Hermelín na tri spôsoby

Ochutnajte grilovaný so sviežim šalátom, zapečený na chlebíkoch alebo nakladaný v oleji

(Zdroj: Fotolia)

Hermelín, encián alebo plesnivec. Pod rôznymi menami sa ukrýva rovnaká a obľúbená pochúťka československej kuchyne – mäkký zrejúci syr z kravského mlieka s bielou ušľachtilou plesňou na povrchu.

Pôvod tohto druhu syrov nie je celkom jasný, tradujú sa rôzne historky. Napríklad o sedliačke, ktorá zabudla syr v pivnici a keď ho tam po čase opäť objavila, bol obrastený bielou plesňou. Chcela ho vyhodiť, no nedalo jej to, syr ochutnala a prekvapila ju zaujímavá smotanová chuť. Toto sa malo udiať vo francúzskej dedine Camembert, podľa ktorej syr pomenovali.

Pravý Francúz

Iná historka hovorí, že prvý „camembert“ z nepasterizovaného kravského mlieka vyrobila koncom 18. storočia Marie Harelová z rovnomennej oblasti v Normandii podľa pokynov kňaza, ktorý sem prišiel z regiónu Brie a farmárka mu poskytla úkryt počas revolúcie.

Či už to bolo tak, alebo onak, vo Francúzsku si nechali názov patentovať a neskôr získali aj registrované chránené označenie pôvodu, ktoré slúži ako garant tradičných postupov výroby i geografického pôvodu surovín. Podľa neho sa „pravý“ Camembert smie vyrábať iba v piatich presne vymedzených oblastiach Francúzska.

Syry camembertového typu s bielou plesňou sa rozšírili i do ďalších krajín. Niekde ich nazývajú pôvodným francúzskym menom, ide si vymysleli vlastné. Hermelín dostal pomenovanie podľa podobnosti s jemnou bielou kožušinou hranostaja, ktorej sa zvykne hovoriť hermelín. Plesnivec i encián si zase prepožičali mená od horských kvetov.

Hermelín a ďalšie podobné syry s bielou plesňou sú u nás veľmi obľúbené a pripravujú sa na rôzne spôsoby. Klasický je vyprážaný alebo grilovaný a veľmi obľúbený je aj nakladaný hermelín, ktorý nesmie chýbať v žiadnej dobrej krčme, kde sa čapuje pivo. Vyskúšajte niektorý z našich troch menej tradičných hermelínových receptov.

Grilovaný so šalátom

Najlepšie chutí plnotučný hermelín, no ak nechcete mať výčitky svedomia, podávajte ho napríklad so šalátom s čerstvým pomarančom.

Na dve porcie budete potrebovať: 2 hermelíny, 100 g čerstvých šalátových listov (môže byť zmes poľníčka, rukoly, kučeravého šalátu a pod.), 1 väčší alebo 2 menšie pomaranče, 1 šalotku alebo červenú cibuľu, za hrsť vlašských orechov, olivový olej, sherry ocot, soľ a čierne korenie.

Šalátové listy umyte, v odstredivke ich zbavte prebytočnej vody a dajte do misky. Pomaranč ostrým nožom ošúpte tak, aby ste ho zbavili aj ochrannej blany na dužine. Potom nožom vykrajujte mesiačiky popri vnútorných blanách, aby ste získali filety.

Robte to nad hlbokým tanierom, zachytávajte doňho prebytočnú šťavu a vyžmýkajte šťavu aj zo zvyškov ovocia. Pomarančové filety pri dajte k šalátovým listom spolu s orechmi a cibuľou nakrájanou na tenké plátky.

V hrnčeku si zmiešajte dressing – dve lyžice olivového oleja, lyžicu sherry octu, soľ medzi prsty a zvyšnú šťavu z pomaranča. Prelejte listy dressingom, šalát zľahka premiešajte a na záver okoreňte na hrubo mletým čiernym korením. Hermelín ugrilujte nasucho na grilovacej panvici (z každej strany 3 - 4 minúty) a servírujte s pripraveným šalátom.

