Hermelín na tri spôsoby

Ochutnajte grilovaný so sviežim šalátom, zapečený na chlebíkoch alebo nakladaný v oleji

(Zdroj: Fotolia)

Hermelín, encián alebo plesnivec. Pod rôznymi menami sa ukrýva rovnaká a obľúbená pochúťka československej kuchyne – mäkký zrejúci syr z kravského mlieka s bielou ušľachtilou plesňou na povrchu.

Pôvod tohto druhu syrov nie je celkom jasný, tradujú sa rôzne historky. Napríklad o sedliačke, ktorá zabudla syr v pivnici a keď ho tam po čase opäť objavila, bol obrastený bielou plesňou. Chcela ho vyhodiť, no nedalo jej to, syr ochutnala a prekvapila ju zaujímavá smotanová chuť. Toto sa malo udiať vo francúzskej dedine Camembert, podľa ktorej syr pomenovali.

Pravý Francúz

Iná historka hovorí, že prvý „camembert“ z nepasterizovaného kravského mlieka vyrobila koncom 18. storočia Marie Harelová z rovnomennej oblasti v Normandii podľa pokynov kňaza, ktorý sem prišiel z regiónu Brie a farmárka mu poskytla úkryt počas revolúcie.

Či už to bolo tak, alebo onak, vo Francúzsku si nechali názov patentovať a neskôr získali aj registrované chránené označenie pôvodu, ktoré slúži ako garant tradičných postupov výroby i geografického pôvodu surovín. Podľa neho sa „pravý“ Camembert smie vyrábať iba v piatich presne vymedzených oblastiach Francúzska.

Syry camembertového typu s bielou plesňou sa rozšírili i do ďalších krajín. Niekde ich nazývajú pôvodným francúzskym menom, ide si vymysleli vlastné. Hermelín dostal pomenovanie podľa podobnosti s jemnou bielou kožušinou hranostaja, ktorej sa zvykne hovoriť hermelín. Plesnivec i encián si zase prepožičali mená od horských kvetov.

Hermelín a ďalšie podobné syry s bielou plesňou sú u nás veľmi obľúbené a pripravujú sa na rôzne spôsoby. Klasický je vyprážaný alebo grilovaný a veľmi obľúbený je aj nakladaný hermelín, ktorý nesmie chýbať v žiadnej dobrej krčme, kde sa čapuje pivo. Vyskúšajte niektorý z našich troch menej tradičných hermelínových receptov.

Grilovaný so šalátom

Najlepšie chutí plnotučný hermelín, no ak nechcete mať výčitky svedomia, podávajte ho napríklad so šalátom s čerstvým pomarančom.

Na dve porcie budete potrebovať: 2 hermelíny, 100 g čerstvých šalátových listov (môže byť zmes poľníčka, rukoly, kučeravého šalátu a pod.), 1 väčší alebo 2 menšie pomaranče, 1 šalotku alebo červenú cibuľu, za hrsť vlašských orechov, olivový olej, sherry ocot, soľ a čierne korenie.

Šalátové listy umyte, v odstredivke ich zbavte prebytočnej vody a dajte do misky. Pomaranč ostrým nožom ošúpte tak, aby ste ho zbavili aj ochrannej blany na dužine. Potom nožom vykrajujte mesiačiky popri vnútorných blanách, aby ste získali filety.

Robte to nad hlbokým tanierom, zachytávajte doňho prebytočnú šťavu a vyžmýkajte šťavu aj zo zvyškov ovocia. Pomarančové filety pri dajte k šalátovým listom spolu s orechmi a cibuľou nakrájanou na tenké plátky.

V hrnčeku si zmiešajte dressing – dve lyžice olivového oleja, lyžicu sherry octu, soľ medzi prsty a zvyšnú šťavu z pomaranča. Prelejte listy dressingom, šalát zľahka premiešajte a na záver okoreňte na hrubo mletým čiernym korením. Hermelín ugrilujte nasucho na grilovacej panvici (z každej strany 3 - 4 minúty) a servírujte s pripraveným šalátom.

Zapekaný na chlebíkoch

Jednoduchý, ale veľmi chutný je aj hermelín zapečený na chlebíkoch s plátkom jablka. Na dve porcie budete potrebovať: 4 krajce staršieho chleba, 2 hermelíny, 1 jablko, brusnicový kompót, olivový olej.

