SME

Prečo deti odolávajú sladkostiam oveľa ťažšie ako dospelí?

Pre dieťa je každá sladkosť sviatkom. Lenže, mať oslavu každý deň, nie je veľmi zdravé.

(Zdroj: Fotolia.com)

Lásku k sladkostiam deťom vštepujeme nevedomky. Z čokolády a cukríkov sa stala súčasť výchovy. Odmeňujeme nimi poslušnosť alebo dobré známky, niekedy zase poslúžia ako úplatok pri vyjednávaní.

Ani si neuvedomujeme, koľkokrát použijeme veľavravnú formulku „ak si poupratuješ izbu, dostaneš niečo dobré“. Ďalšie svedectvo, že sladkostiam patrí výsostné postavenie v jedálnom lístku, poskytujú rodinné albumy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Fotky so sladkosťami patria k najpopulárnejším. Na mnohých sme zvečnili okamihy, ako dieťa sfukuje sviečku zapichnutú v narodeninovej torte, zápasí s obrovským zákuskom či sedí s ústočkami zababranými od pudingu.

SkryťVypnúť reklamu

Lásku k sladkostiam máme v sebe pevne zakorenenú. Zväčša si to uvedomíme až vtedy, keď zistíme, že naše dieťa má veľký problém odolať im.

Na vine je chémia

Americkí vedci hovoria o naprogramovanosti dieťaťa na sladkú chuť. Uspokojuje jeho biologickú potrebu spojenú s rastom a podnecuje ho hľadať doplnkovú energiu. Sladká chuť vysiela signál, že jedlo obsahuje veľa kalórií, organizmus ho dokáže ľahko spracovať a vytvoriť si zásoby energie.

Čo na to odborník?

K téme sa vyjadruje Libor Javro, výživový poradca, Vyzivovestudio.sk

ing.-libor-javro_r1647.jpg

Ak máme sladkosti poruke, len ťažko im dokážeme odolať. „Cukor je akumulovaná energia, po ktorej ľudský organizmus túži, pretože vie, že si prostredníctvom neho zaistí prežitie,“ vysvetľuje výživový poradca Libor Javro. „Do akej miery je návykový, je diskutabilné.

SkryťVypnúť reklamu

Závisí od psychického stavu človeka a jeho morálno-vôľových vlastností.“ Deti sladkostiam odolávajú oveľa ťažšie, oproti dospelému človeku sú v nevýhode „Nemajú zatiaľ vyvinuté vôľové vlastnosti, takže cukor je pre ne oveľa návykovejší,“ upozorňuje Javro.

Poznaj svoje dieťa

Sladkosti slúžia deťom ako psychická podpora. Sladká chuť a s ňou spojené príjemné pocity navodzujú ilúziu, že všetky emocionálne problémy sú vyriešené. Ak je dieťa od sladkostí závislé, možno len potrebuje viac pozornosti. Zvýšený príjem cukru môže v detskom organizme postupne zdeformovať pocit zasýtenia.

Bez prísunu sladkostí sa potom dieťa cíti hladné. „Na rozdiel od dospelých deti nad jedlom príliš nepremýšľajú. Ich organizmus si automaticky vyberá najkratšiu cestu v príjme energie, teda prostredníctvom cukru,“ tvrdí Libor Javro.

SkryťVypnúť reklamu

Dôležité je vedieť, kedy sa dieťa zvykne utiekať ku sladkostiam. Ak mladému organizmu poskytneme príliš často príležitosť na konzumáciu cukru, ohrozujeme jeho zdravý vývoj. Podľa Libora Javra tomu možno predísť konzumáciou pravidelnej a vyváženej stravy počas celého dňa.

4 otázky pre odborníka

Odpovedá výživový poradca Libor Javro, Vyzivovestudio.sk

Detské ovocné výživy pre bábätká s pridaním keksíka, krupicové kaše s príchuťou medu – sú zdravé alebo nie?

Pre bábätká je najdôležitejšie materinské mlieko, prikrmovať môžeme začať zeleninovými alebo ovocnými kašami. Voliť treba kvalitnú zeleninu a ovocie, ktoré sa u nás bežne pestujú. Odporúčam vynechať rôzne keksíky a iné extrémne sladké potraviny, aby si dieťa automaticky nenavyklo na príliš sladkú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kedysi jedli deti chlieb s lekvárom, dnes v detskej miske trónia müsli alebo cereálie zaliate mliekom. Je to v poriadku?

