Sú žlté, oranžové, veľké, malé i všakovakých nečakaných tvarov. S príchodom jesene vtrhli do kuchyne tekvice a priam nabádajú na experimentovanie. Ich sýtooranžová dužina vyzerá na tanieri úžasne a keď sa správne dochutia a okorenia, chutia vynikajúco. Dajú sa pripraviť na sladko i na slano, ako polievka, hlavné jedlo, príloha i dezert.
Existuje veľmi veľa druhov, no na spracovanie v kuchyni sa z takzvaných zimných tekvíc najlepšie hodia tekvica obyčajná, muškátová a Uchiki Kuri známejšia pod názvom hokkaidó. Tekvica obyčajná sa tiež vyrezáva a používa ako jesenná dekorácia, ale v kuchyni sa uplatní aj do polievky či ako náplň do koláča. Muškátová tekvica je zase vhodnejšia na pečenie a hokkaidó môžete pripraviť akokoľvek – variť, dusiť, piecť či grilovať. Vyskúšajte to napríklad podľa niektorého z našich troch receptov. Na výber máte polievku, koláč i exotický falafel.
Ilustračné foto - Fotolia
Tekvicový falafel
Falafel je tradičná „pouličná“ pochúťka z krajín Blízkeho východu a zo severnej Afriky zvyčajne servírovaná v pita chlebe so zeleninou. Vizuálne sa podobá našim fašírkam, pretože ide o vyprážané guľky, ale falafel je čisto vegetariánska záležitosť. Pripravuje sa z cíceru (niekedy v kombinácii s fazuľami) a špecifickú chuť mu dodáva korenie – rímsky kmín, koriander, sezamová pasta tahini a ďalšie druhy v závislosti od regiónu. My vám prinášame recept na tekvicový falafel.
Na dve porcie budete potrebovať: 500 g tekvice (hokkaidó alebo muškátovej), 200 g zaváraného cíceru, 1 strúčik cesnaku, menšia čerstvá čili paprička (alebo sušená), 1 čajová lyžička mletej rímskej rasce, 3 - 4 vetvičky čerstvej petržlenovej vňate, olivový olej, soľ, trochu strúhanky a slnečnicový olej na smaženie.
Tekvicu ošúpte, zbavte vnútornej dužiny a nakrájajte na kocky. Dajte ju na pekáč vyložený papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, kým nie je úplne mäkká. Cícer zlejte a poriadne prepláchnite vodou. Dajte ho do mixéra spolu s cesnakom, čili papričkou, rascou a polovicou petržlenovej vňate. Všetko rozmixujte, ale nie úplne dohladka. Pridajte vychladnutú tekvicu a teraz premixujte na hladkú hmotu. Ak sa vám zdá príliš riedka, pridajte trochu strúhanky. Vytvarujte malé guľôčky, ktoré vyprážajte v rozpálenom slnečnicovom oleji.
Tekvicový koláč
Tekvica sa dá pripraviť aj na sladko. Tekvicový koláč alebo „pumpkin pie“ je obľúbený najmä na severoamerickom kontinente a pripravuje sa na sviatky ako Deň vďakyvzdania, Vianoce či Halloween. Američania si prípravu koláča značne uľahčili, v obchodoch sa dajú kúpiť plechovice s tekvicovým pyré. No plnku jednoducho získate aj z upečenej tekvice. Základ je obyčajné maslové cesto podobné našim lineckým koláčikom.
Budete potrebovať 250 g hladkej múky, 125 g studeného masla, 50 g práškového cukru, 1 vajce a nastrúhanú kôru z polovice bio citróna. Múku a cukor preosejte na dosku, pridajte na kocky nakrájané studené maslo a prstami ho rozdrobte s múkou na mrveničku. Pridajte vajce, citrónovú kôru a vypracujte hladké cesto. Nemieste cesto príliš dlho, lebo maslo zmäkne. Zabaľte ho do fólie a odložte aspoň na hodinu do chladničky. Medzitým si pripravte plnku. Muškátovú tekvicu zbavte jadierok, rozkrájajte ju na väčšie kusy, poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia, kým dužina úplne nezmäkne. Nechajte ju vychladnúť a lyžicou vydlabte dužinu a vidličkou ju ešte v miske popučte alebo ju pretlačte cez sitko. Budete potrebovať asi 350 až 400 g čistého pyré, pridajte 200 ml šľahačkovej smotany, 4 lyžice hnedého cukru (alebo javorový sirup a med), 2 rozšľahané vajcia a koreniny: 1 kávovú lyžičku mletej škorice a sušeného zázvoru, štipku mletého muškátového orieška, štipku mletého nového korenia a nastrúhanú kôru z druhej polovice bio citrónu.
Cesto rozvaľkajte na veľkosť okrúhlej formy s vlnitým okrajom. Popichajte ho vidličkou a predpečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 10 minút. Potom na cesto vylejte plnku, teplotu znížte na 160 stupňov a dopekajte ďalších 40 - 45 minút. Koláč je hotový, keď sa ním zatrasiete a plnka sa v strede nehýbe. Nechajte vychladnúť a podávajte napríklad so šľahačkou a javorovým sirupom.
Tekvicová polievka
1 menšia tekvica hokkaidó
2 mrkvy
2 menšie zemiaky
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
500 ml zeleninového vývaru
1 lyžička mletej červenej papriky
muškátový oriešok
mleté čierne korenie
soľ
vylúpané tekvicové semiačka
olivový olej
tekvicový olej (nemusí byť)
Tekvicu poriadne umyte, prekrojte na polovice, vydlabte lyžicou vnútornú dužinu s jadierkami a nakrájajte na kocky. Ak je tekvica mladá, dozretá a na koži nemá žiadne kazy, nemusíte ju ani šúpať. Mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte ich na menšie kúsky.
Na oleji orestujte nadrobno nasekanú cibuľu, pridajte na plátky nakrájaný cesnak a ešte chvíľu restujte. Pridajte tekvicu, mrkvu, zemiaky a všetko za stáleho miešania ešte pár minút restujte na cibuľke. Zalejte zeleninovým vývarom, pridajte lyžičku mletej červenej papriky, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Varte, až kým nie je zelenina mäkká. Polievku stiahnite z plameňa a tyčovým mixérom rozmixujte dohladka. Vráťte na oheň a nechajte ešte chvíľu prevrieť. Ak sa vám polievka zdá príliš hustá, pridajte ešte trochu vývaru alebo vriacu vodu. Dochuťte soľou a na záver do nej nastrúhajte štipku muškátového orieška.
Na rozohriatej panvici na sucho opražte vylúpané tekvicové semiačka. Polievku servírujte posypanú opraženými semiačkami a pokvapkanú lyžicou tekvicového oleja.