Chlieb opečte v hriankovači do chrumkava. Jablko (najlepšie zelené alebo žlté) rozkrojte na polovice, vyberte jadrovník a nakrájajte ho na plátky alebo tenké mesiačiky.

Na chlieb rozložte plátky jablka, zakryte ich plátkami hermelínu a dajte zapiecť do vyhriatej rúry pri zapnutom vrchnom grile, kým sa syr mierne nerozpečie.

Chlebíky servírujte ozdobené brusnicovým kompótom a mierne pokvapkané olivovým olejom. Pre zmenu môžete pridať aj nadrobno nasekané vlašské orechy.

Stredomorský nakladaný hermelín

  • 4 hermelíny fotolia_70164708_subscription_xl_r8917_res.jpg
  • 1 väčšia červená cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 8 - 10 ks sušených paradajok naložených v oleji
  • zelené olivy bez kôstky
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu
  • 2 vetvičky čerstvého oregana
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 2 malé čerstvé čili papričky
  • 10 guľôčok celého čierneho korenia (môže byť aj 4-farebná zmes korenia)
  • zmes olivového a slnečnicového oleja (1:1 podľa veľkosti nádoby)
  1. Pripravte si sklenený pohár s uzavierateľným vekom na gumičku. Hermelíny vyberajte čo najbližšie k dátumu spotreby, tie sú na nakladanie najlepšie. Prekrojte ich pozdĺžne na polovice. V malej zmiešajte tri strúčiky roztlačeného cesnaku s jednou nadrobno nasekanou čili papričkou (ak nemáte radi ostré, môžete čili nahradiť lyžičkou sladkej mletej papriky) a trochou olivového oleja. Jednu rozrezanú stranu hermelínu potrite cesnakovou pastou a prikryte druhou polovicou.
  2. Cibuľu i zvyšný cesnak ošúpte a spolu s čili papričkou a olivami všetko nakrájajte na tenké kolieska. Na spodok pohára dajte niekoľko plátkov cibule, cesnaku, dve-tri sušené paradajky, olivy, niekoľko guľôčok korenia a trochu čerstvých byliniek (môžu byť aj sušené). Položte na dno prvý hermelín a suroviny postupne vrstvite, až kým nie je pohár plný.
  3. Všetko zalejte zmesou oleja tak, aby bol syr úplne ponorený. Pohár zatvorte a nechajte ho postáť dva-tri dni na tmavšom mieste pri izbovej teplote. Potom ho preložte do chladničky. Servírujte po piatich dňoch (podľa počiatočného stavu syra). Nezabudnite na tanier okrem syra naložiť aj cibuľu a ostatné pochúťky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Top First moment dovolenky na leto 2018
  4. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  9. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  10. Slováci triedia lepšie
  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Riešenia pre hnedú planétu
  4. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  5. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  8. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  9. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 18 930
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 932
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 5 972
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 141
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 457
  6. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 974
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 971
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 731
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 609
  10. Slováci triedia lepšie 1 212

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

SME vás prevedie cez štvrťstoročie

Významné dni si pamätáme aj cez vlastné príbehy. Rozmýšľame, kde sme boli v 1989, komu sme v 1993 tlieskali a čoho sme sa v 1995 báli.

DOMOV

Dobré ráno: Privítajte nových pánov, singularita je tu

O nových pokrokoch vo vývoji umelej inteligencie.

KOMENTÁRE

Mobilizácia Smeru. Kto ďalej dohodí kameňom

Kamene ako najlepšia formu sebaobrany.

Neprehliadnite tiež

Veľká vianočná súťaž: Hrajte o ceny za viac ako 2400 eur

Zapojte sa a obdarujte seba alebo blízkych.

Fyzioterapeutka radí: Čo robiť, keď vás sekne?

Neprestajné namáhanie chrbta môže viesť k akútnej bolesti.

Technika vo svete ženy: Bez čoho sa nezaobídu známe Slovenky?

Dnešné ženy poznajú výhody moderných technológií, uľahčujú im život v rôznych oblastiach.

Sedem spôsobov, ako si rozvoňať bývanie Vianocami

Vnímajte najkrajšie sviatky roka všetkými zmyslami. Aj čuchom.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Hrajte o štedré ceny vo veľkej vianočnej súťaži!