SME
Streda, 8. február, 2023 | Meniny má Zoja

Hermelín na tri spôsoby

Ochutnajte grilovaný so sviežim šalátom, zapečený na chlebíkoch alebo nakladaný v oleji

Hermelín na tri spôsoby.Hermelín na tri spôsoby. (Zdroj: Fotolia)

Hermelín, encián alebo plesnivec. Pod rôznymi menami sa ukrýva rovnaká a obľúbená pochúťka československej kuchyne – mäkký zrejúci syr z kravského mlieka s bielou ušľachtilou plesňou na povrchu.

Pôvod tohto druhu syrov nie je celkom jasný, tradujú sa rôzne historky. Napríklad o sedliačke, ktorá zabudla syr v pivnici a keď ho tam po čase opäť objavila, bol obrastený bielou plesňou. Chcela ho vyhodiť, no nedalo jej to, syr ochutnala a prekvapila ju zaujímavá smotanová chuť. Toto sa malo udiať vo francúzskej dedine Camembert, podľa ktorej syr pomenovali.

Pravý Francúz

Iná historka hovorí, že prvý „camembert“ z nepasterizovaného kravského mlieka vyrobila koncom 18. storočia Marie Harelová z rovnomennej oblasti v Normandii podľa pokynov kňaza, ktorý sem prišiel z regiónu Brie a farmárka mu poskytla úkryt počas revolúcie.

Či už to bolo tak, alebo onak, vo Francúzsku si nechali názov patentovať a neskôr získali aj registrované chránené označenie pôvodu, ktoré slúži ako garant tradičných postupov výroby i geografického pôvodu surovín. Podľa neho sa „pravý“ Camembert smie vyrábať iba v piatich presne vymedzených oblastiach Francúzska.

Syry camembertového typu s bielou plesňou sa rozšírili i do ďalších krajín. Niekde ich nazývajú pôvodným francúzskym menom, ide si vymysleli vlastné. Hermelín dostal pomenovanie podľa podobnosti s jemnou bielou kožušinou hranostaja, ktorej sa zvykne hovoriť hermelín. Plesnivec i encián si zase prepožičali mená od horských kvetov.

Hermelín a ďalšie podobné syry s bielou plesňou sú u nás veľmi obľúbené a pripravujú sa na rôzne spôsoby. Klasický je vyprážaný alebo grilovaný a veľmi obľúbený je aj nakladaný hermelín, ktorý nesmie chýbať v žiadnej dobrej krčme, kde sa čapuje pivo. Vyskúšajte niektorý z našich troch menej tradičných hermelínových receptov.

Grilovaný so šalátom

Najlepšie chutí plnotučný hermelín, no ak nechcete mať výčitky svedomia, podávajte ho napríklad so šalátom s čerstvým pomarančom.

Na dve porcie budete potrebovať: 2 hermelíny, 100 g čerstvých šalátových listov (môže byť zmes poľníčka, rukoly, kučeravého šalátu a pod.), 1 väčší alebo 2 menšie pomaranče, 1 šalotku alebo červenú cibuľu, za hrsť vlašských orechov, olivový olej, sherry ocot, soľ a čierne korenie.

Šalátové listy umyte, v odstredivke ich zbavte prebytočnej vody a dajte do misky. Pomaranč ostrým nožom ošúpte tak, aby ste ho zbavili aj ochrannej blany na dužine. Potom nožom vykrajujte mesiačiky popri vnútorných blanách, aby ste získali filety.

Robte to nad hlbokým tanierom, zachytávajte doňho prebytočnú šťavu a vyžmýkajte šťavu aj zo zvyškov ovocia. Pomarančové filety pri dajte k šalátovým listom spolu s orechmi a cibuľou nakrájanou na tenké plátky.

V hrnčeku si zmiešajte dressing – dve lyžice olivového oleja, lyžicu sherry octu, soľ medzi prsty a zvyšnú šťavu z pomaranča. Prelejte listy dressingom, šalát zľahka premiešajte a na záver okoreňte na hrubo mletým čiernym korením. Hermelín ugrilujte nasucho na grilovacej panvici (z každej strany 3 - 4 minúty) a servírujte s pripraveným šalátom.

Zapekaný na chlebíkoch

Jednoduchý, ale veľmi chutný je aj hermelín zapečený na chlebíkoch s plátkom jablka. Na dve porcie budete potrebovať: 4 krajce staršieho chleba, 2 hermelíny, 1 jablko, brusnicový kompót, olivový olej.

Chlieb opečte v hriankovači do chrumkava. Jablko (najlepšie zelené alebo žlté) rozkrojte na polovice, vyberte jadrovník a nakrájajte ho na plátky alebo tenké mesiačiky.