Všetko je o kvalite potravín. Kedysi boli aj cereálie a mlieko v Amerike oveľa zdravšie, podobne ako u nás chlieb a maslo. Kvalita potravín sa však zhoršila. Podstatné je kupovať si kvalitné výrobky, čítať etikety ich zložení. Neuškodí zamyslieť sa, prečo je jeden výrobok lacnejší od druhého.

Za zdravú verziu cukru sa vždy pokladal med. Je to tak naozaj?

Med je zdraviu prospešnejšia potravina ako umelo vyrábané sladkosti. Avšak na jeho konzumáciu treba dávať pozor najmä u detí do troch rokov. Med totiž môže spôsobiť alergické komplikácie. Vhodnosť jednoduchého cukru v detskom jedálnom lístku je odstupňovaná od ovocia, medu, mlieka, až potom môže prísť na rad občasná sladkosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sladkosti si môže vynucovať už škôlkari. Máme im vyhovieť?

Problém nespočíva v sladkostiach, ale v celkovom stravovacom režime. Škôlkar by mal mať vytvorené zdravé stravovacie návyky. Ak je to tak, pokojne mu sladkosti občas doprajte.

Dnešné deti nie sú iné

Dnešné deti majú v porovnaní s predošlými generáciami viac možností na rýchlu konzumáciu sladkostí. Buchty, koláče, šúľance s makom, slivkové knedle nahradila čokoládová tyčinka, krupicovú kašu cereálie. Túžba po sladkostiach zostala rovnaká.

„Rozdiel je v možnosti výberu. Keď mama voľakedy chcela spraviť dieťaťu radosť, pripravila palacinky. Dnes pre nedostatok času volí čokoládu,“ hovorí výživový poradca. Tento spôsob je pre dospelých pohodlnejší a účinok býva okamžitý.

„Čokolády sú pre väčšinu rodičov veľmi dobrý prostriedok na chvíľkový oddych od dieťaťa,“ dodáva odborník. Na druhej strane rastie aj zástup rodičov, ktorí o jedálnom lístku svojich ratolestí aktívne uvažujú. Ponúknutie prvej čokolády odkladajú, respektíve prikláňajú sa k rozhodnutiu neponúknuť mu ju vôbec.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Konzumáciu čokolády podobne ako presladených potravín treba oddialiť aspoň do štvrtého alebo piateho roku dieťaťa. Ako zdroj sladkej chuti dovtedy plnohodnotne slúži ovocie.“ Zo sladkostí však v žiadnom prípade netreba robiť démona.

„Ak rodič dokáže dieťa navigovať vo vytváraní zdravých stravovacích návykov, občas mu môže dopriať aj niečo sladké,“ dodáva odborník.

chocolate-2-1-1-.jpg

Vedeli ste, že...

... povesť jednej z najväčších milovníčok sladkostí si získala Mária Antoinetta? Na prípravu čokolády mala vlastný recept s prídavkom prášku zo sušených orchideí, pomaranča a mandľového mlieka.

... skutočným lídrom v rozvoji čokoládového priemyslu sú Švajčiari? Prvú tabuľku čokolády vyrobil François Louis Callier a jej konzum získal v roku 1820 nový rozmer. Ďalšiu čokoládovú explóziu spôsobil v 19. storočí Henri Nestlé. Švajčiarsky farmaceut zasvätil život oblasti detskej výživy a po spojení s inými švajčiarskymi „čokošpecialistami“ vytvoril značku, ktorej dodnes patrí svetové prvenstvo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

... aj čokoláda má svoj sviatok a je ním 7. júl? Presne v tento deň bola v roku 1550 uvedená na európsky trh.

... v Mexiku sa v 16. storočí odohral čokoládový škandál? Šľachta si čokoládový nápoj obľúbila do takej miery, že ho popíjala priamo v kostole. Miestny biskup čokoládu preklial a úplne ju zakázal. O pár dní ho našli otráveného. Hovorí sa, že posledný pôžitok, ktorý na tomto svete okúsil, bola, paradoxne, šálka čokolády.

Autor: Dana Miháliková

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 432
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 603
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 376
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 427
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 025
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 609
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 071
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu