
  • olivový olej
  • tekvicový olej (nemusí byť)
  1. Tekvicu poriadne umyte, prekrojte na polovice, vydlabte lyžicou vnútornú dužinu s jadierkami a nakrájajte na kocky. Ak je tekvica mladá, dozretá a na koži nemá žiadne kazy, nemusíte ju ani šúpať. Mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte ich na menšie kúsky.
  2. Na oleji orestujte nadrobno nasekanú cibuľu, pridajte na plátky nakrájaný cesnak a ešte chvíľu restujte. Pridajte tekvicu, mrkvu, zemiaky a všetko za stáleho miešania ešte pár minút restujte na cibuľke. Zalejte zeleninovým vývarom, pridajte lyžičku mletej červenej papriky, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Varte, až kým nie je zelenina mäkká. Polievku stiahnite z plameňa a tyčovým mixérom rozmixujte dohladka. Vráťte na oheň a nechajte ešte chvíľu prevrieť. Ak sa vám polievka zdá príliš hustá, pridajte ešte trochu vývaru alebo vriacu vodu. Dochuťte soľou a na záver do nej nastrúhajte štipku muškátového orieška.
  3. Na rozohriatej panvici na sucho opražte vylúpané tekvicové semiačka. Polievku servírujte posypanú opraženými semiačkami a pokvapkanú lyžicou tekvicového oleja.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  3. Bayer posilňuje svoju značku
  4. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  5. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  6. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  7. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  8. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  9. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  10. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  1. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  2. Bayer posilňuje svoju značku
  3. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  4. O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie
  5. METRO ukáže zákazníkom najnovšie trendy v gastronómii
  6. Joint International Week 2018 na EU v Bratislave
  7. Podpredseda vlády Vietnamu podporuje spoluprácu s EU v BA
  8. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  9. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  10. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  1. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 919
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 803
  3. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 14 991
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 017
  5. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 11 858
  6. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 051
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 6 041
  8. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 314
  9. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave 3 106
  10. Klima efekt bez klimatizácie 2 973

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Majského péenky sa Najvyššiemu súdu nezdajú. Dal ich posúdiť znalcom

Podnikateľ môže dosiahnuť aj prerušenie súdu, ktorý sa ťahá už roky. Jeho spoluobžalovaný Brtva nedávno po verdikte ušiel.

KOMENTÁRE

Jozef Majský dokazuje, že si nie sme všetci rovní

Radový smrteľník by mal proces aj s vymeraným trestom dávno za sebou.

Neprehliadnite tiež

PR manažérka slovenských hviezd: Úspech umelcov je vykúpený množstvom driny

Adriána Čahojová tvrdí, že alfou a omegou dobrého PR je propagovať iba to, čomu veríte.

Vojvodkyňa Kate porodila druhého syna

Do kráľovskej rodiny pribudol ďalší člen. Kate a William majú svojho tretieho potomka.

Briti majú o následníka trónu viac. Pozrite si kráľovské deti

Ako vyzerali členovia britskej kráľovskej rodiny na detských snímkach?

Pippa Middleton čaká svoje prvé dieťa

Mladšia sestra vojvodkyne Kate porodí v októbri.

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.