Tekvica je hitom jesene

Vyskúšajte overený recept na polievku alebo prekvapte rodinu tekvicovým falafelom či tradičným americkým koláčom

Sú žlté, oranžové, veľké, malé i všakovakých nečakaných tvarov. S príchodom jesene vtrhli do kuchyne tekvice a priam nabádajú na experimentovanie. Ich sýtooranžová dužina vyzerá na tanieri úžasne a keď sa správne dochutia a okorenia, chutia vynikajúco. Dajú sa pripraviť na sladko i na slano, ako polievka, hlavné jedlo, príloha i dezert.

Existuje veľmi veľa druhov, no na spracovanie v kuchyni sa z takzvaných zimných tekvíc najlepšie hodia tekvica obyčajná, muškátová a Uchiki Kuri známejšia pod názvom hokkaidó. Tekvica obyčajná sa tiež vyrezáva a používa ako jesenná dekorácia, ale v kuchyni sa uplatní aj do polievky či ako náplň do koláča. Muškátová tekvica je zase vhodnejšia na pečenie a hokkaidó môžete pripraviť akokoľvek – variť, dusiť, piecť či grilovať. Vyskúšajte to napríklad podľa niektorého z našich troch receptov. Na výber máte polievku, koláč i exotický falafel.

fotolia_45810261_subscription_xl_r5811_res.jpg

Ilustračné foto - Fotolia

Tekvicový falafel

Falafel je tradičná „pouličná“ pochúťka z krajín Blízkeho východu a zo severnej Afriky zvyčajne servírovaná v pita chlebe so zeleninou. Vizuálne sa podobá našim fašírkam, pretože ide o vyprážané guľky, ale falafel je čisto vegetariánska záležitosť. Pripravuje sa z cíceru (niekedy v kombinácii s fazuľami) a špecifickú chuť mu dodáva korenie – rímsky kmín, koriander, sezamová pasta tahini a ďalšie druhy v závislosti od regiónu. My vám prinášame recept na tekvicový falafel.

Na dve porcie budete potrebovať: 500 g tekvice (hokkaidó alebo muškátovej), 200 g zaváraného cíceru, 1 strúčik cesnaku, menšia čerstvá čili paprička (alebo sušená), 1 čajová lyžička mletej rímskej rasce, 3 - 4 vetvičky čerstvej petržlenovej vňate, olivový olej, soľ, trochu strúhanky a slnečnicový olej na smaženie.

Tekvicu ošúpte, zbavte vnútornej dužiny a nakrájajte na kocky. Dajte ju na pekáč vyložený papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, kým nie je úplne mäkká. Cícer zlejte a poriadne prepláchnite vodou. Dajte ho do mixéra spolu s cesnakom, čili papričkou, rascou a polovicou petržlenovej vňate. Všetko rozmixujte, ale nie úplne dohladka. Pridajte vychladnutú tekvicu a teraz premixujte na hladkú hmotu. Ak sa vám zdá príliš riedka, pridajte trochu strúhanky. Vytvarujte malé guľôčky, ktoré vyprážajte v rozpálenom slnečnicovom oleji.

Tekvicový koláč

Tekvica sa dá pripraviť aj na sladko. Tekvicový koláč alebo „pumpkin pie“ je obľúbený najmä na severoamerickom kontinente a pripravuje sa na sviatky ako Deň vďakyvzdania, Vianoce či Halloween. Američania si prípravu koláča značne uľahčili, v obchodoch sa dajú kúpiť plechovice s tekvicovým pyré. No plnku jednoducho získate aj z upečenej tekvice. Základ je obyčajné maslové cesto podobné našim lineckým koláčikom.

Budete potrebovať 250 g hladkej múky, 125 g studeného masla, 50 g práškového cukru, 1 vajce a nastrúhanú kôru z polovice bio citróna. Múku a cukor preosejte na dosku, pridajte na kocky nakrájané studené maslo a prstami ho rozdrobte s múkou na mrveničku. Pridajte vajce, citrónovú kôru a vypracujte hladké cesto. Nemieste cesto príliš dlho, lebo maslo zmäkne. Zabaľte ho do fólie a odložte aspoň na hodinu do chladničky. Medzitým si pripravte plnku. Muškátovú tekvicu zbavte jadierok, rozkrájajte ju na väčšie kusy, poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia, kým dužina úplne nezmäkne. Nechajte ju vychladnúť a lyžicou vydlabte dužinu a vidličkou ju ešte v miske popučte alebo ju pretlačte cez sitko. Budete potrebovať asi 350 až 400 g čistého pyré, pridajte 200 ml šľahačkovej smotany, 4 lyžice hnedého cukru (alebo javorový sirup a med), 2 rozšľahané vajcia a koreniny: 1 kávovú lyžičku mletej škorice a sušeného zázvoru, štipku mletého muškátového orieška, štipku mletého nového korenia a nastrúhanú kôru z druhej polovice bio citrónu.