Zapekaný na chlebíkoch

Jednoduchý, ale veľmi chutný je aj hermelín zapečený na chlebíkoch s plátkom jablka. Na dve porcie budete potrebovať: 4 krajce staršieho chleba, 2 hermelíny, 1 jablko, brusnicový kompót, olivový olej.

Chlieb opečte v hriankovači do chrumkava. Jablko (najlepšie zelené alebo žlté) rozkrojte na polovice, vyberte jadrovník a nakrájajte ho na plátky alebo tenké mesiačiky.

Na chlieb rozložte plátky jablka, zakryte ich plátkami hermelínu a dajte zapiecť do vyhriatej rúry pri zapnutom vrchnom grile, kým sa syr mierne nerozpečie.

Chlebíky servírujte ozdobené brusnicovým kompótom a mierne pokvapkané olivovým olejom. Pre zmenu môžete pridať aj nadrobno nasekané vlašské orechy.

Stredomorský nakladaný hermelín

  • 4 hermelíny fotolia_70164708_subscription_xl_r8917_res.jpg
  • 1 väčšia červená cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 8 - 10 ks sušených paradajok naložených v oleji
  • zelené olivy bez kôstky
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu
  • 2 vetvičky čerstvého oregana
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 2 malé čerstvé čili papričky
  • 10 guľôčok celého čierneho korenia (môže byť aj 4-farebná zmes korenia)
  • zmes olivového a slnečnicového oleja (1:1 podľa veľkosti nádoby)
  1. Pripravte si sklenený pohár s uzavierateľným vekom na gumičku. Hermelíny vyberajte čo najbližšie k dátumu spotreby, tie sú na nakladanie najlepšie. Prekrojte ich pozdĺžne na polovice. V malej zmiešajte tri strúčiky roztlačeného cesnaku s jednou nadrobno nasekanou čili papričkou (ak nemáte radi ostré, môžete čili nahradiť lyžičkou sladkej mletej papriky) a trochou olivového oleja. Jednu rozrezanú stranu hermelínu potrite cesnakovou pastou a prikryte druhou polovicou.
  2. Cibuľu i zvyšný cesnak ošúpte a spolu s čili papričkou a olivami všetko nakrájajte na tenké kolieska. Na spodok pohára dajte niekoľko plátkov cibule, cesnaku, dve-tri sušené paradajky, olivy, niekoľko guľôčok korenia a trochu čerstvých byliniek (môžu byť aj sušené). Položte na dno prvý hermelín a suroviny postupne vrstvite, až kým nie je pohár plný.
  3. Všetko zalejte zmesou oleja tak, aby bol syr úplne ponorený. Pohár zatvorte a nechajte ho postáť dva-tri dni na tmavšom mieste pri izbovej teplote. Potom ho preložte do chladničky. Servírujte po piatich dňoch (podľa počiatočného stavu syra). Nezabudnite na tanier okrem syra naložiť aj cibuľu a ostatné pochúťky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  2. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  2. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  3. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  4. Hitparáda štiav
  5. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  6. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  7. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  8. Malé knedličky, veľké dojmy
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 745
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 777
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 054
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 435
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 421
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 385
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 448
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 717
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 342
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 190

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zoznam vecí, na ktorých chce ušetriť štátna zdravotná poisťovňa

Výber úsporných opatrení, ako ho navrhla Všeobecná zdravotná poisťovňa.

TECH

BlackBerry vstáva z mŕtvych, chystá novinku s klávesnicou

Klávesnica, touchpad, dobre čitateľný displej a kvalitné fotoaparáty.

KOMENTÁRE

Pozrime sa na pád predsedu Danka z výslnia

Aj keby výložky z pyžamy neodpáral, určite im už bozkami lásku neprejavuje.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop