Pasta e fagioli - paradajkovo-fazuľové cestoviny
Suroviny na 5 porcií
- 500 g cestovín (fiorelli)
- 300 g predvareného alebo konzervovaného cíceru
- 300 g predvarenej alebo konzervovanej červenej fazule
- 300 g predvarenej alebo konzervovanej bielej fazule
- 3 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 čili papričky
- 1 cibuľa
- 2 výhony stonkového zeleru
- 200 g údenej prerastenej slaniny
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g lúpaných paradajok
- soľ
- korenie a bylinky podľa chuti
Všetku čerstvú zeleninu si vopred očistite a pokrájajte na malé kocky spolu so slaninou. V hrnci rozohrejte olej a postupne pridávajte cibuľu, cesnak, čili, zeler a nakoniec slaninu. Keď je slanina chrumkavá pridajte nasekané lúpané paradajky. Polovicu fazule rozmixujte ponorným mixérom a pridajte k paradajkám. Zalejte vývarom a do hrnca doplňte aj zvyšné suroviny. Na malom plameni priveďte do varu. Cestovinu uvarte podľa návodu a po scedení ju vmiešajte do omáčky. Krátko všetko spolu povarte, dochuťte a môžete servírovať.
Tip: Ak chcete mať pokrm viac ako polievku, pridajte množstvo vývaru. Naopak, ak chcete mať jedlo husté a hutné, vhodné na sychravé jesenné dni, cestovinu nevarte osobitne vo vode, ale môžete ju vyvariť priamo v jedle.