Cesto rozvaľkajte na veľkosť okrúhlej formy s vlnitým okrajom. Popichajte ho vidličkou a predpečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 10 minút. Potom na cesto vylejte plnku, teplotu znížte na 160 stupňov a dopekajte ďalších 40 - 45 minút. Koláč je hotový, keď sa ním zatrasiete a plnka sa v strede nehýbe. Nechajte vychladnúť a podávajte napríklad so šľahačkou a javorovým sirupom.

Tekvicová polievka

  • 1 menšia tekvica hokkaidó
  • 2 mrkvy
  • 2 menšie zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • muškátový oriešok
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • vylúpané tekvicové semiačka
  • olivový olej
  • tekvicový olej (nemusí byť)
  1. Tekvicu poriadne umyte, prekrojte na polovice, vydlabte lyžicou vnútornú dužinu s jadierkami a nakrájajte na kocky. Ak je tekvica mladá, dozretá a na koži nemá žiadne kazy, nemusíte ju ani šúpať. Mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte ich na menšie kúsky.
  2. Na oleji orestujte nadrobno nasekanú cibuľu, pridajte na plátky nakrájaný cesnak a ešte chvíľu restujte. Pridajte tekvicu, mrkvu, zemiaky a všetko za stáleho miešania ešte pár minút restujte na cibuľke. Zalejte zeleninovým vývarom, pridajte lyžičku mletej červenej papriky, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Varte, až kým nie je zelenina mäkká. Polievku stiahnite z plameňa a tyčovým mixérom rozmixujte dohladka. Vráťte na oheň a nechajte ešte chvíľu prevrieť. Ak sa vám polievka zdá príliš hustá, pridajte ešte trochu vývaru alebo vriacu vodu. Dochuťte soľou a na záver do nej nastrúhajte štipku muškátového orieška.
  3. Na rozohriatej panvici na sucho opražte vylúpané tekvicové semiačka. Polievku servírujte posypanú opraženými semiačkami a pokvapkanú lyžicou tekvicového oleja.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Od septembra opäť po starom
  2. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  3. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  4. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  8. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  4. Študenti stredných a vysokých škôl môžu získať na účet 1000€
  5. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  6. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  7. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  8. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  9. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  10. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 377
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 3 526
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 796
  4. Ako sme jazdili v socializme 1 789
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 524
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 258
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 234
  8. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 231
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 198
  10. Od septembra opäť po starom 1 120

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gašpar prikryl Kočnerovho vyšetrovateľa

Policajný prezident tvrdil, že požiadal prokurátora o správu, aby mohol proti vyšetrovateľovi zakročiť. Prokuratúra takú žiadosť nedostala.

KOMENTÁRE

Ficov zásadný prelom. Alebo ani nie

Sme na priesečníku, keď Ficov prospech a prospech krajiny, sa pretínajú.

SVET

V jadre Únie už sme, je na Ficovi, čo ďalej

Slovensko začína v regióne viesť debatu o budúcnosti EÚ.

Neprehliadnite tiež

V afganskom Kábule sa konala najodvážnejšia módna prehliadka v dejinách

Organizátor Adžmal Hakíkí bol rozhodnutý akciu uskutočniť, aj keby na nej mal pri samovražednom útoku prísť o ruky aj nohy.

Legendárny zdvih z Hriešneho tanca: Hlavná herečka sa podelila o detaily z natáčania

Všetci dobre poznáme scénu, keď Baby namiesto sedenia v kúte vyskočí do náruče Patricka Swayzeho.

Keď priznajú rakovinu, rodina ich zavrhne. Juhoázijské ženy trpia potichu

Mnohé ochorenie považujú za boží trest a neliečia sa.

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Už som dosť veľká na to, aby som niekam uletela

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.