Hermelín na tri spôsoby

Ochutnajte grilovaný so sviežim šalátom, zapečený na chlebíkoch alebo nakladaný v oleji

(Zdroj: Fotolia)

Hermelín, encián alebo plesnivec. Pod rôznymi menami sa ukrýva rovnaká a obľúbená pochúťka československej kuchyne – mäkký zrejúci syr z kravského mlieka s bielou ušľachtilou plesňou na povrchu.

Pôvod tohto druhu syrov nie je celkom jasný, tradujú sa rôzne historky. Napríklad o sedliačke, ktorá zabudla syr v pivnici a keď ho tam po čase opäť objavila, bol obrastený bielou plesňou. Chcela ho vyhodiť, no nedalo jej to, syr ochutnala a prekvapila ju zaujímavá smotanová chuť. Toto sa malo udiať vo francúzskej dedine Camembert, podľa ktorej syr pomenovali.

Pravý Francúz

Iná historka hovorí, že prvý „camembert“ z nepasterizovaného kravského mlieka vyrobila koncom 18. storočia Marie Harelová z rovnomennej oblasti v Normandii podľa pokynov kňaza, ktorý sem prišiel z regiónu Brie a farmárka mu poskytla úkryt počas revolúcie.

Či už to bolo tak, alebo onak, vo Francúzsku si nechali názov patentovať a neskôr získali aj registrované chránené označenie pôvodu, ktoré slúži ako garant tradičných postupov výroby i geografického pôvodu surovín. Podľa neho sa „pravý“ Camembert smie vyrábať iba v piatich presne vymedzených oblastiach Francúzska.

Syry camembertového typu s bielou plesňou sa rozšírili i do ďalších krajín. Niekde ich nazývajú pôvodným francúzskym menom, ide si vymysleli vlastné. Hermelín dostal pomenovanie podľa podobnosti s jemnou bielou kožušinou hranostaja, ktorej sa zvykne hovoriť hermelín. Plesnivec i encián si zase prepožičali mená od horských kvetov.

Hermelín a ďalšie podobné syry s bielou plesňou sú u nás veľmi obľúbené a pripravujú sa na rôzne spôsoby. Klasický je vyprážaný alebo grilovaný a veľmi obľúbený je aj nakladaný hermelín, ktorý nesmie chýbať v žiadnej dobrej krčme, kde sa čapuje pivo. Vyskúšajte niektorý z našich troch menej tradičných hermelínových receptov.

Grilovaný so šalátom

Najlepšie chutí plnotučný hermelín, no ak nechcete mať výčitky svedomia, podávajte ho napríklad so šalátom s čerstvým pomarančom.

Na dve porcie budete potrebovať: 2 hermelíny, 100 g čerstvých šalátových listov (môže byť zmes poľníčka, rukoly, kučeravého šalátu a pod.), 1 väčší alebo 2 menšie pomaranče, 1 šalotku alebo červenú cibuľu, za hrsť vlašských orechov, olivový olej, sherry ocot, soľ a čierne korenie.

Šalátové listy umyte, v odstredivke ich zbavte prebytočnej vody a dajte do misky. Pomaranč ostrým nožom ošúpte tak, aby ste ho zbavili aj ochrannej blany na dužine. Potom nožom vykrajujte mesiačiky popri vnútorných blanách, aby ste získali filety.

Robte to nad hlbokým tanierom, zachytávajte doňho prebytočnú šťavu a vyžmýkajte šťavu aj zo zvyškov ovocia. Pomarančové filety pri dajte k šalátovým listom spolu s orechmi a cibuľou nakrájanou na tenké plátky.

V hrnčeku si zmiešajte dressing – dve lyžice olivového oleja, lyžicu sherry octu, soľ medzi prsty a zvyšnú šťavu z pomaranča. Prelejte listy dressingom, šalát zľahka premiešajte a na záver okoreňte na hrubo mletým čiernym korením. Hermelín ugrilujte nasucho na grilovacej panvici (z každej strany 3 - 4 minúty) a servírujte s pripraveným šalátom.

