Hermelín na tri spôsoby

Ochutnajte grilovaný so sviežim šalátom, zapečený na chlebíkoch alebo nakladaný v oleji

(Zdroj: Fotolia)

Hermelín, encián alebo plesnivec. Pod rôznymi menami sa ukrýva rovnaká a obľúbená pochúťka československej kuchyne – mäkký zrejúci syr z kravského mlieka s bielou ušľachtilou plesňou na povrchu.

Pôvod tohto druhu syrov nie je celkom jasný, tradujú sa rôzne historky. Napríklad o sedliačke, ktorá zabudla syr v pivnici a keď ho tam po čase opäť objavila, bol obrastený bielou plesňou. Chcela ho vyhodiť, no nedalo jej to, syr ochutnala a prekvapila ju zaujímavá smotanová chuť. Toto sa malo udiať vo francúzskej dedine Camembert, podľa ktorej syr pomenovali.

Pravý Francúz

Iná historka hovorí, že prvý „camembert“ z nepasterizovaného kravského mlieka vyrobila koncom 18. storočia Marie Harelová z rovnomennej oblasti v Normandii podľa pokynov kňaza, ktorý sem prišiel z regiónu Brie a farmárka mu poskytla úkryt počas revolúcie.

Či už to bolo tak, alebo onak, vo Francúzsku si nechali názov patentovať a neskôr získali aj registrované chránené označenie pôvodu, ktoré slúži ako garant tradičných postupov výroby i geografického pôvodu surovín. Podľa neho sa „pravý“ Camembert smie vyrábať iba v piatich presne vymedzených oblastiach Francúzska.

Syry camembertového typu s bielou plesňou sa rozšírili i do ďalších krajín. Niekde ich nazývajú pôvodným francúzskym menom, ide si vymysleli vlastné. Hermelín dostal pomenovanie podľa podobnosti s jemnou bielou kožušinou hranostaja, ktorej sa zvykne hovoriť hermelín. Plesnivec i encián si zase prepožičali mená od horských kvetov.

Hermelín a ďalšie podobné syry s bielou plesňou sú u nás veľmi obľúbené a pripravujú sa na rôzne spôsoby. Klasický je vyprážaný alebo grilovaný a veľmi obľúbený je aj nakladaný hermelín, ktorý nesmie chýbať v žiadnej dobrej krčme, kde sa čapuje pivo. Vyskúšajte niektorý z našich troch menej tradičných hermelínových receptov.

Grilovaný so šalátom

Najlepšie chutí plnotučný hermelín, no ak nechcete mať výčitky svedomia, podávajte ho napríklad so šalátom s čerstvým pomarančom.

Na dve porcie budete potrebovať: 2 hermelíny, 100 g čerstvých šalátových listov (môže byť zmes poľníčka, rukoly, kučeravého šalátu a pod.), 1 väčší alebo 2 menšie pomaranče, 1 šalotku alebo červenú cibuľu, za hrsť vlašských orechov, olivový olej, sherry ocot, soľ a čierne korenie.

Šalátové listy umyte, v odstredivke ich zbavte prebytočnej vody a dajte do misky. Pomaranč ostrým nožom ošúpte tak, aby ste ho zbavili aj ochrannej blany na dužine. Potom nožom vykrajujte mesiačiky popri vnútorných blanách, aby ste získali filety.

Robte to nad hlbokým tanierom, zachytávajte doňho prebytočnú šťavu a vyžmýkajte šťavu aj zo zvyškov ovocia. Pomarančové filety pri dajte k šalátovým listom spolu s orechmi a cibuľou nakrájanou na tenké plátky.

V hrnčeku si zmiešajte dressing – dve lyžice olivového oleja, lyžicu sherry octu, soľ medzi prsty a zvyšnú šťavu z pomaranča. Prelejte listy dressingom, šalát zľahka premiešajte a na záver okoreňte na hrubo mletým čiernym korením. Hermelín ugrilujte nasucho na grilovacej panvici (z každej strany 3 - 4 minúty) a servírujte s pripraveným šalátom.