Na chlieb rozložte plátky jablka, zakryte ich plátkami hermelínu a dajte zapiecť do vyhriatej rúry pri zapnutom vrchnom grile, kým sa syr mierne nerozpečie.

Chlebíky servírujte ozdobené brusnicovým kompótom a mierne pokvapkané olivovým olejom. Pre zmenu môžete pridať aj nadrobno nasekané vlašské orechy.

Stredomorský nakladaný hermelín

  • 4 hermelíny fotolia_70164708_subscription_xl_r8917_res.jpg
  • 1 väčšia červená cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 8 - 10 ks sušených paradajok naložených v oleji
  • zelené olivy bez kôstky
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu
  • 2 vetvičky čerstvého oregana
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 2 malé čerstvé čili papričky
  • 10 guľôčok celého čierneho korenia (môže byť aj 4-farebná zmes korenia)
  • zmes olivového a slnečnicového oleja (1:1 podľa veľkosti nádoby)
  1. Pripravte si sklenený pohár s uzavierateľným vekom na gumičku. Hermelíny vyberajte čo najbližšie k dátumu spotreby, tie sú na nakladanie najlepšie. Prekrojte ich pozdĺžne na polovice. V malej zmiešajte tri strúčiky roztlačeného cesnaku s jednou nadrobno nasekanou čili papričkou (ak nemáte radi ostré, môžete čili nahradiť lyžičkou sladkej mletej papriky) a trochou olivového oleja. Jednu rozrezanú stranu hermelínu potrite cesnakovou pastou a prikryte druhou polovicou.
  2. Cibuľu i zvyšný cesnak ošúpte a spolu s čili papričkou a olivami všetko nakrájajte na tenké kolieska. Na spodok pohára dajte niekoľko plátkov cibule, cesnaku, dve-tri sušené paradajky, olivy, niekoľko guľôčok korenia a trochu čerstvých byliniek (môžu byť aj sušené). Položte na dno prvý hermelín a suroviny postupne vrstvite, až kým nie je pohár plný.
  3. Všetko zalejte zmesou oleja tak, aby bol syr úplne ponorený. Pohár zatvorte a nechajte ho postáť dva-tri dni na tmavšom mieste pri izbovej teplote. Potom ho preložte do chladničky. Servírujte po piatich dňoch (podľa počiatočného stavu syra). Nezabudnite na tanier okrem syra naložiť aj cibuľu a ostatné pochúťky.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  2. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  3. Európu sužuje chrípka nebývalých rozmerov. Ako sa chrániť?
  4. INDEX: Prečo stále nemáme diaľnicu do Košíc
  5. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  6. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  7. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  8. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  1. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí
  2. Na bezpečnom internete záleží
  3. Ako vyzerá inteligentný bytový dom? Tajomstvo je v technológiách
  4. Podporujme imunitu aj vysokočistým beta glukánom
  5. Môjobchod posilňuje svoju pozíciu v Košickom kraji
  6. Európu sužuje chrípka nebývalých rozmerov. Ako sa chrániť?
  7. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  8. O2 predstavilo novú generáciu O2 Paušálov
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 9 995
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 3 643
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu 3 260
  4. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 044
  5. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí 931
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model 642
  7. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 581
  8. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka 564
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lesné škôlky vychádzajú z toho, že že príroda je po náručí rodiča druhým najlepším miestom na rast a rozvoj dieťaťa.

Súkromné materské a základné školy by mali mať výnimku zo zákazu štátnej pomoci.


6. feb
John Boyne: Komnata ozvien (prel O. Havrila, Slovart 2022).

Učí nás politická korektnosť nenávisti?


1. feb
ZUZANA KEPPLOVÁ.

Obedy zadarmo sa vrátili hanebným spôsobom. Ale to už poznáme.


1 h

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 3 h

Blogy SME

  1. Ľudmila Križanovská: Radšej v toxickom vzťahu ako sám
  2. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  3. Anton Kaiser: Bábiky Márie Pekárovej v krojoch z Požitavia
  4. Matej Mravec: Ako ovplyvňuje strava Vašu náladu a psychiku
  5. Viera Spišáková: Trapas návštevný
  6. Michael Achberger: Prečo priberáme v zime?
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Pred samotou tu niet kam ujsť
  8. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 29 899
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 17 456
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 8 860
  4. Richard Sulík: Ako sme vyriešili najväčší problém tejto krajiny a teraz ponúkame reštart 8 439
  5. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 601
  6. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 509
  7. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete 2 499
  8. Ján Valchár: Irán, F-16 a vrcholný výkon čečenských bojovníkov 2 468
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
SkryťZatvoriť reklamu