Zapekaný na chlebíkoch

Jednoduchý, ale veľmi chutný je aj hermelín zapečený na chlebíkoch s plátkom jablka. Na dve porcie budete potrebovať: 4 krajce staršieho chleba, 2 hermelíny, 1 jablko, brusnicový kompót, olivový olej.

Chlieb opečte v hriankovači do chrumkava. Jablko (najlepšie zelené alebo žlté) rozkrojte na polovice, vyberte jadrovník a nakrájajte ho na plátky alebo tenké mesiačiky.

Na chlieb rozložte plátky jablka, zakryte ich plátkami hermelínu a dajte zapiecť do vyhriatej rúry pri zapnutom vrchnom grile, kým sa syr mierne nerozpečie.

Chlebíky servírujte ozdobené brusnicovým kompótom a mierne pokvapkané olivovým olejom. Pre zmenu môžete pridať aj nadrobno nasekané vlašské orechy.

Stredomorský nakladaný hermelín

  • 4 hermelíny fotolia_70164708_subscription_xl_r8917_res.jpg
  • 1 väčšia červená cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 8 - 10 ks sušených paradajok naložených v oleji
  • zelené olivy bez kôstky
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu
  • 2 vetvičky čerstvého oregana
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 2 malé čerstvé čili papričky
  • 10 guľôčok celého čierneho korenia (môže byť aj 4-farebná zmes korenia)
  • zmes olivového a slnečnicového oleja (1:1 podľa veľkosti nádoby)
  1. Pripravte si sklenený pohár s uzavierateľným vekom na gumičku. Hermelíny vyberajte čo najbližšie k dátumu spotreby, tie sú na nakladanie najlepšie. Prekrojte ich pozdĺžne na polovice. V malej zmiešajte tri strúčiky roztlačeného cesnaku s jednou nadrobno nasekanou čili papričkou (ak nemáte radi ostré, môžete čili nahradiť lyžičkou sladkej mletej papriky) a trochou olivového oleja. Jednu rozrezanú stranu hermelínu potrite cesnakovou pastou a prikryte druhou polovicou.
  2. Cibuľu i zvyšný cesnak ošúpte a spolu s čili papričkou a olivami všetko nakrájajte na tenké kolieska. Na spodok pohára dajte niekoľko plátkov cibule, cesnaku, dve-tri sušené paradajky, olivy, niekoľko guľôčok korenia a trochu čerstvých byliniek (môžu byť aj sušené). Položte na dno prvý hermelín a suroviny postupne vrstvite, až kým nie je pohár plný.
  3. Všetko zalejte zmesou oleja tak, aby bol syr úplne ponorený. Pohár zatvorte a nechajte ho postáť dva-tri dni na tmavšom mieste pri izbovej teplote. Potom ho preložte do chladničky. Servírujte po piatich dňoch (podľa počiatočného stavu syra). Nezabudnite na tanier okrem syra naložiť aj cibuľu a ostatné pochúťky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  4. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  9. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  10. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  1. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
  2. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
  3. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  7. Všetko, čo rodiny milujú
  8. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 24 396
  2. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 14 268
  3. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 9 970
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 7 739
  5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 7 226
  6. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 5 840
  7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 5 529
  8. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 276
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 4 184
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 457

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA BORISA VANYU

Prečo sa na malom ostrove strieľalo aj po nemeckej kapitulácii

Zabíjajme, lebo aj tak nás zabijú.

SPIŠ KORZÁR

Po prietrži mračien ostali popradské ulice pod vodou

Počasie dalo v sobotu Tatrancom opäť zabrať.

Neprehliadnite tiež

Leto v Štajersku po novom: Šesť miest, ktoré by ste mali navštíviť

Rakúsky región je typický pôvabnou zeleňou, ktorá nabíja energiou.

Prispeli k poznaniu astronómie, fyziky aj genetiky, no svet na ne zabudol

Spoznajte šesť výnimočných žien, ktoré zmenili vedu.

V Nosene si môžete kúpiť oblečenie známych osobností, prispejete na dobrú vec

Bratislavský second hand organizuje Celodenné dobré nakupovanie.

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.

Desať receptov na zákusky a koláčiky s pudingom

Známe aj nové recepty na neodolateľné dobroty.