Zapekaný na chlebíkoch

Jednoduchý, ale veľmi chutný je aj hermelín zapečený na chlebíkoch s plátkom jablka. Na dve porcie budete potrebovať: 4 krajce staršieho chleba, 2 hermelíny, 1 jablko, brusnicový kompót, olivový olej.

Chlieb opečte v hriankovači do chrumkava. Jablko (najlepšie zelené alebo žlté) rozkrojte na polovice, vyberte jadrovník a nakrájajte ho na plátky alebo tenké mesiačiky.

Na chlieb rozložte plátky jablka, zakryte ich plátkami hermelínu a dajte zapiecť do vyhriatej rúry pri zapnutom vrchnom grile, kým sa syr mierne nerozpečie.

Chlebíky servírujte ozdobené brusnicovým kompótom a mierne pokvapkané olivovým olejom. Pre zmenu môžete pridať aj nadrobno nasekané vlašské orechy.

Stredomorský nakladaný hermelín

  • 4 hermelíny fotolia_70164708_subscription_xl_r8917_res.jpg
  • 1 väčšia červená cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 8 - 10 ks sušených paradajok naložených v oleji
  • zelené olivy bez kôstky
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu
  • 2 vetvičky čerstvého oregana
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 2 malé čerstvé čili papričky
  • 10 guľôčok celého čierneho korenia (môže byť aj 4-farebná zmes korenia)
  • zmes olivového a slnečnicového oleja (1:1 podľa veľkosti nádoby)
  1. Pripravte si sklenený pohár s uzavierateľným vekom na gumičku. Hermelíny vyberajte čo najbližšie k dátumu spotreby, tie sú na nakladanie najlepšie. Prekrojte ich pozdĺžne na polovice. V malej zmiešajte tri strúčiky roztlačeného cesnaku s jednou nadrobno nasekanou čili papričkou (ak nemáte radi ostré, môžete čili nahradiť lyžičkou sladkej mletej papriky) a trochou olivového oleja. Jednu rozrezanú stranu hermelínu potrite cesnakovou pastou a prikryte druhou polovicou.
  2. Cibuľu i zvyšný cesnak ošúpte a spolu s čili papričkou a olivami všetko nakrájajte na tenké kolieska. Na spodok pohára dajte niekoľko plátkov cibule, cesnaku, dve-tri sušené paradajky, olivy, niekoľko guľôčok korenia a trochu čerstvých byliniek (môžu byť aj sušené). Položte na dno prvý hermelín a suroviny postupne vrstvite, až kým nie je pohár plný.
  3. Všetko zalejte zmesou oleja tak, aby bol syr úplne ponorený. Pohár zatvorte a nechajte ho postáť dva-tri dni na tmavšom mieste pri izbovej teplote. Potom ho preložte do chladničky. Servírujte po piatich dňoch (podľa počiatočného stavu syra). Nezabudnite na tanier okrem syra naložiť aj cibuľu a ostatné pochúťky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  3. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  4. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  5. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  6. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  7. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli
  9. Naša freestyle kajakárka: na majstrovstvá ideme tri baby
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70%
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  5. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  6. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  7. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  8. Atos predstavil najúplnejšie 4G a LTE komunikačné riešenie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 614
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 060
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 715
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 167
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 012
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 5 156
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 338
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 4 228
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 491
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 134

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Majstri sveta ťažia z Nemecka i Afriky. Esá Francúzov sú potomkami prisťahovalcov

Až 15 hráčov Francúzska nemá pôvod v Európe.

KOMENTÁR TOMÁŠA PROKOPČÁKA

To nie je o manželstve. Bojíte sa, že už nebudete výnimoční

A pritom stačí jednoduché: len sa podeliť.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.